A854 Hr. Ms. Onversaagd (scratchbuild)

doorprutsen

Het tempo is er enigzins uit. Voor de vorst nog een paar keer wezen snoeken met een paar aardige vangsten. En toen ging het vriezen en dan wordt het ook in mijn garage met verwarming toch wel wat frisjes.
Maar aan de roeren is gewerkt en die zitten inderdaad niet recht achter de assen.
Klopt de tekening voor de verandering ook een keertje :
full


En dan de gewichtsverdeling. Ik werk volgens het adagium : onder de waterlijn veel gewicht en boven de waterlijn weinig gewicht. En nu weet ik wel dat anderen daar anders over denken maar dat is dan maar zo. Kortom de roeren zijn van een stevig stapeltje messing platen gemaakt. De vorm is gemaakt met een laagje balsahout dat op zijn beurt in de epoxy is gezet.
full


En dan onder het schip zie je mooi dat de assen niet achter de roeren zitten. De doorvoeren van de assen moet ik nog verder schuren en plamuren dus daar even niet op letten.
full


Tja.... en toen kwamen we weer achter het zoveelste probleempje. Deze serie van zes schepen zijn indertijd bij meerdere werven in de USA gebouwd en daarom nogal verschillend van elkaar. Dat maakt het lastiger om tekeningen en foto's te vergelijken. Onder de dekhut zit nog een ruimte waarin de grote kabellier deels in huist. Dit wiel zit dus zowel in een deel van de dekhut als eronder. En voor fanatici : Jawel hij draait ook nog. Weliswaar niet motorisch aangedreven maar toch. (en de kabel moet er nog op)
full


Verder met de trapleuningen. De buitenste leuning zit aan de zijkant vast met een paar steuntjes dus dat moest ook echt lijken. Ik heb een stukje buis van 1,5 mm gesoldeerd op een plaatje van 0,3 mm dik.
full


En omdat ik de dwarssteun er vast aan wilde maken heb ik 0,5 mm messing gebruikt. En dat ziet er dan zo uit.
full


Ik vind het persoonlijk maar zo zo en ga de boel opnieuw maken met 0,5 mm staal.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Andere trapleuning

Bedankt voor de complimenten maar ik heb het toch over gedaan.

Eerst gaatjes boren van 0,8mm in een buisje van 1,5 mm. Gelukkig kon ik gebruik maken van een Proxxon kolomboortje van Han en dat had het juiste resultaat. :worship:
full


Uit het buisje een stukje van ca, 1,2 mm gezaagd en als dwarstukje op de reling gezet, die is gemaakt van 0,5mm staal.
full


Ander aanzicht
full


Het voorste dek ligt er inmiddels ook op. Nu nog afdekken met een glasmatje en epoxy.
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Waarom?

Waarom een glasmatje?, epoxy is genoeg en een glasmat maakt het veel minder strak. Ik heb een 1: 1 zeiljacht gebouwd en heb veel epoxy gebruikt, voor modellen heb je echt geen mat nodig of je moet haar een paar keer laten vallen
grt
Hawser
 
Hangt er van af. Als het dek uit 1 stuk plaat bestaat is alleen epoxy genoeg om het waterdicht te maken. Zijn het allemaal deklatten, dan is het handig om toch een flinterdun matje er over heen te leggen. Tegen het trekken van het hout. Dat is niet verkeerd...

Groeten Paul
 
Ziet ik nou goed dat er speling zit in de leuning ??:bye:

Vreselijk vervelend mannetje :grin::grin:, dat komt doordat er speling op je kolomboortje zit denk ik :p. Als de boel is gespoten zie je het niet meer......:bye:

En jawel, een glasmatje en het is precies zoals Paul zegt. Overigens gebruik ik daarvoor een 80 grams matje en die is echt wel dun dus dat is zo weer glad geschuurd. Met adembescherming want epoxy-schuurstof is wel rotzooi !

Ga vanavond maar eens aan de slag met de pelorus in drievoud.
 
