Marco's Bouwverslag van Kolderstok's Batavia

Heb je de korvijnagels al vastgelijmd?

Yep, die zitten allemaal vast :oops:
Kon uit de beschrijvingen niet echt opmaken dat die dingen nog een functie zouden hebben, maar heb nu inderdaad een tekening gezien waarbij er een aantal plekken zijn waar een touwtje aan vast moet. Dat zijn er gelukkig niet al te veel (of kijk ik niet goed)?
 
Yep, die zitten allemaal vast :oops:
Kon uit de beschrijvingen niet echt opmaken dat die dingen nog een functie zouden hebben, maar heb nu inderdaad een tekening gezien waarbij er een aantal plekken zijn waar een touwtje aan vast moet. Dat zijn er gelukkig niet al te veel (of kijk ik niet goed)?
Geen man overboord. Als het goed is en je gaat het schip volledig tuigen heb je ze waarschijnlijk allemaal nodig. Het was handiger om het touwtje door het gaatje te halen en dat vast te zetten met de nagel. Maar nu moet je om de nagel heen gaan knopen. Iets meer zoals het ook hoort, maar minder handig en vergt een goede coördinatie met pincetten. :)
 
Telkens als je denkt dat je het vervelendste hebt gehad komt er toch weer een nieuwe uitdaging...het roer.

Dit ging nog wel goed.
Er hadden nog spijkertjes in gemoeten, maar ik heb de spullen niet om zulke kleine gaatje te boren. Met hand lukte in ieder geval niet.
Achteraf gezien had ik natuurlijk de kop van het spijkertje kunnen knippen en kunnen lijmen, maar dat bedenk ik me ook net 30sec geleden pas :D
174.jpg


De pennetjes solderen was op zich ook nog wel te doen.
Gelukkig had ik nog een rolletje tin in de schuur en die plankenbuiger is met dat extra hulpstuk een uitstekende soldeerbout!
175.jpg


Maar toen begon de ellende.
De handleiding had het over een messing buisje, maar die was er niet. Dus toen zelf maar wat proberen te buigen. Misschien ook maar beter ook, want een messing buisje was wel heel krap geworden om het allemaal passend te krijgen.
Op deze manier komt het niet meer om een millimeter :hammer:
Wat ik wel merkte is dat solderen zonder vloeimiddel niet te doen is. Dus hieronder is het eerste resultaat, maar uiteindelijk bij de bouwmarkt toch maar even vloeimiddel gehaald, want ik heb alles een keer opnieuw moeten solderen.
176.jpg


Daarna konden de scharnieren definitief vastgelijmd worden en moest er nog wat 'vulhout' tussen de scharnieren komen. Dat was ook een kleine uitdaging als je het roer daarna nog in de scharnieren moet kunnen hangen, maar met wat creatief vijlwerk is dat best redelijk gelukt. Dus ondanks al het gevloek en getier ben ik ook nu weer tevreden over het eindresultaat.
Volgens mij nu alleen de rusten en de luiken voor de kanonnen nog en dan is al het werk op en aan de romp zo goed als klaar en kan ik verder met de masten.

177.jpg
 
Dus ondanks al het gevloek en getier ben ik ook nu weer tevreden over het eindresultaat.

Heel herkenbaar! Het is ook zo'n afwijkende activiteit van houtbewerking dat je ondanks uren werk aan je model ineens weer teruggeworpen bent tot een "prutsniveau", of althans, zo voelde dat voor mij ;)

Het resultaat is bij jou heel mooi geworden vind ik!
 
Het roer hangt er mooi bij Marco :thumbsup: het gaat er hier niet zo zeer om hoe je er komt maar wat het eindresultaat uiteindelijk is, en dat mag er zijn vind ik:worship:
 
De handleiding had het over een messing buisje, maar die was er niet.

