Multiplex Blizzard - Bouwverslag

Sinds donderdag ben ik in het bezit van de nieuwe Multiplex Blizzard.

Omdat ik veel plezier beleefde aan de bouw van de vorige Multiplex n.l. de Mentor heb ik besloten om deze keer een bouwverslagje te maken.

dscn55641.jpg


Zo wordt de Blizzard aangeleverd, in een mooie doos en alles zeer doordacht verpakt. Een kleine doos wel, zeker als je het vergelijkt met de Mentor van een maand geleden.
In tegenstelling tot de Easy Glider is de "electro" en de "gewone" uitvoering één en hetzelfde model. Indien je geen motor inbouwt dien je de "dop" voor op de neus te zetten. Met motor wordt dit een spinner (deze wordt niet meegeleverd).

dscn55662.jpg


Uitgestald ziet het er zo uit. Wat dadelijk opvalt is dat het schuim deze keer veel vaster en zwaarder is dan alle voorgaande Elapor modellen van MPX. Ook is er deze keer geen spoor meer van de "matrijs bobbeltjes". Het schuim is zo glad als een babykontje.

De flinterdunne vleugels en de twee vierkante carbonstaven, maken mij nog nieuwsgieriger naar de snelheid die de Blizzard straks gaat ontwikkelen.

Op de bodem van de doos vind ik een zak met 8,50 meter opgerold glasvezel van ongeveer 1.5mm doorsnede. Deze is waarschijnlijk voor versteviging, ok maar 8,5 meter!? ‘t Zal mij benieuwen.

Verder zijn de plastik delen van uitstekende kwaliteit en voelen zeer robuust aan.

dscn556812.jpg


Na eerst de handleiding eens volledig doorgelezen te hebben, ga ik van start.
Het eerste hoofdstukje begint al dadelijk met het inlijmen van de glasvezel aan de buitenkant van beide rompdelen.

dscn5571.jpg


Eerst de strengen "droog" inpassen en op de juiste lengte afsnijden. Dan CA (volgens de handleiding is er geen enkele andere lijmsoort geschikt voor het Elapor, zelfs 5min epoxie niet) over de volledige lengte van de uitsparing aanbrengen en dan de glasvezel er in. Aandrukken met een schroevendraaier o.i.d. en de CA resten verwijderen met een vod.

dscn5572.jpg


Vervolgens dienen we te gaan solderen. Om straks de vleugel van de romp te kunnen verwijderen, gebruikt MPX hier hun groene "hoogstroom stekkers" (niet meegeleverd). Aan beide zijden van de stekker dienen we drie servo verlengkabels van 20 cm te solderen. Om de pinnetjes niet "scheef te smelten" tijdens het solderen is het raadzaam om het vrouwtjes op de stekker te zetten tijdens het solderen.

dscn5574.jpg


Krimpkousjes erover en inpassen in het plastiek deel. Voilá

dscn5577.jpg


Vervolgens twee moeren in het plastik deel inklikken om straks de vleugels met plastik schroeven te kunnen vast zetten. Zeer mooi bedacht van MPX.

dscn5578.jpg


Volgende stap is het inlijmen van twee korte stukken glasvezel aan de binnenzeide van de romp ter hoogte van de cockpit.

dscn5579.jpg


MPX heeft precies zelf ook ingezien dat de vorig cockpitkap-clips niet goed waren, en veel te gemakkelijk afbraken. Ze zijn vervangen door, op het eerste zicht, betere exemplaren.

dscn5582.jpg


Clips inlijmen.

dscn5585.jpg


Dan moeten we het plastiek deel voor de vleugelmontage, incl. de aansluiting, in het het rechterrompdeel inlijmen.

dscn5586.jpg


Langs boven ziet het er dan zo uit.

dscn5589.jpg


Volgende stap is het inpassen van de staartservo(’s). De Blizzard is een model met V-staart. Je kan het model aansturen met enkel hoogteroer of met hoogteroer en richtingroer. Het spreekt voor zich dat je dan een tweede servo in de staart dient in te bouwen.

dscn5590.jpg


Ik ga voor hoogte- en richtingsroer. Om de tweede servo in te passen moet je een stuk Elapor wegsnijden. Nu wordt ook duidelijk hoe hard dat deze Elapor is t.o.v. de ander modellen. Zeer hard dus

Ook dienen de servokabels 30 cm verlengd te worden. Volgens de handleiding door ze te solderen. Dat heb ik dan ook maar gedaan.

dscn5593.jpg


Ik neem twee 9 grams Towerpro’s die een half milimetertje groter zijn dan de Nano MPX serv’s. Een grote vijl brengt hier soelaas. Mijn God wat is dat Elapor hard.

