@(Even over het profiel, een Ritz 3, wat zijn daar de eigenschappen van? Ik heb net even gezocht via google maar kreeg niet echt eigenschappen te zien van dat profiel.)
Hier enige informatie omtrent de Ritz profielen waarbij opgemerkt dient te worden dat deze informatie zeker niet volledig is.
De Ritz profielen werden in de eind 60er jaren tot ongeveer het midden van de 80er jaren vrij veel toegepast en dan voornamelijk voor hellingzweefvliegen.
Men moet zich voorstellen dat het 'slepen' nog in de kinderschoenen stond en een vliegtuig met een spanwijdte van meer als 4 meter aan de lier was ook niet de gewoonste zaak van de wereld.
De vleugel was dikwijls een combinatie van Ritz 3/2/1 met, naar de vleugeltip toe, een steeds geringere welving.
Het profiel is een afgeleide van een NACA serie en omdat er in die tijd nog geen profiel programma's bestonden laat staan het plotten en CNC fresen werd e.e.a. via coördinaten/ millimeterpapier en een curve-lineaal getekend en daarna gesneden.
Hier moet bij worden opgemerkt dat de populariteit van het Ritz profiel maar ten dele met dit profiel te maken had alleen werd dit maar door een enkeling goed ingeschat.
De reden hiervan was de komst van steeds grotere toestellen en de intrede van de Styropor met Abachi ingedekte vleugels.
Het zal eenieder duidelijk zijn dat een groter toestel aanmerkelijk beter prestaties heeft dan een klein toestel en door de komst van de Styropor /Abachi vleugels nam de profiel nauwkeurigheid toe maar nog veel belangrijker de torsie stijfheid.
Hierdoor leek een profiel, in dit geval het Ritz soms, vergeleken met andere vleugelprofielen, een super keuze.
Eigenlijk is het Ritz profiel een vrij slecht profiel, zeker vergeleken met de modernere HQ serie bv. HQ2.5 of HQ3 maar, het Ritz profiel is zeer goedmoedig, verdraagt relatief kleine stabilo's en ook al is het wat minder nauwkeurig gebouwd, toch tevreden gezichten.
Ook al is het tegenwoordig zeker in de zweefvliegerij al lang niet meer de eerste keuze zo erg slecht is het nu ook weer niet en wel om de volgende reden.
De meesten van ons zijn hobby vliegers, vliegen we ver weg dan zitten we meestal behoorlijk hoog of we zitten erg laag maar dan meestal in de buurt van of boven het veld, een super glijhoek is dus voor ons van wat minder groot belang.
Daarbij komt nog dat, hebben we eenmaal thermiek, dan zijn de werkelijke verschillen in stijgen tussen het moderne en het wat oudere profiel nauwelijks waarneembaar nog afgezien van individuele capaciteiten van de vlieger.
Ten slotte, zelfs tegenwoordig komen er nog toestellen op de markt met het Ritz profiel bijvoorbeeld de nieuwe Pilatus B4 van Roedelmodellbau.
Pilatus B 4 zelf vlieg ik dit toestel en ben er erg tevreden over.
Tevens wordt het Ritz profiel vanwege zijn enorme goedmoedigheid nog toegepast in de jet-vliegerij.
Harry