Quanum nova ombouw

Discussie in 'Multicopters' gestart door helixer, 11 jan 2020.

  1. helixer

    helixer

    Lid geworden:
    19 mei 2012
    Berichten:
    168
    Locatie:
    Huizen
    Hoi, ik heb een vraagje. Ik ben bezig zelf een drone te gaan bouwen(mijn eerste) met veel onderdelen van de quanum nova. Nu dan:

    Ik wil de flight controller, gps module, compass en led's overzetten naar een mooi nieuw frame met andere esc's en motoren.

    Nu zie ik dat op het bordje waar de flight controller vast zat(zie foto 1) dat er nog diverse andere componenten zitten gesoldeerd en ik vraag me af waar dat nu voor dient? Zover ik weet heb ik enkel deze onderdelen nodig dan alleen nog met nieuwe esc's en andere motoren(zie foto 2). Is er misschien iemand die mij wat duidelijkheid kan verschaffen? Ook heeft dit bordje een eigen plus en min aansluiting. Verder zie ik ook dat naar de esc's 3 draden lopen vanaf het bordje, terwijl in mijn bekende gevallen enkel er een plus en min aansluiting hoeft te zitten. Heeft dat er soms iets mee te maken en waarom? Voor de led's misschien onder de esc's, want die zitten er inderdaad onder?

    (foto 1)
    [​IMG]

    (foto 2)
    [​IMG]

    In het ergste geval ga ik dit bordje wel weer gebruiken, maar omdat het een zelfbouw is wil ik natuurlijk wel precies weten wat ik doe en waar de diverse componenten voor dienen.

    Grt Helixer
     
    Laatst bewerkt: 11 jan 2020
  2. Spikker

    Spikker

    Lid geworden:
    22 apr 2018
    Berichten:
    15
    Locatie:
    Apeldoorn
    De losse draden zijn als ik het zo zie voor de aansturing van de esc. De draden die van het het middelste bord afkomen lijken zo op het eerste zicht voor de aansturing van de leds te zijn.
     
  3. helixer

    helixer

    Lid geworden:
    19 mei 2012
    Berichten:
    168
    Locatie:
    Huizen
    Ik zal iets duidelijker proberen te zijn, maar bedankt voor het meedenken. Waar de esc's aangesloten moeten worden weet ik, waar het om gaat is waar deze onderdelen die op het bordje zit (zie foto hieronder omcirkelt en pijltjes) voor dienen. Ik denk inderdaad voor de aansturing van de led's op de esc's, maar wil het graag zeker weten. Als je naar de hoeken kijkt waar de esc's op aangesloten zitten zie je naast de plus en min nog een witte draad lopen. Ik denk dat het daar mee te maken heeft.
    [​IMG]
     
  4. Spikker

    Spikker

    Lid geworden:
    22 apr 2018
    Berichten:
    15
    Locatie:
    Apeldoorn
    Rechtsboven is een condensator en linksboven zit een beeper en zoals jij zelf ook al aangeeft Is vermoedelijk de rest voor het aansturen van de led verlichting. De witte draden zijn dan voor het schakelen van de leds.
     
  5. helixer

    helixer

    Lid geworden:
    19 mei 2012
    Berichten:
    168
    Locatie:
    Huizen
    Bedankt voor je reactie. Ik denk dat ik gewoon dit bordje ga hergebruiken.
     
  6. Spikker

    Spikker

    Lid geworden:
    22 apr 2018
    Berichten:
    15
    Locatie:
    Apeldoorn
    Top. Succes ermee
     
  7. helixer

    helixer

    Lid geworden:
    19 mei 2012
    Berichten:
    168
    Locatie:
    Huizen
    Oke het frame heb ik binnen en heb een paar vragen:
    [​IMG]

    Ik wil graag deze setup gaan gebruiken. Ik ga natuurlijk voor de flight controller van quanum nova die ik kan instellen met mission planner. Daarnaast wil ik deze motoren gaan gebruiken met 1045 propellers :
    [​IMG]

    Verder deze esc's:
    HAKRC BLHeli_32 Bit 35A 2-5S ESC en ik wil graag gaan vliegen met een 4s lipo. Ik kan natuurlijk ook gaan voor een 3s lipo met een kleinere prop van 8 inch, omdat ik eigenlijk altijd met 3s lipo's heb gewerkt. Maar omdat er ook een camera onder wil hangen met een gimbal dacht ik dat een grotere prop beter zou gaan. Immers onder een quanum nova heb ik ook altijd een camera gehad, maar vond de kracht van de drone toch wat ondermaats. Ik heb voor mijn eigen gemak een 4s lipo besteld van 2200Mah. Misschien te weinig, maar het is om uit te proberen en ik wil het geheel ook weer niet te zwaar maken.