Een zeer ervaren modelbouwer gaf me de tip om wat extra kabel te voorzien zodat ik later de servo nog kan vervangen door een nieuwe aan de kabel te solderen. Dit kon in de uitsparing die volgens mij is op het model uit de matrijs te nemen.

dscn5594.jpg


De kabels in de romp krijgen is een heel gepriegel. Maar met het nodige gevloek lukt het me toch. Nu wordt ook duidelijk waarom de kabels gesoldeerd dienen te worden. Maar ik heb toch een stukje moeten wegsnijden want zelfs de solderingen waren te dik om in de uitsparingen te duwen. (Want het Elapor is zeer hard, maar dat had ik al gezegd geloof ik ;-)

dscn5597.jpg


Volgende stap: de romp dicht lijmen. Altijd een spannend moment. Eerst de servokabels vasttapen, daarna eens "droog" oefenen of alles lukt. Daarna aan één helft lijm aanbrengen, en dan: hoppa, links en rechts zijn vereewigd. Nog wat tape rond de romp voor het uitharden.

dscn5598.jpg


Een kleine opening bij de servo’s, maar dat is niet erg want er moet nog glasvezel tussen. (we hebben nog 7,00 meter)

dscn5595.jpg


Dan het neusstuk erop. Eerst moeten we de Elapor mat schuren. Dan weer lijm op de Elapor, activator op de neus en in één keer goed zetten. Nog wat wasknijpers aan de binnenkant om het schuim tegen de plastiek te trekken.

dscn5596.jpg


Op dezelfde manier moet het staartstuk erop.

dscn5599.jpg


Glasvezel aan de bovenkant(!) van de staartdelen.

dscn5600.jpg


De roeren lossnijden met 1mm spatie. Dan de "control horns" inlijmen. Ook dit zijn andere dan bij de vorige modellen. Hier wordt het metalen deeltje aan twee zijden vastgehouden.

dscn5604.jpg



Dan de twee staartstukken inlijmen. Hier kwam ik handen te kort, want ze moeten tegen elkaar en in het staartstuk. Alles moet goed aansluiten zonder gaten en de V-staart moet ook nog eens recht staan ten omzicht van de romp. Dit terwijl je maar 1 seconde hebt voordat alles muurvast zit.
Bij mij is alles goed gegaan, maar ik denk dat het een 50-50 kans is.

dscn5602.jpg



Weer glasvezel, nu aan de onderkant van de staart. Deze loopt een stuk over het plastik startdeel.

dscn5606.jpg



Nog eens glasvezel, nu aan de onderkant van de romp. Deze loopt van het plastieke neusdeel tot het plastieke staartdeel.

dscn5607.jpg



De roeren aansluiten, ik plaats de servo schroefjes nog niet om later het nulpunt van de servo’s te bepalen.

Volgende week ga ik verder met de vleugel, ook is mijne zap op (er steekt al een halve tube in het vliegtuig, waarvan weer 80% terug op de vot die hier langs mij staat.
 
Laatst bewerkt:
ziet er erg leuk uit, een commentaartje, die metalen "stangetjes" (ben het woord kwijt)
moeten die niet omgewisseld worden :D


Odin
 
welke motor heb je erin ??

bij tuning zeggen ze 3516 1350 met 9 x 6 klapprop kan er meer power in motorruimte groot genoeg ????
 
In diameter niet maar in lengte wel. Ik denk dat ik voor de 3542-1250 KV ga. Samen met een 10x8 prop. Dan zal hij wel over de 50 amp gaan.
 
Pf, dat gaat vast hard.. Lijkt me wel wat voor winderige dagen in de winter, als de EZ* niet vliegt. Ik heb het toestel alleen nog nergens in de winkels gezien hier?

Ik blijf dit draadje mooi volgen, ga je ook een filmpje van de maiden maken?
 
Hij is inderdaad nog maar net uit.
In de volgende weken zal hij wel overal verkrijgbaar zijn.

Uiteraard filmen we de maiden.

De youtube's die ik tot nu toe al gezien heb, zien er veel belovend uit.
 
Zo, zaterdagmorgen nog wat tijd gevonden om verder te werken aan de Blizzard.
Hopelijk kan ik woensdag de maiden maken (woensdag wordt het goed weer)

Nu was het dus de beurt aan de vleugel.

dscn5610.jpg


De eerste opdacht was het aan een lijmen van de twee vleugelhelften.
De laadruimte van je auto zal dus minimaal 1.40 meter moeten zijn.
Daarna moesten de twee carbon liggers er in. Wel de vleugeltippen laten overhangen aan je werkbank.
De voorste staat rechtop en de achterste ligt plat omdat de vleugel hier al zo dun is dat het niet anders kan.

De liggers zijn weldegelijk van carbon in niet van zwart glasvezel zoals bij de andere MPX modellen.

dscn5611.jpg


Dan weer glasvezel in de vleugel. Eerst aan de onderkant over de volledige lengte.
Naar de tippen van de vleugel buigt het glasvezel (en het "gootje") een beetje naar achter.

