Gebruikershandleing FrSky Taranis X9D

Ik gebruik nu al een paar jaren een FrSky Taranis X9D. Voor mij absoluut een top zender.

Nu zie ik toch best regelmatig nog mensen voorbij komen op diverse fora die ook deze zender hebben gekocht en nogal moeite hebben met het instellen van de zender. Er is best veel informatie van deze en andere FrSky zenders te vinden op het world wide web, maar dit is veelal in het engels. Niet iedereens voorkeur.

Nou is mijn vraag. Zou er interesse zijn in een Nederlandstalige gebruikers handleiding van een Taranis X9D met Opentx?

Mocht er voldoende vraag naar zijn dan wil ik wel iets in elkaar zetten. Ik zou het namelijk zonde vinden als mensen deze zender wegdoen omdat ze er niet mee uit de voeten kunnen. Alleen omdat er te weinig uitleg bij geleverd wordt.
 
Laatst bewerkt:
Daar ga je zeker een aantal mensen blij mee maken.
Lang niet iedereen is de engelse taal machtig en nederlands blijft makkelijker.
 
Een NL handleiding is een nobel streven. Veel werk en je moet het continu bijwerken als er nieuwe versies uitkomen.
Ik heb het zelf niet nodig maar gezien het aantal vragen van gebruikers is er zeker een markt voor.
 
Toch wel verhelderend als je er zo mee bezig bent.

Grafisch overzicht programmeren Taranis.jpg


Ik probeer een grafisch overzicht van het programmeren te maken als hulpmiddel bij het beschrijven van het programmeren van een model op de Taranis. Ingewikkeld, maar wel heel verhelderend om het zo te doen. Voor mijzelf in ieder geval
 
Een handleiding zou fijn zijn, in het nederlands....

Wat denk ik véél belangrijker is, is een uitleg van de structuur van het gebeuren, en een uitleg van, bijvoorbeeld, wat nu precies een "global variable" is en wat het doet. Wat het doet en hoe of waarvoor je het kunt gebruiken.

Een aantal dingen heb ik zelf uit weten te vogelen, een aantal dingen met hulp.
De logische schakelaars wijzen zichzelf redelijk.
Wat enorm verwarrend (en soms gewoon gevaarlijk) kan zijn, is (bijvoorbeeld) dat je een curve aan een mixer toe kan wijzen, maar ook aan een imput, en dan gebeuren er heel verschillende dingen.
Idem dito, gebeuren er vreemde dingen als je op de verkeerde manier bijvoorbeeld twee ailleron servo's aan één stick toewijst.

Het is en blijft een heel mooi ding, maar ook een uitermate lastige zender om te programmeren, want er is niks intuïtiefs aan....
 
Nou ik ben al begonnen met de schrijven en ook de Global Variable komt aan bod. Het is ook juist mijn bedoeling om te omschrijven wat het doel en de mogelijkheden zijn van diverse functies.
Om maar gelijk even antwoord te geven op je vraag mbt de Global Variable. Een Global Variable is een waarde. In het Global Variable menu kan je een waarde toekennen aan een van de 9 GV's. Nou heb je hier op zich niks aan, maar het mooie is dat je deze Global Variable op andere plekken tijdens het programmeren weer kunt oproepen.