    Nu mogen jullie me helemaal afbranden als ik iets verkeerd heb ingeschat. Alle info is welkom, dit is namelijk mijn eerste drone die ik zelf bouw. Over mijn vliegkunsten hoeven jullie je geen zorgen te maken, ik heb namelijk jaren met een 450 size helikopter gevlogen, met diverse drones(ook met camera en gimbal) en natuurlijk ook met tal van vliegtuigen.

    Ik zou zeggen: Brand maar los.

    Grt Helixer
     
    Laatst bewerkt: 15 jan 2020 om 18:38
  8. helixer

    helixer

    Lid geworden:
    19 mei 2012
    Berichten:
    168
    Locatie:
    Huizen
    Helaas nog geen reactie op mijn vorige post. Ik vind de regelaars zo verschrikkelijk klein en maak me zorgen om oververhitting. Maar omdat er duidelijk 35A opstaat en ook een 4s lipo kan hebben toch maar gemonteerd. Alles op het frame gezet en dat zag er best wel aardig uit, maar ik had toch de AMP controller van quanum nova een slag verkeerd om gemonteerd. Ik dacht dat ik in mission planner de stand van de controller wel kon instellen, maar dat was dus niet zo. Bij de eerste vlucht had ik totaal geen controle over mijn drone. Een wijze les dus!!

    De controller en alle bedrading die ik al netjes had gebundeld weer losgemaakt en een en ander goed gemonteerd en toen vloog hij wel als een zonnetje en de esc's werden in het geheel niet warm. Wel voor de zekerheid de propbeschermers erop gezet. ;) Nu vlieg ik nog met een 8 inch prop en een 3s lipo, maar een set 10 inch props en een 4s lipo zijn onderweg. Als deze configuratie naar wens is ga ik de camera overzetten naar deze drone. Ook komen er nog led's onder de armen, deze zijn ook nog onderweg.

    Hier wat foto's zoals hij er nu uitziet. Denk de propbeschermers maar weg, die gaan er uiteindelijk weer onder vandaan:

    Vooraanzicht met heldere led's(kan je op zeer grote afstand prima zien):
    [​IMG]

    Achteraanzicht met control led's(Gps lock en motor unlock):
    [​IMG]

    Grt Helixer
     
  9. Tbird2

    Tbird2

    Lid geworden:
    7 nov 2008
    Berichten:
    429
    Locatie:
    Doesburg
    Ik ben niet in-to multi copters, maar...

    je stelt volgens mij voor om van 3S naar 4S te gaan, de motor kan dit blijkbaar hebben, maar omdat de toerental dan met ~25% omhoog gaat, gaat de belasting nog veel meer omhoog (volgens mij zelfs dubbel, maar er zijn mensen op dit forum die al die reken truukjes beter weten als ik..) (of check even in prop calc dan kun je het ook zien).
    Als je dan ook nog eens de diameter van je prop verhoogt van 8 naar 10 inch, wat weer een flinke toename van de belasting gaat worden, heb je kans dat je het opgenomen vermogen zomaar verdubbelt (4S en 10").
    Je amperage word dan ook dubbel, alsj je op 3S en 8" al bang was voor je ESC's, dan ga je ze nu wel heel zwaar belasten.
    Is ongeveer hetzelfde als op de fiets opschakelen, en toch sneller willen gaan trappen.

    Tevens: als je lasten witt gaan dragen ben je vaak beter af met een laag toerental en grote props ipv een hoog terental en kleine props.
     
  10. helixer

    helixer

    Lid geworden:
    19 mei 2012
    Berichten:
    168
    Locatie:
    Huizen
    Hoi, bedankt voor je reactie, hier kan ik weer wat mee. Mijn uitgangspunt zonder ingewikkelde berekeningen was eigenlijk dat zowel de motoren als de esc 4s lipo's aankunnen. Misschien te simpel gesteld hoor. Zowiezo worden de esc's nu met 3s lipo totaal niet warm. Even afwachten dus, ik ben nu gewaarschuwd en misschien komt er nog iemand die mij terugfluit. En ja, dan moeten er andere esc's op.
     
  11. Tbird2

    Tbird2

    Lid geworden:
    7 nov 2008
    Berichten:
    429
    Locatie:
    Doesburg
    De motor en ESC kunnen wellicht 4S aan, maar dan moet je wel een kleinere prop gaan draaien om de belasting niet te hoog te laten worden. Je moet in ieder geval onder de 35A per ESC blijiven.
    Ik heb net jou 3S en 4S met een 8x4.5 en 10x4.5 prop in de ecalc demo gezet, ik krijg dit er uit (let wel ik ben geen ecalc expert en heb ook alleen de demo versie gedraaid):

    ERROR - zie post 15
     
    Laatst bewerkt: 20 jan 2020 om 21:16
  12. helixer

    helixer

    Lid geworden:
    19 mei 2012
    Berichten:
    168
    Locatie:
    Huizen
    ZOOOOO, pittig.................o_O. Dan heb ik op deze manier wel heel weinig ruimte. Dit valt mij erg tegen. Maar bedankt tot zover. Als jouw berekeningen kloppen ben ik blij dat ik een goedkope 4s lipo en een goedkope set propellers heb besteld.

