De Depdart

Zo'n kruisje kan, maar is niet fijn outdoor. Elk takje op de landingsbaan dwingt je naar de lijm te grijpen.

Roving tussen de 2 3mm depron platen (binnenin dus) helpt helemaal niks. Alleen aan de buitenkant (en dan aan beide zijden). Ik zag laatst op een indoor modelletje dat er aan de bovenkant van een 6mm plaat en aan de onderkant, een 0.7 mm of 1mm staafje werd ingelijmd. Licht en sterk. En de Multiplex Parkmaster gebruikt kevlar draadjes die in de vleugel worden gelijmd. 1 bovenop, en 1 onderop.

Maar als je er buiten mee wilt vliegen hoef je niet zo kritisch op gewicht te zijn. Een DepDart met een 10 grammer en 300-500mS lipo's weegt toch maar 100 gram. Een beetje gewicht kan geen kwaad hoor, anders waai je zo weg.

oh ja, ik zag nog een opmerking over zwaardere motoren: mijn eerste 3 depdarts hadden een 24 grammer met 3S610mA (zo'n 120 watt op een kistje van 130 gram, dat is bijna 1000 watt per kilo) en waren zo spectaculair, maar toch wel overpowered. Depdart 4 had een 16 grammer (3000kV zelf gewikkeld van een 1700kV) op 2S en was veel handelbaarder. Heeft dan ook 2 jaar geleefd, en honderden vluchten gemaakt.
Dus ... teveel power maakt het wel spannend, maar niet leuker ....
Een 10 grammer die 4A gebruikt op 11V is altijd nog 44 watt, op een kistje van 100 gram ..... ik kom net van een maiden van een kist van 390 gram met 50 watt .... (dat hield niet over).
 
Laatst bewerkt:
Volhout,

Duidelijk, dan laat ik de rovings achterwege en ga ik vanavond weer verder bouwen.
Die overpowerde motor komt er toch wel op, kistje zal wel een gram of 150 gaan wegen, vlieg er toch alleen buiten mee en bouw hem puur op snelheid, vandaar dat ik het kistje ook stijf wil.
Voor het langzame vliegen heb ik nog een clik van 105 gram staan
 
ik heb hier een 10 grams motortje met 5x3 prop met regelaar, paar 4 grams servo's, 2s 300 mah lipo en depron liggen. dus dat staat vast en worden de componenten;) ben er enkel nog niet helemaal uit of ik 3 of 6 mm pak, en originele schaal of iets kleiner aan houd...
 
Ik zou voor 5 of 6 mm gaan, kistje wordt er stijver van wat je in de vliegeigenschappen terugvind ... met 3mm moet je teveel trucjes uithalen om te zorgen dat de vleugel niet (te veel) vervormd onder belasting ... en met 5 of 6mm is één koolstof (of grenen) ligger voldoende en uiteindelijk lichter dan een versterkte 3 mm met de zelfde stijfheid ... 6 mm is ongeveer 20% lichter dan 2x3mm (zonder het gewicht van lijm o.d.) ... 3mm is ca. 33kg/m³ = 100 gram/m² en 6mm ca. 28kg/m³ = 168 gram/m²
 
snelle DepDart

Na het lezen van de recente opleving in dit draadje nog even mijn eigen DepDart tevoorschijn gehaald. Vloog vorig jaar erg leuk en lekker rap.
Gemaakt van 6 mm depron en over bijna de hele spanwijdte een koolstofbuis (ik geloof 4 mm dik, kan ook 6 zijn). Hij weegt vliegklaar met een 600 mA 3S lipo (50gr) en een 36 gr TGY motor 190 gr. Een speed propje 5.2 x 5.2 .
De richtlijnen voor de gewichtsverdeling (10 % v/h vlieggewicht voor de motor en 20 % voor de accu) was ik hier denk ik even vergeten. Gelukkig kent de DepDart die regels ook niet want die vliegt prima.

Starten op half gas en volgas als je verticaal omhoog wilt. Dat doet hij dan ook enthousiast. Met motor uit zweeft hij gelijk een gestroomlijnde baksteen tot vlak voor mijn enkels.
Veel lol voor heel weinig geld. Nog de complimenten voor Willem voor het ontwerp.

groet,

Erik
 
Laatst bewerkt:
De vakantie komt eraan

De vakantie komt er weer aan, en het is al bijna een traditie dat de Depdart mee gaat. Maar Depdart4 was afgelopen winter overleden (ijs van het kanaal was erg hard). Dus even een nieuwe bouwen .....

