Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Een inductor (L) is per definitie een spoel! Als het een "gewoon blokje" zou zijn is het geen inductor! Dat zwarte blokje is dus ook een spoel, of beter daar zit een spoel in. Ze hebben daar een huisje omheen gemaakt en volgegoten met een kunsthars.
Overigens geldt hetzelfde voor een condensator. Aan de buitenkant kan je niet zien dat het een condensator is behalve dan aan de opschriften. Wat voor soort condensator het is, en er zijn heel erg veel soorten, kan je lang niet altijd aan de buitenkant zien. Dat zal je meestal uit de opschriften en/of het typenummer (datasheet) moeten halen.
Maar aangezien de weerstand van een inductor akelig klein is en hij z'n eigen capacitance opheft (toch? Correct me if wrong) wat betreft z'b impedantie maakt het te weinig uit om hier moeilijk over te doen![]()
Een spoel heft niet z'n eigen capaciteit op, dat zou wat te simpel zijn. Het gangbare vervangingsschema voor een spoel bevat een parallel capaciteit. Je krijgt dus zelfresonantie bij een bepaalde frequentie. Die moet je proberen te vermijden.
De veelgebruikte toroidus kan gezien worden als meerdere inductors, capaciteiten en weerstanden en heeft daarom 2 zelfresonanties. Onderstaande voorbeelden komen uit het ARRL handbook 2012.
Martin
![]()
![]()
Ja, het punt is juist dat de mate van "opheffen" afhangt van de frequentie. Toroids hebben doorgaans 2 resonantiepieken in hun frequentiekarakteristiek; je ziet dan dat een stuk boven hun werkfrequentie de impedantie sterk daalt en verderop nog een keer. Het is dus niet zo dat een spoel alle hogere frequenties steeds beter gaat tegenhouden. Daarom is het vervangingsschema ook zo complex.
Martin