Pokkeboot....

Bert, Nu begin ik toch aan mezelf te twijfelen. In mijn optiek zit het vleugelprofiel aan de binnenkant en is de buitenkant min of meer conisch. Heb even gekeken op Wikipedia en er blijken dus twee verschillende types te zijn. Die aan de buienkant een vleugelprofiel heeft is me in de praktijk nooit opgevallen. Heb ook niet de kennis te weten welke de beste is voor jouw boot. Gr. Klaas.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Straalbuis_(schip)
 
Ik zou het niet weten, klaas.... ik doe maar wat, en een profiel aan de binnenkant kan ik niet draaien met wat ik heb. Aan de buitenkant wel (ongeveer).

Grootste uitdaging gaat nu worden om dat ding aan een roerkoning te hangen....
 
Hoe dik is de straalbuis ter hoogte van de roerkoning? Is er een 3 of 4 mm dikke roerkoning in te zetten met schroefdraad en een contramoer? Wordt de roerconstructie zwevend of onder met een hak en taatspot? Heb er erg in dat het draaipunt van roer/straalbuis op het hart van de schroef moet zitten. Anders raakt de buis al gauw de bladen. En je zult voor zo'n combinatie wat meer ruimte tussen schroef en buis moeten houden. De tippen van de bladen gaan met het veranderen van de spoed nogal iets heen en weer. Maar dat is dan weer de uitdaging. Gr. Klaas.
 
Zelfs een vlakke buis geeft het effect. Bij mij bekende buizen hebben idd profiel binnen in. Maar ze zullen het zeker geoptimaliseerd hebben op efficientie.
 
Dat weet ik allemaal nog niet, Klaas.... de wanddikte op het dikste punt zal een mm of 4 zijn.
Ik zit te denken aan een hak en taatspot, en een bevestiging aan de roerkoning door onder aan de roerkoning een "voet" te maken en een metalen band om de buis te spannen, met onderaan een lummel voor in de hak.
Maar als er voldoende ruimte onder het achterschip is, dan ga ik een vaste buis met een conventioneel roer gebruiken.
De keuze voor een buis is puur het beschermen van de bladen, eigenlijk....
 
Nou, volgens het e-mailtje van SMB, zou de romp vandaag bij mij thuis moeten arriveren, helaas ben ik niet thuis om het ding in ontvangst te nemen.
Hopelijk is de bezorger zo vriendelijk om het ding bij de buren af te geven...
 
In het ergste geval gaat de postbode naar een plaats waar asfalteringswerken worden verricht, dan kan hij door de brievenbus.

Groetjes Hans.
 
Hij is binnen gekomen....

Hmmmmm... dat rompje valt toch wat kleiner uit dan ik gedacht had..... Ik denk dat ik mij niet geheel aan de tekening kan houden voor wat betreft de opbouw.

Er gaat sowiso een beetje werk in zitten, want de romp is érg stevig, maar zo te zien aan de gangboorden aan beide zijden minstens een halve cm naar binnen gekomen...
Er moet dus een steunwerk in komen vóór het dek er in kan.

De schroef gaat ook wel een beetje ver naar achter komen (en is toch wel een haartje aan de grote kant) dus het onderwaterschip zal niet geheel en al schaal worden....

Jammer dan, het gaat om de lol, niet om de details.... :D

Eerste fotootjes: Het plaatsen van de schroefas...

IMG_20170921_181412.jpg

De motor komt wat verder naar voren dan ik verwacht had....

IMG_20170921_181421.jpg

Het uiterste puntje van de schroefnaaf komt bij het uiteinde van de as....
 
Laatst bewerkt:
Kan de askoker nog een CM naar binnen Bert? Of de as met koker iets inkorten? Anders hou je in het kontje weinig ruimte voor de roerhevel. Er ligt dus een uitdaging voor je! Wel een mooi glad rompje trouwens. Gr. Klaas.
 
Nee... die as kan niet naar voren, want dan loopt de schoef aan in de voorste positie (als de spoed verstelt, schuift de naaf ongeveer 3 à 4 mm naar voren en naar achteren).
De roerkoning gaat inderdaad érg ver naar achteren komen, maar ik ben bang dat ik het er mee moet doen....

Het was enerzijds een gokje, en vanaf het kleine website fotootje erg lastig in te schatten hoe het schroefraam er ongeveer bij zou hangen, aan de andere kant, het was de enige boot min of meer in het assortiment, waarvan het uiterlijk een beetje bij het idee van de aandrijving zou passen....

Een 'Zwarte Zee" of zo, hebben een heel andere aandrijving, niet "pokke pokke", en dus kwam er gewoon niet zo heel veel in aanmerking.
 