Eerst maar even een rectificatie, want ik vond ineens deze ergens verstopt in een zakje :D
Maar goed, zoals ik in mijn vorige post al aangaf, denk ik niet dat ik met mijn gefröbel dat heel netjes had gekregen.
178.jpg


Verder met de luiken voor de geschutspoorten. Omdat er veel gezaagd moest worden, eerst maar iets van een simpel zaagmalletje gemaakt.
179.jpg


En toen zagen, zagen en nog meer zagen.
Latjes van 4mm had ik niet meer, maar 2x6 is ook 12. Voor de binnenkant heb ik dunner hout gebruikt.
180.jpg


Daarna was het bijsnijden en vijlen. Nu hoeven de luiken natuurlijk niet te kunnen sluiten, maar ze kunnen natuurlijk niet breder zijn dan de opening.
181.jpg


Vanmorgen waren de laatste klaar. Omdat de maatvoering van de geschutspoorten niet overal exact gelijk zijn, heb ik voor nu alles maar even genummerd.
Verven en monteren komt later wel, want ik denk dat ik nu beter eerst met de rusten verder kan gaan.
182.jpg
 
Oei, de laatste update was van 18 mei :(
Probleem was dat ik na de vorige post even niet meer goed wist hoe ik vanaf daar verder zou gaan. Die luiken van de geschutpoorten konden er nog niet op, want eerst moesten de rusten er op. Maar om de rusten met de puttingijzers af te maken moest de mast op zijn plek staan, zodat je de juiste maat via een "hulptouwtje" kan aftekenen. Alles bij elkaar keek ik er best tegenop om daar mee verder te gaan, want het was best veel werk.

Zoals gezegd ben ik dus eerst met de masten begonnen. Geen draaibank, dus best veel werk met vijlen en schuren om dat een beetje naar mijn zin te krijgen.
183.jpg


Als je dan toch met de masten bezig ben, dan de marsen ook maar. Had ze eerst compleet in elkaar gelijmd, maar kwam later tot de ontdekking dat dat niet heel handig was.
Dus de dwarszalingen heb ik laten zitten en de langszalingen heb ik aan de mast vastgemaakt. Als dan het staande wand er op zit, dan kunnen de marsen definitief vastgelijmd worden (denk ik).
184.jpg


Daarna de rusten maken en op zijn plek zetten. Voor de stevingheid heb ik wat extra staaldraad gebruikt zodat er een soort pen/gat verbinding ontstaat, want die dingen er zo tegenaan lijmen, dat gaat bij mij nooit goed blijven zitten :D.
185.jpg


Daarna het staaldraad voor de puttingijzers een beetje recht zien te krijgen
186.jpg


De messing nagels gebruineerd
187.jpg


En maanden later ziet het er dan eindelijk zo uit
188.jpg


Daarna kon ik verder met de masten. Dat ging beduidend vlotter. Nadat alles in de beits stond moest er wat touw omheen. Heb me niet verdiept in de nut en noodzaak hiervan, maar het is best goed gelukt.
189.jpg


Daarna wat "nokjes" op de mast. Die zijn niet conform tekening, maar conform wat foto's die ik had.
190.jpg


En dat staat ie er nu zo bij
191.jpg


192.jpg
 
Na een post in het "Kolderstok schepen tips en vragen" kon ik de kardeelblokken afmaken.
Dank @Stephan Kertész voor de hulp bij de touwdiktes en @Pingu57 voor de naald en draad tip. De eerste heb ik nog met naald gedaan, maar met wat lijm aan de punt lukt het zonder naald idd ook .

Ze zijn allebei klaar nu.
De draden gaan zelfs echt door het dek heen en die heb ik met een pincetje via het gat van de mast bovendeks kunnen krijgen. Dus als het moet kan ik e.e.a. nog een beetje verstellen qua lengte, maar volgens mij kloppen de hoogtes van beide kardeelblokken wel redelijk zo toch?
193.jpg

194.jpg

195.jpg
 
Week 2

Kieldelen op de valse kiel plaatsen. Omdat ik nog wel moet leren om vertrouwen te krijgen in lijmverbindngen en mij dit een kwetsbare verbinding leek heb ik hier wel hele kleine spijkertjes gebruikt als een soort duveltjes ter ondersteuning.

005.jpg


006.jpg



Hierna alle spanten plaatsen, spiegel in elkaar zetten en monteren.

007.jpg


008.jpg


009.jpg


Daarna alle spanten bijgevijld en balsahout op de boeg gemonteerd worden als extra ondergrond voor de beplanking.

010.jpg


Of het nodig was weet ik niet, maar aan de kont heb ik ook wat extra balsa geplaatst.

011.jpg
Slim om zo een standaard te maken
 
Back
Top