Lood ballast????????

ik heb een vraagje ik maak een zeilbootje van lengte1.20cm breette38cm en ik wou graag een loden bulp er onder monteren van ongeveer 3a4kg maar waar vind je nu zo'n brok lood of misschien kan ik er een in een malletje gieten maar hoe?????

help bedankt :P :P
 
Hoi Robert,

je kunt natuurlijk die mooie loodkogels kopen maar zelf struin ik bouwplaatsen en sloophuizen af. Vaak liggen hier resten die je mee mag nemen.
Denk ook eens aan z'n workshop voor loodpoppen andere dingen, hier blijft erg veel afval over van het knippen.

André
 
bij de bouwmarkt hebben ze het spul ook liggen, is alleen wel wat duurder als de bovenstaande suggesties.
lood smelten en gieten was wel een beetje giftig geloof ik (weet ik niet zeker, maar daar komen vast wel wat reacties op)

lood kun je ook gewoon in een lucifer doosje gieten, dus een mal kan niet het grootste probleem zijn. Een stuk hout houdt het ook wel.
 
Hoi Robert,

die kun je bij elke modelbouw winkel kopen.
Het robbe nr is 1-5110 en kosten 16 euro per kilo!!!!!!!!

Graupner heeft een balast voor de Robin van 3,2 kilo.

Kijk even op hun sites:

www.robbe.de kies produkte
www.graupner.de kies shop

geef bij de zoekfunctie blei in en bladeren maar

André
 
Afval lood (of oud lood) te verkijgen bij de dakdekker of (sommige)loodgieter, meestal niet gratis, oud lood is geld waard....maar makkelijk te smelten in stalen pan of blik met de gasbrander, je moet dan wel de 'slak' afscheppen = "troep" die boven komt drijven ....... wel voorzichtig zijn, kokend lood over je tenen is niet echt prettig....

Gieten volgens de "lost wax" methode....

Ook in de 'duik shop' zijn lood balast blokken te koop (maar die zijn meestal gecoat i.v.m. het milieu)....
 
Waar je lood kan halen / kopen dat weet je nu wel...
Nu komt de gevreesde arbo-technische reactie!
Looddampen zijn inderdaad giftig. Je zal Petrus niet meteen tegenkomen als je een pannetje lood smelt, maar op den duur is het slecht voor je donder!
Wat ik doe is het volgende:
in een oud, goed schoongemaakt conservenblik maak ik een 'tuit' (gewoon aan een kant een schenktuit krijpen) Vervolgens een paar kleine stukjes lood op de bodem leggen en boven een campinggasbrandertje smelten. Liefst in de open lucht, anders in je schuur met de deur open.
Het gesmolten lood laten afkoelen in het blikje. Je hebt nu een bodempje. Daar leg je het gewicht aan lood bovenop wat je wilt smelten. Vervolgens weer de vlam er onder, en het blikje vasthouden met een stevige, oude waterpomptang. Door het bodempje lood, wat snel zal smelten, wordt ook de rest goed en gelijkmatig verhit en zal snel smelten. Eenmaal de hele handel vloeibaar, de 'slak' er af scheppen, en vervolgens in je mal gieten. Goed af laten koelen; het blijft langer heet dan je denkt!
Je mal kan je van klei of gips maken, vierkante blokken maak ik van (vochtige) lucifersdoosjes.
Eenmaal afgekoeld, de mal verwijderen, het lood in vorm schuren (ook hierbij opgepast: loodstof is ook giftig!!) lakken en hopla: het geheel is gereed!

Succes!
Roel
 
Zoals werdt aangegeven is lood uiterst giftig en in diverse werkgebieden: schietsport en bouwwereld inmiddels verboden. Een goed alternatief is het gebruik van Tin. Er zijn tingieterijen in Nederland die voordelig tin verkopen en dit is heel eenvoudig te gieten in gips.
 
hmm, zijn idd beide goed bruikbaar
weet iemand trouwens de smelt temperaturen van beide??
 
Hoi scoob,

zit wel 1 nadeel aan tin tov lood.

soortelijk gewicht van tin is 7,3 kg per dm3 en lood is 11,3 kg per dm3.

Je hebt dus beduidend meer nodig om gelijk gewicht te kreijgen en die plaat sheb je helaas niet altijd.

André
 
dat is waar, misschien lood afsluiten met tin?
(zou vooral voor mijn vislood handig zijn)
 
scoob zei:
dat is waar, misschien lood afsluiten met tin?

je krijgt dan lood/tin legeringen: smeltpunt zo'n 180 graden
(zogenaamd 60/40 lood/tin)
wordt gebruikt om ( bv. weerstandjes) te solderen
 
Voor al mijn modelboten gebruikte ik als (lood)ballast stukjes slagloodafval die afkomstig zijn van oude autobanden. Deze haal ik nog wel eens bij garages en bij autosloopbedrijven. Het kostte mij toen niets,alleen moest ik ze zelf wel eens van de autobanden strippen. Misschien is dit iets?

Ton.
 
hallo tnijenhuis,

allereerst welkom, ik ben hier ook nog niet zo lang maar het is echt interessant je leert veel. :D
Ik heb voor mijn zeilboot al lood gekocht maar dat koste me 50EURO'S 8O 8O 8O als ik ooit nog eens lood nodig heb ga ik zeker is kijken, bedankt voor de tip.

groetjes Robert
 
Voor lood kun je ook naar een schietvereniging gaan, lang verhaal kortmaken, oude vaak platte luchtbukskogeltjes te krijgdaar. Kun je prima smelten, doe ik al tijden, malletje van klei maken, maar wel oppassen dat de klei helemaal droog is, zo niet verdampt het vocht dat nog in de klei zit bij het lood-gieten en vliegt het lood mee met die damp van 300 graden.... dat heb ik ooit op mn hoofd gehad, je ziet het nog steeds een beetje... deed best pijn, gestold lood van je hooft af trekken, KIJK UIT DUS. :oops: :oops: :oops:

lood smelten doe ik altijd in een oude pollepel, die boven een gasvlam, en smelten maar, hiermee smolt ik mn eigen oude bukskogeltjes om tot vislood..... maar een pollepel zal te klein zijn om 3kg lood te smelten... pak in jou geval dus gewoon een oude pan, conservenblik zou ik niet doen, bodem wil er nog wel eens uitsmelten als je te "goed" verhit.


succes! :bye:

groeten,
monkey
 
Bedankt Robert, ik hoop dat je succes hebt. Nee heb je ja kun je krijgen, niet? Ook het idee van Monkey is goed. Maar wat dacht je van oude loden letterblokjes bij drukkerijen, waarmee letterzetters de kranten mee drukken? Ik heb er nog stapels van thuis liggen. Misschien kun je bij drukkerijen eens informeren.

Ton.
 
Als ik lood smelt, gaat dat in een oud conservenblik. Nooit problemen mee gehad. Blikjes die ik gebruik zijn van corned beef. Voor grotere hoeveelheden literblikken doperwtjes. Maar oke, wel voorzichtig blijven!

Loden letters bij drukkerijen... "Das war einmal", zoals onze oosterburen zeggen. Wellicht dat een drukkerij ze uit nostalgische overwegingen nog heeft, maar tegenwoordig gaat het ook in de grafische industrie met de computer...

Roel
 
Back
Top