Herstart na 20 jaar.

Aan een goed werkende combinatie wil je niets veranderen. Zoveel is duidelijk. Maar soms moet je wel. Eerder had ik al eens geschreven dat de zend- en ontvang combinatie van KDS zo zijn beperkingen heeft. Dat was de voornaamste reden om op zoek te gaan naar een ander, bedrijfszeker en toekomst vast systeem. Het belang daarvan zat'm er vooral in dat ik deze zender op geen enkele manier met iets anders dan een KDS ontvanger kon verbinden (ja, er zit een 3,5 mm jack op voor een sim, maar daar kan ik verder niet mee) en ik nergens heb kunnen vinden welk protocol er wordt gebruikt.

Mijn keuze voor een andere zender is vooral ingegeven doordat ik niet afhankelijk wil zijn van de beperkingen die een fabrikant oplegt. Daardoor kwam ik terecht bij een Multi Protocol Module systeem. Daarvandaan bij OpenTX (uiteindelijk EdgeTX) en vandaaruit bij de beste zender van dat moment die daarop draaide. Sinds ik die nieuwe zender heb, heb ik nooit meer met iets anders op RealFlight gezeten. De koppeling was probleemloos, en calibreren heb ik dan ook nooit meer hoeven doen en dat was met de InterlinkDX en andere apparaten wel anders! De verbinding is bovendien draadloos, niet noodzakelijk, wel heel prettig. Tegenwoordig is het dus gewoon: zender aan en vliegen (als Steam is opgestart, want daar draait ReaLFlight in).

Aan de zender heb ik wel een paar fysieke dingetjes veranderd: rechtsboven had ik een flip-schakelaar (pulse/moment) en die heb ik gewisseld met die linksboven (2-standen). Verder heb ik linksonder aan de achterkant een drukknop ingebouwd (ook pulse/moment), ter hoogte van mijn ringvinger zeg maar. Die knop bedient functies waarvoor ik de knuppels niet wil hoeven loslaten: Throttle Cut, Timer Start/Stop en Timer Reset. Beide pulse-schakelaars bedienen dus, getimed, meerdere functies. In principe zit daar geen limiet op, maar drie per knop leek mij wel even genoeg. Overigens hoef ik niet te onthouden wat er bij de knop aan de beurt is, want dat soort dingen laat ik de zender vertellen.

Voor de indeling heb ik het voor mij zo logisch mogelijk gehouden, en voor een groot deel afgeleid van hoe het bij mijn Futaba zender zit. Bijvoorbeeld de dingen ik met links stuur (stick), die schakel ik rechts en omgekeerd, tenminste zo veel mogelijk. Een andere keuze was de basisstand van alle schakelaars. Daarin zie ik behoorlijke verschillen bij piloten, maar voor mij is dat simpel: voor alle schakelaars is van-mij-af de basisstand. Twee schakelaars zijn daarin bijzonder: rechtsboven (twee standen) daarvan is van-mij-af de vliegstand en naar-mij-toe de programmeerstand; de schakelaar meteen daarvoor (ook rechtboven) is voor Throttle Hold, van-mij-af is dus "Throttle Active", midden "Hold" (voor stokers) en naar-mij-toe "Cut". Verder heb ik er ook wat dingen aan toegevoegd. Omdat de schakelaars die ik voor Dual Rate gebruik drie standen hebben in plaats van twee, heb ik van de middelste een "Tuner"-stand gemaakt. Die stelt de "Weight" (maximaal %) in en bedien ik dan met de rechter slider, met "Low" als onderste punt en "High" als eindpunt. De linker slider is in de "Tuner"-stand voor de expo, van 0 to 50. Bij beide ligt de basisstand in het midden van het bereik. En zo zitten er nog wel wat aardigheden in.

