Griffon 2400TD LCAC

Ik ben bezig met de voorbereidingen voor een nieuw project. Dit keer (weer) iets anders; een Hovercraft. Omdat ik er een Britse Griffon 2400TD LCAC van de Royal Marines van wil maken leek me dit subforum wel de juiste plaats om het verslag te plaatsen. Dan staat het naar het gebruiksdoel van het voorbeeld in ieder geval in de goede categorie. Waar je zo'n luchtkussenvoertuig verder onder zou moeten rangschikken weet ik niet, het is geen vliegtuig, boot, helicopter, auto, of wat dan ook...

Hier het voorbeeld:

griff-7.jpg


Ik heb besloten dit keer niet het hele model zelf te ontwerpen, maar ga uit van een kit van een Sirius 600 hovercraft van Palarorm Ltd uit Engeland. Die is 600x300mm groot, excl. skirts, wat ik een mooie maat vind voor zo'n model, de schaal komt dan op 1:20 uit. De Sirius 600:
DSCF2918-500x500.JPG

Omdat nog steeds onduidelijk is wat er na Brexit allemaal met douane en import kosten gaat gebeuren heb ik er maar vast één bestelt. In samenspraak met Jag Ramjee, eigenaar van Palaform, zijn er wat door mij niet benodigde delen uit de kit weggelaten, waarvoor in de plaats een reserve skirt en een lift duct toegevoegd zijn. Heel netjes geregeld allemaal door Jag! Zo is de kit dan vanmiddag binnen gekomen:

P1190460.jpg


Hier is zowieso nog het wel één en ander aan te doen om er een schaal 2400TD van te maken. Zo kon ik de gehele voortstuwing duct plus roer assembly vergeten, dat klopt niet met het voorbeeld. Daartoe ben ik nu een passende duct aan het tekenen, die 3D geprint moet gaan worden. Stand daarvan tot nu:

dutc-1.jpg


Daar past dan een 5 inch vierblad dronepropeller in.

Nu ik de kit binnen heb kan ik verder met tekenen dan de cabine delen, en kijken hoe eea verder te realiseren is. Nog genoeg te doen voorlopig!
 
Laatst bewerkt:
Ik ga je volgen, heb zelf deze Sirius 600 ook gebouwd (ook bij Jay besteld) en heb daar afgelopen seizoen goed mee "gevaren".
Nu in stadium om deze basis uitvoering wat te gaan pimpen.
 
Heb alleen de inlaat duct naar voren verplaatst.
Verder de meegeleverde motoren en regelaars gemonteerd.
Heb ook nog getest met gyro maar gaf weinig verbetering
Moet nu alleen een mooie opbouw maken.
Het "varen" is echt iets dat je moet leren, valt best tegen in begin om stabiel te varen. Beetje experimenteren ook met lift regelaar.
Verder is het zeer verstandig om op vrij vlak water te varen, golven geven veel weerstand.

Tip, neem ontvanger met telemetrie en uitlezing spanning lipo. Accu's gaan nogal snel leeg en model is lastig door andere modelschepen naar de kant te duwen.
d9c5d421d276d4d3e81620393156e800.jpg
 
Laatst bewerkt:
Dank voor de tips! Ja, dat met een lege accu had ik nog niet aan gedacht, zonder lift is het snel over natuurlijk .. :D

Ik zit inderdaad nog te twijfelen over de plaats van de lift duct. Is meer een kwestie voor de gewichtsverdeling geloof ik, hij blaast toch de lift-lucht via skirt achter naar beneden.
 
had die tip op internet gevonden op een UK forum.
tijdens 1e proefvaart moet je toch alles gaan balanceren, in mijn geval de accu zo ver mogelijk naar achteren.
heb helaas tijdens bouw bijna geen foto's gemaakt.
 
Kan ik zo niet zeggen, proefondervindelijk geschoven met accu totdat ik mooi vaarbeeld had.

