Jetco thermic 72

Het lag niet in mijn bedoeling er glasvezel op aan te brengen, enkel een coatinglaag van polyester, maar dat is nog maar een idee. Ik merkte dat als je er secondenlijm op aanbrengt, dit al voor een versteviging zorgt omdat deze lijm namelijk in het hout trekt en vervolgens opdroogt. Dit had ik al aan de binnenzijde van de romp aangebracht. Misschien dat ik hetzelfde aan de buitenzijde doe en er vervolgens spanlak op aanbeng.

Wel vraagt dit model eigenlijk om een mooie belijning van verschillende kleuren voor bijvoorbeeld de vleugel, maar ook de romp (neus).

Hier zijn een aantal voorbeelden:
http://static.rcgroups.net/forums/attachments/1/4/7/9/2/a3076726-134-IMG_0209.jpg
http://static.rcgroups.net/forums/attachments/9/8/8/4/3/a2153511-91-J1.JPG
 
Wat je ook kunt doen als je secondelijm aanbrengt is met een speld een hoop gaatjes prikken in het Balsa dan dringt de secondelijm verder door en word het geheel steviger .
 
Ik heb inmiddels het onderste staartstuk aangepast zodat de stuurstang voor de achtervleugel er doorheen geleid kan worden. Achterin houd ik een uitsparing over waarin het hoorntje van de achtervleugel in zal vallen. Als alles lukt dan zie je uiteindelijk van de bediening voor de achtervleugel helemaal niets.

De achtervleugel heb ik inmiddels ook bijna voormekaar. Ik heb gekozen voor 2 losse flappen in plaats van 1 lange die door een klein fiber stangetje met elkaar verbonden zijn. Op dit stangetje komt uiteindelijk het hoorntje dat dan in de uitsparing van het achterste staartstuk valt.

Foto's zullen e.e.a. wel verduidelijken.

full

Rietje waardoor de stuurstang voor de achtervleugel geleid wordt.

full

En weer afgedekt

full

De achterribben afgetekend voor RC conversie.

full

Halverwege het bouwproces.

full

Achtervleugel bijnna af. Zie het zwarte fiber stangetje tussen de 2 helften. Hierop komt het hoorntje dat in de uitsparing van het achterste deel van de romp/staartstuk zal vallen. Je zult hierdoor uiteindelijk (bijna) niets van de besturing zien.

full

Hier ook hetzelfde probleem met de voorzijde van de vleugel als bij de hoofdvleugel. Een extra latje aan de onderzijde van de voorligger zorgt voor uiteindelijk een goed vleugelprofiel. Ik weet dat een dergelijke constructie (een vierkant liggertje, 45 graden gekanteld op de ribben) vaker gebruikt wordt. Levert dit dan niet vaker dit probleem op, of wordt er een overmaat liggertje gebruikt?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Nog een update, ik was inmiddels ook al aan de staart begonnen.
Ik heb het origineel iets gewijzigd door er een open ovale vorm in aan te brengen, puur cosmetisch.
Gekopieerd van dit model:
http://static.rcgroups.net/forums/attachments/9/8/8/4/3/a2153512-253-J2.JPG

full

De open ovale vorm.

full


Ik heb de ruimte tussen de ovale vormen opgevuld met dunne latjes (los van de horizontale latjes). Puur voor sterkte, the ruimte onder de ovale vormen is hol. Ik heb de ronde vormen verkregen door de latjes te buigen en enigszins te breken en daarna te verlijmen met secondenlijm. Daarna geschuurd tot de ronde vorm met een vijltje. Je ziet niks van de breukjes die er eigenlijk inzitten. Wederom, secondenlijm is ideel omdat het in het hout dringt en voor versteviging zorgt.

Nu het geheel nog schuren en afwerken, hoorntje voor het roer aanbrengen, etc.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Vakwerk! Wel heb ik een opmerking over het volgende:

Het lag niet in mijn bedoeling er glasvezel op aan te brengen, enkel een coatinglaag van polyester, maar dat is nog maar een idee. Ik merkte dat als je er secondenlijm op aanbrengt, dit al voor een versteviging zorgt omdat deze lijm namelijk in het hout trekt en vervolgens opdroogt. Dit had ik al aan de binnenzijde van de romp aangebracht. Misschien dat ik hetzelfde aan de buitenzijde doe en er vervolgens spanlak op aanbeng.