De sjablonen waar ik het eerder over had zijn klaar en werkend. Ook heb ik, daarop voortbordurend, de KDS450 ingesteld. Precies zoals dat was in de 7-XII zender. Fysiek is er aan de heli dan ook niets veranderd, want waarom zou ik iets veranderen als het goed werkt? Eén ding is er natuurlijk wel anders en dat is de ontvanger. Daar is een RM X86C voor in de plaats gekomen met D8 als protocol. Verder heb ik ook een draadloos trainer-moduletje, zodat de koppeling van trainer en leerling-zender geen enkel probleem is, maar zelfs een kabel verbinding zou ook nog kunnen.

Bij het goed opzetten van een OpenTX/EdgeTX zender komt toch nog wel wat kijken. Naar mijn idee is dat goed te doen als je begrijpt wat er gebeurt. Als je een beetje aardig met spreadsheets over weg kunt, helpt dat zeker ook. Aan plezier heeft dit apparaat voor mij inmiddels zijn geld al opgebracht.
 
let alleen op dat je dingen niet te ver uitdiept
kleine wijzigingen moeten simpel zijn, geen 10 minuten zoekwerk door de zender:D

qua schakelaars: persoonlijk gebruik ik op de electro heli maar 3 schakelaars.
- hold
- timer (per vliegstand heb ik een andere tijd staan)
- normal/idle up1/idle up 2
(en aan de idle up schakelaar hangen ook alle expo/toerental/gyro etc waardes)

de hold moet met de vingers aan de knuppels meteen makkelijk bereikbaar zijn.
idle up schakelaar is wel makkelijk als dat redelijk bereikbaar zit. maar meestal hoeft dat maar 1x per vlucht.
en inderdaad, het zit bij iedere vlieger op een andere plek :D
 
Nog even over EdgeTX, want ik mag niet verwachten dat iedereen meteen weet waar ik het over heb. Net als OpenTX is EdgeTX een "Open Source Initiative", oftewel een particulier initiatief in dit geval van RC-liefhebbers uit onvrede over het protectionisme van fabrikanten ten aanzien van de besturing van door hen geleverde apparatuur. Dit richt zich op de ontwikkeling van "firmware" die de door de fabrikant van de apparatuur meegeleverde "firmware" kan vervangen en daarmee onafhankelijkheid daarvan geeft. "Firmware" verschilt in die zin van gewone programmatuur, dat "firmware" direct toegang heeft tot de "hardware" (geen tussenlaag dus) en daardoor anders dan gewone programmatuur niet geïnstalleerd, maar rechtstreeks in het (hardware-) geheugen geschreven wordt (geflasht).

De positie van EdgeTX is enigszins anders dan die van OpenTX, waar EdgeTX vanaf stamt, of liever gezegd op ge-ent is. EdgeTX is grotendeels ontstaan uit frustratie over de situatie waarin de ontwikkeling van OpenTX was beland. Zoals veel particuliere initiatieven wordt ook OpenTX gesponsord door het bedrijfsleven. Daarbij werd de verbondenheid met één fabrikant van zenders en ontvangers door een aantal ontwikkelaars als belemmerend voor de ontwikkelingssnelheid en -richting gezien. Daaruit is EdgeTX ontstaan, met de kanttekening elkaars ontwikkelingen waar mogelijk en zinvol over te nemen. Net als OpenTX krijgt ook EdgeTX ondersteuning vanuit het bedrijfsleven, zij het niet door de sponsor van OpenTX maar van meerdere anderen, en wordt bij de verdere ontwikkeling gericht op de ondersteuning van een zo breed mogelijk pakket aan zenders. Overigens betreft de genoemde "firmware" weliswaar de zender als apparaat, maar minder de zender-functie alszodanig, de RF-module zeg maar. Deze modules, al dan niet ingebouwd, hebben een eigen firmware en doen ook weinig meer dan een "omgekeerde" traditionele ontvanger, gecombineerd met -inderdaad- een "echte" ontvanger. Namelijk een verbinding tot stand brengen (en houden) en signalen verzenden en ontvangen. Alléén de verbinding en de signalen dus, verder niets.

