een halve duikboot

Discussie in 'Duikboten' gestart door raf, 17 apr 2011.

  1. MDBG

    MDBG

    Lid geworden:
    10 feb 2005
    Berichten:
    2.318
    Locatie:
    Provincie Groningen
    Raf,
    die boot moet 300 dagen per jaar 5 á 6 uur per dag varen??????
    En dan laten ze een "amateur" zo iets maken??

    Hein
     
  2. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.562
    Locatie:
    As,België
    hallo hein


    ja

    gr raf
     
  3. raalst

    raalst

    Lid geworden:
    16 mei 2005
    Berichten:
    1.060
    Locatie:
    onder water
    mooie klus, raf !
    zeker voor een "amateur" ;-)

    ideetje : onze bootjes willen nog wel eens een scheurtje oplopen, misschien is het een idee
    om dik neopreen om deze rompen heen te plakken ?
    voor in de vrachtwagen, zal ik maar zeggen.

    ps
    als je er achter komt welke merken sonar ze gebruiken wil ik dat ook
    nog wel eens weten, kan ik daarvan de kunst afkijken.
     
    Laatst bewerkt: 24 apr 2011
  4. WalterK

    WalterK

    Lid geworden:
    7 dec 2007
    Berichten:
    101
    Locatie:
    Rotterdam
    Leuke klus!
    Remote controlled is al lang gemeengoed.
    Wireless is een stuk leuker!

    Je kan je ontwerp gelijk als fishfinder/voerboot in produktie brengen.
    De politie gebruikt helicoptertjes om raddraaiers te fotograferen tijdens rellen.
    En er zijn waterschappen die helicopters gebruiken om dijken te inspecteren.
    En betere investering dan Drones voor Irak ofzo.

    Dus zo gek allemaal nog niet.

    @ADVN: Landmeten moet je ruim zien. Het is vooral 3D coordinaten meten met de GPS en in een database betekenis geven, daarna heb je geo-informatie waarmee je wandelkaart wordt geupdate en het waterschap modellen voor grondwaterstromen kan doorberekenen enzo.
     
    Laatst bewerkt: 24 apr 2011
  5. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.562
    Locatie:
    As,België
    hallo

    als voerboot is dit ontwerp een beetje te groot
    je kan dan 18 kilo voer mee nemen als het moest zijn en dat is wel veel voer

    het systeem dat ze der op monteren werkt met wiffy en dat was meteen ook het probleem
    met de 2.4 Ghz ontvanger en zender die we wilden gebruiken
    dus op een andere frequentie om mee te varen dan maar gebruikt

    morgen terug aan de boot beginnen en de aluminium draag armen vast polyesteren
    en dikke bouten er door

    gr raf
     
  6. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.562
    Locatie:
    As,België
    hallo

    vandaag wat geplamuurt aan de kant waar de romp delen aanelkaar zijn gezet
    er zal nog een laag DD lak over moeten komen om hem mooi aan het blinken te krijgen
    of gewoon DD vernis daar alles dezelfde kleur heeft
    hier een foto van hoe breed hij gaat worden
    dit is de max breedte met twee rompen
    ze willen er eventueel nog een derde romp tussen om nog meer apperatuur te kunnen dragen
    deze zal dan ook worden uitgerust met een motor maar geen roer
    juist een powerswitch op de zender om ofwel aan ofwel de motor uit te zetten
    een achteruit komt er niet aan te pas
    [​IMG]
    een beeld geeft wat meer info dan het zo neer te schrijven
    gr raf
     
  7. Paul Konings

    Paul Konings

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    427
    Locatie:
    Achlum - Friesland
    Raf,

    Ziet er netjes uit. Is ruim 20 kg dan niet genoeg? Gebruiken ze nog buizenapparatuur?

