Hou de Nederlandse modelbouwwinkel in leven.

Discussie in 'De Modelbouwkroeg' gestart door Rc-Flyfun, 18 dec 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. djmarqo

    djmarqo

    Lid geworden:
    23 okt 2013
    Berichten:
    58
    Locatie:
    Emmen
    Daar ben ik het volledig mee eens.
    Daarbij, gaat een echte liefhebber nog steeds naar de winkel om aldaar ook inspiratie op te doen en contact te leggen met anderen. Zonder deze winkels is er veel minder contact, aangezien niet iedereen handig is met een computer laat staan een forum.
     
  2. classicracer

    classicracer

    Lid geworden:
    2 sep 2005
    Berichten:
    1.512
    Locatie:
    Genk - België - EBZW
    En daar ben ik het nu eens helemaal mee oneens. Welke inspiratie kan je in een LHS opdoen? Checken hoe een Chinese ARF afgewerkt is? Of hoe mooi de prijskaartjes op de veel te dure lipo's hangen?
    Een echte liefhebber hoeft helemaal nooit naar een winkel te gaan. Met wie zou ik contact moeten leggen in een winkel? Met de uitbater die het te druk heeft met het online plaatsen van zijn bestellingen? Of met al die andere klanten die er staan aan te schuiven? Ohja, er zijn geen andere klanten...
    De mensen die tegenwoordig niet handig zijn met een computer sterven langzaamaan uit. En die enkelingen laten zich anders wel bijstaan door iemand die er wel handig mee is.
     
  3. Michio

    Michio

    Lid geworden:
    13 okt 2005
    Berichten:
    34
    Locatie:
    Leiden
    Ben het met jullie allemaal eens....maar. Moeten we dan nu het dubbele voor onze spullen betalen uit liefdadigheid om de lokale hobbywinkel te laten bestaan?
    Dit fenomeen is al uitgewerkt op electronica zaken. Probeer eens een ergens een stekkertje of schakelaar te kopen...succes, uiteindelijk moet je naar Conrad omdat alle winkels reeds failliet zijn. Op stekkertjes en schakelaars kun je namelijk niet leven als winkel.

    Ik koop vaak in het buitenland omdat daar de webshops beter in elkaar steken qua product informatie en gebruikerservaringen en totaal aanbod. Het prijsverschil zit hem vooral in distributeur-importeur netwerk (helaas vaak zonder toegevoegde waarde) en uiteraard belastingen. Deze importeurs zullen er alles aan doen om hun baan te houden, je kan immers zelf vaak ook direct importeren als consument. De uiteindelijke detailhandel heeft zodoende soms hogere inkoopprijzen dan jij als consument op internet voor hetzelfde product (inclusief garantie etc.)

    Ik vermoed dat de meeste bezoekjes aan de lokale winkel ook voor kleine zaken zal zijn (kleiner bedrag dan verzendkosten), proppellors, stekkertjes en plakkertjes. Tenzij deze winkel zaken aanbied die concurreren met de webshops. Denk aan merken als Turnigy en DJI of Fatshark, deze zijn nagenoeg overal gelijk geprijsd bij gebrek aan importeur-distribiteur netwerk. Een DJI zou ik zeker in een lokale winkel kopen, echte service, garantie en live uitleg voor webshopprijzen.

    Ik zeg.. laat je lokale hobbyshop niet failliet gaan! Maar wees eerlijk en realistisch (koper én verkoper) Maar onderschat de marktwerking niet! Laat de koekebakkers links liggen en ga naar de winkel waar je wat aan hebt.
     
  4. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Ik vrees dat de LHS dezelfde weg zal gaan als de kruidenier. Specialiseren lijkt me de enige mogelijke overlevingsmogelijkheid.
     
  5. Burp

    Burp Administrator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 jan 2005
    Berichten:
    14.076
    Locatie:
    Zaandam
    Een rekenvoorbeeld, wat is duur en wat is veel geld.

    Een vliegtuig kost in China 150 euro, eventueel met verzendkosten en import.