Gaat je, denk ik, wel lukken Bert! Wel voeldoende drijfvermogen met dat zware vliegwiel? Maak maar een stevige fundatie, voor het geval je ergens tegenop vaart. Gr. Klaas.
 
Bijzonder hoe je voor alles een oplossing weet.

Hihi.... dat valt reuze mee (of tegen, maar net hoe je het bekijkt), hoor....

Ik "weet" lang niet altijd de oplossing, meestal hooguit een richting die ik ongeveer uit moet. En dan is het prutsen tot het werkt....

Wat ik vaak wél weet (denk te weten), is wat NIET werkt... en dan is het de kust om alles wat je nog niet weet, te gaan proberen....
 
Gaat je, denk ik, wel lukken Bert! Wel voeldoende drijfvermogen met dat zware vliegwiel? Maak maar een stevige fundatie, voor het geval je ergens tegenop vaart. Gr. Klaas.

Het moet willen volgens mij.
Ik heb geen echte gegevens, maar het lijkt er op, dat er voldoende drijfvermogen is, al ben ik toch bang dat ik de opbouw uit Balsa zal moeten doen of zo.

Maar als het moet kan er gerust nog een paar honderd gram van het vliegwiel af, en ik denk dat ik de motor ook nog wel een kleine CM verder naar achteren kan krijgen.
Want dat is waarschijnlijk wél een kritiek puntje: de motor ligt vrij ver voorin, en er zal echt gewicht achterin moeten komen. Het is maar de vraag, of dat met de apparatuur gaat lukken....

Voor de uitlaat is ook erg weinig ruimte, maar daar heb ik vermoedelijk al wel een oplossing voor....
 
Ziet er leuk uit. In ieder geval zou ik de koker en de schroefas wat inkorten zodat de motor meer midscheeps komt te staan. Verder zou ik in elk geval 2 spanten aanbrengen waartussen de fundatie van de motor komt, trillingen en krachten vooral niet onderschatten en het geval mag best stevig worden uitgevoerd. De motor midscheeps heeft het voordeel dat de uitlaat ook meer bij de schoorsteen staat. Ik zou een holle fundatie maken van metaal waar later loodhager in gestort kan worden, zo is het model te trimmen op de waterlijn en blijft het zwaartepunt laag. In elk geval is dit een leuk project.

Groetjes Hans.
 
Helaas is inkorten van de schroefas niet écht mogelijk.... Alles kan natuurlijk, maar ik beschik niet over de middelen om circlip-groeven in een as te draaien, en aangezien deze koker ook nog eens van afdichtingen (perbunan seals) is voorzien, waarvan niet aan de buitenkant te zien is hoe die in elkaar zitten, heb ik weinig behoefte om die koker te demonteren.
Het is dus zoals het is, en ik moet het er mee doen.

De fundatie, zoals ik die voor ogen heb, bestaat uit een plaat multiplex van 10 cm x de rompbreedte, die klem tussen de rompzijwanden ingeklemd ingelijmd wordt. ik denk dat die stevig genoeg is, want deze romp is, wat je er verder ook van kan zeggen, bovenal STEVIG....

De schroefas is uitgericht op de laagst mogelijke montage van de motor (vliegwiel heeft plm 4 mm ruimte met het vlak, voor een platte riem om te starten.

De tekening die er bij zit, is eigenlijk niet meer dan het verfplan en overzicht, qua maten weet ik alleen de originele lengte, breedte en diepgang, en de schaal, die 1:35 zou zijn. Een waterverplaatsing weet ik niet, maar ik zou een "educated guess" kunnen doen (l x b x d x 0,7) en dan kom ik op ongeveer 4,3 kilo waterverplaatsing uit.
Romp plus motor zijn reeds 2,2 kilo, ik moet dus uitrusting en afwerking binnen de 2 kilo zien te houden....

Moet lukken volgens mij....
 
Ik had eigenlijk voor ogen om dat aan de motorkant te doen, ik weet niet of dat mogelijk is. Die c-clip groeven is echt geen probleem. ik sleep de achterkant van een beitel dun en dat hoeft niet lang te zijn 2 MM is lang genoeg.

Groetjes Hans.
 
Ik had het óók over de motorkant.... Aan beide zijden zit nl een afdichting, dus welke ik ook pak, ik moet altijd langs een afdichting.
En ik heb helaas NIET de middelen om die clip-groeven te draaien.
Al was het maar omdat het in mijn draaibank hoogstwaarschijnlijk niet lukt om 4 mm rond goed in te spannen, maar ik kan ook niet een beitel voldoende zuiver slijpen voor zoiets....
 
Back
Top