Mayflower 1620 Artesania latina

Weer wat verder gedaan deze week . Iedere dag halfuurtje na het werk = ontstressen . De bel voor de soepbedeling is ook geplaatst , heel belangrijk denk ik :banana:en schilderwerken aan de andere zijde .
P2030001 (2).JPG
P2030005 (2).JPG
 
Ik ben nog niet aan de jufferblokkken toe maar kwam deze tool tegen tijdens wat surfen op het internet . Gelijk besteld ook en inmiddels al in huis . Zijn er hier nog mensen die dit toestelletje kennen en gebruiken ? Ik heb nog geen tijd gehad om even te proberen maar het lijkt me erg praktisch ?

P2060001 (2).JPG
P2060002 (2).JPG

Het rechter blokje onderaan lijkt een opening te hebben ten opzichte van de "meetlat" boven maar dat is gewoon omdat het was los stond .
 
Het is een afstandhoudertje voor jufferblokken. Er zijn er diversen. Met deze is de volgorde van jufferblokken erg belangrijk. Veel bouwers monteren eerst het onderste jufferblok. Als je dat doet is je hulpstukje onbruikbaar. Je moet dus eerst de jufferblokken op afstand inrijgen en dan pas gaan monteren. Is dit handig??????
 
Ja , ik moet toegeven dat ik op mijn eerste boot ook de onderste jufferblokken eerst heb geplaatst en pas dan verbonden met de bovenste . Misschien zijn er die anders werken kweenie:weetnie: Vuur maar los zou ik zeggen .
Het is anders wel handig hoor . zie foto en dit zijn hele kleine jufferblokken . Deze zaten bij de bouwdoos en heb gemeten ,3,67 mm . Is dit de normale maat ? En alle blokken die er bij zaten in de doos hebben deze maat ?
Voor mijn vorige boot had ik de grotere op de foto .Die zijn 4,70 mm . Ik denk ook dat hoe de gaatjes geboord zijn in de blok bepalen of de koorden mooi naast elkaar lopen ook of vergis ik me ?
Ik hoor het graag van jullie .
P2070001 (2).JPG


P2070002 (2).JPG
 
Bij de bouw van de vroege pinas (eigenlijk dus het schip van Barents) op schaal 1 : 87 was de schaal wel erg klein om nauwkeurig de juffers te kunnen maken.
Ik ontwierp de volgende methode.
A een plaatje triplex van 1,5 mm met daarin een rechthoekig gat waar de langste zijde de vooraf berekende lengte van de hele juffer is. Daar zitten twee gleufjes tegenover elkaar.
B een tweede plaatje triplex als de eerste maar dan zonder gleufjes.
C de jufferblokken met daaraan het touw en het metalen deel naar de rusten tegenover elkaar geplaatst
D het bovenste plaatje klemt de boel op elkaar en dan even vastzetten met twee stukjes tape.
Daarna kan het rijgen van het touw beginnen.
Op die manier maakte ik de verschillende benodigde lengten van de juffers. Dus je maakt zo'n 2 a 3 keer de benodigde onderdelen.
Op mijn model zitten dus geen rusten, dus aan beide kanten van de juffers bevestigde ik touw.
De methode werkt prima en je kunt de kant en klare juffers in een keer op je model monteren.

Constant
IMG_20240207_0001.jpg
 
Beetje hulp gevraagd , op het schip moet een soort pomp komen ? Hoe noemt dit juist en afbeeldingen graag ? De foto's op de handleiding zijn heel vaag .
 
Kanonspoorten aan het maken , maar sedert kort nog maar zo'n snijmat aangeschaft . Wel handig , op de beschrijving staat zelf herstellend ? Wat bedoelen ze daarmee , ik zou het niet weten :weetnie:
P2230001 (3).JPG
 
Kanonspoorten aan het maken , maar sedert kort nog maar zo'n snijmat aangeschaft . Wel handig , op de beschrijving staat zelf herstellend ? Wat bedoelen ze daarmee , ik zou het niet weten :weetnie:
Wat ze daar mee bedoelen is; wanneer je in de mat snijd, dan trekt de snede vrijwel helemaal weer dicht en word onzichtbaar. Na verloop van tijd is die zelfs helemaal niet meer terug te vinden. Maar het is uiteraard niet echt zelf herstellend, het lijkt maar zo. Feit is dat de snijmatten eindeloos lang meegaan en je er dus héél lang plezier van hebt.
 
OK , begrepen . Nou leuk om weten . Bedankt voor de uitleg ; Dacht eerst reclame stunt maar het is dus werkelijk zo .
 
Back
Top