Bouw Liebherr telescoopkraan LTM 11200-9.1 schaal 1:16

Bouw Liebherr telescoopkraan LTM 11200-9.1 schaal 1:16


Ik volg hier al een aantal jaar diverse modelbouw projecten en ben zeer onder de indruk wat er allemaal gemaakt wordt door modelbouwers en dan vooral op gebied van trucks wat mijn interesse is. Ik zelf ben geïnteresseerd in zwaar transport en het zware hijswerk met telekranen of vakwerkkranen.


Nu ben ik al even bezig met mijn modelbouw project en ik wil met dit topic ander modelbouwers ook laten zien hoe ik dit project ga realiseren, en wie weet inspireert het iemand om ook dit te gaan doen, want techniek is een prachtig vakgebied.


Ik ben al heel lang terug begonnen met zelf assen te maken voor een onderwagen voor een kraan maar dat project ligt al zo lang in de la dat de banden het al beginnen op te geven en ook de verhoudingen van de assen zijn niet wat het moet zijn.

Met mijn pensioen voor de deur ben ik dit project begonnen,en ik wilde iets bouwen wat niet iedereen bouwt en wat voor mij veel uitdagingen heeft om de juiste technisch oplossingen te vinden om dit project te realiseren, zo is mijn keus gevallen op een van de grootste mobiele kranen die er op de markt te koop is.


Het is de grootste mobiele telekraan van Liebherr met 1200 ton hefvermogen en dit staat op een onderwagen met 9 gestuurde assen waarvan 4 assen zijn aangedreven. De kraan heeft een terrein gewicht zonder de mast van 108 ton. De telemast wordt afzonderlijk vervoerd en het gewicht van de mast gaat naar de 88 ton inclusief de y afspanning.

De kraan die ik ga bouwen heeft een T3 uitvoering, dat is 3 maal uitschuifbaar met het telescopisch gedeelte. Dat is uit te breiden tot T7 dan komt er nog een 4 maal uitschuifbare giek in de T3 mast die nog 4 maal kan uitschuiven, maar dat is te hoog gegrepen om te maken. Ik hou het bij 3 maal uitschuifbaar en de verder met een vakwerkgiek.


Ik heb voor liebherr gekozen omdat je op hun site heel veel gegevens kan downloaden met maten en gewichten, maar verder is het veel foto’s bekijken en filmpjes hoe de details er uit zien om het te kunnen maken. Ik heb de kraan nog niet in ware grote kunnen bekijken.


Het project zal bij elkaar wel 4 tot 5 jaar duren voordat ik de eerste hijsklus zal kunnen uitvoeren. En daarna is er nog genoeg bij te maken zoals Y afspanning en vakwerk delen om nog hoger te kunnen werken.

Ik ben in augustus 2019 begonnen met het project dus we hebben nog even te gaan.

LTM 11200-9.1 bo az T3.JPG
Transport over de weg.jpg


C:\windows\temp\msohtml1\01\clip_image004.jpg
LTM 11200-9.1 zij az T3.JPG
Het stempel oppervlak van mijn kraan wordt 80 x 80 cm en de complete lengte van de kraan wordt 176cm
Transport telescoop T3 met Y afspanning.jpg
LTM 11200.9.1 hijstabel.jpg


Groet Leo
Wordt vervolgd.
 
Hallo Leo, welkom op het forum.:thumbsup:
Ja, er wordt hier heel veel moois gebouwd.
Wow! een telekraan bouwen, en gelijk één van de grootste.:banana:
Ik ga je project zeker volgen,beloofd heel veel techniek idd.
Ben vooral benieuwd hoe je het teleskoperen gaat maken.

Succes ! ,groetjes, Charlotte.:bye:
 
Dank je Charlotte, ik heb jouw projecten ook allemaal gevolgd en dat is ook modelbouw van de bovenste plank. Daar geniet ik van als mensen dat kunnen maken met zoveel details, je weet als geen ander dat je in de modelbouw heel veel afwegingen moeten maken aan de werkelijkheid en het model.

Groet Leo.
 
Hallo Leo,

Welkom op het Truckers Modelbouwforum.

Veel Kijk, Lees en Bouwplezier gewenst.

Echt een mooi project, maar ook een grote uitdaging om dit project te bouwen.
In de 1:1 is deze Liebherr LTM 11200 een indrukwekkende telescoopkraan.
Maar straks in de schaal 1:16, wordt dit ook een indrukwekkende telescoopkraan.