De vleugel: met 40cm en 60cm carbon strip (3x0.7mm) ter vervanging van de 6mm buis. Excuses voor de slechte foto's (blackberry). Op de achtergrond een 80cm balsa spitje in aanbouw. Maar dit moet even tussendoor.
IMG-20120626-00273.jpg


De romp. De afvalstukjes depron bewaar ik want de romp wordt straks dikker (steviger) en de bedrading wordt nog weggewerkt met afvalstukjes. Je ziet hier ook al 2 van de 4 buisjes ingelijmd waar de motor straks op vast wordt gezet. Vanwege de stevigheid lopen deze twee tot onder de vleugel door.

IMG-20120626-00272.jpg


De originele tekeningen hebben allemaal van die lipjes. Die heb ik weg gesneden (en eentje teveel zoals je kunt zien). De lijm van de buisjes moet nu drogen.

Even een kleurtje erop strijken .....

IMG-20120627-00274.jpg
 
Laatst bewerkt:
Depdart V is klaar

IMG-20120701-00279.jpg


Hij is klaar, de maiden was een succes (wat saai, want hij vloog precies als Depdart 4).. Dus we kunnen op vakantie.

Je kunt het aan deze foto niet zien, maar op onderstaande foto wel.. De extra rompdelen (de romp onder de vleugel is 3 lagen 6mm dik). De middelste laag is identiek aan de tekening, de buitenste delen 5mm minder hoog, en die zijn hol, in de holtes liggen alle servodraden en zo die te lang zijn. Hierdoor ontstaat een compact, robuust en gestroomlijnd geheel.

IMG-20120701-00282.jpg


Op deze foto kun je het gat voor de accu (2S 750mA) goed zien. Het gat is door schuren precies zo groot gemaakt dat de accu er klem in schuift. Er is dan verder geen klitteband of zo nodig.

IMG-20120701-00281.jpg


Nu alleen nog wat symbooltjes of streepjes aanbrengen om het verschil tussen boven en onderkant duidelijk te maken in de lucht.

@cor123: de lipjes zitten er aan om de delen netjes op elkaar te laten passen. Zo bouw je automatisch recht en goed. Als je de lipjes eraf haalt moet je goed oppassen dat alles recht tegenover elkaar gelijmd wordt. Lipjes doen niet echt veel voor de stevigheid hoor. De lijm die ik gebruik is veel sterker dan het depron materiaal.
Ik haal de lipjes weg omdat ik alles met de hand uit snijd en als je een mm ernaast snijd, je meer problemen krijgt. Voor CNC snijden zijn de nokjes ideaal.
 
Top!! Mooi kleurtje! Ik neem mijn Depdart ook lekker mee op vakantie. Hij is nog steeds helemaal wit, maar vliegt uitstekend ;-)

Fijne vakantie Vohout!
 
Ik heb met deze motor het probleem dat bij 3s de props niet meer blijven zitten :mrgreen: die vliegen er gelijk vanaf...

Vandaar dat deze motor op 2s mij een gescikte oplossing lijkt!
 
Emp prop 6x4 gebruiken en de pasring een klein beetje oprekken in heet water om de achterkant van een boortje met de juiste maat.
En natuurlijk wel een STEVIGE O-ring gebruiken.
Een emp 5x5 geeft nog meer snelheid maar iets mider trekkracht.
 
ik gebruik al jaren geen o-ringen meer, maar frut met wat gepriegel gewoon een elastiekje. een keer of 6-7-8 gekruist erop is veel beter dan een o-ring, en blijft over het algemeen ook langer goed (die o-ringen krijgen vrij snel scheurtjes). Zie ook de foto 3 posten hieronder, waar de witte Gunther prop met een rood elastiekje vast zit.

Ik gebruik zef trouwens een 3000kV op 2S, met Gunther 5x4.3 of 4.75x4.75. Snelheid zat... Vlieg meestal half gas.
 
Elastiekjes werken bij mij ook beter als O-ringen.

Heb je een filmpje van de depdart met 3000kv motortje?
En hoeveel weegt ie?

Heb het 2000kv motortje toch maar besteld, laat wel weten hoe het vliegt!

Groeten
 
Back
Top