Een voorbeeld voor de toepassing van een GV zou kunnen zijn het programmeren van een DualRate functie. Even voor de mensen die deze term misschien niet kennen, met DualRate kan je de maximale uitslagen van de roeren tijdens het vliegen ( Sturen, Varen) aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld toegepast worden bij een aerobatics toestel, waar grote uitslagen gewenst zijn tijdens het vliegen van figuren, maar tijdens de landing wil je misschien kleine uitslagen om het model minder kritisch te maken. Vaak wil je die beperkte uitslagen op zowel je richtingsroer, je rolroer en op het hoogteroer. In OpenTx kan je dan in het input menu deze drie genoemde sticks koppelen aan Inputs. Laten we zeggen. Richting op input 1. Rolroer op Input 2 en Hoogte op Input 3. Nu kan ik per Input meerdere regels aanmaken. Laten we ze voor het gemak even Input 1.1, Input 1.2 en Input 1.3 noemen. In werkelijkheid hebben ze alledrie dezelfde naam namelijk die naam die jij ingeeft onder Input Name. Nu kunnen we voor deze drie input regels een waarde aan Weight meegeven. Hiermee wordt de uitslag van de servo bepaald in procenten. Dus 0 is geen uitslag en 100 is max uitslag. Door nu voor Input 1.1 WEIGHT 100 in te stellen, voor Input 1.2 Weight 80 en voor Input 1.3 60, en de Inputs te schakelen met een drie standen schakelaar zoals bijvoorbeeld SA kunnen we schakelen tussen de drie en krijgen we afhankelijk van de schakelaarstand van SA meer of minder uitslag op het richtingsroer. Om hetzelfde resultaat te verkrijgen voor Rolroer moeten we ook de functies Input 2.1, Input 2.2 en Input 2.3 maken voor het Rolroer. Ook hier weer Weight 100, 80 en 60. Tot slot nog hetzelfde voor het hoogteroer. Input 1.1 tm 1.3 en WEIGHT 100, 80 en 60. Voor ROl en Hoogte ook de schakelaar SA koppelen aan de Inputs. Nu hebben we een 3 standen DualRate ( Eigenlijk TripleRate) geprogrammeerd en alles zal prima werken.

Maar......................

Als we nu eigenlijk toch vinden dat de minimale stand, dus de WEIGHT 60 nog wel wat minder zou mogen moeten we de WEIGHT van Input 1.3, 2.3 en 3.3 aanpassen. Dat vonden de ontwikkelaars van OpenTx wel wat omslachting en daar komt de Custom Variable om de hoek kijken. ( Niet alleen hier hoor....!)

Als we nu op alle plaatsen waar we WEIGHT 100 hebben geprogrammeerd GV1 selecteren en we stellen GV1 in op 100. En op alle plekken waar we WEIGHT 80 hebben geprogrammeerd kiezen we GV2 en tot slot vervangen we WEIGHT 60 door GV3. Dan stellen we GV1 in als 100, GV2 als 80 en GV3 als 60. Nu hebben we hetzelfde resultaat, maar als we nu de waarde van GV1 veranderen van 100 naar 90 veranderd dat op elke plek waar we GV1 hebben geselcteerd.
 
Een NL handleiding zou ideaal zijn. De enige geschreven handleidingen die ik kan vinden zijn in het Duits en dat is zeker noet mijn ding. Dus een NL handleiding zou zeer welkom zijn maar besef dat dot gruwelijk veel tijd kost en nooit echt klaar is.
 
Vandaag nog even een filmpje gemaakt over het instellen van een motor beveiligings--schakelaar.

Belangrijk hierbij is dat als de motorsschakelaar overgehaald wordt terwijl de gasstick niet in de nulstand staat, dat dan de motor niet opstart.

 
Ben nu aan het werk, zal vanavond even kijken.

Sorry.... het zal aan mijn wrakke internet verbinding liggen, maar het document laadde alleen de eerste paar pagina's.... uitsluitend de inhoudsopgave heb ik kunnen zien.
 
Hee super die NL gebruiksaanwijzing.

Heb sinds enkele maanden het kaptafel-model X9E.
Het simpel inprogrammeren en afstellen lukt al aardig maar moet nog diverse mogelijkheden zien te ontdekken.
Net even snel door jouw NL gebruiksaanwijzing gescand. (dat is nou net wat mij niet lukt in de Engelse en Duitse taal).
En al wat antwoorden tegengekomen: Vergroten servobereik, timers instellen, HOOFDLETTERS selecteren etc

Verder type foutjes gevonden op pagina 16 bij: Default channel order: E staat voor Eleron oftewel hoogteroer. Moet Elevon zijn.
pagina 23 bij: Move model: Hiermee verplat u het moel Moet zijn: Hiermee verplaatst u het model

Zal deze handleiding de komende tijd nog diverse malen nodig hebben.

Mijn dank, Hans
 
Back
Top