Bouw depron ASK21

Wat als ligger ook goed werkt is Redseder latten. Dit hout is zeer licht en qua sterkte lijkt het op een vuren lat.
Volgens mij is die ligger in deze depron vleugel voornamelijk functioneel om de alu buis aan vast te maken. Ik heb zelf een depron zwevertje gemaakt van 1 m. span, zonder ligger. De depron onder- en bovenkant geven normaal gesproken voldoende sterkte.
In deze vleugel zou je die balsa ligger op de helft van de vleugel kunnen laten eindigen. Daarbuiten lijkt-ie mij niet bijster nodig!

Maar het blijft een parchtig vliegtuigje dus ik blijf kijken...
 
Hij heeft ook nog de functie de ribbetjes vast te houden en daarbuiten nog een stukje verdikking tussen de depron boven- en onderhuid om de vleugel te "profileren". Een goed gedefinieerd profiel wordt het uiteraard niet, maar het zal allicht beter zijn dan een vlakke plaat.
Overigens geeft 40 cm meer span (en het daarbij behorende extra gewicht) een forse verhoging van de belasting op de vleugel, met name de buigbelasting van de vleugel dichtbij de wortel wordt veel meer dan 40% groter. De huid bestaat slechts uit 2 lagen 3mm depron. Een stuk opvang van deze buigbelasting door de houten ligger kan echt geen kwaad.
 
Eén vleugel klaar

Er is inmiddels 1 vleugel klaar. De onder- en boven'beplanking' zijn gewoon volgens sjabloon uitgesneden. De ligger met ribben wordt op de onderzijde geplakt. Voor en achter de ribben steekt er dan een stuk uit. De uitstekende delen worden vlak geschuurd met de uiteinden van de ribben:
713347ed4c0bd35a7.jpg


713347ed4c0c0782e.jpg


De bovenzijde heb ik met een alu buis alvast wat voorgevormd. Het depron rol je er overheen met enige druk op het depron aan beide zijden. Als je dit met beleid doet kan je het depron alvast in de juiste kromming krijgen zodat het bijna spanningsloos gelijmd kan worden.
713347ed4c0b380e6.jpg


Aan de voorkant wordt het depron van de bovenzijde gelijmd tegen het uitstekende depron van de onderzijde. Aan de achterkant steekt het dan een eind uit, maar dat moet.
713347ed4c264a02c.jpg


De onderzijde maak je dan met een schuurlat vlak, aan de voorzijde schuur je een mooie ronde neus. Aan het eind ziet het er zo uit:
713347ed4c267ebdf.jpg

En zelf ben je wit van de sneeuw.

De tip moet natuurlijk ook licht rond geschuurd worden.
713347ed4c26920a7.jpg


En dan is de vleugel klaar. Het geheel is behoorlijk stevig. Het eerste deel van de vleugel is aardig torsiestijf, alleen het laatste 1/3 deel is een stuk slapper door het gebrek aan ribben. Ook de buigstijfheid is in orde. Ook hier is het laatste stuk bij de tip een stuk slapper, maar daar komt maar weinig buigbelasting op te staan.

Ik ben deze bouwwijze nog niet eerder tegengekomen, maar het resultaat is erg goed. Het is echt een mooi geprofileerde vleugel geworden. Gewicht van de vleugel: 22,5 gram.
De tweede vleugel is al een eind op weg, alleen de bovenzijde moet nog worden aangebracht.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
In de bouwhandleiding staat dat de hele vleugels met 240 schuurpapier opgeschuurd moeten worden totdat de hele vleugels er dof uitzien. Wat zou de functie hiervan zijn? Het enige dat ik kan bedenken is dat door het ruwere oppervlak omslag geforceerd zou worden waardoor je geen bijeffecten krijgt van een laminaire grenslaag. Maar zou het licht opschuren van de huid genoeg zijn om de grenslaag turbulent te krijgen op zo'n kleine vleugel?
 
Ik denk dat het er toch mee te maken heeft (hele lage Re), de Holiday bv vliegt in de piep-uitvoering (lees ruwe uitvoering) ook beter dan bv een gefolied exemplaar.
 
Er is blijkbaar aardig wat interesse in dit bouwdraadje. Leuk! Het is dan ook best een bijzonder project.

Voor wat betreft het schuren van de vleugels: ik denk toch ook dat het te maken zal hebben met de idioot lage Reynolds getallen waarbij zo'n kistje rondvliegt. Ik heb ze maar licht opgeschuurd. Het is tenslotte een klusje van niets.

De romp heeft een hele aparte bouwwijze die ik nog niet eerder gezien heb.
713347eebb0438a37.jpg


Het bovenste deel van het plaatje is de voorkant van de romp. Deze is opgebouwd uit een aantal platen depron die ingenieus tegen elkaar worden geplakt. Alle stroken zijn keurig gekromd, hier heeft iemand heel lang heel goed over nagedacht! Het onderste plaatje is de achterkant van de romp, dit is een simpele doosconstructie. De 2 rompdelen worden later volgens de bouwbeschrijving met slechts wat UHU POR aan elkaar gelijmd. Ik twijfel nog of ik er toch niet wat korte balsa profieltjes in zal lijmen bij de overgang. Maar dat komt later wel.