    Een winkelier die datzelfde toestel inkoopt betaalt misschien 80 euro inkoop. Komt verzendkosten en import bij. Blijft met een beetje mazzel (dus groter inkopen) 100 euro over. Hier gaan de kosten voor de winkel af, stel eens 20%. Houdt nog 30 euro over. Dan komt meneer de belasting ook nog kijken, en voila, 15-20 euro verdiend op een vliegtuig. Dan moet je dus heel veel verkopen om je boterham te verdienen. Elke dag minimaal 5 vliegtuigen.

    Is natuurlijk een voorbeeld maar zal niet ver naast de werkelijkheid liggen. Ja, in NL betaal je meer omdat er nog een mond van moet eten. Moet ergens vandaan komen. Het is op zich jammer als de LHS verdwijnt maar het lijkt alsof de behoefte is afgenomen. Zaterdag vlieg je iets stuk, zondag nieuw bestellen en dinsdag in huis. Dan weer knutselen en het volgende weekend weer in de lucht.

    Vroeger vloog je iets stuk dan had je het weekend daarna pas de mogelijkheid om naar de shop te gaan, onderdelen halen. Dan knutselen en het weekend daarna pas weer de lucht in.

    Maar hoe je het ook bekijkt, het blijft een drama voor de betreffende winkelier. :(
     
  6. classicracer

    classicracer

    Lid geworden:
    2 sep 2005
    Berichten:
    1.512
    Locatie:
    Genk - België - EBZW
    Inderdaad, maar hoe kan je je specialiseren? Er is geen regionale markt of plaatselijk publiek meer voor... Ga je je als handelaar toeleggen op rc off road auto's? Of op zeilschepen? Of op electro-warbirds? Of op al die andere nichemarkten?
    Als ik in het buitenland een modelbouwwinkel zie met in de etalage auto's, schepen, treinen en vliegtuigen, dan stap ik er nog niet eens binnen om een kijkje te nemen want ik weet dat ik dezelfde spullen ga tegenkomen als in al die andere winkels.
     
  7. classicracer

    classicracer

    Lid geworden:
    2 sep 2005
    Berichten:
    1.512
    Locatie:
    Genk - België - EBZW
    Eigenlijk is het nog veel sterker... Tegenwoordig kies je gewoon met welk vliegtuig je binnen een week wenst te vliegen. Vroeger besliste je tijdens het vliegseizoen met welk vliegtuig je het jaar erna ging vliegen. Je moest sparen, je informeren, en vooral bouwen!!!!!! En als je geen brokken maakte had je na een jaartje of 3 twee toestellen waartussen je kon kiezen. En als je beide toestellen wou vliegen werden op het veld de servo's en de ontvanger van het ene toestel in het andere omgebouwd, omdat deze zo ontzettend duur waren. Tegenwoordig hangt de kelder vol met vliegtuigen die helemaal klaar zijn, waar de ontvanger ingebouwd blijft.
     
  8. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.933
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Nou, nee hoor..... 20 jaar geleden had ik al twee volledig vliegklare heli's (Hirobo Shuttle en Vario StarRanger) tot mijn beschikking, plus nog een of twee vliegtuigen, ook vliegklaar. En eigenlijk had minimaal de helft van de destijdse clubleden minimaal 2 volledig vliegklare vliegtuigen bij zich.
    Was ik rijk? Nee! ik was zelfs nog maar net student-af en had ook nog wel wat studieschuld terug te betalen.
    Waarom dan wel? Simpel: niemand kocht in die tijd nog ieder jaar een nieuwe GSM (incluis belkosten/abonnementskosten), niemand had in die tijd al minstens ieder jaar een nieuwe laptop nodig (plus alle laatste gadgets), breedbeeld TV die ieder jaar vervangen moet omdat er weer wat nieuws op de markt komt (of omdat de buurman een grotere had) hadden we ook nog nooit van gehoord, en ja je had ook niet ieder jaar een nieuwe zenderset met nog meer kanalen en nog meer telemetrie en nog meer functies "nodig"....