O ja vergat nog een tip uit de UK.
De skirt inspuiten met siliconenspray
 
De maten en vormen 'teken' ik over van foto's die ik heb kunnen vinden. De tekeningen van Mark Porter op basis van de 2000 heb ik ook, dat in combinatie met de maten van de Sirius, en wat 'edjucatet quess-werk', moet de rest gaan doen.

Leuk dat je er ook één bouwt, van jou is wel groter denk ik, meter lang?
 
Laatst bewerkt:
Die van mij is inderdaad een meter, ik heb er een 12 blads 70mm edf in gestopt die ik nog had liggen. bij 30%-35% gas gaat hij mooi zweven.
 
Ondertussen heb ik toch al iets aan de Griffon gedaan. De thrust duct is klaar als ontwerp, met motor pilon en roer assembly:

duct-2.jpg


duct-3.jpg


Inmiddels zijn ook re propellers en (drone) motortjes binnengekomen.

P1190473.jpg


Deze leveren op de thrust propeller 480 gram druk bij 10,5 ampère op 3S. Voor de lift is het een zelfde motor en prop, alleen deze nu getopt tot 3 inch.

P1190474.jpg


Hier zie je ook de brug die ik voor de motormontage heb geprint. Dat was allereerst nodig om de bodem vrij te kunnen houden om daar een opening voor de lift lucht te kunnen maken. Het ontwerp voorziet hier niet in, de lucht wordt via de skirt naar de onderzijde gevoerd. Met een apart gat voor de lift lucht kun je de druk naar de skirt en die naar het luchtkussen enigszins aanpassen door een groter of juist kleiner gat te maken. Heb ik zelf niet bedacht, dit is een tip die ik van Jag binnengekregen heb. Ga het eens proberen, hoe groot dat gat moet worden is even trail and error.

Daarnaast is er met de hangende motor ruimte om een stator onder de prop te monteren.

P1190471.jpg


Daarmee hoop ik dan de motortorsie voldoende tegen te kunnen werken zodat de hovercraft niet om z'n as gaat draaien. Zie het als een helikopter zonder staartrotor; gaat die ook ongecontroleerd rondjes draaien door het motorkoppel.

Hier gemonteerd onder de lift duct

P1190475.jpg


In de stator zitten gleufjes waar 0,5mm aluminium plaatjes in geplaatst zijn. Die werken dan de motortorsie tegen, en vlakken meteen de luchtstroom naar de zijkanten af. Op zich voelt dit nu aan alsof het werkt, als ik de duct vasthoud en het vergelijk met de test zonder stator voel ik nu zo goed als geen draaimoment meer. Maar blijft afwachten hoe dit zich in de hovercraft gaat gedragen, de plaatjes zijn ook nog bij te buigen om ze aan te passen als nodig.

Deze liftmotor trekt 8 ampère op vollast, maar dat is denk ik veel te veel luchtopbrengst. Ik hoop op 3-4 ampere bij 'werkdruk' uit te gaan komen.
 
Het CAD ontwerp is nu klaar. Misschien nog wat kleine aanpassingen om eea goed printbaar te maken, maar dat is het dan.

Cabine-3.jpg


Cabine-4.jpg


De cabine met basisgroep van de duct is 58cm lang, en 14,2cm breed. De duct is 15,2cm in doorsnede, en binnen 13cm.
 
Altijd leuk om te zien hoe je eigen CAD ontwerp vorm begint te krijgen.

Motorsteun voor de aandrijving, in vier delen geprint (voet, pilon, kapje, verloop cabine)

P1190485.jpg


Vannacht heeft de 3D printer overgewerkt, resultaat van 13,5 uur PLA+ omsmelten:

P1190486.jpg

Paste net binnen de maximale afmetingen van de Ender-2!

Gemonteerd ziet alles er dan zo uit

P1190488.jpg


P1190489.jpg


Verder met de roerbladen.
 
Weer wat printwerk klaar

P1190504.jpg


P1190502.jpg


De cabine is in 6 delen geprint, totale printduur rond 37 uur ... Dit is ruw van de printer, nu moeten de delen aan elkaar, en de oppervlakken afgewerkt worden.

En de printer heeft z'n werk aan de details.
 
Back
Top