De handleiding raad hier aan om het glasvezel wat voor te buigen. Ik vond het gemakkelijker om eerst het rechte deel van lijm te voorzien en de glasvezel er dan in te leggen. Wachten tot het droog is en dan de gebrogen delen er in lijmen en vast houden totdat het droog is. Eventueel met kicker, maar dat heb ik zo veel mogelijk vermeden i.v.m. het geel worden van de CA. Dan 8 korte stukken in visgraat inlijmen.

dscn5612.jpg


Aan de bovenkant hetzelfde verhaal eerst ééntje over de volledige lengte,

dscn5614.jpg


dan 10 korte stukken inlijmen.

dscn5615.jpg


Misschien een beetje een monnikenwerk maar toch plezant om te doen.

dscn5617.jpg


dscn5618.jpg


Volgende taak het mat schuren van het middenstuk. Hier komt dadelijk een kunstof stuk om de vleugel op de romp te kunnen monteren.

dscn5619.jpg


Dan gelijkmatig CA verdelen. Dit is een voorbeeld waar ik wel kicker gebruik. Omdat de oppervlakte van het kunstof deel nogal groot is zou het kunnen dat de CA uitdroogt aan de rand van het stuk. In het midden kan dan geen zuurstof meer bij de CA en deze zal dan nooit meer kunnen uitharden. Verbeter mij indien ik ongelijk heb...

dscn5621.jpg


Kunstof stuk op de vleugel drukken en even met wat lijmklemmen vast zetten.

dscn5622.jpg


Dan de servo's...

dscn5623.jpg


Ik gebruik de Scanner RC SSV-9314MG met metalen tandwielen.

dscn5625.jpg


Even met de exacto wat aanpassen en de servo past perfect.

dscn5628.jpg


Hier moeten we de servokabels weer verlengen en solderen aan de groene MPX stekkers.
Een heel werkje, maar ik vind dit een zeer fijne oplossing van MPX.
Ik haat het als ik op het terrein nog kabeltjes moet insteken in de ontvanger.
De groene stekker kan stevig vast gelijmd worden op de lip van het kuntof vleugeldeel.

Ik heb de vleugel eens op de romp gezet, en ja... dit is zeer goed. De stekkers schuiven mooi in elkaar, als straks de vleugel vast staat met de twee schroeven zal het zeker niet los komen.

dscn5634.jpg


Servo op "0" zetten en de hevel vastschroeven.

dscn5636.jpg


Dan dezelfde "control horns" als op de staart zagen.
Ook hier heb ik een beter gevoel bij dan de control horns van de ander modellen.

dscn5637.jpg


Dan de rolroeren langs zij lossnijden met 1mm spatie en het roer soepel maken door enkele keren (meer dan enkele keren) op en af te bewegen.

En de servo aansluiten...

dscn5638.jpg


En zo ziet het er van boven uit.
Hier ben ik vergeten de stikkers op de liggers te plakken.
Ik heb ze naderhand nog wel kunnen plakken, maar toen zaten de kapjes al er op.

dscn5639.jpg


Een stikker er over voor het stof (en uitzicht)

dscn5641.jpg


En een kunstof kapje voor de aërodynamica, maar ook te bescherming van de tandwielen bij hardere landingen.

dscn5632.jpg


Dan ben ik de motor beginnen de passen.
De C3542 motor heeft dezelfde afmetingen als de "tuning" versie van MPX.
Enkel heeft deze motor een 4mm as en de Himax een 5mm.

Ook staan bij de Himax de schroefgaten alle vier even ver uit elkaar: 25mm.
Bij de Group Zenza motoren staan ze 25 en 22 mm uit elkaar.

2 passen dus in de bestaande gaten van het motorspant en 2 moet ik er bij boren.
"vlees" genoeg.

Dan heb ik nog de keuze tussen de "A" en de "B". De A heeft 1450 toeren per volt, en de B 1250 terwijl de himax "tuning" er net tussen zit met 1350.

Maar MPX levert maar een 9*7 prop mee en ik ga voor een 10*8 dus neem ik de 1250 toeren motor. Ik denk dat ik dan goed zit.

dscn5629.jpg


Als spinner gebruik ik uiteraard ook eentje uit mijn assortiment. nl de 40 mm.

dscn56301.jpg


Past perfect, zelfs het rood vind ik zeer mooi.

dscn5631.jpg


... dan zie je het bloed van mijn clubgenoten niet zo.

Morgen Verder...
 
dscn5676.jpg


Zo, gisterenavond op de club de stickers geplakt en de prop gemonteerd.

De motor is wel niet goed. Met een 10*8 verbruikt hij bijna 70 amp.
Das toch iets te veel. Ik ga seffes een 1000kv monteren.

Deze namiddag moet hij de lucht in.
 
En Roland, heeft ie gevlogen? Ik ben ook aan't twijfelen of ik hem niet aan mijn MPX-vloot zou toevoegen... Ik zou het verschil tussen de blizzard en de cularis wel eens willen zien. Ik ben 100% tevreden over de cularis maar het "doorsteken" valt toch een beetje tegen.

Kan je me even PM-en met de door jouw gebruikte setup nu....

Groetjes,

Jo
 
Zeker een mooi bouwverslag,ik heb er van genoten.
Heb al uit zeer betrouwbare bronnen vernomen dat deze kist echt
supergoede eigenschappen heeft,dus plezier met de maiden flight ;)
 
Back
Top