Handleiding Poor Mans Timer
Aansluitschema
De timer kent 3 aansluitingen en een drukknop op het printje.
(de versie met het rode printplaatje heeft een extra aansluiting tussen C en D in, voor toekomstige functie)
A) is de aansluiting voor de regelaar (ESC). Deze voorziet middels de BEC ook de timer van 5 volt. Geen 6 volt BEC gebruiken. Het is belangrijk dat je ESC een kwalitatief goede BEC heeft die een stabiele 5 volt geeft.
Dat komt het servosignaal ten goede en bij te veel vervuiling in de voedingsspanning krijgt het IC een brown-out en reset zichzelf dan.
B) is de aansluiting voor de Servo die de DT regelt.
C) is de aansluiting voor de startknop. Dit moet een momentschakelaar zijn (denk aan een deurbel) en geen flipschakelaar (denk aan lichtknop). De draden van de schakelaar worden op de buitenste 2 pinnetjes aangesloten. Het middelste pinnetje blijft leeg.
D) is de configuratiedrukknop
De werking
De timer kent 3 modi:
1) Gebruiksmodus (motorlooptijd en vluchtduur controleren, motor aanzetten en vliegtuig starten)
2) Configuratiemodus (motorlooptijd en vluchtduur aanpassen)
3) Calibratiemodus (ESC calibreren)
Bij het voor het eerst in gebruik nemen doe je eigenlijk 3) dan 2) en tenslotte 1)
1)
De Gebruiksmodus
Dit is de normale modus, waarin de timer terecht komt als je hem aanzet.
In deze modus gebruik je alleen de startknop
1a) Startknop indrukken = initialisatie.
De motor is dan uit en de DT servo staat in de vliegstand, de timers staan klaar.
1b) Startknop (3 seconden) ingedrukt houden = start motor
De motor gaat lopen, de motortimer gaat ook lopen, maar de vluchttimer gaat nog niet lopen.
Als je de startknop maar ingedrukt houdt, stopt de motor wel als de motorlooptijd verstreken is. De vluchttimer is dan nog niet gestart. DT vindt niet plaats.
1c) Startknop loslaten terwijl de motor loopt = begin vlucht
De motortimer begint opnieuw van vooraf af te tellen, waarna de motor stopt als de gekozen motorlooptijd is verstreken. Op dat moment begint de vluchttimer te tellen. Zodra de gekozen vluchtduur verstreken is vindt DT plaats. De servo draait van 45 graden naar 135 graden en maakt daarbij dus een hoek van 90 graden. De servo blijft op 135 graden staan, totdat de startknop weer wordt ingedrukt.
De startknop loslaten nadat de motor al weer gestopt is heeft geen functie en staat gelijk aan initialisatie (je kunt zo wel de exacte motorloopduur meten, inclusief de invloed van voedingsspanning en temperatuur).
1d) Dubbelklik op de startknop voor opvragen ingestelde motorlooptijd en vluchtduur.
Vaak zal men voor een vlucht even willen controleren wat deze ingestelde tijden zijn. Ze blijven in de timer opgeslagen, ook als de module stroomloos wordt weggelegd.
Nadat is gedubbelklikt zal de DT servo eerst voor elke 5 seconden motorloopduur éénmaal snel heen en weer bewegen. Is er bijvoorbeeld 20 seconden motorlooptijd ingesteld, dan beweegt hij 4 maal snel heen en weer.
Vervolgens, na een halve seconde, zal de DT servo voor elke 30 seconden vluchtduur éénmaal minder snel heen en weer bewegen. Dus 2 minuten vluchtduur is 4 maal op en neer.
Je kunt het verschil tussen de snelle en minder snelle servo beweging met name goed horen.
Ik neem dus aan dat iedereen z'n startknop op zo'n plek inbouwt, dat je hem tijdens de worp loslaat.
2)
De Configuratiemodus
Druk even op de configuratieknop om in de configuratiemodus te komen. De timer laat langzaam de DT servo naar de DT stand draaien om aan te geven dat hij in de configuratiestand staat.
Druk op de startknop voor elke 5 seconden motorloop die je wil hebben. Bij elke keer drukken beweegt de DT servo ter controle éénmaal snel heen en weer. Dus voor 20 seconden motorloop is het 4 keer op de startknop drukken.
Druk vervolgens even op de configuratieknop om de motorlooptijd op te slaan. Om aan te geven dat de motorloop is opgeslagen gaat de DT servo langzaam terug, en meteen weer langzaam omhoog omdat we nu de gewenste vluchtduur kunnen ingeven.
Druk op de startknop voor elke 30 seconden vluchtduur die je wil hebben. Bij elke keer drukken beweegt de DT servo ter controle éénmaal minder snel heen en weer. Dus voor één minuut vluchtduur is het 2 keer op de startknop drukken.
Druk vervolgens even op de configuratieknop om de vluchtduur op te slaan. Om aan te geven dat de vluchtduur is opgeslagen gaat de DT servo langzaam terug. Hiermee is de configuratiemodus klaar en staat de timer weer in de gebruiksmodus.
Note1) Controleer de zojuist ingestelde waarden maar door te dubbelklikken op de startknop.
Note2) Indien je alleen de motorlooptijd wil veranderen, maar niet de vluchtduur, druk dan na het wijzigen van motorlooptijd op de configuratieknop en na de bevestiging van de DT servo nogmaals op de configuratieknop. De timer weet dan dat je de vluchtduur wil overslaan en wijzigt aan die waarde niets. Alleen wijzigen van de vluchtduur is dus op configuratieknop drukken, wachten op de DT servo bevestiging en dan weer op de configuratieknop drukken.
3) Calibratie is eigenlijk maar éénmaal nodig nadat je de timer aan een ESC koppelt. De ESC moet even van de timer leren wat volgas en gas-uit is. Calibreren gaat zo:
Koppel de accu los van de regelaar.
Druk de configuratieknop in en houd deze ingedrukt.
Sluit de accu aan, terwijl je de configuratieknop ingedrukt houdt.
Wacht tot de ESC de eerste serie pieptoontjes geeft
Laat de configuratieknop los.
De ESC moet nu zijn tweede set pieptoontjes laten horen en is dan gecalibreerd.
De calibratiefunctie zet ook de motorlooptijd op de default waarde van 10 seconden en de vluchtduur op de default waarde van 30 seconden.
Hans