Vanuit die ontwikkeling heb ik gekozen voor de eerdergenoemde MPM-module, waarmee ik de diversiteit aan fabrikant-gebonden protocollen hoop af te dekken. Verder heb ik met deze zender de mogelijkheid die uit te breiden met bestaande en toekomstige onafhankelijke protocol-modules, zodat die voor zover dat nu kan toekomstvast is.

Een kleine aanvulling nog. Net als OpenTX moet je EdgeTX niet zien als een programma waar je een aantal waardes op invoert en vervolgens mee aan het vliegen slaat. In die zin heeft het meer van een professioneel boekhoudprogramma, waarin wel de structuur van grootboekrekeningen, kostensoorten, kostenplaatsen, kostendragers (etc. etc.) vaststaat. Het overige, de invulling ervan, is dan aan de gebruiker zelf (de boekhouder), die dat met verstand van zaken opzet en inricht, en dus per definitie ongeschikt voor iemand die zonder kennis van zaken een administratie wil bijhouden.

Zie het dus vooral als een degelijk, goed opgezet en toegankelijk raamwerk en niet als een "plug-en-play" systeem.
 
allemachtig , wat ben ik blij dat ik een paar jaar geleden voor Jeti heb gekozen , Dit is me allemaal veel te veel "gedoe" er weer bij ,dit is leuk voor mensen die dol zijn op programmeren en een beetje "nerd" zijn .
 
Waar las ik ook alweer dat een RC-piloot tegenwoordig méér moet weten dan een piloot van een echte heli of vliegtuig?

Voor mij was het in elk geval reden om kort na een her-intrede na 18 jaar pauze, de zaak aan de kant te gooien. RC-heli is voor mij nu leuk om naar te kijken, niet om zelf te doen.
 
Voor mij was het in elk geval reden om kort na een her-intrede na 18 jaar pauze, de zaak aan de kant te gooien. RC-heli is voor mij nu leuk om naar te kijken, niet om zelf te doen.
Je kunt nog steeds op precies dezelfde manier helivliegen als in 2005 (18 jaar geleden), hoor... Doe ik ook... Dezelfde zendres (FC-18, FC-28, en noem ze maar op) zijn nog steeds wel te vinden voor weinig, en je hebt niet per sé FBL spul nodig. Verdorie, zelfs "brandstof" werkt nog gewoon precies zoals vroeger...
 
Deze keer sluit ik me vol overtuiging en geheel vrijwillig bij Brutus aan: het zou enorm jammer en compleet onnodig zijn om niet de draad weer op te pakken. Vliegen kan je. Niets houdt je tegen. Behalve techniek?!? Het lijkt veel erger dan het is! Met mijn zender van toen, een 8UHPS, blader ik mij wezenloos op zoek naar een instelling. Daarin wandel je via een vastgesteld pad langs alle instellingen, maar daar heb je wel dat dikke boek bij nodig. En wee-je-gebeente als het niet in het "basis"-menu zit, want dan moet je per instellingsgroep nóg een niveau dieper (en verderop in het boek). En dan weer terug en op zoek naar de volgende instelling ....

