Dank voor de woorden. Het was erg leuk eens zo naar de basics van papierbouw te gaan en iets leuks te maken in korte tijd.
Een slotwoord:
Het blijft natuurlijk altijd oppassen de bouwplaat ontwerper een fout toe te rekenen. Zo print ik hier kopieën uit (legaal voor eigen gebruik), en wie zegt er niet dat mijn printerdriver of scanner misschien toch net die 1% afwijking heeft in lengte of breedte? Of monteer ik toch iets steeds anders dan bedoeld? Het zou zo maar kunnen.
Ik weet dat uitgevers altijd laten proefbouwen. Of soms komt er feedback van bouwers waarvoor men gevoelig is en erata informatie wordt toegevoegd. Ik ken geen enkele proefbouwer die daarvoor geld voor krijgt. Chapeau! Een fout is natuurlijk niet fijn, maar juist in papier goed te corrigeren. Zorg daarom wel voor een kopie of … koop de bouwplaat twee maal, iets wat ik vaak doe. Ik kopieerde hier niet vanwege de prijs, maar omdat ik het papier wilde vervuilen. Het beste blijft gewoon de bouwplaat te gebruiken: drukkwaliteit is beter en blijft langer mooi dan inktjet.
En over de mate van detail: hier maakt de tekenaar en uitgever een bewuste keuze. Er zijn bouwplaten van 10000 stukjes met onderdelen kleiner dan 1mm, maar hoeveel mensen spreekt dat aan? Of erger: je begint eraan en haakt gefrustreerd af. Omdat het te lang duurt of te moeilijk is. Zo ligt mijn Halinski Fuso nu al 5 jaar op me te wachten omdat ik juist dit vrees nu ik nog zoveel heb te leren. Dus weinig detail of veel detail is een heel bewuste keuze.
Als er al fouten worden gemaakt door drukker of tekenaar, dan vind ik dat jammer, maar geen groot probleem en goed verklaarbaar door de “markt” die bestaat uit kleine oplagen en de wens veel modellen uit te brengen. En detail is een keuze, waar zowel tekenaar/uitgever en koper goed over na moeten denken.
Driewerf hoera dus voor ontwerpers en testers van bouwplaten