Bedenk dat secondenlijm die in het balsa getrokken is het harder en daardoor op een bepaalde manier 'sterker' maakt, maar dat het zeer de vraag is of het daardoor langer heel blijft. Het tegendeel zou wel eens waar kunnen zijn, want door de secondenlijm wordt het balsa harder maar ook brosser en breekt en splintert het daardoor makkelijker. Zonder de secondenlijm zal het wat flexibeler zijn en klappen (klapjes) tot op zekere hoogte op kunnen vangen. Omdat de zwever geen onderstel heeft en hij dus steeds op de romp zal landen is het wel van belang welke keuze je maakt. De traditionele keuze is de romp bekleden met tissue. Daardoor neemt de schadebestendigheid al flink toe. Het papier neemt de flexibiliteit veel minder weg dan lijm en de laag verdeelt de krachten beter over het oppervlak van de romp, en maakt de balsabekleding wat beter bestand tegen scheuren. Moderne middelen als glasmat of carbonvlies kunnen dat nog veel beter, en zijn ook (als de glasmat dun genoeg is) ook met spanlak aan te brengen. Het is natuurlijk bepaald niet vintage (alhoewel, glasmat is al een halve eeuw bekend), dus ik zou stemmen voor bekleden met papier.
 
Hallo Fox35,

ik denk dat je gelijk hebt wat betreft de "versterking" door de secondenlijm. Secondenlijm wordt hard en is broos. Door het bespannen met papier wordt de constructie van de met latjes beklede romp niet meer zichtbaar en dat zou ergens zonde zijn. Ik heb overigens enkel de binnenzijde van de romp met secondenlijm "geimpregneerd". De buitenzijde ga ik zowieso nog met spanlak behandelen. Ik wacht af hoe daarna de sterkte van de romp aanvoelt. Een dikke laag polyesterhars of misschien wel botenlak is dan nog altijd mogelijk en geeft dan nog een laatste versterking.

groet,

Michel
 
prachtig

Magnifiek werk.
Dit moet resulteren in een authentiek vliegtuig.

Verder veel succes met je Jetco.

Aurectar
 
heel erg knap toestel, maar ik begrijp niet waarom dit draadje bij vrije vlucht staat , als je hem RC maakt... dan lijkt het mij logischer als ie in het RC gedeelte staat , bij zweefvliegtuigen
 
heel erg knap toestel, maar ik begrijp niet waarom dit draadje bij vrije vlucht staat , als je hem RC maakt... dan lijkt het mij logischer als ie in het RC gedeelte staat , bij zweefvliegtuigen

Ja ach, het is van origine een vrijevluchtzwever, meer nu enkel uitgerust met rc. Vliegeigenschappen blijven die van vrijevlucht.
 
Weer een kleine update. Ik heb de vleugels inmiddels onafscheidelijk van elkaar gemaakt, dit omdat het uiteindelijk gemakkelijker was, maar ook sterker en betrouwbaarder dan wanneer ik een constructie had moeten aanbrengen waardoor de vleugels in 2 delen konden blijven.
Ik heb in het midden een cenrale rib aangebracht. Deze dient als onderdeel van de constructie voor de canopy (cockpit). Ik ga deze evenals de romp opbouwen uit latjes ipv de massieve constructie zoals op het ontwerp voorgesteld.

Ik ben inmiddels ook met het dichtmaken van de bovenzijde van de romp waarop de voorvleugeld dient te komen begonnen.

full

Wat een beauty

full

Middenstuk van de vleugels met de centrale rib.

full

Onderzijde van de vleugel

full

Deel van de romp waarop de hoofdvleugel moet komen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ook nog de staart wat verfraaid door de horizontale ribbetjes wat uit de schuren en er vlakke plankjes balsa erop te lijmen. Dit geeft meer draagvlak voor de bespanning en oogt mooier.

full



Ik ben door mijn maximale aantal te plaatsen foto's heen, hoe krijg ik dit opgelost?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik ben door mijn maximale aantal te plaatsen foto's heen, hoe krijg ik dit opgelost?