    Het leven was toen gewoon "anders"....

    Maar het grootste verschil is volgens mij gewoon domweg, dat vroeger de relatief weinige mensen die modelvlogen, er gewoon domweg veel meer voor over leken te hebben, zowel qua geld, tijd en moeite... en vooral die laatste twee, die zijn volgens mij de hoofdreden....

    Persoonlijk vind ik het heel erg jammer, die huidige trend, want de hobby was vroeger veel meer dan alleen maar in je eentje op een weilandje staan en je toestel in de lucht brengen, en tegenwoordig schijnt dat al voldoende te zijn voor een hoop mensen.

    Groet, Bert
     
  9. Rc-Flyfun

    Rc-Flyfun

    Lid geworden:
    6 jan 2006
    Berichten:
    735
    Locatie:
    Duiven
    Kijk dat de moderne model(bouw)winkel tegenwoordig vol ligt met ARF/BNF/RTF is natuurlijk omdat de vraag daar ook naar is.

    Kijk de fabrikant kijkt en luistert zeker wel naar de eindgebruiker.

    Neem even een voorbeeld.
    ik regel in de wintermaanden voor onze klanten een aantal indoormeetings.
    Daar werden vroeger alleen zelfgemaakte schockflyers voor gebruikt.
    Dat was een 7 tal jaartjes geleden.

    Tegenwoordig is het luchtruim van een sporthal voorzien van de meest mooie micros en helis, dat ik de schokies van ruim 80 cm niet eens meer toelaat.

    Men wil niet echt meer bouwen en dat is ook de trent.
    We hebben dan ook een moderne model(bouw)winkel waar veel van deze producten te vinden zijn.

    Dat is voor de echte bouwer een erg teleurstellende aanblik vaak.
    Maar inderdaad die sterft ook uit (al is hij voor ons zakelijk al uitgestorven).

    Verder is iedereen natuurlijk op zijn manier bezig met de modelbouw en kan je inderdaad niet meer iedereen voorzien van een product waar hij mee bezig is.

    Daarom moet men daarin een keuze maken van producten die een flow hebben.
     
  10. Altitude100

    Altitude100

    Lid geworden:
    30 jul 2011
    Berichten:
    72
    Allerliefste LHS,

    Heb je een lasercutter?
    Heb je een 3D printer?
    Heb je een 3D scanner?
    Kan ik m'n bestandje tijdens de lunch doorsturen en het spantensetje, motorkap en piloot 's avonds na het werk oppikken?

    Kortom, ga je mee met de tijd?


    Have fun @
    Altitude 100

    P.S. "Kan ik voor je bestellen" gewoon laten volgen door "en wordt bij jou thuis afgeleverd".
     
  11. Robbie TPC

    Robbie TPC Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 apr 2007
    Berichten:
    3.612
    Locatie:
    Haarlem
    Bestellen in het buitenland bij een webshop of winkel doe ik alleen wanneer iets niet verkrijgbaar is in Nederland, niet omdat het goedkoper is.
     
  12. MicroVlieger

    MicroVlieger

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    656
    Locatie:
    Krommenie
    Ik doe mijn best , ik bestel alleen in Nederland..
     
  13. Ariel

    Ariel PH-SAM

    Lid geworden:
    8 dec 2009
    Berichten:
    2.821
    Locatie:
    Hoorn NH
    Heeft een modelbouwzaak in Nederland bestaansrecht?

    Heeft een modelbouwzaak in Nederland bestaansrecht?

    Jazeker, als ze maar inspelen op de behoefde van de modelbouwers!
    Waar bedreigingen zijn, zijn er ook kansen!

    Natuurlijk zullen er de komende tijd nog vele modelbouwwinkels omvallen, omdat ze niet in staat zijn om zich snel genoeg aan te passen aan de veranderde markt.
    En er is nog een grote groep winkeliers die de financiële zaken vanaf de eerste dag niet op orde hadden, gewoon zijn begonnen ondernemer te worden zonder een goed ondernemingsplan. :rolleyes:

    Zelf vind ik dat je als startende ondernemer minimaal een middenstandsdiploma moet hebben en daarna elk jaar minimaal één bijscholingscursus volgen over alles waar de branche me te maken heeft.

