Noob question: Lipo's laden met imax B6

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door Knirdir, 14 jun 2011.

  1. Anko

    Anko

    Lid geworden:
    25 feb 2008
    Berichten:
    4.996
    Locatie:
    Hoorn (NH)
    Je kan m waarschijnlijk wel op 0.8A zetten.. das gelijk aan 800mA.;)

    Ik laadde de Esky lipos altijd met 2c.. dus 1 of 1.5A zal ook wel gaan.
     
  2. Demietri

    Demietri Guest

    Laden en / of balanceren.

    Beste allemaal,

    Ik weet dat dit lijntje al een tijdje loopt, maar er is mij veel duidelijk geworden.
    Helemaal super is de link naar een duidelijke handleiding.

    Nu gebruik ik maar 2S lipo's voor een crawler.

    Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik tijdens het laden altijd de balanceer kabels moest aansluiten. wat erg vervelend is omdat die draadjes zo kort zijn. Nu komen er losse stekkers aan om verlengkabeltjes te maken en ben me tevens wat meer gaan verdiepen in het balanceren met de IMAX B6AC.

    Als ik echter de lader instel op
    LiPo balance, 0,4A , 7,4V(2S),
    Krijg ik na 5 seconden de foutmelding:
    BATTERY VOL ERR CELL CONNECT
    Wat volgens de handleiding van Conrad betekend:

    De balancerkabel is verkeerd aangesloten of past
    niet bij de aansluitingen van het laadapparaat.

    Fijn, maar ik zou niet weten wat ik verkeerd doe.
    Als ik meet op de balanceerstekker van de LiPo, meet ik tussen de twee buitenste de volledige accu spanning en tussen rood/wit 4.12v en zwart/wit 4.12v

    [​IMG]

    Zou het misschien zijn dat de draden niet in de juiste connector van de stekker zitten?

    Kan iemand (liefst met 2S Lipo) mij vertellen op welke aansluiting van de B6AC de balanceer draadjes zitten?
    Oftewel, De connector rechts boven zit bij mij:
    links - zwart (pool 1),
    midden - wit (pool 2),
    rechts - rood (pool 3).
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  3. Demietri

    Demietri Guest

    Nou, ik ben er uit.
    De draadjes zaten verkeerd in de stekker.
    Fijne Chinees
    Met het nemen van een groot risico, heb ik de + en - draad in het stekkertje omgewisseld.

    Nu gaat het balanceren wel verder en geeft het dispay van de B6AC ook het voltage per cel weer als je op Inc. drukt.

    Probleem dus opgelost

    Zo moet het dus.
    [​IMG]
    vlnr
    Rood, wit, zwart
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  4. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.400
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Zo'n stekker heb ik hier ook wel eens op tafel gehad, niet van mij. Gaf een fikse pets, de elektronen vlogen me links en rechts om de oren.

    Kleuren moet je je niet op verkijken, ook daar is geen standaard in. De balancer-plus van de accu moet naar de balancer-plus van de lader, de balancer-min van accu naar balancer-min van de lader, alle balancerdraadjes daartussen lopen gewoon netjes op in volgorde. Da's een verdomd beroerde omschrijving maar beter lukt me niet.

    A picture is worth ...
    www.scriptasylum.com
    -> electrical
    -> LiPo pack wiring
    -> Select LiPo configuration from drop down list (laatste tooltje op die pagina, kies een high amp. Lees ook de diverse notes.)

    Kijk ook eens naar/door de andere menu-items, buitengewoon nuttige/handige site. Toevoegen aan favorieten
     
  5. Demietri

    Demietri Guest

    ja, maar ja.

    De balancer draadjes zaten en zitten zoals op de tekening.
    En kleur zegt inderdaad niets.
    En op de tekening is niet aangegeven welke pool aansluiting 1,2 en 3 is.
    Maar er staat op geen enkele foto of tekening een aansluiting nummer op.
    Op het stekkertje van het balancer draadje, staan nummers.
    Rood (ook in mijn geval +) zit nu op 1
    Zwart ( - ) zit nu op 3
    de draad (wit ) die ertussen zit, zit op aansluiting nummer 2.