Als je het over dit systeem hebt (wat ik nu gebruik): platter en overzichtelijker dan dit kun je het volgens mij niet maken. Wat de input mixers en output doen zie ik op mijn scherm. De instellingen waar je voor het vliegen vaker mee van doen hebt zitten met één klik voor je neus (heb ik het over expo, rate en pitch- en throttle curves). Overigens is dat hoe EdgeTX in elkaar zit en staat los van de zender waarop dat draait. Ter illustratie een paar fotootjes:
1 Hoofdscherm 20230428_205436.jpg
Foto 1 Het hoofdscherm voor dit model (je kunt zelf bepalen wat je wilt zien, dit leek mij handig). Via de (echte) knop "model" kom ik daarvandaan in de settings.
2 Inputs 20230428_205709.jpg
Foto 2 De plek waar je bent zie je bovenin (tevens selectiebalk) lichtblauw met het bolletje eronder. "Inputs" dus, en die zie daaronder netjes op een rijtje.
3 Inputs Aileron 20230428_205753.jpg
Foto 3 Als je in het scherm van de Inputs op de bovenste klikt kom je hier. Dit zijn de details van de Aileron Input voor Low Rate, Alles wat je daar ziet kun je aanpassen (moet je ook zelf instellen).
4 Mixes 20230428_205849.jpg
Foto 4 In de balk bovenin zie je dat we een plekje naar rechts zijn opgeschoven. Wilde je de "Mixes" laten zien (wel een logisch vervolg, maar dat bepaal je zelf). Je ziet hier de mixes die naar output kanaal3 gaan (Ch3). Niet geheel toevallig de Idle-UP schakelaar en wat Throttle Hold/Cut inschakelt. Erboven staan de mixes van Ch1 en CH2, maar die zijn leeg en laat ik daarom achterwege. Elke verbinding tussen een input en een output heeft een mixer, leeg of niet.
4 Mixes Throttle 20230428_210056.jpg
Foto 5 Als je op de bovenste mixer klikt kom je in de details van die mixer. Ook hier kun je alles wat je ziet aanpassen (en moet je ook zelf instellen). Rechtsbovenin zie je twee balkjes met de actuele waarde van CH03. De blauwe is de mixer, de oranje de output.
5 Curves 20230428_210123.jpg
Foto 6 In de vorige foto was te zien (rechtsonder) dat de Throttle Mix voor Normal een curve "ThN" gebruikt. In de balk bovenin zie je dat we twee plekken naar rechts zijn geschoven, naar de "Curves". Daaronder vind je alle curves onder meer die voor "ThN".
5 Curves Throttle 20230428_210211.jpg
Foto 7 Als je op de curve klikt kom je in de details daarvan en je raadt het al: zelf instellen en aanpassen.
6 Outputs 20230428_210321.jpg
Foto 8 Als bijna laatste foto dan de "Outputs" en dan heb je alle écht belangrijke schermpjes al gezien. In de balk bovenin zie je dat dit scherm een logisch vervolg is (Inputs->Mixes->Outputs) met daarna een paar extra'tjes zoals Curve (vorige foto). In dit scherm zie je bijvoorbeeld dat in kolom 4 bij CH1 en CH2 géén 1500 staat. Daar staat een waarde waarmee ik het centraal punt van de servo's heb ingesteld in het detailscherm, dat kan je terwijl de boel aanstaat, gewoon met "+" of "-". Ook zie je daarnaast bij Ch2 die rare pijltjes; betekent dat die servo andersom zit en daar geldt hetzelfde voor: gewoon klik ... klik. (Zie je trouwens ook in de oranje balkjes terug, die omkering)
6 Outsputs Elevator 20230428_232624.jpg
Foto 9 De allerlaatste dan met de details van de Elevator Output. Rechts bovenin de output en mixerbalk waarin te zien is dat output tov de mixer is omgekeerd, maar voor de mixer gelijk loopt met Aileron en Collective Pitch (is trouwens ook omgekeerd in de Output). Die Outputs ga ik voor de duidelijkheid nog hernoemen naar de plaats van die servo's op de swash-plate.

