B-jager 1/100

Discussie in 'Marineschepen' gestart door erikztm, 23 sep 2013.

 1. Sjaak

  Sjaak

  Lid geworden:
  24 nov 2010
  Berichten:
  120
  Locatie:
  Geldrop
  Dag Erik;

  Voor wat betreft de abachi latjes, ik heb bij een houtgroothandel een abachi balk gekocht. Lengte 200cm. verder 10 bij 35cm. Kosten €35,-, zagen maar. Ook de punt van de boeg is van abachi. Wat ik over had heb ik weggegeven aan andere bouwers.
  Stuur mij via een PB je mailadres, dan zal ik mijn spantenplan sturen. Wellicht bruikbaar voor je. In welke schaal ga je bouwen?

  Groeten Sjaak
   
 2. Ad Bakker

  Ad Bakker In Memoriam

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  9.136
  Locatie:
  Barendrecht (NL)
  Ik heb net een paar weken terug mijn radersleper ook zo gedaan. Beginnen met een laag injecteerhars, die is dunner dan de gewone epoxyhars en dringt daarom beter in het hout. Vervolgens met gewone epoxyhars en keperdoek lamineren en als laatste nog en extra laag epoxy waardoor je bij schuren het doek niet gelijk weg schuurt.
  Ik heb mijn spullen ook bij Polyservice gehaald, en je krijgt er deskundig advies.

  Maar ik heb dit uitsluitend gedaan vanwege de sterkte, omdat ik een enkele laag 2 mm beplanking te zwak vond. Als je romp op zich stevig genoeg is kan je ook met een paar lagen G4 en daarna polyester plamuur volstaan. G4 is echt een uitstekend product daarvoor, en tegenwoordig heeft Quartel het zelfs ook. Een paar jaar geleden kon je het bijna alleen in België en wat winkels in Brabant krijgen.

  Groet,

  Ad
   
 3. erikztm

  erikztm Guest

  PB onderweg. De schaal wordt 1/100. Goed gedaan met die balk. Ik zit nog te bedenken waar ik de boeg en het hek van ga maken. Zat hiervoor te denken aan met CA-lijm geimpregneerde balsa. Dat wordt gruwelijk hard en is flinterdun te schuren. Eenmaal bedekt met dat doek en 2 lagen hars zou dat stevig genoeg moeten zijn.
   
 4. han mul

  han mul

  Lid geworden:
  27 dec 2005
  Berichten:
  305
  Locatie:
  Nieuwerkerk aan den IJssel
 5. erikztm

  erikztm Guest

  Ben wat aan het zagen geweest. En even alles los neergezet zodat het idee duidelijk wordt. Er zit wat geks in de tekening is me opgevallen. Afgezien van het hoogteprobleem wat ik eigenlijk wel goed vind en dus gewoon zo uitvoer, zit er ter hoogte van de knik in de romp ook een verkeerde dekhoogte.

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 6. Sjaak

  Sjaak

  Lid geworden:
  24 nov 2010
  Berichten:
  120
  Locatie:
  Geldrop
  Dag Erik;

  Wat bedoel je precies?

  Groeten Sjaak
   
 7. erikztm

  erikztm Guest

  Spant nr 100, de hoofdspant, heeft in het spantenplan een volledige dekhoogte, dus gelijk met het voorschip. Het zijaanzicht laat op die plek echter het lage dek zien, dus gelijk aan het achterschip. Even uit mijn hoofd zou datzelfde zelfs gelden voor spant 110. Ter hoogte van deze spanten zit de schuine verschansing. Nadat ik de spanten had uitgelegd op de tekening was te zien dat ik deze beide opnieuw moet maken omdat ze dus het lage dek horen te hebben. Nou zie ik op het spantenplan trouwens ook 1 of 2 lijntjes die niet genummerd zijn, en samen met de onjuiste maatvoering en nu dit weer maakt dat ik zo langzamerhand wel aan deze tekening ga twijfelen. Gelukkig is de opbouw wat meer een rechttoe-rechtaan verhaal.
   
