antennes
Hoi LBcaptain,
even over draden die als antenne gaan werken:
Elke draad werkt als antenne, zowel met als zonder antenne, tenzij er een aardedraad vlakbij zit of zelfs omheen.
De antenneaansluiting van je tv bijvoorbeeld is een coax-kabel, waarbij de draad die het signaal voert binnenin zit, dan een stuk isolatie er omheen, en dan een aardmantel er omheen.
Of de draad massief is of niet maakt daarbij niet uit.
In plaats van een aardmantel er omheen vlechten, willen ze tegenwoordig ook vaak in elkaar gedraaide draden gebruiken. Dat is veel goedkoper dan een aardmantel, en vaak goed genoeg. Zie bijvoorbeeld de netwerkkabels van tegenwoordig, dat is draad waarbij steeds twee draden in elkaar gedraaid zijn (twisted pair). Doordat de draad die de funktie van de aardmantel heeft dan weer aan de ene kant van de signaaldraad zit en dan weer aan de andere, levert dit ook een afscherming op. (Het effekt dat aan de ene kant wordt opgedaan wordt aan de andere kant weer teniet gedaan). Goede servodraden zijn dus ook getwist, in elkaar gedraaid. Om storingsinvloeden te voorkomen. Ook zo'n signaaldraad naar een servo heeft last van storende invloeden van buitenaf, oftewel een soort antennewerking.
Als je dus een antenne ergens anders wilt plaatsen dan waar de ontvanger is, dan moet de draad waarmee je het verlengt getwist zijn met een draad die aan de massa of de nul ligt(vaak hetzelfde als de min van je batterij). Ook verlengdraden van je servo altijd verlengen met getwiste draad, of de draden zelf twisten. En de draad die met de signaaldraad getwist wordt, kan het beste de massadraad zijn.
Als er nog vragen zijn, geef maar een gil hier, en ik doe mijn best

.
VrGr,
Theo