Del Prado's Bounty

Update 48
Na twee maanden dan weer een update van de Bounty. Ik moet toegeven dat de laatste activiteiten hieraan wat chaotisch zijn verlopen. Eerst in de onjuiste volgorde de zeilen aangebracht (van boven naar beneden i.pv. Van beneden naar boven) en toen voordat de standaard zeilen erop zaten alvast wat lijzeilen aangebracht om te zien hoe het zou worden. Nou zo’n chaotische manier van werken breekt je op een gegeven moment wel op. Er hingen zoveel losse lijnen dat ik dat ik meet tijd kwijt was aan het uitzoeken van wat wat was dan dat er voortgang was.
Na even wat tijd genomen te hebben voor bezinning heb ik besloten om eerst de hele standaard tuigage van de normale zeilen, en die zeilen zelf, aan te brengen voordat ik aan de lijzeilen ga beginnen.
Ik heb dus zoveel mogelijk van de loshangende lijzeilen verwijderd en heb de normale tuigage eerst afgehandeld.
Dus is de situatie eigenlijk weer een stapje terug, maar wel helemaal afgewikkeld.

Huidige situatie:
full


Dat er al heel wat lijnen lopen ter hoogte van de mars zie je hier:
full


En bij de zaling:
full


En op dekhoogte:
full


En nu ga ik alle lijzeilen aanbrengen. Ik weet grotendeels al hoe die moeten lopen dus dat gaat geen problemen meer opleveren.

Wordt vervolgd.
 
Hoi Jan, leuk dat je weer een update hebt. Het viel me op dat het wat stil was rond de Bounty, want ik herinnerde me je zeilenwerk. Maar nu ziet 't er mooi uit.
 
Update 49
Eindelijk de tuigage van de fokkemast is klaar.

full


Alle lijzeilen zijn opgehangen. Er valt best wel wat op aan te merken maar ik vind het prima.
Elk lijzeil wordt met drie extra lijnen vastgezet, dus t.o.v. de normale tuigage komen er 3x6 = 18 lijnen extra bij. Dus ook met de nodige blokken. Ik tel zo even gauw een totaal van 132 blokken voor de tuigage van de fokkemast.
Nu zou ik alle lijnen, met hun beginpunt verloop en eindpunt, kunnen fotograferen en hier tonen. Daar is het volgende tegen:
1. Volgens de tabel van McKay heeft de fokkemars 57 lijnen. Als je die met 3 foto’s per lijn wil fotograferen kom je op 171 foto’s. Niemand gaat die bekijken.
2. Je moet de foto skills hebben van Pietsan en liever zelfs nog beter, en dat heb ik niet.

Dus jullie moeten het maar doen met de volgende foto’s.

full

Achterkant aan bakboord.

full

Achterkant aan stuurboord.

full

Drukte op de voormars waar een flink aantal lijnen op belegd zijn.

Wil je meer lijnen zien en kunnen volgen dan kan dat op 28 sept. Maar dan moet je wel naar het Scheepvaartmuseum komen. Zie: https://www.modelbouwforum.nl/threads/expo-historische-scheepsmodelbouw-2024.288186/

Nu ga ik me even bezinnen op het tuigen van de grote mast. Daarvoor zal ik wel een “paar” blokken moeten bijkopen.
Maar eerst weer even wat verder met de Fluit.

Wordt vervolgd.
 
Ziet er mooi uit! Wel bijzonder om die leizeilen te zien (weer een nieuw woord geleerd:)), heb ik nog niet eerder op een model gezien. Wel een reden om dit een keer in het echt te aanschouwen op de expo.
 
Ja je ziet heel weinig lijzeilen. Daarom heb ik het ook gedaan. IK wil altijd iets bijzonders. En je bent welkom in het Scheepvaartmuseum.
 
Update 50
Er is weinig nieuws te tonen. Maar dat was wel heel wat werk.
Ik heb het grootzeil en de grootonderlijzeilen voorzien van een lijkentouw en riflijnen.
Ook is de ra voorzien van de nodige blokken. Hiervoor moest ik wel eerst even alle tekeningen nalopen om alles weer “in beeld” te krijgen.

En het ziet er nu zo uit:

full


Volgende stap is de zeilen aan de ra’s aanslaan en dan de ra ophangen en de lijnen vastzetten.

Wordt vervolgd.
 
