Kanonneerboot Nr.2 van Kapitein J.C. Van Speyck / Cannoniera Olandese Nr.2 (MANTUA Art. 797)

Van harte met het magnifieke resultaat A3, Dat de kanonneerboot naar een museum zou gaan, dat wist ik al, maar ik had gehoopt ergens in mooi Drenthe :offtopic:
Wel een diepe buiging van mijn zijde :wave
 
Beoordeling Canonniera Olandese nr.2 art.797 Mantua

Stuurboord
1) stuurboord.JPG


Bakboord

2) bakboord.JPG

De Kanonneerboot nr.2 van Mantua was een boot die al geruime tijd op mijn verlanglijstje stond om te maken. Niet alleen het model sprak mij aan maar nog meer de Historische achtergrond van de (helden?)daad van Luitenant-ter-zee J.C.J. van Speijk om het kruitvat van zijn Boot te ontsteken en waarbij hij gemakshalve voorbij is gegaan aan het offer van 27 van zijn bemanningsleden.
De Kit is op het internet te vinden net boven de € 200,-- en is als totaal pakket geheel compleet om af te bouwen. De Nederlandse bouwbeschrijving is summier zodat je de Duitse en Engelse bouwbeschrijving er even bij moet halen om de gebrekkige NL-vertaling te kunnen begrijpen.

Een aantal pluspunten:
Vanwege de schaal 1:43 is het echt tot op (dek)detail een mooie Boot om te bouwen, ook de afmetingen met een lengte 760 mm; (dek)breedte 170 mm (340 mm over de Ra) en een hoogte van 690 mm is het een handzaam model die zo in de ‘vensterbank’ geplaatst kan worden en een lust is om naar te kijken.
Het geleverde rond en latjes materiaal is geheel van hardhout!! en de meegeleverde messing delen (kanonnen, Roer en voor-gestanste onderdelen) zijn van uitstekende kwaliteit die nagenoeg niet na bewerkt behoeven te worden.
Het aantal stuklijst onderdelen is beperkt tot 100 wat het mogelijk maakt, afgezien van de beschikbare tijd, om het model in een 4/6-tal maanden af te bouwen. (nb. ik heb vanwege de modificatie van de verschansing en het ‘uitvogelen’ van de rompbeplanking er 630 uur aan besteed maar zou je de standaard verschansing gaan bouwen is het in 400 uur redelijk te doen.
Het lopende en staande want is (achteraf) gemakkelijk en eenvoudig te doen. (op tekening 3 zijn alléén het zij- en een dwarsdoorsnede ter hoogte van de mast te zien, wat er m.i. ontbrak is een bovenaanzicht en dit kan voor de niet geoefende tekening lezer perspectief verwarring veroorzaken. Echter ik heb daar waar nodig in mijn verslag melding en uitleg hiervan gemaakt.

Een aantal Minpunten:
Vooral in de Laser gesneden Triplex 3, 4 en 5 mm zijn een voor mij een te groot aantal onderdelen gemaakt waarvan de in doorsnede-wafelstructuur duidelijk zichtbaar in beeld komen.(Apostelen, Kanon-rolpaarden, Reling, Zwaard 2x en talloze dek-onderdelen. Dit doet duidelijk afbreuk aan de uiteindelijke aanzicht kwaliteit. Ik heb alle zichtbare onderdelen vervangen door deze uit 3/4/5 mm volle planken hardhout te maken, natuurlijk kun je ook de doorsneden (dikten) camoufleren met dunne strippen fineer.
Neem vooral geen maten direct over van de tekening maar vergelijk deze met de stuklijst. De tekeningen zijn teken-technisch gemanipuleerd en soms dusdanig afgekort omdat het geheel niet op het tekenvel papier paste.
In mijn geval was de kit, voor wat mijn versie betreft, zeker niet compleet in de meegeleverde stroken en rondhouten onderdelen. De berghouten 24 ontbraken o.a. in zijn geheel (dus even winkelen dus)

