Italeri 1/35 S-100 revisited

Hallo Roel,

Voor goede actiefoto's ben ik aangewezen op de voorzitter van onze lokale bootjesvereniging en er staan geen vaardagen meer op onze agenda voor dit jaar. Voor bewegende beelden ben ik aangewezen op mijn vriendin en die heeft gek genoeg altijd belangrijker dingen te doen (wat kan nu in vredesnaam belangrijker zijn dan een filmpje maken van een varend S-Bootje vraag je je dan af :)).

Groet,

Arjan
 
Ik woon in Hulst (door de lokale VVV aangeprezen als de meest Vlaamse stad van Nederland :)), dat zal dus geen optie zijn. Er komen vast nog wel mooie dagen dit jaar en ik zal ongetwijfeld nog wel een camera man/vrouw bereid vinden.

Groet,

Arjan
 
Dodgers zijn inmiddels verlijmd, het geeft een berg meer stevigheid aan de reling met name aan de achterste paaltjes. Voorlopig laat ik het even zo, heb niet zo veel zin om honderden gaatjes te boren en lusjes te maken. Ik zal nu wel een "juk" moeten maken voor tewaterlating want ik kan mijn duim niet meer onder de verschansing krijgen.

mNubogL.jpg

2UmR4XG.jpg

UMr1ZvA.jpg


Arjan
 
Arjan, Voor mijn vloot gebruik ik een juk om ze in en uit het water te zetten. Is gemaakt van 40 mm PVC pijp. Met 2 T-stukken maak je een H-frame. Door de poten van de H heb ik 2 einden spanband genomen en het gedeelte voor onder de boot "bekleed" met een paar stukken fietsband. Op diverse lengtes in de stukken band gaatjes geponst voor ontluchting en ontwatering. Het gedeelte met de fietsband nog wat verzwaard met wat rubber rond (rekkers van een auto-huifkap). De T-stukken met parkers geborgd. De poten van de H zitten er los in. In plaats van spanband kun je ook stukken touw nemen. Let wel op dat je schip niet "ontsnapt"! Dus het stuk tussen de poten van de H niet te kort nemen. Heb op het moment geen foto bij de hand, kijk maar of het iets voor je is. Gr. Klaas
 
Bedankt Klaas voor de uitleg. Het idee om T-stukken te gebruiken lijkt me wel wat, ik zal eens lijken wat ik in de schuur heb liggen. Stukken 40 mm PVC pijp heb ik sowieso op voorraad en spanbanden ook.

Groet,

Arjan
 
Ik zal nu wel een "juk" moeten maken voor tewaterlating want ik kan mijn duim niet meer onder de verschansing krijgen.

Bijna het gelijke probleem heb ik met mijn Dockyard V, stoomsleepboot, gewicht nu ca. 15.5kg.
Daarom heb ik van kunststof omklede staaldraad een hijstuig gemaakt bestaande uit twee lussen met daar tussen een verbinding.
Door deze verbinding kunnen de lussen tijdens het inzetten/uithalen niet van elkaar verwijderen, zodat het schip valt.

SAM_2128.JPG


Detail van de verbindingsogen met omhulling.

SAM_2129.JPG


Op de onderstaande foto de toepassing, goed te zien de verbinding tussen de twee lussen.

SAM_2126.JPG


Ik heb gekozen voor dit kuststof omhulde staaldraad, daar het sterk is en geen schade aan de romp brengt.
De verbindingsogen zijn met krimpkous omhuld.
Overigens, de omklede staaldraad heb ik gekocht bij een vestiging van de Formido.
 
Hartelijk dank voor je bijdrage Stoompomp. Een clubgenoot gebruikt meen ik twee losse stokken (evenwijdig aan elkaar) met aan de uiteinden twee lussen van spanband, ik heb stom genoeg nooit zo goed naar de constructie gekeken omdat ik er nooit een nodig had. Er zijn ongetwijfeld erg veel verschillende constructies te bedenken en ik heb hier ook nog een paar voorbeelden gevonden :

https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2015308-A-device-for-launching-retrieving-the-model

Er is een drinkput in onze wei dus ik kan op mijn gemak eens kijken wat voor mij handig is.