Update 51
En dan nu de zeilen aanslaan. Daartoe heb ik de ra en het zeil ingeklemd in een 3e-handje.

full


Dit is het grootzeil aan de grote ra. Om het zeil aan te slaan gebruik ik de volgende “knoop”.

full


Dit is een van de manieren in die tijd. Op kleinere schepen werd wel één lange lijn gebruikt en met een soort marlsteek werd het zeil aangeslagen. Op een groter schip lijkt me dat erg onhandig. De grote ra kan je tot op het dek laten zakken en dan de ra aanslaan. Maar voor andere ra’s zit één man schrijlings op het uiteinde van de ra en moet je een lijn , ongeveer 3 a 4 keer de ralengte, door een gaatje trekken dan om de ra heen en weer door een gaatje trekken, totdat je aan de andere kant van de ra bent gekomen.
Alternatief is om een man of 6 met drie of vier korte (3 a 4 m) stukken touw de ra op te sturen en op 6 plekken tegelijk het zeil aanslaan en dan even opschuiven en weer aanslaan. Na een paar keer zit het zeil.

Ik gebruik dus die tweede manier. En dan ziet het er zo uit:

full


Tja, de gebruikte knoop is hier niet te ontdekken. Zoals met wel wat meer zaken die naderhand niet meer te zien zijn. Maar je ziet wel dat het individuele knopen zijn en geen marllijn.

Wordt vervolgd
 
Update 52
Ja en nu was het tijd om te bedenken hoe ik de ra ga ophangen. Normaal is dat met een paar zware takels en daardoor vier grote blokken net onder de mars. Dat zou een hele friemelklus worden.
Maar is een alternatief. Vaak werden deze takels vervangen door een borgstrop. Dat zie je niet veel dus dat leek me wel wat.

full


Ik heb uit 3 bruine touwen van 0,8 mm eerst een kabel geslagen en die omwikkeld met zwart garen.

full


En daarna drie houten ringen gedraaid op mijn draaibankje.

full


En daarvan een strop gemaakt.

full


Eerst heb ik aan het model de lijzeilbakspier gemonteerd. In het midden ongeveer zit een ring om de spier met daaraan 4 ringen waar vier lijnen aan zijn bevestigd. Hiermee wordt de spier in 4 richtingen gefixeerd.

full


Daarna eerst het zeil voorzien van 4 buikgordingen, 2 nokgordingen, 2 geien en de borgstrop.

full


Daarna het geheel opgehangen aan de mast.

full


Detail van de borgstrop ophanging.

full


Door de omwikkeling van de strop is hij vrij stug geworden en de ra heeft nauwelijks gewicht, daardoor wordt de strop niet echt strakgetrokken.
Alle lijnen van het zeil zijn ook door de blokken getrokken en belegd op de diverse plekken.
Nu nog de lijzeilen ophangen.

Wordt vervolgd.
 
Update 53
In mijn vorige update zag u dat het grootzeil is opgehangen.
Nu zijn daar ook de lijzeilen opgehangen.

full


full


Om het model klaar te maken voor 28 sept wil ik provisorisch de andere zeilen ook ophangen.
Dat ziet er dan zo uit:

full


En van voren gezien:

full


En nog een paar van opzij;

full


full


full


Zo gaat u hem kunnen zien in Amsterdam op 28 sept.

Wordt vervolgd
 
Update 54
Mijn laatste update was eind aug dus de hoogste tijd voor een nieuwe update. Op 28 sept hebt u in Amsterdam de laatste stand van het model kunnen zien met alle zeilen. (Enkele provisorisch aangebracht.) Die zijn nu verwijderd en worden definitief aangebracht. Te beginnen met het (groot)marszeil.

full


Hier is het lijkentouw rondom aangenaaid, met een heleboel steekjes, en met leuvers ter hoogte van de rifbanden. Ook zijn hier de riflijnen zelf in het zeil genaaid, aan beide zijden. Hier krullen ze nog.

full


En hier liggen ze redelijk recht, zodat als ik het zeil ophang ze min of meer gehoorzamen aan de wet van de zwaartekracht. Ik heb ze zo mooi recht gekregen door ze met de electrische plankenbuiger te verwarmen. Het is katoen dus ze bleven door die warmtebehandeling mooi recht liggen. Voor de zekerheid heb ik de uiteinden met een tipje houtlijm vastgezet.
Helaas kan ik niet zeggen dat de springpaarden en paarden boven aan de foto ook de zwaartekracht gehoorzamen.
De ra is hier van voren te zien en de paarden staan recht omhoog. Een moment van onoplettendheid.

full


Hier zie u de ra recht van voren en gehoorzamen de paarden wél aan de zwaartekracht. Ook is de ra voorzien van een stel blokken. Links is ook aangegeven welke lijnen door die blokken moeten gaan. Rechts hetzelfde maar dan gespiegeld.

De volgende stappen zijn:
- Het zeil aanslaan aan de ra met 34 banden, (2 per kleed)
- Een aantal lijnen aanbrengen
- Ra ophangen
- Lijnen beleggen.

Wordt vervolgd
 
Back
Top