Een gouden tip:
Als je toe bent om het lopende want (Tek. 3) aan te brengen, volg dan beslist niet de numerieke getallen in het klein aangegeven, werk vanuit de langs-richting in het midden van de boot naar de reling aan BB en SB (met name lijn 3; 10;20; 25 en 30 beperken je ernstig in de toegankelijkheid naar de Mastkraag 70C en de binnenboordse nagelbanken 49 aan BB en SB)
Let even op bij het samenstellen van alle rolpaarden dat de onderkant van de kanonsloop over de voetbeplanking van de stutten 29 komen. (in mijn geval moest ik de opbouw onderdelen van de rolpaarden qua dikte iets aanpassen)
Ik hoop in ieder geval dat mijn bijdrage van mijn bouwvorderingen van de Kanoneerboot op het Modelbouwforum, ondanks de minpuntjes, een bijdrage heeft kunnen leveren aan de toegankelijkheid van de aanschaf van de Kanonneerboot nr.2, want dat is dit model meer dan waard.

3) stuurboord zoom.JPG


4) bakboord  zoom.JPG
 
Ik had het al eens eerder geschreven, jammer dat dit schip niet op 19 mei te bekijken is.

Heel fraai geworden!
 
Prachtige foto's Adri van een prachtig model, nogmaals Gefeliciteerd! Ik zou wel de Geuze vlag omdraaien, die wappert nu tegen de wind in.....:rolleyes:
 
Een resultaat om trots op te zijn Adri zeker als deze in een museum tentoongesteld gaat worden, dit verdiend wel een hele diepe:wave
Als we bij het museum in de buurt zijn gaan we zeker even een kijkje nemen....
 
Allemaal bedankt Heren voor de complimenten, a.s. donderdag 4 april 2019 zal ik hem naar Egmond aan Zee brengen.
Het Museum is overigens seizoens gebonden geopend; dit jaar van 28 april t/m 4 november op de dinsdag t/m zondag 14.00 – 17.00 uur.
En ik hoop dat hij daar minimaal de eerstkomende 150 jaar nog te zien zal zijn Jaques, dus je hebt nog wel even de tijd. ;)

Egmond.jpg
 
Laatst bewerkt:
Werkelijk prachtig schip met hele mooie foto's waar de details mooi worden weergegeven.. maar ook een vraag. Zou het je niet lukken om water te Suggereren in plaats van de fraaie plank overigens?
 
Zou het je niet lukken om water te Suggereren in plaats van de fraaie plank overigens?
Eerlijk gezegd heb ik dat wel serieus overwogen, echter dat zou voor mij de eerste keer zijn dat ik dat doe.
Ik heb daarom op het Internet wel gekeken naar modelbouwers die dat gedaan hebben en ik moet eerlijk zeggen dat er maar een paar waren (van de vele)
waarvan ik dacht dat het wel wat was
Helaas stond er niet in detail bij hoe ze dit gedaan hebben dus ik moes dan eerst experimenteren hoe ik dat zou kunnen benaderen, met de vrees dat het zou mislukken.
Omdat de Kanonneerboot van mij voor het nieuwe museum seizoen in Egmond aan Zee moest zijn en mijn vrouw en ik volgende 2 week een wandelvakantie (135Km) in Duitsland gepland hebben had ik er helaas geen tijd meer voor.
Misschen heb jij ervaing of ideeen hoe je dit het beste kunt aanpakken. in ieder geval bedankt voor het meedenken
 
Ik kan me zo voor stellen dat je in slappe gips de onderzijde van je schip drukt. Deze moet dan uiteraard even in een huishoudfolie zijn ingepakt. Voordat je deze er in drukt moeten er al golven in zijn aangebracht. Dus zoiets zal eerst moeten worden geprobeerd van te voren met een andere vorm om ervaring te krijgen. Zoek maar eens op diorama water bijvoorbeeld. Op de benodigde YouTube filmpjes zijn er wel voorbeelden te zien. Maar even voor de helderheid van mijn kant is wat je nu laat zien ook al prachtig hoor.
 
Ongelovelijk! Ok heb net fit forum gevonden en heb nu enige hoop day ik mijn model zal kunnen bouwen also volledig amateur! Heeft lang in de kast gelegen. Rob van Spyk
 
Amay, das internationaal hee, maarruh ga je ook een verslag starten Rob, want wij helpen je graag hoor...
Succes
 
Laatst bewerkt:
Back
Top