Myford ml7 draaibank

Hallo,

Ik heb nog niet veel verstand van draaibanken, maar ik bezit een aantal producten van Proxxon. Ik heb een catalogus van 2008 en daar staat deze draaibank in

Proxxon

Deze kost rond 900 euro, en er zijn vele accesoires verkrijgbaar. Ook kan je er nog een boor- en freesinrichting op zetten voor ongeveer 650 euro.
Ik weet niet of het is wat je zoekt en of het goed spul is maar ik ben zeer tevreden met de algemene kwaliteit.

Groet,

Freek
 
Hallo,

Ik heb nog niet veel verstand van draaibanken, maar ik bezit een aantal producten van Proxxon. Ik heb een catalogus van 2008 en daar staat deze draaibank in

Proxxon

Deze kost rond 900 euro, en er zijn vele accesoires verkrijgbaar. Ook kan je er nog een boor- en freesinrichting op zetten voor ongeveer 650 euro.
Ik weet niet of het is wat je zoekt en of het goed spul is maar ik ben zeer tevreden met de algemene kwaliteit.

Groet,

Freek

Niet doen, voor dat geld kan je veel mooier en beter spul kopen:

Home


Ik wil nog even iets recht zetten:
Ik lees hier weer het oeroude verhaal "goedkoop is duurkoop", dit is al lang achterhaald en uit vervlogen tijden. Het zal mij niet in dank worden afgenomen en het zal ook wel te vuur en te zwaard worden bestreden, maar ik weet waar ik over praat. Een chinese draaibank wordt ook op een cnc meerassig productie station gemaakt. Dat stukje kwaliteit wat hij minder heeft merk je als hobbydraaier niet. Voor het geld waarvoor ze worden verkocht is hun prijs/kwaliteit verhouding beter dan AI, Weiler, Schaublin en ook Emco. (die veel chinese voorfabriekaten gebruikt) deze merken zijn gewoon veel te duur en de oorzaak daarvan is te vinden in het feit dat er nogal een loonsverschil is tussen de beide wereldelen.

In de jaren 60 was japans spul rotzooi, maar sinds de jaren 80 staat de naam Japan gelijk aan het woord kwaliteit. Sinds de jaren 90 kan je ook Korea daarbij scharen. Ook taiwan heeft het rotzooi tijdperk verlaten. En de machines die HBM in hun opdracht laat maken, zijn een serieuse poging van China om zich bij eerder genoemde landen te scharen. En dat doen dan ook. Deze machines kan je rustig kopen voor je hobby en je houd een berg geld over. Buitendat, HBM verkoopt ook Duitse machines van Optimum en Quantum onder hun eigen naam.

Voor alle beginners nog een keer:

Je bent er niet met een draaibank alleen. Ook niet al je de accessoires erbij rekend, wand je moet ook nog ruwe materialen kopen anders kan je niets maken. Je moet meetgereedschapppen kopen anders kan je nog steets niets maken. Je werkruimte zal heringericht moeten worden en als je geen stevige werkbank voor de machine hebt zal je die moeten maken of kopen. In beide gevallen zijn het bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden. Voor een beginner gaat dit zelfs dubbel op omdat je hier en daar toch wel eens wat in de soep zal laten lopen, van gebroken steekbeitels tot te klein gedraaide produkten die je overnieuw moet doen. Kost allemaal geld.

Dan moet je nog rekening houden met het stroomverbruik, AI, Schaublin, deze industrieële jongens lusten nog wel wat met hun 3, 4 of zelfs 5 pk motoren. Als je daar een dag mee bezig bent merk je dat echt op je volgende stroom rekening.

Wat betreft de materiaalverzamelaar, ik waardeer je mening, maar hier vraagt een beginner naar advies, in die kontekst gezien is jou mening niet van toepassing puur omdat die man nog nooit heeft gedraaid en dus helemaal niet weet hoe fijn een Myford draaid, Voor hem maakt jou Myford en mijn Chung geen enkel verschil. Jij bekijkt het vanuit jou situatie die kennelijk enige luxe heeft. Ik zeg luxe omdat 80%, misschien nog wel meer, zich dit soort machines niet kan permitteren in elk opzicht van techniesch tot financieel. Je moet het vanuit zijn situatie bekijken.
 
