Romp bouwen

We gaan het zien Ronald. Die Robbe Buchhorn is best een leuk(varend) bootje. De radar draait wel achteruit, maar dat is simpel op te lossen. Gr. Klaas.
 
Een paar sprayrails zouden het vaarbeeld verbeteren.
Ook leuk, dat het koelwater gekoppeld lijkt aan het feit, of er gas gegeven wordt....

Groeten, Jan.
 
Pilot61-GA.jpg

Ik heb wat rond zitten neuzen op het internet en heb deze tekening gevonden, is dit een bruikbare tekening?
 
Thijs om een mooie romp te bouwen heb je op z'n minst een spantenplan nodig. Dat zie ik er niet bij. Gr. Klaas.
 
Thijm, Onder het zijaanzicht staan de plaatsen waar de 9 spanten komen aangegeven. Spant 1 zit ter hoogte van de roerkoning. Gr. Klaas.
Met de bouw van mijn coastertje heb ik de halve spanten afgetekend op een stuk papier met hartlijn. Daarna het papier op de hartlijn dubbel gevouwen en daarna het spant uitgeknipt. Maar ongetwijfeld zijn er modernere methoden. Gr. Klaas.
 
Dat is het... tegenwoordig is het al snel dat alles bijna ready to run moet zijn (en ook is) en deze vaardigheden niet meer nodig zijn. Maakt het voor de jongere generatie een stuk lastiger als ze wel van scratch moeten beginnen. Beetje dezelfde discussie als in het algemeen; de tijd is gewoon veranderd. Plus; vroegah ging je naar een ambachtsschool/LTS, dat is totaal veranderd tegenwoordig en ligt een echt handvaardige opleiding niet meer klaar voor de jeugd.

Die discussie liep 47 jaar geleden ook al... De 'hardcore modelbouwer' van toen kocht een oud wandmeubel bij de lommerd en maakte daar met tekeningen een modelschip van.
En keek minzaam of minachtend (al naar gelang zijn humeur) neer op jongelui zoals ondergetekende (toen 20 jaar) die een 'Schnellbaukasten' van Robbe of Graupner kochten.
"Da's toch geen modelbouw? Plastic lijmen kan elke ..."
Ja, dat zal....

En in de loop der tijd heeft deze ouwe sok de modelbouw ook zien veranderen:
van 'Schnellbaukasten' werd het 'ARTR' (Almost Ready To Run) oftewel: je moest nog wat details en stickers op je bootje plakken en het kon te water.

En van ARTR werd het RTR: Accu laden, 4 penlights in de zender en gaan met die banaan.

En de afgelopen jaren zie je wéér een nieuwe ontwikkeling: 3D-geprinte modellen. Eerst vond ik dat ook niks, totdat ik een van onze clubleden aan het werk zag om een simpel slepertje voor zijn kleinkinderen te ontwerpen. Uiteindelijk ga je je dan nog veel meer verdiepen in alle details van zo'n model; daar kon Robbe of Graupner een puntje aan zuigen. Nou ja, die bouwen geen modelschepen meer...
En stiekem is voor zo'n 3D geprint model óók het beheersen van technieken nodig. Want zo'n model heeft ook een houten dek; moet ook verlichting voeren en heeft ook motoren, schroefassen en -kokers nodig en schroeven...

Kortom: de technieken veranderen wellicht, maar de drang om iets zelf te maken blijft. Misschien niet bij het eerste RTR modelletje, maar later... Ik hou de moed er in!
En zolang er nog van die sukkels zijn zoals wij, die hele verhalen op een forum zetten om iemand een beetje te helpen... Gaat goedkomen!
 
288934132337802256

Ik denk dat een pilot boat niet gaat lukken voor mn eerste zelfbouw, ik heb dit plan gevonden en mijn vraag is of dat deze wel bruikbaar is. En hoe moet ik een plan in het groot uitprinten als de printer max a4 doet?
 
Dat is wel een leuke boot om te bouwen Thijm. Spantenplan, zij- en vooraanzicht erbij. Verder nog een beschrijving? Zie een motor en wat accusymbolen. Gr. Klaas.
 
Leuk model!
Waar heb je de tekening gevonden?
Deze wel erg vaag (lage resolutie), als je gaat vergroten blijft er weinig detail over...

Groeten, Jan.
 
Google, die zijn zelden scherp genoeg om vanaf te kunnen bouwen...

De tekening is van David Metcalf en is verkrijgbaar via Sarik:
https://www.sarikhobbies.com/product/havendienst-iv-tug/
Je hebt drie opties:
1) de tekening
2) een losse ABS romp
3) de tekening samen met de ABS romp.

Voor een eerste bouwsel zou ik voor optie 3 kiezen, dat scheelt je een boel werk (romp bouwen op spanten) en er blijft nog genoeg over om zelf te doen.
Met ruim 70 cm lengte en een gewicht van tegen de zes kilo een mooi vaarmodel.

Aerofred heeft de tekening als gratis download:
https://aerofred.com/details.php?image_id=99542

Als je daarmee op een stickie naar een copyshop gaat, kunnen ze de tekening voor je uitprinten op elk gewenst formaat.

Groeten, Jan.
 
Thijm, Als beginner zou ik als het een boot om te varen wordt Jan Plompebled) zijn advies volgen.
Een alternatief is een epoxy romp te maken zoals in onderstaande link.
https://www.modelbouwforum.nl/threads/multiknikspant-coastertje.229450/
Waarom? Je hebt dan een waterbestendige romp, waarin de spanten niet in de weg zitten voor wat grotere dingen zoals accu. Ook heb je veel minder werk met schuren en schilderen.
En je model is niet zo gevoelig voor een ongelukje.
En een romp mooi beplanken is voor een beginner wel een dingetje. En om die dan waterbestendig te maken en te versterken wordt vaak aangeraden om een laag epoxy met keperweefsel aan te brengen.
De plug voor mijn coastertje is gemaakt van 3,5 mm triplex, beplankt met stroken balsa van 2 mm dik.
Kijk maar wat jou het beste aanspreekt. Gr. Klaas.
 
Inmiddels heeft Thijm een "zelfbouw verbod" zie ik in een ander topic.
Jammer want helaas zie ik niemand..... een Springer Tug adviseren,

Nee, het is geen hippe loodsboot, geen dikke havensleper, maar je kunt wel in een relatief korte tijd met bescheiden middelen een varend scheepje bouwen.
Ik heb er vorig jaar 1 voor mijn neefje gemaakt, 2 weken bouwtijd en totaal iets van € 200 kwijt aan alles.
Dus hout, lijm, schroefas, besturing (2 kanaals via marktplaats) verf etc, etc.
 
Back
Top