    Even terzijde, als je de voorste verbinding tussen beide rompen nou eens versterkt, kan er een mast op, dan nog een roer aan elke romp en je boot voor een Rondje Texel is klaar!

    met vriendelijke groet,

    Paul
     
  8. MDBG

    MDBG

    Lid geworden:
    10 feb 2005
    Berichten:
    2.318
    Locatie:
    Provincie Groningen
    En als er nu eens waterplanten voor de boot liggen?
    Of je bent aan lager wal en je moet terug?

    "juist een powerswitch op de zender om ofwel aan ofwel de motor uit te zetten
    een achteruit komt er niet aan te pas"

    Lijkt me lastig om de boot dan weer terug te krijgen hoor.
    Zo kun je ook niet in positie blijven als er geen achteruit op zit.

    Hein
     
  9. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.562
    Locatie:
    As,België
    hallo hein

    de twee andere rompen hebben elk een motor met een roer
    deze kunnen dus wel in achteruit
    het sturen over drie rompen is niet gemakkelijk
    daar de rompen 1.50 van elkaar staan gaan ze niet alle drie even snel de bocht om
    de buitenste romp moet een veel grotere bocht beschrijven dan de binnen romp dus moet de binnen motor langzamer gaan lopen als er vol roer wordt gegeven
    en bij een breedte van 0.50 is de verhouding dus weer anders
    ik kan 9 verschillende breedtes in de zender programeren en dat zal al een hele klus worden zonder dat ik rekening moet gaan houden met een derde romp + motor

    @paul

    nee hoor maar ze willen er wel veel hebben op zitten
    sonar voor diepte metingen
    gps voor plaats bepaling
    en als ze te ver uit de kant zijn dan werkt de wifi verbinding niet meer en gaat er een laptop mee met als voeding een auto accu ?????om de metingen te registreren
    de echte tests kunnen eerst maar beginnen eens de motoren er in zitten
    en dan hopen dat die sonar een beetje stroomlijn heeft LOL


    gr raf
     
    Laatst bewerkt: 25 apr 2011
  10. MDBG

    MDBG

    Lid geworden:
    10 feb 2005
    Berichten:
    2.318
    Locatie:
    Provincie Groningen
    Raf,
    had je niet beter de bakken die voor duwbakken gebruikt worden kunnen gebruiken?
    Als ik hoor wat er allemaal mee gaat.
    Welk type dieptemeter gebruik je?

    Hein
     
  11. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.562
    Locatie:
    As,België
    hallo Hein

    ik gebruik niets de firma gebruikt het materiaal
    en welk soort ??? geen idee het is geel met grijs van kleur dacht ik
    het platform dat alles moet kunnen dragen wordt ook niet door mij gemaakt
    dat maken ze zelf
    ik moet alleen de rompen maken en electronica er in bouwen

    gr raf
     
  12. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.562
    Locatie:
    As,België
    hallo

    vandaag is het te koud om te polyesteren dus gaan we maar aan het schuren en plamuren
    om de plamuur te laten uitharden zet ik de romp in de living aan de kachel zo heb ik toch een 18°c
    schuren doe ik wel buiten want anders vlieg ik buiten van madam hahaha
    morgen de motoren er in zetten en dan kan er proef gedraait worden
    de motoren komen op een 5 mm dikke alu plaat te staan en deze dient ook meteen voor de koeling
    indien de motoren te warm worden kan hier door een koelsysteem worden opgezet om extra koeling te forceren al hoop ik niet dat dit nodig gaat moeten zijn
    of de prop de goeie is dat zullen we zien als de grote test voor de afname begint
    ik moet een laag verbruik hebben met een voldoende snelheid
    en daar het een verdringer romp is zal een drafje best wel een goeie snelheid zijn
    het moet geen speed boot worden met al dat te torsen gewicht


    gr raf
     
    Laatst bewerkt: 28 apr 2011
  13. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.562
    Locatie:
    As,België
    hallo