Het (rekbare) budget wat ik nu voor ogen heb is het volgende,

Draaibank +/- €1500,00 liefst zo compleet mogelijk, maar ex de snij gereedschappen.

Frees kolom +/- €1000,00 ex het snij gereedschap.

Het zou ook een combinatie bank mogen zijn, maar ik heb begrepen dat los toch meer mogelijkheden biedt, maar aan de andere kant het blijft hobby dus als zo'n combo ook goed werkt.................

Boor kolom, maar het lijkt mij dat dat ook met de frees kolom kan?

Liefst toch alles nieuw of een goede occasion, maar dan wel met een BTW bon omdat ik het dan zakelijk af kan trekken.

Gr,

Mario

Je gaat met je budget een klein beetje de verkeerde kant uit. Freesmachines zijn vaak duurder omdat ze een as meer hebben dan een draaibank. Frezen is ook een zwaardere bewerking, dus de machines zijn wat rubuster vergeleken een draaibank in dezelfde klasse. Als je machienes uit de dezelfde kwaliteit wil die ongeveer evengrote produkten aankunnen dan moet je 1500 voor de freesmachiene en 1000 voor de draaibank rekenen. Temeer ook omdat freesmachine accessoires duurder zijn. Voor motoren en stoommachienes heb je een onafhankelijke vierklauw voor je draaibank en een verdeelapparaat voor je freesmachine nodig. Die vreten al een flinke hoek uit je budget.

Ik vraag me af waarom je stelt dat het budget zonder snijgereedschap is?

Mocht het zijn dat je denkt dat beitels en frezen uit je houtbewerkings vak kan gebruiken, dat is dus niet zo, je hebt er niets aan. Dit is metaalbewerking, een kompleet ander terrein waar de snijgereedschappen aan andere, vaak ook zwaardere eisen moet voeldoen en heel andere snijsnelheden en snijhoeken kennen. Als je een frees uit een bovenfrees in een metaalfreesmachiene zet dan gaat het er wreed aan toe met als resultaat dat zowel je werkstuk als de frees kapot slaan in enkele tellen.

In pricipe kan je met een draaifreesbank (wat jij conbinatie bank noemt) hetzelfde doen als met de afzonderlijke machines. Het punt is dat deze machines zijn ontworpen voor situatie waarin wat minder budget beschikbaar is en/of minder ruimte. Je blijft dus aan het ombouwen. De beide mogelijkeden appart werkt handiger. Ook is het overzicht groter omdat de afzonderlijke machines minder gecompliceerd zijn.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Jahre,

Dit wordt mijn laatste reaktie dan houd ik er over op. Afgaande op wat je schrijft, heb je voor zover ik het kan beoordelen veel verstand van zaken en wederom deel ik je mening over de kwaliteit van de apparatuur uit Japan, Korea en ook de laatste jaren ook Taiwan. Misschien dat ik mijn mening over HBM moet bijstellen, maar ik was destijds toen ik opzoek was naar een draaibank niet onder de indruk....

Gelukkig wist destijds exact wat ik wilde hebben: een EMCO compact 8 uit Oostenrijk en niet een kloon uit Taiwan of China en toevallig had VDH er een staan die ik destijds naar wat wikken en wegen gekocht heb. Let wel dit is inmiddels weer een paar jaar geleden en mijn Compact is volgens mij zeker meer dan tien jaar oud. Ook beschouw ik een Compact 8 meer als een hobby dan een echt professionele machine.

Mario (volgens mij degene die dit draadje heeft gestart) vraagt of de aanschaf van een Myford een goed idee is....en ik heb met mijn eerste antwoord willen aangeven dat een Myford een prachtig bank is, mits goed onderhouden en mits niet misbruikt. Als je het budget ervoor hebt, de ruimte, etc, en rekening houdt met alles wat je naast de bank ook nog moet aanschaffen, denk ik dat een Myford ook voor een beginner een prachtige aanschaf is en net zo als ik vanuit mijn, volgens jouw (enigzins) luxe positie redeneer, redeneer jij vanuit jouw positie en daar is niets mis mee, ik denk dat Mario technisch genoeg is om zelf een keuze te kunnen maken....overigens ik heb nergens het advies gegeven aan Mario om een Schaublin te kopen....sterker nog als je mijn eerste en tweede reactie goed leest geef ik aan dat een Myford erg mooi is maar weer duurder en zwaarder dan een Compact 8 en dat je voordat je een draaibank aanschaft goed moet nadenken wat je ermee wilt...ik adviseer dus in feite een beginnende vlieger om met een Taxi te beginnen en niet met een Pitts aerobatics aircraft om jouw woorden maar eens te gebruiken, maar dat is je waarschijnlijk ontgaan na mijn opmerking over HBM wat wellicht als een rode lap heeft gewerkt...