Je begint dus met een heleboel plakjes depron te maken.
713347eebb040a9d3.jpg


Dit is alleen voor de romp!
De binnenste doos met de 2 staanders zitten inmiddels in elkaar. Het ziet eruit als een hongerige vis:
713347eebb0468be0.jpg


En nu is het tijd voor een tukkie. Volgende keer weer verder.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dag Fotor,
ik zie dat je al weer flink aan het bouwen bent geweest.
Gaat volgens mij ook wel snel met Depron.
Ik blijf je project volgen. Ziet er goed uit. :D
 
Met de boven- en onderkant ook gemonteerd ziet het er als volgt uit:
713347ef74f0e45c6.jpg


Nu worden de kanten scheef geschuurd
713347ef74f11ab99.jpg


waarna de schuine zijplaten worden gelijmd
713347ef74f1447b1.jpg


Na het wegsnijden van allerlei overtollig materiaal begint het al aardig op een romp te lijken
713347ef750538713.jpg


Het geheel vind ik er nu al prachtig uit zien en het voelt ook behoorlijk solide en stijf aan.

Het achterste deel van de romp is een simpele doosconstructie. Aan de voorkant ervan heb ik wat stukjes 3x3 balsa ingelijmd. Als je naar de tekening kijkt (vorige post) zie je dat bij de overgang van de 2 rompstukken het depron tot aan de naad afgeschuurd moet worden. Om te voorkomen dat er gaten vallen heb ik de stukjes balsa erin gezet.
713347ef75050338c.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Je maakte je toch een beetje zorgen over het kopse verlijmen van dat romp-achterstuk? Als je die 3x3 latjes nou wat had laten uitsteken had je bij die lijmverbinding meteen extra stevigheid gehad...
 
Je maakte je toch een beetje zorgen over het kopse verlijmen van dat romp-achterstuk? Als je die 3x3 latjes nou wat had laten uitsteken had je bij die lijmverbinding meteen extra stevigheid gehad...
Daar heb ik natuurlijk ook aan gedacht, maar de latjes kwamen precies op stukken depron uit. Dat ging dus niet. Ik heb geprobeerd om koolstof stripjes aan de zijwanden te lijmen om zo een extra verbinding te krijgen tussen het voor- en achterstuk, maar de zijwanden kwamen onder een lichte hoek bij elkaar. De stripjes konden dus altijd maar aan één kant vastzitten, aan de andere kant staken ze los de holle ruimte in. Uiteindelijk heb ik maar gedaan wat in de handleiding stond: gewoon met UHU POR aan elkaar zetten. Het lijkt stevig zat.

De neus bestaat uit een aantal plakjes 6mm depron
713347efe6080e2c2.jpg


Ook hier eerst met een mes de boel ruw in vorm maken
713347efe60845993.jpg


En dan: heel veel schuren, en dat is niet mijn grootste hobby. Maar er zijn 2 redenen die k**klusjes toch acceptabel maken: 1) je krijgt er veel geld voor of 2) het is voor het goede doel. 1 geldt hier duidelijk niet (dit soort projectjes kosten alleen maar), 2 geldt zeker wel.
Aan het eind van het verhaal heb je dit
713347efe6086de13.jpg


Sommige mensen kunnen dit echt helemaal mooi eivormig krijgen, bij mij blijft het als je goed kijkt toch altijd een beetje hoekig, zeker het staartstuk. Maar toch ziet het er geweldig uit! In de lucht zie je dat echt niet. Gewicht van de romp in deze staat: 25 gram.

De 'cockpitkap' moet worden losgesneden. Hij kan worden afgetekend met een soort papieren mal uit de bouwtekening. Mijn idee was om het met een figuurzaagje (alleen het zaagje dus) uit te zagen, maar dit hapte toch wel erg veel en zaagde niet nauwkeurig. De rest heb ik toen maar met een lang hobbymes gedaan, en dat ging prima. Bij het achterste stukje van de kap is het dus net niet helemaal netjes, maar ook dat zul je in de lucht zeker niet zien. Onder de kap zit ruimte genoeg om de electronica in te bouwen.
713347efe61e21e4d.jpg


Je zou ook nog de voor- en achterkap afzonderlijk uit kunnen snijden, maar ik vond het zo al uitdaging genoeg. De kap wordt later scharnierend aan de voorkant opgehangen en aan de achterkant zal hij met een magneetje vastklikken.

Als laatste de kap met een spuitbus een zwart kleurtje gegeven.
713347efe61e5f69a.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Oefff mooi zeg!
Je kan nu trouwens een verschil in oppervlak zien tussen de geschuurde en ongeschuurde delen, dat is al een reden om de hele romp lichtjes op te schuren.lijkt me.
Dit is nog eens wat anders dan een Foxje van een tientje... wàt een leuk ding!

Je bent zeker eerst met de stofzuiger bezig geweest voor je foto's ging maken?
 
Laatst bewerkt:
Back
Top