Je ziet met een paar fotootjes en zonder graafwerk heb je al een aardig beeld. En zoals Brutus al zei: kan óók zónder FBL-systeem (heb ik ook niet). Hoop dat je van gedachten verandert, met de oude of de nieuwe techniek. Durf te wedden dat als weer begint, je binnen een halfjaar de sterren van de hemel vliegt.
 
maar als je geen gevoel hebt met computers, wordt het uitdagend
daar struikelen veel mensen over

niet iedereen heeft iemand in de buurt om ze de logica uit te leggen
en dan is nog het punt dat zo'n persoon na een maand of wat een nieuw toestel erin wil hebben, maar opnieuw niet weet hoe het ding werkt.
frustrerend puntje.

iedereen pakt de hobby zoals diegene dat leuk vind :D


Ik heb een mini titan FBL gemaakt, met alleen een staartgyro
dus ook fbl heeft niet perse de verplichting tot computer.
is alleen ff opnieuw wennen.. dat wel
450 maat ongestabiliseert reageert nogal op wind en zo blijkbaar
 
toevallig had ik de mijne dit weekend weer gangbaar gemaakt...
paar jaar terug overgestapt van zender.. blijkbaar nooit deze heli overgezet
dus alles weer opnieuw uit mogen vinden :D

maar, hij doet het weer.
nu weer ff gevoel krijgen, instellingen finetunen
ff kijken hoeveel cyclic er nou precies nodig is om een beetje lekker te sturen
ik vermoed dat op het moment mn toerental ook een beetje laag staat (ik heb alle instellingen gegokt.. kan best dat ik er eentje niet 100% goed heb gegokt)

vliegt best leuk, maar het gevoel in dat ding is zo "anders" dan een flybar of fbl heli..
 
Leuk dat jullie daarover beginnen. Natuurlijk ontbreekt mij de ervaring met helivliegen, die mensen als jullie hebben. Niet alleen Student en Brutus dan, maar vrijwel iedereen op dit forum heeft daar meer ervaring mee dan ik. Toch heb ik wel haarscherp voor ogen wat ik met helivliegen wil. Dat komt voort uit hoe ik met andere dingen omga, misschien niet vergelijkbaar, maar het zegt wil iets over hoe ik "daarin-zit". Een "sur-place" op de wielerbaan? Geen probleem (vroeger dan, héél vroeger). Als een steen een afdaling in op mijn wegfiets? In het leger met mijn jeep diagonaal een talud "opraggen", met een aanhanger erachter? Op mijn Harley de "snelle jongens" eruit blazen, puur op het koppel van die machine. Je begrijpt het misschien al wel, helivliegen zou voor mij een "puur-natuur" balanceerkunst moeten zijn, met zo weinig mogelijk fratsen. Puur voor de lol en de uitdaging.

Om aan te geven wat ik dan wel of niet zou willen, kan ik daar wel iets aan koppelen, al zegt dat nog niet zo veel. Mijn eerste echte vlucht was met een klein machientje (nèt geen 450), met rondom stabilisatie erop én falesafe. Hoog ingesteld, die falesafe; begrijp ik wel: de instructeur had geen idee wat ik kon (en ik ook niet echt). Daarnaast stond de expo enorm hoog, ook heel begrijpelijk, voor dat moment dan. Van die stabi denk ik dan: vooruit, alleen om even te kijken wat ik kan. Maar daarmee houdt het voor mij op. Helivliegen zou voor mij meer moeten zijn dan een beetje rondfladderen met een apparaat wat zich verder gedraagt als een bad-eend (sorry voor de uitdrukking). Wat die expo aangaat: ik wil gewoon voelen wat de machine doet, en niet dat die als een sloopauto met een versleten tandheugel, pas na een halve stuurslag reageert.

Misschien zal de tijd leren dat ik met helivliegen niet kan wat ik zou willen. Of heb ik er domweg geen aanleg voor, of zo. Maar als het aan mij ligt ga ik toch voor een duik-eend. Ook al kan ik met een bad-eend óók heel gelukkig zijn, maar dan wel een beetje anders. Natuurlijk begrijp ik heel goed dat al die techniek er is om mij (en anderen) tegen mijzelf te beschermen. Hoe dan ook, sturen wil ik op mijn gevoel kunnen doen, en hoe je het ook doet: helivliegen moet wat mij betreft een balanceer kunst zijn en blijven. Altijd.
 