De dekken

Zo, dat duurde even maar met griep doe je niet veel.
Na het aanbrengen van de glasmatjes op de dekken mocht ik weer verder met schuren. Omdat de dekken mooi vlak zijn gaat dat vlot en is het resultaat al snel zoals het moet.
full


En als het dek er zo glad bij ligt moet de opbouw er ook passend op dus hier even een foto met de nodige toeters en bellen die al "af" zijn.
full


En dan........ Je ziet het goed. De dekhut is weer een stukje korterder. Zo blij dat ik ben met mijn tekening uit 1972....:hammer::evil:
Lang gepuzzel op diverse oude foto's, tips op een ander forum (jawel maar liefs eentje maar wel een hele goede) leiden tot de conclusie dat het weer eens helemaal niet klopte. Maar nu dus wel en dat geeft wel veel voldoening moet ik eerlijk zeggen. Het trapje staat er even voor de show want dat moet ik nog plaatsen (waarowaarowaarowaar :confused::confused::confused: )
full


En dan het achterdek. Bij een aantal modellen zag ik dat de zijkant mooi glad was afgewerkt maar dat is echt niet zo het moet zijn.
Want voor het eggie ziet er zo uit :
full


En aldus nagemaakt. Zonder de leuning erop, want die wordt van blank teakhout en gaat er als laatste op.....
full


Tot slot een eerste aanzet om het dek te beplanken. Ik gebruik 0,7 mm dik fineer gesneden in strookjes van 10 cm bij 3 mm. In het echt dus een plan van 5 meter bij 15 cm. Beetje te groot maar anders is het geen doen. Het zwarte opstaande dikke papier moet straks de naden voorstellen.
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
breeuwnaden

Hallo,

Ik zit met een dilemma. Wil beginnen met het beplanken van de dekken maar ik moet gaan kiezen wat ik met de naden zal doen. Bij Paul zie ik dat hij de planken net iets van elkaar aflegt.
Ik had zelf verzonnen om er zwart papier tussen te klemmen en dan verder af te schuren maar een proefstukje geeft geen mooi resultaat.
Of de naden accentueren met potlood maar dat ziet er eigenlijk ook niet mooi uit.
Ik denk dat ik dus maar voor de oplossing van Paul ga.
Weten een van jullie misschien nog een goede methode ?

Alvast bedankt!
Luc
 
Met grote stappen

Eindelijk eens lekker door kunnen werken. Eerst een heleboel latjes van 3mm bij 10 cm gesneden. Vervolgens een Tube Kit Bison Poly Max gekocht.
Dun laagje op het dek gesmeerd met en vervolgens de latjes erop.
WAANZINNIG MOOI SPUL :idea: :idea: :idea:
Dit is de kit die je ook bij echte teak-dekken gebruikt. Hard wel uit maar blijft elastisch.
De laag kit niet te dik aanbrengen, want het zijn maar dunne latjes. Tegen elkaar en dan een beetje aanduwen zodat de kit er net tussendoor komt.
En dan ..........tatarataaaaaaa :banana:
Het luik in het achterdek
full

En ja het klopt dat dat er eigenlijk niet hoort maar ik wil wel ergens bij kunnen.

En lekker door met het hele dek. Hier moet ik nog aan het schuren.
full


En dan het complete dek. Mooi dat ik nu weer weet dat ook de hogere dekken een teak dek hadden. Dat wordt nog wat want daar had ik niet op gerekend.
full


Zoals ik al zei lekker doorgewerkt dus ook de kont is onderhanden genomen.
full


Op naar het paasweekend voor het spuitwerk en de inbouw van het elektriek ;)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Luc had het afgelopen zaterdag veeeels te druk met andere dingen, en daarom is die schuit nog niet af ;)




Mooi scheepje Luc, krijg je haar varend voor het snert-varen?

Groet, Mark
 
full




Op naar het paasweekend voor het spuitwerk en de inbouw van het elektriek ;)

Ziet er al goed uit, dat dek voegt wel wat toe.

En wat is dat scheepje op de achtergrond? Die zie ik niet bij je projectenlijst in je onderschrift staan.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
En wat is dat scheepje op de achtergrond? Die zie ik niet bij je projectenlijst in je onderschrift staan.

Goed gezien, Ik heb een oude Banckert gekregen om 'm op te lappen. Dat wordt dan wel de Belgische Marine uitvoering : De Valcke.
Ik heb de romp kaal gemaakt maar het polyester blijkt na 30 jaar erg broos. De vraag wordt dus of ik verder ga met glasweefsel en epoxy om de romp weer goed te krijgen of maar zelf "even" een rompje bouw.
De opbouw moet waarschijnlijk ook over dus is het nu de vraag of het nog bij oplappen blijft of dat ik er gewoon een nieuw project van maak.
 
Back
Top