    Dit draadje is maar net begonnen en levert nu al een berg informatie op voor de ondernemer. :D

    - China is nu het toverwoord, maar let op, ook dat is maar tijdelijk!
    - De economische crisis is niet de hoofdoorzaak dat vele winkeliers het moeilijk hebben.

    Mijn advies aan de modelbouw winkelier is:

    Luister nou eens goed naar de potentiële klanten, leer je concurrenten kennen!
    Dat alles kan je doen via internet!
    Dus hetzelfde internet wat je bedreiging is ook je kans!


    Johannes
     
  14. Niek

    Niek PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    21 aug 2002
    Berichten:
    8.779
    Locatie:
    Almere
    Verkopen via internet.. voldoende kansen

    Collega besteld blade helietje bij een populaire winkel uit zuiden des lands..
    Geen aanduidng van voorraad ed op de shop,
    dus ruim een maand moeten wachten zonder verdere vermelding oid.
    Wordt je niet vrolijk van..

    Zelf had ik t zelfde ding binnen 2 dagen via een verslavende webwinkel..
    Deze zijn jaren geleden begonnen met vooral HK producten,
    waarvan ik toen dacht, die gaan t van de paar euro offset niet redden..
    Ze zijn er nog steeds, recentelijk in een loeigroot pand.
    Ze hebben juist de polulaire producten.
    Effe snel een motortje, of een blade/spectrum onderdeeltje, klik, over 2 dagen in huis.

    Enne, die andere grootste gevaarlijke oei oei webshop, HK,
    heeft nu ook een Eur/NL vestiging. Hel en verdoemenis!
    Dus geen weeeken meer wachten en geen douane gedonder meer?
    Nope.
    Bestel paar dingen uit warehouse NL, ben na een week nog aan t wachten.
    De versturen via DHL (DeHeL) never nooit afgeven bij de buren of zo,
    altijd tijdens kantoortijden weer moeten ophalen bij een storage locker balie.

    Ik zie zo een paar vaste leveranciers / webshops die hun spullen, communicatie
    en verzending op orde hebben hier in NL een toekomst behouden.
     
  15. classicracer

    classicracer

    Lid geworden:
    2 sep 2005
    Berichten:
    1.512
    Locatie:
    Genk - België - EBZW
    Bert, ik heb het nergens over 20 jaar geleden gehad... Ik ben 41 jaar geleden begonnen met modelvliegen (LB). Ik heb er eigenlijk mijn gehele leven ingezeten want mijn vader is in 1956(!!!) begonnen met RC-vliegen. Die mensen hadden er pas iets voor over om te kunnen vliegen. Zonder studeren, experimenteren en heel goed sparen kon je het vergeten eind jaren 50 om succesvol rc te vliegen. Langzaamaan is dit verminderd tot het niveau waar we nu zijn beland. Dat heet evolutie... Oude knakkers kijken met weemoed terug naar de tijd waar je er wel iets voor moest doen, anderen ergeren er zich aan dat men tegenwoordig nog een half uur moet wachten tussen aankoop en vliegen met een RTF. De instantvoldoeningsmaatschappij op zijn best. En Bert heeft groot gelijk als hij zegt dat er buiten het modelbouwen nog heel wat extras aangeschaft "moeten" worden. Bij hoevelen onder ons is modelbouw de enige hobby? Bij mij alleszins niet... Dat was vroeger ook al heel anders...
     
  16. Niek

    Niek PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    21 aug 2002
    Berichten:
    8.779
    Locatie:
    Almere
    Nog een leuk voorbeeld, electronica.
    Zijn er nog mensen hier die losse weerstandjes, schakelaartjes ed kopen?

    De menu switches in mijn zender hebben kuren.
    ikke naar de locale electronica boer, effe passen en meten, ok, wat kosten dees?
    8 eur p/s? Pok! Euh.. tsja doe maar 4.