Op mijn Harley de "snelle jongens" eruit blazen, puur op het koppel van die machine
:D dat KAN helemaal niet, want acceleratie wordt bepaald door vermogen, niet door koppel: Zoek de MAVO 2 Natuurkunde-formules maar terug, dan zie je het vanzelf: Kinetische energie is 1/2 mv Kwadraat. De eenheid daarvan is joule. Acceleratie is een verandering van kinetische energie, per seconde.... Oftewel Joule per seconde, en J/s = Nm/s ofwel Watt. In die eenheid zit Nm, EN er zit 1/s in, ofwel koppel maal toerental. Je hebt beide nodig, en het maakt geen drol uit of je 1000 toeren en 100 Nm hebt, of 10000 toeren en 10Nm. Vermogen is vermogen, en als je dáár meer van hebt, win je de dragrace.

Maar dat terzijde.... Als je "natuurlijk" wilt leren helivliegen, raad ik je aan om op zoek te gaan naar een paddelstang heli. Die zijn er nog zat, en zeker in de 450 klasse ook nog wel gewoon nieuw te koop.
Effe naar de KDS shop in Hoogeveen bellen of mailen. hun 450 SV, en 450 C zijn nog gewoon "gepaddelstangd". De C is een T-rex kloontje en past ook in alle daarvoor bedoelde rompjes, de SV helaas niet, maar daar staat dan weer tegenover dat die SV heel erg simpel van opzet is, en daardoor ERG degelijk. Wij gebruiken ze nu al 10 jaar als lesheli, en die dingen doorstaan alle martelingen van het lesgeven prima. Erg goedkoop om te repareren ook.
 
Laatst bewerkt:
Zoals meestal, als het om het betere formule-rekenwerk gaat, heb je helemaal gelijk. De makke is alleen dat ik dat niet meer allemaal helder op mijn netvlies heb, noem het maar "geen actieve herinneringen", maar niet raar na meer dan een halve eeuw. Op dit forum zijn er dan gelukkig mensen als Brutus (ja, ook nog veel anderen met kennis) die mij op weg helpen. Daar hebben we er meer van nodig.

Dat wat de paddles betreft; zeker, die heb ik. Behalve de 450 ook een GPH-346. Die is een beetje "anders", geen CCPM maar mechanische "mix", elke servo met maar één rol. Heb ook een Vario Trainer, ook antiek maar nieuw. Daar heb ik een vierbladkop op gezet, maar die is destijds ook in de steigers blijven staan. Maar dat is voor de toekomst. Eerst leef ik mij lekker uit met het "nijdige horzeltje".
 
Nu er toch reclame gemaakt wordt op dit topic (waar ik overigens niet zo blij mee ben, maar goed), wil ik daar nog wel iets aan toevoegen. Bij het betreffende product zit/hoort een combinatie van zender en ontvanger. Hoewel bekend is welke chip er in die ontvanger zit (kwestie van openmaken), is lastig of niet te achterhalen (door mij dan) welk dialect de ontvanger verstaat (en de zender dus spreekt). Op de vele vragen op internet ben ik wel één héle oplossingsrichting tegen gekomen: corona v2. Natuurlijk heb ik alle corona-procollen nagelopen, over het hele bereik, maar zonder resultaat (kan ook aan mij liggen). Toch is voor mij een verbinding tussen trainée en instructeur wel belangrijk, vooral omdat de instructeur de verbinding met de heli moet hebben en de zender van de trainée dus aan die van de instructeur "hangt" (ja, ik weet het, het kan ook andersom). Een fysieke verbinding dan? De zender heeft een 3,5 mm jack, maar die is bedoeld voor koppeling met een sim: alleen uitgaand signaal dus. Daarom voor mij in dit geval nutteloos.