    Maarr heb je wel rekening gehouden met het feit dat er 4 stuks motoren en esc's op zitten i.p.v 1 zoals bij een vliegtuig. Je hebt dan 4 x de trust verdeelt over 4 regelaars en dat is toch samen 140A, of loop ik nu te zwammen?

    H:worship:lixer
     
    Laatst bewerkt: 20 jan 2020 om 18:02
  13. Tbird2

    Tbird2

    Lid geworden:
    7 nov 2008
    Berichten:
    429
    Locatie:
    Doesburg
    Nope de berekening is per set, dus 1 ESC met 1 motor en 1 prop (ERROR blijkbaar word stroom per systeem gegeven, zie post 15)..

    Let wel, deze waardes zijn natuurlijk op vol vermogen, het kan zijn dat jou multi-copter vrijwel altijd op 50% vermogen vliegt, maar goed, je moet je spullen uitleggen cf de maximaal mogenlijke belasting.

    En nogmaals, ik ben geen ecalc of multi-copter expert, dus laat een reken-guru hier nog maar eens naar kijken, wie weet heb ik het helemaal mis (maar ik denk het niet :) ).

    Link naar ecalc, dan kun je zelf ook checken, je kunt selecteren of je vliegtuig of multi-copter wilt berekenen.
    https://www.ecalc.ch/
     
    Laatst bewerkt: 20 jan 2020 om 21:18
  14. helixer

    helixer

    Lid geworden:
    19 mei 2012
    Berichten:
    168
    Locatie:
    Huizen
    Toch als je deze setup ziet kan het dus toch: https://www.ebay.co.uk/itm/DIY-S500-Quadcopter-APM2-8-FC-NEO-7M-GPS-HP2212-920KV-BL-Motor-Simonk-30A-ESC/272212520181?_trkparms=aid=555021&algo=PL.SIMRVI&ao=1&asc=20190711100440&meid=a44f2ddd7e024d43aadb67c2e768f1b1&pid=100752&rk=4&rkt=8&mehot=pf&sd=282130247875&itm=272212520181&pmt=1&noa=0&pg=2047675&_trksid=p2047675.c100752.m1982

    This action is a DIY S500 Quadcopter kit, it is unassembled. Come with high quality electronic accessories, only need a 3S-4S Lipo battery and a 6CH above radio system to complete.

    Package Includes:
    1 x S500 frame kit w/carbon fiber landing gear

    2 x Hobbypower 2212 920KV Brushless motor CW

    2 x Hobbypower 2212 920KV Brushless motor CCW

    4 x Hobbypower Simonk 30A Speed Controller

    1 x APM2.8 Flight controller

    1 x NEO-7M GPS

    1 x APM Power Module

    1 x GPS Bracket

    1 x Gemfan 1045(CW+CCW) Black Propeller

    1 x Gemfan 1045(CW+CCW) Orange Propeller

    1 x Spare parts pack (please reference the below picture)

    Of ik mis wat..overigens zijn dat leuke setjes.

    H :banana:
     
  15. Tbird2

    Tbird2

    Lid geworden:
    7 nov 2008
    Berichten:
    429
    Locatie:
    Doesburg
    met schaamrood op de kaken......
    zoals ik al schreef, ik ben geen expert in eCalc, ik vond de opgegeven waarden zelf ook al heel hoog (omdat de motoren een relatief laag kV hebben).
    Ik had in eCalc "multi copter" geselecteerd, zoals je zelf al aangaf zijn de stroom waardes dus wel compleet, en niet per motor set.

    Ik heb de gegevens nogmaals ingevult maar nu als vliegtuig, dan weet ik in ieder geval zeker dat het om 1 motor set gaat, en....
    idd, de eerder genoemde waardes moeten door 4 gedeeld worden.

    Het moet dus zo zijn:
    3S met 8x4.5 prop ~ 8.5A
    4S met 8x4.5 prop ~ 13A
    3S met 10x4.5 prop ~ 16.5A
    4S met 10x4.5 prop ~ 26A

    Het zou dus allemaal moeten kunnen.
    Ik zal bovenstaande posts aanpassen.
     
  16. helixer

    helixer

    Lid geworden:
    19 mei 2012
    Berichten:
    168
    Locatie:
    Huizen
    Kijk, dat ziet beter uit. Vergissen is menselijk. Ik ben al blij dat je met me meedenkt.

    Grt H :thumbsup:lixer
     

Deel Deze Pagina