Maar Jan wat ik mij afvraag, dat water waarmee je koelt van welke kant haal je dat naar binnen en gebeurt dat met een pompje of uit eigen kracht?
Hallo Pascal,
Het koelwater voor snelle boten kun je op verschillende manieren 'naar binnen halen':
- In het roerblad (meestal hangt dit type achter de romp aan de spiegel) zit een kanaal geboord, waar het water door de voorwaartse beweging van de boot wordt opgestuwd. Boven aan het roerblad zit een nippel waar je een slangetje op kunt schuiven en zo breng je het water naar de (watergekoelde) regelaar en motor.
Voorbeeld:
https://www.alientac.com/products/52mm-aluminum-rudder-blue-with-water-pickup-for-rc-boat-brushless
Daarna gaat het koelwater overboord, meestal via een nippel in de zijkant, zodat je tijdens het varen een visuele controle hebt of er water door het koelsysteem loopt.
- Heb je geen roerblad achter de boot hangen, of zit daar geek inlaat in, dan lijm je een Ø4 mm dunwandig aluminium of messing pijpje in de bodem van je boot vlak bij de spiegel (zodat die inlaat altijd onder water zit) waarbij je het pijpje onder een kleine hoek naar voren laat wijzen.
Afhankelijk van hoe groot je de varende fontein wilt hebben, laat je een randje staan, zodat er een schep ontstaat.
Dat een uitstekend pijpje aanzienlijke weerstand heeft die je snelheid kost hoef ik niet te vermelden, bij mijn boten steekt er dan ook niks uit, de stroming langs de romp zorgt ervoor dat ik ruim voldoende koelwater binnen krijg.
- Een andere manier die je bij een oppervlakte aandrijving (steeds maar één blad in het water, roostertail achter de boot) kunt inzetten is een spray pickup; van achteren gezien plaats je een pijpje in het quadrant rechtsboven bij gebruik van een (van achteren gezien) linksom draaiende prop.
Het pijpje staat in de spray die door de prop wordt opgeslingerd. Zorg ervoor dat de slangen gezekerd zijn, er zijn drukken van rond de 2 Bar gemeten, als er dan wat losschiet staat je boot rap vol water...
Een spray pick-up genereert bijna geen weerstand en kost je geen snelheid.
- Een aanvulling op iedere inlaat, is een uitlaat die ook onder de romp zit, maar dan wijst het buisje naar achteren; de stroming zorgt voor onderdruk/zuiging, waardoor de flow in het koelsysteem gemakkelijker op gang komt en ook bij lage snelheid in stand blijft.
Bij mijn snelle semi schaal modellen werkt het zelfs bij het achteruitvaren, nadat het systeem met water is gevuld door een dot gas vooruit te geven, hier een foto van het drukloze koelsysteem (inlaat en uitlaat) bij mijn M.A.S.:
http://www.modelbouwforum.nl/media/waterkoeling-05.156601/full
Omdat dit een gestepte romp is, zitten in- en uitlaat op de eerste step, verder naar de spiegel komt er teveel lucht onder de romp (een eigenschap van een gestepte romp).
Bij mijn 80 cm Arowana zitten de beide pijpjes vlak voor de spiegel:
In de romp liggen de buisjes zó gebogen dat ze vlak op de bodem blijven, hoe lager in de boot, hoe kleiner de weerstand die het water moet overwinnen, als het systeem eenmaal met water is gevuld is de weerstand te verwaarlozen, evenals het effect op de snelheid.
Groeten, Jan.