Eric,
De pomp is uit een koelkast gehaald. De kleine koelventilator zit er nog op. Heet wordt de pomp nu niet. lauw warm maximaal.
Ingebouwd in een koelkast heeft deze natuurlijk ook beperkte koeling, maar staat die uiteraard niet full-time aan.
Met de terug koppeling springt de pomp bij een goed afgesloten zak maar 1-2 minuten in een uur aan. Misschien nog wel minder. De motor heeft geen tijd om warm te worden.
Vroeger hebben we nog wel eens deze vacuümpomp aangesloten met een tijdklok. De pomp bleef dan 15 minuten in een uur aan. Dat gaf een slecht resultaat. Door de hoge onderdruk werd de schuimkern plat geduwd, en kregen we een wel heel dun profiel. :lol: Ook hebben we toen wel eens een lekke zak gehad. Door de wisselende druk, kregen we toen een golfplaat....
Tot zover hebben we goede resultaten met de terugkoppeling erin. De onderdruk van de pomp gaat dus rechtstreeks naar de vacuüm zak, maar ook naar de drukmeter en naar de cilinder. Op de cilinder zit een veer, met een moer om de schroefdraad kunnen we de veer strakker of losser spannen, en daarmee het schakelpunt(en dus de druk) instellen. De cilinder gaat hoe hoger de onderdruk is, verder in. Als dus de onderdruk te laag is, zal de microswitch ingedrukt worden. Deze schakelt de pomp aan. De druk daalt weer, schakelaar wordt weer gedeactiveerd, pomp gaat uit. Zo blijft het in een soort eco systeem. Als er een lek in de zak zit, merk je dat meteen: De pomp blijft continue aan.
Er zit wel een beetje wrijving in de cilinder, en dus traagheid in het syteem. Je hebt een overgangstraject, ipv een schakelpunt. (eigenlijk wel grappig, in de elektronica wordt dit hysterese genoemd. Leuk om te zien dat het zelfde verschijnsel te zien is in de mechanica

)