    Misschien dat iemand eens kan kijken op de balanceer stekker?
     
  6. Lars071

    Lars071

    Lid geworden:
    19 jan 2021
    Berichten:
    9
    Locatie:
    Leiden
    Hoi ik heb een vraag. Ik heb een lipo 11.1v 7500mah 35c battery wnr weet ik als hij vol is op mijn imax b6
     
  7. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    8.651
  8. Lars071

    Lars071

    Lid geworden:
    19 jan 2021
    Berichten:
    9
    Locatie:
    Leiden
    Dus als ik het goedbegrijp stop de imax b6 van zelf als de lipo is opgeladen
     
  9. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    1.524
    Locatie:
    Emmen
    Ja dan stopt hij.
     
  10. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    28.506
    Locatie:
    Sassenheim
    Beste @Lars071
    Zullen we het bij 1 topic houden?
     
  11. ReneZ

    ReneZ

    Lid geworden:
    7 dec 2020
    Berichten:
    90
    Locatie:
    Breda
    Zoals ik in een ander draadje geconstateerd had: De Imax B6 (althans de mijne) heeft de neiging icm een voeding die geen grote startstroom kan leveren (>~5A) niet te starten en vervolgens bloedheet te worden. Mijn 12V 3A voeding is prima voor het laden van 3S 1500mAH lipo's, maar ik moet de voeding eerst aanzetten, en dan inpluggen in de lader
    Let vooral op als je de voeding + lader inschakelt door een centrale lichtnet schakelaar (bv. op een stekkerslof met schakelaar)
    Met een dikkere voeding / auto accu zal het wel geen probleem zijn.
     
  12. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    8.440
    Locatie:
    Sneek
    De ImaxB6 (en alle ander laders in deze categorie) hebben een spanningsopkrikcircuit aan boord, wat voldoende vermogen aangeboden moet krijgen om goed te werken.
    Ik gebruik die laders op een laptopvoeding van 12V-5A en moet dan geen grote laadstroom instellen want dat gaat niet goed. 2A lukt nog.
    Op mijn instelbare 10A voeding ingesteld op 15V haal ik de 5A laadstroom wel.
    Aan mijn schakelende voeding van 12V-32A kan ik een stuk of drie laders met maximale laadstroom hangen...

    Groeten, Jan.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  13. Ricochet

    Ricochet

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    85
    Locatie:
    Steenwijk
    Lees ik wel meer. Ik gebruik zelf ook al jaren een B6 variant met ingebouwde voeding en die word ook erg warm. Beetje inherent aan het formaat van de behuizing. De warmte moet toch ergens heen.
     
    Laatst bewerkt: 12 mrt 2021
    Cnn vindt dit leuk.
  14. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    8.440
    Locatie:
    Sneek
    Alleen ging dit over het gebruik van een (te klein gedimensioneerde) externe voeding.

    De interne voeding in zo'n lader is trouwens ook gewoon het binnenwerk van een laptopvoeding/schakelende voeding, krap aan gedimensioneerd, dus op maximaal vermogen zal 'ie warm worden.

    Groeten, Jan.
     
    Ricochet vindt dit leuk.
  15. ReneZ

    ReneZ

    Lid geworden:
    7 dec 2020
    Berichten:
    90
    Locatie:
    Breda
    Wat ik bedoelde te zeggen, is dat met een voeding die op zich krachtig genoeg is, maar niet een zekere startstroom kan leveren (die een eind boven de noodzakelijke stroomvraag ligt), de lader in een toestand kan komen waarbij deze *niet* functioneert - maar wel extreem bloedheet wordt. Sommige schakelende voedingen hebben een "softstart" die dit soort condities kennelijk uitlokt.

    Dit is dus anders als warm worden tijdens normaal functioneren.

    Mijn lader laad perfect 3S @ 2A, gevoed door een 12V/3A adapterblok, maar bij inschakelen van de netspanning bij aangesloten voeding gaat het dus mis.
    Nu heb ik er een 12V/10A voeding aan hangen, en is opstarten ook geen probleem met ingeplugde voeding.

    Ik zal vermoedelijk de enige zijn met dit issue :), het is verder een prima lader.
     

Deel Deze Pagina