Ander puntje: de servo's. Bij het monteren / demonteren daarvan is het oppassen geblazen, want de behuizing ervan munt niet uit in degelijkheid. Voor die prijs kun je dat ook amper verwachten, maar het kan wel voor problemen zorgen. Omdat de servo's niet gelagerd zijn (hoewel: een glijlager is óók een lager), levert frictie op de behuizing ook frictie op voor de loop van de assen en tandwielen. Met in mijn geval doorgebrande servo's tot gevolg. Te voorkomen is dit wel, bijvoorbeeld door de servo eerst in het (stijve en stevigere) ophangraam te monteren en dat vervolgens in het mechaniek. Hoe handig dat gaat, laat ik maar even zo. Overigens is het bij fabrikant en leverancier een "bekend probleem". In automatiseringsland betekent dit zoveel als: "we kunnen het niet oplossen, leef er maar mee". Overigens is het wel zo, dat ik na melding bij de leverancier gratis een vervangend exemplaar kreeg toegestuurd (ook geen verzendkosten).

En oh ja, voor als je het toch echt niet kan laten. Ga hem zelf ophalen, niet vanwege de transportkosten of zo, want dat is best te doen. Nee, dit machientje (tenminste in mijn geval) is een ware Houdini. Die presteert het om onderweg uit de doos te ontsnappen, een eigen feestje te gaan vieren, en ongemerkt weer terug te kruipen in de doos. Niks mis mee, denk je dan, ware het niet dat het (nieuwe) machientje daarbij een getordeerde staart, een gebroken achtervleugel en een krom Bell-Hiller-stangetje had opgelopen. En dat zonder op zijn onderkomen sporen achter te laten. Terugsturen en om een nieuwe vragen heeft trouwens ook niet altijd het bedoelde effect. Opnieuw, in mijn geval, sloot het eigenwijze machientje aan in de rij van nieuwe machientjes, de boef! Omdat hij blijkbaar niet zonder mij kon, heeft hij mogen blijven (en hij leefde nog lang en gelukkig).

Verder verwijs ik naar wat ik daar al (veel) eerder over heb ik geschreven en ga daar verder niet meer op in. "Soît", zal ik maar zeggen.
 
Oké, ik heb wel een vraagje. Heeft u inmiddels al eens lekker gevlogen met het setje? Al dan niet met instructeur of alleen de instructeur? Het is best een aantal keren schitterend vlieg weer geweest.
 
Omdat de servo's niet gelagerd zijn (hoewel: een glijlager is óók een lager).

Ik ben al een tijdje gestopt met actief vliegen, dus ik weet niet hoe het momenteel op dat gebied gesteld is met de lagers in modelbouwland. Ik bedoel, bij een lager is het de bedoeling dat de buiten- en de binnenring vast gemonteerd zitten en dat het lager zodoende voor een lichtere loop zorgt en slijtage voor zijn rekening neemt.
Toen ik destijds bijvoorbeeld de lagering van de hoofd-as in bijvoorbeeld een Skyfox eens bekeek dan viel me op hoe makkelijk die as bij het opbouwen van het mechaniek door z’n lagers geschoven kon worden. Als je dan na de bouw probeerde om de as te draaien en de binnenring tegen te houden bleek dat de as net zo vrolijk door die stilstaande binnenring draaide, je had dan dus een merkwaardige combinatie van kogellager en glijlager. Ik heb me altijd afgevraagd hoe dat in de lucht ging, of dat de binnenring dan wel een op een met de as draaide, of met een lager toerental.
Ook over de “volledig kogelgelagerde rotorkop bij bijvoorbeeld een Shuttle had ik wat vraagtekens: aan de andere kant, de Shuttles maalden er niet om, ze vlogen met glijlagers, kogellagers, of versleten exemplaren van beide soorten altijd hetzelfde :-) .
 