    de assen zitten vast en de stuurstangen zitten op hun plaats
    de deksels zijn geboord en de bouten vast gezet
    resten nog
    de motorspanten monteren maar eerst de motoren degelijk vast zetten
    ik had de verkeerde bouten bij ze waren te dik voor de motordrager
    dus morgen deze effe ruilen tegen een kleinere maat
    de accu bak kan maar eerst gemaakt worden als ik weet op welke spanning er gaat gevaren worden

    de aan/uit schakelaar moet nog gemonteerd worden
    twee handvaten aan elke boot monteren
    dan een laag DD lak er over heen en dan zou ze klaar moeten zijn

    dus nog eventjes deze week wat werk

    gr raf
     
  14. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.562
    Locatie:
    As,België
    hallo

    weer wat verder
    een motor zit er in de andere moet een nieuwe koppeling
    ze is scheef geboort en trilt als gek
    de servo voor het roer zit op zijn plaats in een alu L profiel dat weer vast gelijmt/geschroeft is op de motor spant en de as ondersteuning
    aan de andere kant zit de opleg voor de regelaar en de ontvanger

    in de andere romp moet ik wachten tot de motor spant is geplaatst voor ik verder kan met de rest van de elektronica
    de schakelaar zit tussen de motor en de accu bak in
    en komt met een waterdichte doorvoer naar boven voor het achterste luik
    trekken en de boot staat aan terug trekken en hij staat uit

    mischien nog een supper led om de toestand aan te geven maar dat zien we wel wat de eigenaar er van zegt

    nu is het wachten tot ik de koppeling kan gaan halen om verder te kunnen en romp 2

    gr raf
     
  15. MDBG

    MDBG

    Lid geworden:
    10 feb 2005
    Berichten:
    2.318
    Locatie:
    Provincie Groningen
    Foto's Raf,
    tekst zegt zo weinig.
    Foto's maken het duidelijk.

    Hein
     
  16. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.562
    Locatie:
    As,België
    hallo

    hier de foto's

    [​IMG]
    [​IMG]

    de motor met de regelaar en de andere foto zie je de servo
    alles licht boven de water lijn zodat als er eventueel water moest binnen komen het de elektronica niet kan raken
    [​IMG]
    [​IMG]
    hier zie je de schakelaar
    zo komt er in elke romp eentje omdat er ook in elke romp een accu komt te zitten
    een andere oplossing was er nog wel maar dan moesten er twee dikke kabels van de ene naar de andere romp gebracht worden wat niet erg prakties zou zijn geweest bij het transporteren

    gr raf
     
  17. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.562
    Locatie:
    As,België
    hallo

    vandaag naar de aanvrager van deze boot geweest
    en hij is goed gekeurt en nu verder afwerken
    maar die sh*t koppeling gooit roet in het eten
    wachten tot dat ik zaterdag ze kan gaan ophalen en dan hopen dat ze in het koppel stuk past
    het budget begint krap te worden en ik moet nog accu's kopen ook

    maar we komen er wel doorheen

    gelukkig is hij goed gekeurd en kunnen we verder gaan met een proefvaart volgende week

    gr raf
     
  18. MDBG

    MDBG

    Lid geworden:
    10 feb 2005
    Berichten:
    2.318
    Locatie:
    Provincie Groningen
    Raf,
    zie ik het goed op de foto's?
    Gebruik je een cardan koppeling?
    Zo een met van die vorkjes?

    Hein
     
  19. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.521
    Locatie:
    H&NF
    stap voor stap
    Gaat lekker zo.
     
  20. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.562
    Locatie:
    As,België
    hallo hein
    een raboech koppeling met metalen tussen stukje
    [​IMG]
    ze staat recht op recht uitgeleind dus waarom niet????
    liever de kardan kapot als er een plastiek zak in de schroef komt dan de motor doorgebrand
    onder in het water zit er nog een cardan koppeling anders kan het staartstuk niet draaien
    zo is er geen roer nodig omdat heel de aandrijving zich draait in het water
    en is de schroef door de vin onderaan een beetje beschermt

    gr raf
     
    Laatst bewerkt: 9 mei 2011

Deel Deze Pagina