Veel succes met de bouw, ik ga dit project zeker volgen.

Smiley  2 Dikke duimen - TOP.jpg

P.S.
Als de telescoopkraan straks klaar is, kan ik mooi de mast en giek vervoeren op mijn in aanbouw zijnde Goldhofer 5 bij 3 dieplader.
(schaal 1:14)
 
20191006_151015.jpg
De keus om op de schaal 1:16 te gaan bouwen zijn de banden en assen die onder het model komen, er is namelijk in de schaal 1:14 heel veel keus in banden en assen. Aangezien ik de aangedreven assen en de aandrijflijn niet zelf ga bouwen kom je met een as van 1:14 op de 3 meter spoorbreedte van de kraan.


In het begin van de bouw moet je keuze maken waar ga je het van maken hoe is het te bewerken en is het sterk genoeg. De eerste onderdelen heb ik van trespa gemaakt met een kleine CNC machine die gebruikt gekocht heb en deze machine moest zelf nog afbouwen. Na 2 maanden had ik deze aan de praat en aan het werk en genoeg vertrouwen erin gekregen dat dit wel de manier was om veel onderdelen te maken.


De oude CNC voldeed niet wat de stabiliteit en wat de capaciteit betreft, aluminium kon je er niet mee frezen. Ik heb nooit een opleiding gehad voor het CNC frezen en heb het moeten leren met veel informatie op het CNC forum op te halen en met veel You tube filmpjes te bekijken.


Dus de knoop doorgehakt en een nieuwe CNC machine gekocht en het is een bouwpakket geworden om de kosten te drukken.

Het opbouwen is ook een groot leerproces want de schakelkast moest nog zelf worden geïnstalleerd , nou heb ik wel een elektrisch achtergrond dus dat is wel gelukt. Dus in het verslag zal je regelmatig de CNC werkstukken wel langs zien komen.


Het onderdeel komt er niet zomaar uit rollen ik ontwerp het eerst en dan teken ik het in Autocad en om het werkstuk te laten frezen moet het met een ander programma omgezet worden in een G code en dan moet je goed opletten dat alle handelingen die de bank gaat doen ook kloppen. De machine is gewetenloos en draait zo een frees het freesbed in zonder blikken of blozen. Altijd weer spannend als de machine gaat draaien.

20190807_185457.jpg

Een stuk rvs pijp en met sluitringen van RVS Paleis kan je mooie velgen maken. De velg pan komt er met een krimp passing en verlijming in vast.

20191006_151015.jpg

En dan wil je toch zien hoe groot hij wordt, hier zie je ook de eerste proefstukken uit trespa wat het niet geworden is.
Traverse schets.jpg

Hierbij een schets van de traverse balk met zoveel mogelijk geïntegreerde functies.

20200211_152502.jpg

En hoe haal je dat uit een blok aluminium, waarvan zes zijden bewerkt moeten worden ! En dat is het leuke van het maken van deze onderdelen.

20200208_142443 traverse 1.2-3.4.jpg

Dit moeten 4 traverse balken worden, vaak maak een onderdeel extra want een gaatje is gauw fout geboord en een tapje is ook zo gebroken.

20200204_121444.jpg

De naloop assen kunnen gewoon recht gemaakt worden er komen geen aandrijfassen boven te draaien.

20200204_174729 As 6-7-8.9.jpg

Dit as wordt van twee kanten uit gefreesd en daar zitten de grote centreer gaten er voor in.

20200218_191733.jpg

De gaten van de traverse moeten weer overeenkomen met de gaten van de stabilisator armen en dat is mooi van een CNC dat alle gaten die de machine boot, boor ik zonder overmaat en de boutjes schuiven er zo in.

20200226_113348.jpg

Er blijft altijd handmatig werk over.

20200226_114619.jpg

De stabilisatoren komen in rubber O ringen te draaien zodat spelingsvrij meerdere bewegingen kunnen maken.

Wordt vervolgd.
groet Leo
 
Hallo Leo,

Dit is Modelbouwkunst met een grote : K
Echt geweldig !

SMILEY APPLAUS KLEIN.gif
SMILEY APPLAUS KLEIN.gif


Ik heb ooit ook overwogen om een CNC frees en draaibank te kopen, maar daar toch vanaf gezien, omdat ik geen grote aantallen van de zelfde onderdelen maak.







 
Hallo Leo.

Welkom op het forum veel lees en kijk plezier.
Dat wordt een mooie grote kraan, weer een modelbouw kunstenaar erbij op ons forum, Pieter je krijgt concurrentie.
 