Qua reclame: ik zie het niet echt..
je mag gewoon over producten praten, kwaliteit bespreken.
alleen letterlijk een bedrijf onderuit halen mag niet, de zgn winkelbespreking.
in het kader, internet is voor altijd, en het bedrijf kan zich niet verweren.


Zenders en leerlingsystemen zijn rare dingen.
veel wat uitgebreidere zenders ondersteunen het, dan heb je ook ergens een menu wat "trainer" of zoiets heet.
het staat nl eigenlijk altijd standaard uit.
je moet ook een veerschakelaar hebben.

qua verbinding, de 2e zender hoeft niet perse een volwaardige zender te zijn met een identiek zendprotocol.
hij moet alleen de correcte signalen over de juiste pinnen gooien.
alleen is daar in de regel compleet niets over bekend, staat niet in de handleiding, is in de regel een ramp om achter te komen
ieder merk heeft zijn eigen ding, en soms tussen zendertypes van hetzelfde merk nog een beetje anders.
bij futaba hadden ze ooit een 3,5mm plug, daarna een rechthoekige stekker.
toen ging futaba naar lagere voltages in de zender, en toen moest je opeens opletten met welke kabel je de andere zender verbond, aangezien de ene kabel het zendervoltage doorgooide naar de leerlingzender.
oftewel, 11 volt op een 8 volt systeem zal niet lang goed gaan
Van je eigen zender weet je het op een bepaald punt..

In het verleden heb ik over dit onderwerp wel eens het een en ander voor je neergezet..
daarna kocht je deze zender, en kun je niet koppelen :D

Laat dat project nou voor wat het is.
pak een zender / zenderset die wel koppelt.
desnoods plak je ff een ontvanger in het toestel die met de zender van de instructeur praat.
veel instructeurs hebben een leraar/leerlingset. ff instellen, kan niet meer dan 15 tot 30 minuten duren..
als het goed is heb je de koppeling maar een paar keer nodig, en ga je op jezelf.
KISS...

en ga vliegen...
alleen er over praten schijnt geen verbetering te brengen:D
al mag je er wel over praten natuurlijk..
 
Ik ben al een tijdje gestopt met actief vliegen, dus ik weet niet hoe het momenteel op dat gebied gesteld is met de lagers in modelbouwland. Ik bedoel, bij een lager is het de bedoeling dat de buiten- en de binnenring vast gemonteerd zitten en dat het lager zodoende voor een lichtere loop zorgt en slijtage voor zijn rekening neemt.
Toen ik destijds bijvoorbeeld de lagering van de hoofd-as in bijvoorbeeld een Skyfox eens bekeek dan viel me op hoe makkelijk die as bij het opbouwen van het mechaniek door z’n lagers geschoven kon worden. Als je dan na de bouw probeerde om de as te draaien en de binnenring tegen te houden bleek dat de as net zo vrolijk door die stilstaande binnenring draaide, je had dan dus een merkwaardige combinatie van kogellager en glijlager. Ik heb me altijd afgevraagd hoe dat in de lucht ging, of dat de binnenring dan wel een op een met de as draaide, of met een lager toerental.
Ook over de “volledig kogelgelagerde rotorkop bij bijvoorbeeld een Shuttle had ik wat vraagtekens: aan de andere kant, de Shuttles maalden er niet om, ze vlogen met glijlagers, kogellagers, of versleten exemplaren van beide soorten altijd hetzelfde :) .

bij normale merken is er niets aan de hand.
Maar de goedkope meuk is een dingetje.
- behuizing zo slap, dat bij enige beweging in het frame de tandwielen klem komen te zitten
- tandwielen zo slap, dat de hevel verdraaien (gewoon rustig, netjes) al gebroken tanden geeft
- heb je het geluk dat de boel heel blijft, rookt de motor door
- blijft dat ook heel, centreert het niet/slecht

ze hebben hun nut..
maar naar mijn mening hoort het niet in een zwaarbelaste omgeving thuis (heli)
 
Back
Top