Vwb je opmerkingen / advies over de draai- frees combinatie versus een aparte frees machine, ik ben het wederom met je eens.

Voor mijn Compact heb ik destijds een hoogte support en een digitale schuifmaat gekocht, waar ik me voor mijn toepassingen prima mee kan redden. Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van een frees kolom op een draaibank, het is behelpen en ik vraag me af of het goed is voor de draaibank.

Als ik de ruimte had zou ik altijd gaan voor een aparte frees kolom (en zoals te verwachten ik zou voor een 2e hands EMCO :D gaan).

Het is wel zo dat je dan weer een sloot extra geld uitgeeft...

Cheers

Bart
 
Laatst bewerkt:
Voor een hobbyist heeft het kopen van een nieuwe machine meestal niet zoveel zin, als je een machine hebt gekocht, dan begin je pas. Reken er nog maar een aanschafprijs van de machine bij voor extra accesoires en meet apparaten.
Beter is het om eens goed in de rondte te kijken op veiling sites en bij occasions. Daar koopt men meestal een machine met vele extra's voor de prijs die alleen een nieuwe zou kosten.

Groetjes Hans.
 
Ik hou er ook over op, ik kan alleen maar vertellen wat ik geleerd heb doordat ik destijds met de neus op de feiten ben gedrukt door professionals. Dat was onder anderen bij VDH te Utrecht. Daar Komt de Chung ook weg. Wat ik vertel over Emco is wat VDH mij vertelde over Emco. HBM was er toen nog niet volgens mij. Sinds 2004 kom ik bij HBM die meer gespecialiseerd is in hobby machienes dan VDH, aldus VDH zelf. Mijn verhaal is feitelijk wat VDH Utrecht, De Lastoorts uit Bolsward en Put Machinehandel in Joure mij bij herhaling hebben verteld. Later werd dit door HBM bevestigd. Als 4 bedrijven met goede naam onafhankelijk dit aan mij vertellen ga ik ervan uit dat het waar is.

Uiteindelijk zal het mij een worst wezen, maar als iemand eens opgejaagd door prachtige vehalen een 800 kilo AI of soortgelijk koopt en die vervolgens door de vloer van zijn woning lazert, plaats dan even een foto, kunnen wij ook eens lachen.

Mijn laatste woord:

Het is een luxe dat je een industriele draaibank kan betalen en plaatsen en zijn stroomrekening kan betalen. Dat is voor de doorsnee arbeider die in een doorsnee huis woont gewoon niet te betalen hoe je het ook wend of keert, of je moet jezelf in de schulden willen steken. In de praktijk blijkt dat op een zeer uitzonderlijke uitzondering na, de mensen die dit soort industrieële machines al, dan niet gebruikt, koopt vaak en metaal achtergrond hebben. Mensen die weten wat het is, waar ze het kunnen kopen en wat erbij komt kijken. Deze mensen zullen heel duidelijk niet een topic hier op het forum plaatsen zoals deze draad. Zodra iemand wel wel een draad start waarin hij advies vraagt over een draaibank, of dat merk wat is, dat is het heel duidelijk dat hij nog van niets weet, en daarmee is de kans gelijk al 99% dat het hele professionele draaibank gebeuren niet op die persoon van toepassing is.

De waarheid over het merk Myford:
Myford is in de wereld van de professionele draaibanken ook maar een low budget merk. De grote merken op het gebied van fijnmetaaldraaibanken zijn:

AI Hembrug, Nederlands, redelijk onbetaalbaar
Weiler, Duits, onbetaalbaar
Schaublin, Zwitzers, verschrikkelijk onbetaalbaar
Moriseiki, Japans, dit wil je echt niet meer weten

Moeten wij praten over fijnmetaaldraaibanken?, ja dat moet, dat moet omdat dit de machines zijn van rond de 100 tdc en een kilo of 400 tot 800. De grotere machines zijn al conventionele productiemachienes en vliegen rap boven de 1 ton gewicht en lengten van 150 tdc en nog veel langer. Buitendat deze machines een nieuwe auto kosten, zal je toch echt wel 20cm gewapend beton moeten storten wil je niet binnen 6 maanden door de vloer gaan.

Degenen die twijvelen aan mijn verhaal, mij voor idioot verklaren en simpelweg niet geloven, gaan zelf maar eens het internet op, zoeken contakt met verschillende grote machinehandels (dus niet van die kleine 1 persoonsbedrijfjes die je naar de mond praten om maar weer te kunnen verkopen) en vraag het aan de vakmensen. Zij zullen exact mijn verhaal vertellen, simpelweg omdat ik het ook vand eze vakmensen heb geleerd.

Reden van mijn furieuze posten:

Ik ben niet jaloers of afgunstig naar iemand die een mooie Schaublin of AI heeft, maar ik wil voorkomen dat beginners die nog amper iets van deze materie weten zich laten verlijden door de mooie verhalen van de happy view die zulke machienes kunnen permitteren en vervolgens voor een drama komen te staan. Ik heb het namelijk eens van dichtbij meegemakt hoe iemand met een kleine pers het fundament van zijn huurwoning aan flarden sloeg. Omdat hij niet door had dat een excenterpers die 120 kilo eigengewicht heeft al 2 ton drukt. En de 2 ton "drilboor" maakte in slechts 1 middag een eind aan zijn vloer, en niet alleen van de garage. En ik het ooit ook het resultaat mogen aan schouwen hoe een 200 kilo draaibank van de bovenverdieping in de fundering is gedonderd. Ik wil beginners op deze risico's wijzen. Je bent namelijk in 1 kap failliet als je dit overkomt. De verzekering betaald geen cent want die zeggen ijskoud dat een woning niet geschikt is voor industrieële toepassingen. En verzekeringen kennende, gooien ze het daar al op als jij met een 40 kilo hobbydraaibank door je aanrecht gaat.

Draaien is hartstikke leuk en het kan een geweldige toevoeging van je hobby zijn, maar 't hussien moet wel bij 't schuurtien blieven.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Draaibank voor beginners.

ErnaultSomua2.jpg


Het "werkdeel" van de machine is de vaste kop (1), hier zit de aandrijving, tanwielen en motor die de klauwplaat (2) waarin het werkstuk zit laat draaien. Daar komt zijn naam draaibank ook weg, bij alle andere metaalbewerkingsmachienes beweegt het snijgereedschap en staat het werkstuk stil. Bij de draaibank is dit dus net andersom.

Rechts van de vaste kop (1) zit het bed (3) hierop beweegt het langssupport (4) waarmee het werstuk in de lengterichting kan worden bewerkt met langssupportwiel (5). Hierboven op zit het dwarssupport (6) dat met zijn wiel (7) zorgt voor bewerkingen die betrekking hebben op de dikte van het werkstuk. Hiermee kan dus de diameter kleiner worden gemaakt of een kopse kant worden gevlakt.

Boven op het dwarssupport (6) zit het beitelsupport (10.) wat wordt bediend met zijn wiel (9) die meestal een extra fijne instelling heeft. Als dit support onder een hoek verstelbaar is, dan wordt het een conussupport genoemd. Hiermee kan men tapse werkstukken maken.

Bovenop het beitel of conussupport (10.) zit de beitelhouder, in dit geval een snelwisselhouder (10) met daarin een blok (11) die soms wel schuitje wordt genoemd. In het blok (11) wordt de beitel of ander snijgereedschap geplaatst.

Helemaal achter op het bed staat de losse kop (12) die met zijn wiel (14) in en uit kan worden geschoven om zo gaten in het werkstuk te boren. De losse kop (12) kan in zijn geheel worden losgemaakt met een hendel (14) waardoor de losse kop (12) op het bed (3) heen en weer kan worden bewogen.

Voor aan de machine, onder het bed (3) zitten drie assen. De bovenste is de spindel (A) deze trekt het langssupport (4) aan als deze in de automaat staat. Die automaat wordt met een hendel (F) in en uitgeschakeld. Een tweede as met spiebaan (B) stuurt de automatische voeding van het dwarssupport (6) aan. De meestal zeskantige derde as (C) wordt gebruikt voor het aan en uit zetten van de machiene met een hendel (E). De bovenste assen (A & B) worden aangedreven door een schakelbare tandwielkast (D). Deze is op zijn beurt weer aangesloten op de mechaniek in de losse kop (1) zodat hij met een vaste verhoudingssnelheid kan werken. Deze is met schakelhendels of losse tandwielen instelbaar in vele verschillende verhoudingen en worden gebruikt bij onder andere het draaien van schroefdraad.

Deze machiene is voorzien van een koeling (*) en een spanenbak (#) Verder heeft hij een rem (G) om het uitlopen van de klauwplaat af te remmen zodat er sneller kan worden gewerkt.

Deze machine is een zware industrieële machiene en weegt bijna 3 ton. Twee maal zo zwaar als een flinke auto. Draaibanken kunnen erg verschillen. Emco heeft ooit een draaibankje voor juweliers en horlogemakers gemaakt die heel erg basis was, wat verschillende toerentallen voor de klauwplaat had, maar geen langs en dwarsvoeding, dus ook de benodigde spindels niet. De miniatuurmachine had ook geen losse kop. De machiene was iets groter dan het beitel opnameblok van deze machiene. Draaibanken zijn wel allemaal volgens hetzelfde principe gemaakt met uitzondering van revolverdraaibanken en carouseldraaibanken. Deze worden uitsluitend industrieëel gebruikt en wegen en kosten vele tonnen. De aankleding van de draaibank is dus afhankelijk van de uitvoering en ook het doel waarvoor hij is gemaakt. Kleine draaibanken hebben vaak ook geen beitelsupport, maar de beitelhouder zit direct op het dwarssupport. Bij deze vaak erg kleine machines zit het wiel voor het langssupport meestal achteraan bij het bed en niet op het dwarssupport zelf.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mensen ik zie allemaal nuttige info voorbij komen, en hier en daar wat tweestrijd, maar dat geeft niet omdat dat voor mij aardig uitkristalliseert wat de voor en tegens zijn van bepaalde machines en prijsklassen.

Ik begrijp nu ook dat een nieuwe oosterse machine meer kwaliteit en nauwkeurigheid heeft te bieden als dat ik voorheen dacht, uiteraard gerelateerd aan hobby matig gebruik!!
En dat is voor mij goed nieuws, omdat laten we eerlijk zijn een nieuw apparaat veel beter afgestemd kan zijn/worden op mijn wensen en verwachtingen dan een occasion.

Uiteraard zijn we er nog niet!! en heb ik nog zat te vragen, zoals oa het volgende,

De geluidsproductie van een draai en frase machine, zit daar een onderscheid in vwb het type aandrijving, Vario / tandwiel?
Ik heb namelijk nog onderburen waar ik zo veel mogelijk rekening mee wil houden, niet te veel natuurlijk maar ik kan het proberen;)

Ik zat zelf aan een draaibank van 40 / 50cm tdc te denken, lijkt mij groot genoeg en kan ik ook kwijt, maat voor een frase bank heb ik nog geen idee van!!??

Vermogens die de banken toch wel minimaal moeten hebben?

Ik zag voorbij komen dat ik ook een onafhankelijke vierklauwplaat nodig heb, stel me voor dat dat is om je werkstuk uit center vast te zetten, maar waarvoor ontgaat mij even:oops: hoewel misschien begrijp ik hem maar ik stel de vraag toch maar.

Ook een verdeelapparaat zou er moeten komen zie ik, maar ik zie dat daar meerdere modellen van zijn zowel Vertex en HBM, waar moet ik hier rekening mee houden?

Automatische voeding van het dwarssupport, is dat noodzakelijk of alleen maar makelijk?

Wel of geen smering cq koeling?

Zijn er nog meer special tools waar ik rekening mee moet houden?

En uiteraard gaat er ook meetgereedschap en frasen / bijtels aangeschaft worden, maar in eerste instantie wil ik mij consentreren op de draai en frase bank met de specifieke hulpstukken.

En mijn kennis gaat ver genoeg om te weten dat een hout frase niet werkt op metaal en vise versa;)

Gr,

Mario
 
Even mijn ervaringen:

Ik ben zelf begonnen met een tweedehands Emco(?)-kloon.

file.php


Zeker niet de duurste machine, maar kwalitatief vele malen beter dan de gemiddelde chinese draaibank. Samen met een paar beitels met opgelaste punt, een goedkoop meetklokje en een B-merk digitaal schuifmaatje heb ik hier heel veel leuk spul mee gemaakt (gewoon op mijn slaapkamer in het ouderlijk huis, de draaibank stond op een oud stalen bureau)

Een tiental jaren geleden wilde ik meer met metaal gaan doen en heb ik tweedehands een AI draaibank met kopieerinrichting en een Bridgeport freesbank, inclusief drie kasten vol beitels, frezen, tappen, snijplaten, ruimers etc. gekocht. Beide waren destijds al zeker 15 jaar oud (de AI stamt zelfs uit 1969!), maar altijd goed behandeld en 100% nauwkeurig. De Bridgeport heb ik later verkocht, hier heb ik helaas nog steeds spijt van. Ik beschik nu over een Pederson, maar deze is lang niet zo multifunctioneel.
Mijn machines staan op een 25cm dikke, dubbel gewapende betonplaat (tot nu toe nog geen scheurtje te zien)

img8380sw6.jpg


IMG_5387.jpg


Mijn conclusies:
- Voor modelbouw-gerelateerde werkzaamheden heb je genoeg aan een draaibankje met ca 40cm tussen de centers. Een grotere draaibank werkt sneller, maar niet perse nauwkeuriger (dit hangt vooral van de draaier af)
- Als meetgereedschap kun je met een meetklokje op statief en een (digitale) schuifmaat voorlopig toe.
- Beitels met wisselplaatjes zijn een zegen, maar niet perse noodzakelijk, zeker niet als je voornamelijk aluminium bewerkt.
- Een vierklauw heb ik bijna nooit nodig, zeker niet voor "gemiddeld" draaiwerk.
- Wil je ook gaan frezen, koop dan een aparte freesmachine. Koop deze niet te klein, zeker wat betreft de ruimte tussen de kop en de tafel. Een beetje opspanning (machineklem, frees, freeshouder) neemt al zoveel hoogte weg, dat bij een (te) kleine machine geen ruimte overblijft voor het werkstuk.
- Koop bij de freesbank een goede machineklem. Hierop besparen levert veel ergernis op.
- Wat ook vaak van pas komt is een verdeeltafel. Hiervoor geldt hetzelde als voor de machineklem.

Mijn ervarting met HBM; ik heb er wel eens wat toebehoren gekocht, maar over de kwaliteit ben ik niet erg te spreken (en dan heb ik het niet alleen over het goedkope spul) Ik heb er nog nooit een machine gekocht en denk ook niet dat ik dat snel zal doen. Ik geef liever 1000 Euro uit aan een goed-gebruikte tweedehands machine van een gerenomeerd merk, dan 500 Euro aan een qua specificaties vergelijkbare chinees.
 
Laatst bewerkt:
1: De geluidsproductie van een draai en frase machine, zit daar een onderscheid in vwb het type aandrijving, Vario / tandwiel?
Ik heb namelijk nog onderburen waar ik zo veel mogelijk rekening mee wil houden, niet te veel natuurlijk maar ik kan het proberen;)

2: Ik zat zelf aan een draaibank van 40 / 50cm tdc te denken, lijkt mij groot genoeg en kan ik ook kwijt, maat voor een frase bank heb ik nog geen idee van!!??

3: Vermogens die de banken toch wel minimaal moeten hebben?

4: Ik zag voorbij komen dat ik ook een onafhankelijke vierklauwplaat nodig heb, stel me voor dat dat is om je werkstuk uit center vast te zetten, maar waarvoor ontgaat mij even:oops: hoewel misschien begrijp ik hem maar ik stel de vraag toch maar.

5: Ook een verdeelapparaat zou er moeten komen zie ik, maar ik zie dat daar meerdere modellen van zijn zowel Vertex en HBM, waar moet ik hier rekening mee houden?

6: Automatische voeding van het dwarssupport, is dat noodzakelijk of alleen maar makelijk?

7: Wel of geen smering cq koeling?

8: Zijn er nog meer special tools waar ik rekening mee moet houden?

En uiteraard gaat er ook meetgereedschap en frasen / bijtels aangeschaft worden, maar in eerste instantie wil ik mij consentreren op de draai en frase bank met de specifieke hulpstukken.

En mijn kennis gaat ver genoeg om te weten dat een hout frase niet werkt op metaal en vise versa;)

Gr,

Mario

1: Het geluid van de machines valt nog wel mee, dat is ongeveer gelijk aan de gemiddelde boormachine. Meestal zijn het de bewerkingen die veel lawaai maken zoals inwendig draaiwerk waar de beitel ver uit de houder steekt en daardoor een krijzend geluid maakt. Dit is werkelijk een kabaal.

2: De freesmachine moet ongeveer dezelfde orde van grootte aan werkstukken kunnen houden. Dus voor een 40 tot 50 tdc draaibank zou dat een Black & Red X2 of een HBM BF25 worden.

3: Maak je geen zorgen over vermogens, anders dan er zelf een andere motor op te zetten, hoort bij een bepaalde grootte een bepaalde motor. Als je meer vermogen wil, moet je dus een grotere machine kopen. Maar er zitten ook flinke vertragingen tussen. Een freesmachine met een 200 watt motor is door die vertragingen mans genoeg om flink wat schade aan te richten als je hem uitdaagt. Hij wint het met gemak van handboormachienes die 4 tot 6 keer zoveel vermogen hebben.

4: Als jij iets wil maken dat uit niet rond materiaal moet worden vervaardigt, dan heb je een onafhankelijke vierklauw nodig. Dus niet alleen bij uit het center draaien zoals krukassen (stoommachine!), maar ook bij onregelmatig gevormde werkstukken. Bijvoorbeeld een kompleet 10cc motorblokje omdat hij gereviseerd moet worden.

5: Verdeelappaarten zijn niet direkt nodig. Je hebt ze nodig bij het zelf maken van tandwielen of het maken van vakverdelingen zoals 5-kanten, 6-kanten etc. De verdeelapparaten van Vertex zijn professionele en dure apparaten. Heb je niet nodig als je niet voor je werk freest. Vertex maakt overigens ook geen kleine verdeelapparaten, dus het merk valt voor jou keuze machine al af.

6: Het is leuk, maar niet nodig. Langsvoeding is wel nodig voor het draaien van schroefdraad. Bekijk het als een luxe. Als het op de machine zit is het leuk, maar besteed er geen meerprijs aan.

7: Maakt niet uit, met een goedkoop kwastje kan je koelmiddelen ook doseren. Een koelpompsysteem is mooi, maar het wordt ook een grote bende, vooral als je met een vierklauw werkt.

8: Nee, alleen speciale gereedschappen zijn voor de machine en worden bij de machine geleverd.
 
Ik vind het hele topic eigenlijk wel grappig, de één is voor Chinees, de andere tegen Chinees en dat terwijl het gros van de machines uit China en omstreken komt.
Het verschil tussen een Chinees en een *zeg-het-maar*- machine is de afwerking, niet meer en niet minder.
Is er hier nu echt iemand die denkt dat een *zeg-het-maar* machinefabriek niet kiest voor goedkope productie uit het oosten ?
Dan ben je echt dom, ze laten onbewerkte goedkope gietstukken uit het oosten komen en werken die hier af.
Het onderstel, support en bed van mijn Chinees is krek gelijk aan een Optium en de rest van de klonen, met dit verschil dat de onderkant wat minder afgewerkt is.
En de rest komt ook al uit het oosten, motor, dailers, snaren, ophangingen, enz enz.
Mijn Chinees draait ook tot op 0,05mm, daar heb ik echt geen 10.000 euro machine voor nodig en mijn Chinees heeft ook automatische (dwars en langs) voeding en mijn Chinees kan tig soorten draad snijden.......maar was wel betaalbaar (1500 euro met alles erop en eraan en splinter nieuw), dus ik heb er geen lening voor hoeven afsluiten en niks minder om hoeven eten.
Degene die zweren bij een *zeg-het-maar*-machine laten zich in met een drol waar een gouden strik omheen zit.
Kunnen ze lekker opscheppen tegen hun mede hobbyisten van *kijk eens wat ik heb* als of ze hun pikkies vergelijken.
Voor de mierenneukers, ik heb het dus niet over machines die je in professionele sfeer vindt, maar de machines die betaalbaar zijn voor de hobbyist en waar voor de hobbyist hem gebruikt........voor de hobby dus !
Kies je machine met verstand en niet met je (sensuur) !!!!!!
 
draaibank

Kijk ook een op het forum van STOOMGROEP HOLLAND.
Hier wordt veel gesproken over deze en andere draaibank gerelateerde zaken.

De mensen op dit forum zijn allemaal hobbyisten met grote en kleine machines.

zij kunnen je zeker verder helpen.
maar denk er aan zoveel mensen, zoveel meningen.

zelf zit ik veel op dit forum heeft er ook zo mijn mening over welke daar ook staat.

succes met de potentieele aankoop.

mvg Rene

ps er zit een grote stoomvereniging bij jou in de buurt.
ga er eens praten dit werkt beter dan via de computer.
 
Mooi verhaal Micropuller, maar als ge geen 1000 euri in de beurs hebt, dan ben je uitgeluld, zo eenvoudig is het.

Bij HBM, tenminste in die tijd dat ik er kom (vanaf 2004), kan je ook betere merken kopen zoals het Duitse Quantum en Vertex. De laatse is een professioneel topmerk voor produktie doeleinden. Maar wordt wel in Taiwan gemaakt!, sterker, het is een Tawanees merk van origine.

Micropuller, je kan beter wel wisselplaatjes in aluminium gebruiken omdat ze de perfectie geometrie hebben, langer scherp blijven, een hogere snijsnelheid aan kunnen en minder kleven wat een roteigenschap van aluminium is.

Jou machines zijn heel mooi, maar uitgesloten voor een flatje of een standaard huurhuis.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mooi verhaal Micropuller, maar als ge geen 1000 euri in de beurs hebt, dan ben je uitgeluld, zo eenvoudig is het.
Dat ben ik helemaal met je eens. Ik zou zelfs willen beweren dat je er met 1000 Euro nog lang niet bent.

Bij HBM, tenminste in die tijd dat ik er kom (vanaf 2004), kan je ook betere merken kopen zoals het Duitse Quantum en Vertex. De laatse is een professioneel topmerk voor produktie doeleinden. Maar wordt wel in Taiwan gemaakt!, sterker, het is een Tawanees merk van origine.
Ik ben er zelf een aantal keren enkele honderden Euro's lichter de deur weer uitgegaan. Helaas heb ik bij een aantal aankopen later gewenst dat ik wat meer had uitgegeven aan echt profi-spul. Als er speling in een verdeeltafel zit, is deze helaas niet "wat minder goed", maar gewoon waardeloos.

Micropuller, je kan beter wel wisselplaatjes in aluminium gebruiken omdat ze de perfectie geometrie hebben, langer scherp blijven, een hogere snijsnelheid aan kunnen en minder kleven wat een roteigenschap van aluminium is.
weet ik, en ik werk zelf bijna uitsluitend met wisselplaatjes. Echter, ik kan me nog heel goed de aanschaf van mijn eerste (nieuwe) boorbeitel met 10 plaatjes herinneren. Dat was best wel pijn in de portemonnee! Vandaar dat ik zou aanraden om te beginnen met simpele beitels van een tientje. Gebruik deze in combinatie met het juiste materiaal (wat aluminium betreft gebruik ik het liefst ST28 ) en je kunt voorlopig prima vooruit.

Jou machines zijn heel mooi, maar uitgesloten voor een flatje of een standaard huurhuis.
Dank voor het compliment en inderdaad, ik ben een beetje doorgeschoten (ik woon namelijk gewoon in een ex-huurhuis, het kan dus wel) Maar zelfs voor kleinere hobbymachines zou ik het gebruik binnenshuis niet direct aanraden. Gelukkig heb ik met de toenmalige buren van mijn ouders goede afspraken kunnen maken, maar je hoort dergelijke machines echt wel. Het grootste probleem is vaak niet het geluidsniveau, maar de duur ervan. Voor je het weet ben je zomaar een paar uur bezig.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top