Groet,

Arjan
 
Een clubgenoot gebruikt meen ik twee losse stokken (evenwijdig aan elkaar) met aan de uiteinden twee lussen van spanband,
Heb ik ook geprobeerd, de stokken met spanband wilden niet onder het schip zinken, vandaar staaldraad.
Laatste is vooral makkelijk, als je het schip weer uit het water wilt tillen.
Nadeel als je deze loslaat, dan moet je duiken.
 
Laatst bewerkt:
Vanmiddag nog even een van mijn scheepjes uitgelaten en gelijk een plaatje geschoten van het "hijstuig". De stukken ingepakt met fietsband komen onder de romp. Extra rubber pees zit er in om beter te willen zinken. Is echter soepel genoeg om zich aan het model van de romp van mijn vloot aan te passen. Gr. Klaas.

20181025_143020.jpg
 
Hartelijk dank voor het plaatje Klaas. Het lijkt mij dat het grote voordeel van een H-handvat is dat je dan maar één hand nodig hebt voor het eigenlijke tillen en zakken . Ik ga dan ook zo'n handvat maken met een uitschuifbaar middenstuk (heb nog een uitschuifbare/verstelbare steel van een oude metaaldetector liggen die met één hand te vergrendelen is).

Groet,

Arjan
 
Het lijkt mij dat het grote voordeel van een H-handvat is dat je dan maar één hand nodig hebt voor het eigenlijke tillen en zakken

Hoe zwaar is jouw schip? De spanbanden willen echt niet zinken onder het schip. Alleen staal zinkt.
Overigens, ik ben geen HULK, die met één hand een schip van ca. 16kg in het water kan zetten en weer ophalen.
 
Het bootje weegt niet meer dan twee kilo, het bootje is dus licht maar wel erg kwetsbaar. Ga de spanband voorzien van een stuk binnenband met een lood strip erin (vergelijkbaar met het werktuig van Klaas).

Groet,

Arjan
 
Arjan, In de eerste had ik koperdraad om af te zinken. Maar dat vormde zich niet goed naar de verschillende rompen. Vandaar dat ik overgestapt ben naar de rubber pees. Pons in de band wat gaatjes, het liefst op de maat van de knikken in de romp. Door de gaatjes kan lucht en water weg. Gaat best wel iets worden op jouw manier. Gr. Klaas.
 
Vandaag door iemand op het Duitse Marine Archiv gepost een prachtige video van een S-Boot die na de oorlog gebruikt werd door de Deense marine :


Ik heb hier weer bevestiging gezien dat de "latten" op het gangboord aan weerszijden van de Kalotte niet van hout waren maar van metaal met een antislip profiel en dus grijs geschilderd moeten worden :).

Groet,

Arjan
 
Heb net een paar uiterste simpele hijs hulpstukken gemaakt. Kwam in mijn schuur twee stelen van kapotte gootsteen ploppers tegen en bovendien een oude aandrijfriem van een zitmaaier. De drijfriem blijft uit zichzelf gebogen staan, blijft niet drijven, is voldoende flexibel en beschadigt de lak niet. Leek me toch weer simpeler dan spanband met een stuk lood erom gevouwen. Was in totaal circa 15 minuten werk.

yHK4XBP.jpg


Arjan
 
Laatst bewerkt:
Mooie oplossing en het kost niets dan een beetje moeite. Gr. Klaas.
 
Ben gisteren wezen varen met mijn S-Boot, was wel een beetje frisjes en we hebben ook geen zon gezien. Foto's zijn niet geweldig maar geven een idee . Heb de decals van Roel nog niet aangebracht en de kanonnen zijn ook nog steeds niet af.

jfEP5qZ.jpg

863EWgW.jpg

N3KbcTI.jpg


Arjan
 
Back
Top