Hoi Leo.
Mooi om deze kraan in deze schaal te zien groeien. Ik had hem in 1:50, met zelf veel detailleringen aangebracht. Ik ga het volgen.
Gr. Peter
 
Allen bedankt voor de lovende woorden, ik vind het leuk dat er zoveel interesse is in mijn project ik zal het proberen verassend te houden hoe ik het project ga realiseren.

Groet Leo
 
Hallo Leo.

Welkom op het forum veel lees en kijk plezier.
Dat wordt een mooie grote kraan, weer een modelbouw kunstenaar erbij op ons forum, Pieter je krijgt concurrentie.


Hallo Marceline,

Ik krijg geen concurrentie hoor, ik bouw in een hele andere categorie dan Leo.

Het is alleen maar leuk dat er weer nieuwe modelbouwers bijkomen.

DUIM OMHOOG LEUK.jpg

Bovendien kan ik straks de mast/ giek vervoeren van de Liebherr LTM 11200 op mijn Goldhofer dieplader.
 
20200227_170736.jpg

Een overzicht van de onderdelen die nodig zijn voor as ophanging in het frame, hier zie je ook de ronde kamers in de stabilisator stangen waar de O ring in komt, en waarop alles scharniert. In het echt zit dit ook altijd in de rubbers.

20200303_095134.jpg

Als alles is samengebouwd hierbij op de aandrijfassen 1 en 2 en 4 en 5, zoals de originele kraan.
Je ziet dat het bovenste draaipunt direct op de as is gemonteerd, daarvoor heb ik de assen uit elkaar gehaald en het is nog een vervelend klusje deze weer in elkaar te zetten met een veertje van de sper die elke keer terug schiet.

20200303_095210.jpg

Hier zie je dat de triangel gelijk scharniert in de dwars traverse, dat is ook wel nodig omdat de as afstand heel kort bij het kraanonderstel. De fuseearmen zijn allemaal gelagerd met flenslagers dat sluit de lagers mooi op als straks de fusee arm er opkomt.

20200303_100024.jpg

Hierbij alle assen opgehangen aan het tijdelijk frame. De derde as heeft wel een zak in de as voor de tussenbak die de voorste en de achterste assen moet aandrijven.

20200303_154453.jpg

De fuseearmen die allemaal een andere hoek moeten hebben om aan het Ackerman principe te voldoen elk wiel de juist hoek maakt om zonder wrijving door de bocht te gaan.
Stuur geometrie.jpg

Door alles uit te tekenen kom ik aan de juiste hoeken van de fuseearmen en dan is een kwestie van omzetten in een G code en de machine aan het werk te zetten.
Ackermanprincipe.jpg

Hier een iets duidelijkere versie, ik kwam er ook achter dat het niet uitmaakt of je de fuseearmen en de spoorstang aan de voor of achterkant van de as monteert als je de hoek van de snijlijn maar maakt zoals op de tekening.

.
20200303_193116.jpg

De assen 3, 6 en 7 en 8 en 9 , de derde as zal een collega bouwer wel herkennen, ik heb zijn idee geleend voor de as met de zak.
Dank je voor het ontwerp.

20200312_130244.jpg

Voor de vering maak ik gebruik van cilinders met voorlopig veertjes erin, voor olie geveerde cilinders heb ik te weinig ruimte in het frame en nu heb je ook geen last olie lekkage.

20200311_114919.jpg

De bovenste ophanging de veercilinders de CNC heeft er 6 uur over gedaan om dit te uit te frezen.

Wordt vervolgd.
Groet Leo
 
Geweldig Leo, iets heel ongebruikelijks hier op dit forum, je hebt mijn bijzondere interesse. Jammer dat het geen "Megatrack " is geworden, maar ja, die zijn er niet in 1200T.
Cor
 
Hallo, allen, nieuw op dit forum en al eerder anoniem enkele mooie projecten kunnen volgen. Verwacht van mij niet al te veel bouwprojecten, aangezien ik er de spullen en kennis (nog) niet voor heb, en mijn handen/vingers nogal eens hun medewerking weigeren te geven. Desondanks wel veel interesse in modelbouw. Ga dit project zeker ook volgen, heel mooi en knap Leo. Heel knap zoals hobby bouwers het voor elkaar krijgen zulke mooie voorwerpen te ontwerpen en bouwen. Tot zover, groetjes Alex
 
Back
Top