 8. Sjaak

  Sjaak

  Lid geworden:
  24 nov 2010
  Berichten:
  120
  Locatie:
  Geldrop
  Dag Erik;

  Heb je het door mij opgestuurde spantenplan dan niet bekeken? Het lage dek is het H-dek. Loopt van spant 0 helemaal naar voren tot in de punt. Dus ook spant 120 is "laag". Je ziet het H-dek maar tot spant 121. De verschansing loopt van 112,5 tot 121. Hier ben ik ook de mist in gegaan.

  [​IMG]

  Ik heb hem iets moeten verlengen. Succes!

  Groeten Sjaak
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
 9. erikztm

  erikztm Guest

  Hoi Sjaak, Ik had jouw spanten wel degelijk bekeken (erg netjes overigens!) Maar het herschalen leverde wat problemen op en dus ben ik aan de slag gegaan met het spantenplan wat op mijn mindef tekening staat. Ik gok dat dat 1:95 is, maar dat terzijde. Hierop staan links spanten 100 tot 0, en rechts 100 tot 200. Spant 100 heeft links de hoogte tot het H dek, en rechts de volledige hoogte. Ik kan zo van de tekening niet bepalen welke letter dit voordek heeft, maar de punt ligt op G dek niveau. De spanten voor de voorste helft van het schip 100, 110, 120 en zo verder tot aan 200, heb ik dus conform het plan gezaagd. Voor de zekerheid heb ik spant 100 dubbel uitgevoerd, dus in een lage en een hoge variant omdat dit zo op de tekening staat. Echter, dit houdt dus in dat de tweede spant 100, spant 110 en spant 120 dus te hoog zijn. Je zegt het zelf al, het hoge dek begint ter hoogte van spant 121,5. Al met al heb ik dus al een correct spant 100, maar zal ik 110 en 120 opnieuw moeten maken. De kielbalk heb ik op 121,5 voorzien van een opstaand stuk om later de verticale wand tegenaan te kunnen plaatsen zonder dat ik die makkelijk naar binnen druk. Allemaal geen erg groot probleem, het is in 10 minuten opgelost, maar wel vervelend dat de tekening op dit punt domweg niet klopt. Dat en het schaalprobleem tussen spanten en zijaanzicht maakt het voor een beginner niet erg makkelijk. Maar goed, we gaan stug door. Overigens, wat is jouw oplossing voor de bulten die bij de doorvoer van de schroefassen zitten?
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 1 nov 2013
 10. Sjaak

  Sjaak

  Lid geworden:
  24 nov 2010
  Berichten:
  120
  Locatie:
  Geldrop
  Dag Erik;

  Kijk even op:

  scratchbuilt-onderzebootjager-friesland-klasse

  Bouwverslag van Han Mul. Dit model is ook 1:100. Met de bulten neem ik aan dat je de asdoorvoeringen bedoeld?
  Voor de hoek van de assen heb ik 5° genomen. Voor het beplanken van de scheepshuid heb ik de assen al uitgelijnd. Reden: je heb dan nog de ruimte. Bedenk 1 ding: de boeg is nog het minste probleem, of uitdaging zoals je wilt.

  Groeten Sjaak
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
 11. erikztm

  erikztm Guest

  Dank je, dat draadje heb ik hier staan. Ik heb om dezelfde reden als jij inmiddels ook assen gehaald.
   
 12. erikztm

  erikztm Guest

  Inmiddels nokjes uit de kielbalk en de spanten gehaald en in elkaar gepast:

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 13. Sjaak

  Sjaak

  Lid geworden:
  24 nov 2010
  Berichten:
  120
  Locatie:
  Geldrop
  Dag Erik;

  Ik begrijp hieruit dat je de punt niet uit een stuk gaat maken, maar dat je de latjes door laat lopen. Bedenk echter als dat je de voorsteven uit een stuk maakt deze simpeler te maken is en meer gaat lijken op het origineel. Tevens voldoe je ook aan het feit dat voorsteven er in een keer op ging.