    Weekje later praat ik met een collega over deze operatie, hij googeld wat NL hobby webshops,
    zelfde schakelaartjes, maten en alles erbij vermeld enzo,
    25 a 40 eurocent. Wel 10 eur verzendkosten, dat wel.

    Kom ik terug in deze winkel? Effe niet..
     
  17. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    11.836
    Locatie:
    Nootdorp
    Jaja, je vaste lasten stijgen, en je moet je producten verkopen voor minder.
    Vergeet niet dat het om hobby gaat, en als er ergens op bezuinigd moet worden staat dat op nummer 1 in de meeste gevallen. Als je dan "het zuinig zijn" via internet krijgt aangereikt, kan ik best begrijpen dat velen hierin meegaan.
    Ik kocht voor 60 euro een 450 helikopter met een carbon frame en verder alles in alluminium en kogelllagers via internet. Normaal kost dat het 3 voudige en zou ik het nooit hebben gekocht. Nog een voorbeeld: het Assan 2,4 ghz besturing module voor 70 euro met 2 ontvangers erbij. De LHS had dat niet eens.
     
  18. Rc-Flyfun

    Rc-Flyfun

    Lid geworden:
    6 jan 2006
    Berichten:
    735
    Locatie:
    Duiven
    Ik lees met veel aandacht hier nu alles mee en zie verschillende voorbeelden.
    Erg interessant toch wat men zoal meemaakt aan persoonlijke ervaringen hetzij via internet of de LHS.

    Maar de prijzen zijn toch de hoofdoorzaak dat men het elders koopt in de overheersende voorbeelden hier.

    Verder maak ik natuurlijk ook zeer handig gebruikt van alle bagger die op baderieen en bazar markten verkocht wordt en ook de slechte kwaliteit van de buitenlande bekende shop.

    Het levert inderdaad ook klanten weer op.
    We krijgen bijna wekelijks wel een bazar heli op de toonbank.

    Leverd bijna altijd verkoop op van een nieuwe plus een klant erbij.

    Wat dat betreft ben ik helemaal niet getreurd van die bazar en speelgoed heli's
    Hoe meer hoe beter.

    Het zijn immers beginners die dit willen gaan doen.
    En door die impulsieve aankoop van een bazar-heli heb ik die klant wel in de winkel ineens.

    Voorheen zal ie er niet aan gedacht hebben om te komen misschien.
     
  19. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    11.836
    Locatie:
    Nootdorp
    Mensen die op de Bazar kopen zijn doorgaans koopjesjagers.
    Komen bij jou voor advies, en kopen vervolgens via internet hun waar.
    Zeg mij dat het niet zo is :eek:
     
  20. Ariel

    Ariel PH-SAM

    Lid geworden:
    8 dec 2009
    Berichten:
    2.821
    Locatie:
    Hoorn NH
    Ik snap jouw voorbeeld heel goed en ook de vele andere bijdragen met dezelfde strekking.

    Dit voorbeeld is nu precies wat ik bedoel met luister nou eens naar je potentiële klanten.
    Dus wat moet je dan als winkelier doen? In elk geval niet dezelfde soort helikopter voor het drievoudige in de etalage zetten!
    Dat is ook wat ik bedoel met leer je concurrenten kennen!

    Als je inzicht hebt in hun prijsstelling helpt dat bij het samenstellen van je winkel assortiment!
    Er zijn nog genoeg andere producten om een modelbouwzaak winstgevend te laten draaien.

    Creatief denken is het moto en het aangestampte pad durven te verlaten.
    Niet blijven piekeren over de nu extreem lage productprijzen van prijsvechters.
    Deze strijd win je nooit.


    Zeker wordt als eerst op de hobby bezuinigt, maar als ik alleen al op dit forum kijk wat er allemaal aan duur spul langskomt begint het mij te duizelen.
    Dan vraag ik me af, wat voor crisis, welke crisis!

    Johannes
     
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina