Die metertjes zijn bedoeld om de lipo onbelast te meten. De relatie spanning capaciteit is dan best goed.
Helaas maar dat is een verkeerde veronderstelling.
Het probleem zit hem in de verschillende ontlaad curves van LiPo's. Die verschillen per merk/type. en dat gooit wat roet in het eten.
Je zou zo'n meter per accu moeten calibreren. In de praktijk is dat niet haalbaar.
Dit is wel juist en kalibreren kan wel degelijk, het is alleen veel werk en je moet een kalibratielijst voor elke accu maken!
Onder zware last stort de spanning in, maar wanneer je de belasting weghaalt zal de cel spanning ook weer terug komen naar het normale niveau passend bij de ontlaad toestand. Het maakt dus niet uit of je de lipo met 1 amp of met 100 amp tot een bepaalde capaciteit ontladen hebt.
Dat klopt dus niet. Zoals ik al schreef dat is een verkeerde veronderstelling.
Laders houden daar ook rekening mee. Bij snel opladen klopt de cel spanning niet meer en zal de lader regelmatig even van het gas gaan om de cel spanning goed te kunnen meten.
Dit klopt maar....
Wanneer jij een accu laad (ook een LiPo) zal hij vol zijn als hij een bepaalde celspanning heeft bereikt. Afhankelijk van de laadstroom zal die spanning bij de meetaansluiting van de lader ALTIJD iets hoger zijn dan de celspanning is.
Omdat de celspanning voor LiPo behoorlijk kritisch is stoppen sommige laders af en toe om de spanning stroomloos te kunnen meten. Er zijn echter ook laders die constant via de balans aansluitingen meten. Door die draden loopt geen of slechts een kleine stroom dus de meetfout welke door die stroom ontstaat is slechts gering. Deze laders stoppen meestal niet tijdens het laden.
Laders zonder ingebouwde balancer of met een balancer die veel stroom kan verwerken kunnen niet via de balans draden meten dus deze laders stoppen af en toe met laden om via de laaddraden te kunnen meten. Het is dus de stroom door de laaddraden die de meetfout veroorzaakt, NIET het terugzakken van de celspanning.
Naarmate een LiPo voller raakt zal de stroom minder worden. Daarom zullen sommige laders die tijdens het laden af en toe stoppen om te meten dat niet meer doen als de laadstroom zo ver gezakt is dat de meetfout die daar door ontstaat zo klein wordt dat hij te verwaarlozen is. Dit zijn overigens meestal wel de oudere types want er zijn nu ook laders die veel langer met een zo hoog mogelijke stroom blijven laden. Dat betekend dat de uitgangsspanning van de lader HOGER zal zijn dan 4,2V per cel. Goed meten zonder dat er laadstroom loopt is dan zeer belangrijk. Als dat fout gaat is het POEFFFFF.
Wanneer een accu vol is zal een LiPo 4,2V per cel zijn. Wanneer je de accu van de lader neemt zal de spanning langzaam terug zakken. Na verloop van tijd zal hij rond de 4V per cel stabiliseren en pas over een heel lange tijd zal dat verder zakken tot de accu tenslotte 0V is en dus kapot.
Ook een lege accu zal niet op de lage spanning blijven. Stel je stopt bij 3V per cel. Onbelast zal de spanning langzaam weer oplopen en na verloop van tijd kan dat zelfs tot wel 3,5V zijn. Onbelast kan dan het verschil tussen vol en laag slechts 0,5V zijn maar dat zal per cel verschillen. Ook de manier van laden en ontladen zowel als de stromen die daarmee gemoeid zijn hebben hier invloed op.
Blijft dus gewoon overeind dat de celspanning slechts heel weinig zegt over de laadtoestand. Dit komt ook doordat de verschillen tussen de diverse merken en types daar gewoon te groot voor is. Met één standaard apparaatje kan je dus nooit de laadtoestand van een accu meten. Je krijgt hooguit een ongeveer beeld.