Er zijn denk ik meerdere oplossingen:
- gebruik bijv imageshack of een andere tool om de foto's gehost te krijgen.
- wordt vriend van het forum, dan mag je 750 foto's uploaden naar je fotoalbum.
- oude(re) foto's verwijderen? (Da's wel jammer)

Greetz,
Jurgen
 
Ik heb weer niet stilgezeten en het vliegtuig is inmiddels bijna gereed. Dus tijd voor wat updates.
Ik heb de twee vleugelhelften aan elkaar gelijmd. Ik heb ze niet los van elkaar gehouden om 3 redenen. 1) het is eenvoudiger dan een constructie te bedenken om ze van elkaar gescheiden te houden. 2) het is in zijn geheel sterker zo. 3) er zit nog een soort van cockpit bovenop de vleugel, hoe moet dat dan opgelost worden?
Ik heb tussen de 2 vleugelhepften in een soort van rib gelijmd dat als raamwerk voor de bovenop de vleugel aan te brengen cockpit moet dienen. De bedoeling is om dit evenals de romp met latjes te bekleden en niet uit 1 masief stukje balsa te vervaardigen.

De bovenzijde van de romp waarop de vleugel komt te rusten heb ik dmv balsa plankjes dichtgelijmd om een beter draagvlak voor de vleugel te creeren. Als laatste daar bovenop nog een 2-tal 1mm balsaplankjes gelijmd voor de afwerking.

full

Mooie vleugelvorm.

full

De rib tussen de vleugels gelijmd.

full

De onderzijde van de 2 vleugelhelften.

full

Het dichtlijmen van de bovenzijde van de romp. Dit wordt later nog bedekt met 1mm balsa ter afwerking.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De bovenzijde van de romp is gereed en afgewerkt met 1mm balsa en de staart is verlijmd op de romp. Ik moet nog wat bedenken op de achtervleugel op de staart te bevestigen, dit zullen 2 latjes aan de weerszijden van de staart worden zodat ik de achtervleugel met elastiekjes kan bevestigen.
Dan de RC apparatuur erin emet de stuurstangetjes door de holle staartboom heengeleid. De vleugels ga ik denk ik gewoon met spanpapier bekleden, geeft de beste versterking aan de vleugelconstructie dan welk ander spul dan ook, enkel wel gevoelig voor puntige voorwerpen zoals gedroogde grassprietjes ed.
full

De bovenzijde afgewerkt met 1mm balsa.

full

Zo'n beetje half gemonteerd.

full


full


full

Hier kun je zien hoe de bovenzijde van de vleugelhelften is afgewerkt. Latjes, latjes en nog eens latjes. Daar werkt secondenlijm het beste bij.

full


full

Neuskegel moet ook nog afgewerkt worden, met.... juist ja, latjes.

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De Rc apparatuur is erin gebouwd, ook de neuskegel is bekleed met latjes.
Ook heb ik steuntjes voor de achtervleugel aangebracht.
Ik dien de onderste hoofdliggers van de vleugel nog wat te schuren aangezien ze onder de ribben uitsteken, ze waren dus iets te groot, te hoog tov de uitsparingen in de ribben, foutje van het bouwpakket.
Het geheel weegt nu 340 gram, inlcusief neusbalast en rc apparatuur.
Dit zal ng wel een 30 gram meer worden na het bespannen van de vleugels. Het zal overigens wel volgend seizoen worden om ermee te vliegen helaas.

full

Dus hangt hij nu voorlopig maar even aan het plafond.

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik zat te bedenken de hoofdvleugels en de achtervleugel rood/wit/blauw in de lengte te bespannen. Van de voorlijst tot aan de voorste hoofdligger rood, tussen de 2 hoofdliggers in wit, en van de 2e hoofdligger tot aan de achterlijst blauw. Hetzelfde voor de achtervleugel en het richtingsroer wit te laten. De romp en al het houtwerk gaat gewoon in de blanke spanlak.

Wat denken jullie?

Zal ik dan enkel de bovenzijde RWB maken en de onderzijde van de vleugels wit, of juist omgekeerd (lijkt me minder mooi)? Zal ik dan eerst de vleugels geheel wit bespannen en daarna een laag spanpapier Rood en Blauw aanbrengen? De hoofdliggers liggen enkel vlak met de ribben aan de onderzijde van de vleugels, niet aan de bovenzijde, dus ik heb geen houvast om het papier aan de bovenzijde van de vleugels in delen aan te brengen.
 
Hij is klaar:banana::banana:

Het ontwerp van de bekleding is iets anders geworden zoals jullie zien.
Enkel de neus moet nog verlijmd en gelakt worden. Dit heb ik als laatste bewaard zodat ik er nog gewicht bij kan plaatsen, heb namelijk de visloodjes er al met lijm in aangebracht. Het finetunen kan dan later loodje voor loodje via de ruimte waar de RC apparatuur is aangebracht.

groeten,

Michel

full


full


full


full


full


full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top