  [​IMG]

  Groeten Sjaak
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
 14. erikztm

  erikztm Guest

  Hoi Sjaak,
  Nee hoor, de voorsteven komt er uit twee dikke stukken (links en rechts) PUR plaat op te zitten. Dat lichtblauwe of paarse spul. Op die manier blijft er in het midden toch een stevige stootlijst zitten tegen allerlei mogelijk ongerief terwijl de vorm er prima in te schuren is. Dus de latjes lopen tot aan de voorste spant. Dat schuim kan een tegen een stootje,en met een laagje keperweefsel plus epoxy er overheen lijkt me dat meer dan voldoende stevig. Intussen ben ik honderden foto's op FB aan het verzamelen van zowel de A als de B jagers om straks de opbouw te kunnen maken.

  Ik heb al veel info uit dit forum gehaald, maar ik zit nu te wikken en wegen om 1 specifiek ding, namelijk het dek zelf. Ik zie dat de ronding van romp naar dek alleen ter hoogte van de overhang aanwezig is, terwijl die aan de zijkant gewoon als een hoek in het dek overgaat. Dat dek heeft echter een smalle verhoogde strip oid aan de zijkant, waar dit overgaat in de romp. De rest van het dek ligt dan weer iets lager dan deze rand. In die rand zitten ook de afwateringsgoten als ik het goed zie. Heb jij nog goeie ideeen over het maken van die ronding en over die verhoogde rand, of zal ik die laatste later gewoon van een strip maken?
   
 15. erikztm

  erikztm Guest

  Is er trouwens een mogelijkheid om de titel van dit topic te wijzigen? Ik zie geen "edit" knop en "B-jager" lijkt me voorlopig voldoende aangezien ik de tekeningen inmiddels heb.
   
 16. Ad Bakker

  Ad Bakker In Memoriam

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  9.136
  Locatie:
  Barendrecht (NL)
  Klopt, na 4 weken kan een bericht niet meer gewijzigd worden.

  Je moet nu even op het gevarendriehoekje links onder 1 van de berichten klikken. In het scherm dat je dan krijgt kan je vragen of de titel gewijzigd kan worden in "..........". Één van de moderatoren pikt dat dan wel op, en meestal is dat binnen een dag wel geregeld.

  Groet,

  Ad Bakker
   
 17. erikztm

  erikztm Guest

  Bedankt; ik heb het aangegeven.
   
 18. Sjaak

  Sjaak

  Lid geworden:
  24 nov 2010
  Berichten:
  120
  Locatie:
  Geldrop
  Hey Erik.

  Hier zul je wat beslissingen moeten nemen. In hoe verre wil / kun je in detail gaan. Ik heb er voor gekozen om de ronding van het dek niet mee te nemen. Details zoals de afwateringsgoten zijn zeer fragiel zeker omdat deze uitsteken. Bij bijna ieder transport van je model loop je schade op, hoe voorzichtig je ook bent en het hoeft niet aan jezelf te liggen. Het is juist voor de detailering dat ik gekozen heb voor 1:72. Ook in de topic van Han is daar wat over terug te vinden.

  De A en B-jagers hadden onderling veel verschillen, dus foto's liever niet doorelkaar halen maar liever in aparte mappen bewaren. Ik wil zeker niet belerend overkomen, maar het onderschrift van baggeraar klopt wel.

  Groeten Sjaak
   
 19. erikztm

  erikztm Guest

  Hoi Sjaak, ik wil zoveel mogelijk de kenmerkende zaken aan het schip op schaal aanbrengen, dus die ronding wil ik er zeker in maken. De gootjes zijn op dit moment niet van belang, maar die haalde ik aan om duidelijk te maken welke opstaande rand op het dek ik bedoelde. Ik denk aan een wat dikker latje op de hoeken zodat ik vlees heb om de ronding erin te maken en meteen die verhoging heb. Moet er nog even mee stoeien. Eerst deze toestand maar eens stevig in elkaar lijmen.

  Dat onderschrift is 1 van de redenen waarom ik dit bouwverslag hier bijhoud...;)
   
 20. Sjaak

  Sjaak

  Lid geworden:
  24 nov 2010
  Berichten:
  120
  Locatie:
  Geldrop
  Hey Erik,

  Dat kleine opstaande randje is wel de overgang van het lichte grijs van de boeg en het donkere grijs van het dek.

  [​IMG]

  De ronding van het potdeksel valt hier ook wel mee.

  Groeten Sjaak
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015

Deel Deze Pagina