Ik ben voorlopig even voorzien van rubber dankzij FOX35 & moerman. Beide nogmaals hartelijk dank hiervoor!
Ik post onderstaande bericht van FOX35 even omdat deze meer nuttige informatie bevat.
"Ik stuur je een stuk rubber van 3 meter rubber van ongeveer 3mm breed, dat is de maat die voor wakefield prestatiemodellen gebruikt wordt, dus dat kom je vrij veel tegen. 1 meter moet méér dan genoeg zijn om voor jouw model een motor te knopen van 4 strengen (dat is hetzelfde als één dubbelgeslagen loop (Engels) of lus (Nederlands). Daarvan uitgaande zou je aan 3 meter dus méér dan genoeg hebben voor 3 motoren.
Staat ergens op de tekening of in de beschrijving hoe lang je motor moet zijn, hoe breed het rubber moet zijn en hoeveel 'loops' of 'strands' je moet hebben? Voorlopig denk ik dat één enkele lus voor jouw model een te zwakke motor op zal leveren. Of een dubbele lus (4 strengen dus) genoeg zal zijn zal moeten blijken. Als dat niet sterk genoeg zou zijn moet je misschien 6 strengen gebruiken (de lus in drieen gevouwen) of zelfs 8 (lus in vieren gevouwen).
Ik denk dat je nog geen winder hebt en geen houder om het model tijdens het winden in vast te zetten. Een houder maken (van hout) is niet moeilijk. Een winder is wat moeilijker zelf te maken, maar wel mogelijk. Hij is echter ook te koop (vooral in het buitenland, in Nederland is daar geen markt voor). Je kunt ook een handboortol gebruiken, maar dat komt later wel. Ik ga er dus van uit dat je het rubber éérst gewoon met de vinger tegen de propeller opdraait.
In dat geval moet je rubber hebben dat niet langer is dan de lengte tussen de haak van de prop als die gemonteerd is en de pin waar het rubber achterin de romp om zit. Anders kan, als de motor helemaal afgewonden is, het propblokje uit de romp vallen. Dat staat niet mooi en zweeft nog minder.
Pak vervolgens 4 maal de gemeten afstand plus 5cm extra. Het is wat lastig om de knopen uit te leggen, maar pak beide uiteinden in de ene hand bij elkaar, en leg er dan een knoop in op de manier waarop je een knoop in een plastic zakje zou leggen. Leg bovenop die knoop met de uiteinden nog eens een platte knoop (zoals je in je veters legt voor je aan de strik begint. In veel gevallen is dat al voldoende om losschieten van de knoop te voorkomen, maar je kunt dat risico nog verder verkleinen door in elk van de dan nog resterende uiteinden een plat knoopje te leggen. Knip de dan nog boven die knoopjes resterende uiteinden af, maar laat 2mm tot de knoop zitten, anders werkt het zich alsnog los.
De zo ontstane knoop smeer je eerst. Het liefst met armor all, anders met siliconenolie of een mengsel van groene zeep en glycerine, of anders met wonderolie. Geen motorolie of andere minerale olie, dat tast het rubber te snel aan. Als je niets extra wilt kopen zou je het met een beetje afwasmiddel kunnen proberen. Niet te veel, het moet er niet van afspetteren.
Vervolgens monteer je de loop in je model. Dat is ook weer niet zo eenvoudig, want hoe krijg je beide lussen om die pin achterin het model? Wij gebruiken daar een laadstok voor, maar uitleggen hoe die in elkaar zit is weer vrij ingewikkeld. Hang de motor eerst maar eens in de romp, hou die met de staart naar onderen en ga hengelen met de pin die je er door moet steken. Het is overigens de bedoeling dat je in verband daarmee de romp net onder die pin een stukje niet bekleedt.
Als je na veel gevloek en getier beide lussen van de motor eindelijk achter om de pin hebt en ook voor om de prophaak, hou je het model (als je rechts bent) met je linkerhand vast en met je rechter draai je met je vinger de propeller MET DE KLOK MEE op, zodat als je hem los laat, de prop tegen de klok in draait.
Draai er eerst 50 toeren op en maak een voorzichtige handstart met het model. Als het goed is vliegt het model een meter of 4 a 5 rechtuit in een rechte daalvlucht. Als dat niet zo is, is er iets mis met de uitlijning van het model, niet met het rubber. Als het wel zo is, draai je er de volgende vlucht 100 toeren op enz. Op de betreffende motor moet je zonder al te groot gevaar van knappen (althans, niet binnen de eerste 25 vluchten, maar hij gáát ooit knappen) zeker 250 toeren kunnen draaien. Hoeveel de motor méér kan hebben zonder te knappen zal helaas alleen in de praktijk kunnen blijken. Met 250 toeren mag je met een schaalmodel als van jouw Mustang eerlijk gezegd geen langere vluchten verwachten dan 10-15 seconden, maar met het rubber uit de doos zal het niet meer dan 5 seconden zijn.
Als je vervolgens langere vluchten wilt maken zul je de motor in uitgerekte toestand moeten opdraaien. Er kunnen dan sowieso meer toeren op de motor, maar je kunt ook langer rubber gebruiken waardoor er nog veel meer toeren op passen. Daarvoor is het nodig de houten pin waar het rubber in de romp om zit te vervangen door een aluminium buisje van 2-3mm doorsnee, een houder te maken waarin je het model kunt vastzetten door een pin van 1-1,5mm pianodraad door de zijkanten en het buisje te steken en een winder te versieren met een haak waar je het rubber dat je van de prophaak hebt losgemaakt aan kunt haken, vervolgens het rubber kunt uitrekken (het model blijft op zijn plaats in de houder door de pin door de alu buis) en vervolgens opdraaien. Je kunt dan een motor gebruiken die 25% of meer langer is dan de lengte tussen de prophaak en het alu buisje. Maar voorlopig is dat toekomst muziek lijkt me.
Alvast succes, PP van der Meer"