Stoommachine Krick

Discussie in 'Stoom techniek' gestart door johnny c, 27 aug 2020.

 1. johnny c

  johnny c

  Lid geworden:
  25 mei 2009
  Berichten:
  80
  Locatie:
  Huldenberg (B)
  Bij wijze van” ik wil dit ook eens proberen”een tijd geleden een begonnen kit “Victoria” overgenomen inclusief stoominstallatie. Als eerste wil ik deze installatie werkend krijgen.

  Voorlopig ben ik tot hier geraakt:
  upload_2020-8-27_23-9-53.png
  Maar de volgende onderdelen kan ik niet thuisbrengen

  upload_2020-8-27_23-8-24.png
  Kan iemand mij vertellen wat deze zijn en hoe of waar deze moeten gemonteerd worden (eventueel met foto’s). In de bouwbeschrijving vind ik hier niets van terug.

  Grts Johnny
   
 2. Bert V

  Bert V

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  995
  Locatie:
  Steenbergen
  Johnny,
  Zowel de Victoria als de hier getoonde machine zijn mij redelijk bekend en weet er dus wel een beetje, maar niet alles van.
  De Victoria heb ik een aantal jaren geleden nieuw gebouwd en heb daar niet de door jou getoonde, maar een machine van Regner in staan.

  Behalve de Victoria heb ik ook de Patricia - een vroegere telg uit de Krick familie en die inmiddels al jaren uit hun leveringsprogramma is - en daar staat wel de door jou getoonde machine in.
  De Patricia heb ik overigens niet zelf gebouwd maar ooit van iemand overgenomen en gerenoveerd.

  Jouw machine ken ik dus wel een heel klein beetje, deze en een aantal sterk gelijkende varianten zijn ooit door Wilesco gebouwd en vervolgens onder verschillende namen als Krick, Graupner en misschien nog wel meer, op de markt gebracht.
  De extra componenten waar jij je vragen over hebt, kan ik niet zeggen dat ik deze ooit eerder in combinatie met deze machine gezien heb, ook niet op plaatjes van andere schepen of eigenaren daarvan.
  Misschien was het een aanvullingssetje wat er tegen meerprijs bij te bestellen was en dat dat door veel mensen niet gedaan is :weetnie:.

  Los daarvan denk ik ze wel te (her)kennen en is nr.1 een condensorvat, nr. 2 een smeerpotje / olienevellaar en nr. 3 (lastig te zien) zou een (extra) stoomtoevoerregelaar kunnen zijn.
  De nr. 4 en 5 zijn lastig te zien, maar zullen hier ongetwijfeld ook ergens bij horen.
  De nr. 2 zit min of meer al standaard en als een verkleinde uitvoering op je machine (de schroefjes naast elke cilinder).
  De nr. 3 zit als het goed is als ventielenblok tussen je cilinders in, maar is op jouw foto, omdat het over de achterzijde daarvan gaat, niet te zien of met zekerheid te zeggen.
  De nr. 1 zit niet standaard op of bij deze machine en blaast daardoor zijn afgewerkte stoom met afgewerkte olie het water of de buitenlucht in.
  Dat laatste is overigens best wel minimaal, maar zou je er ooit - bijvoorbeeld tijdens een vaardemo - mee in een publiek zwembad varen, zal de dienstdoende badmeester dit zeker niet waarderen :(.

  Mocht je straks zover zijn dat je vuur onder je ketel gaat opstoken, wees erop bedacht - en zo staan ze volgens mij op meerdere Duitse en Engelse fora bekend - dat deze machines erg brandgevoelig zijn (ik spreek hierbij ook uit een stukje eigen ervaring :hammer:).
  Ergens heb ik eens op een Duits forum gelezen dat dit de reden zou kunnen zijn dat er nog maar zo weinig van deze machines en bijbehorende schepen over of terug te vinden zijn.

  Ik heb hier een paar linkjes die je mogelijk wel aan zullen spreken en waar je misschien eens op je gemak doorheen kan bladeren.
  https://www.modelbouwforum.nl/threads/brand-aan-boord-van-de-old-lady-en-hoe-nu-verder.233550/
  https://www.modelbouwforum.nl/threads/bouwverslag-steamlaunch-victoria.235226/

  Over schepen en bijbehorende machines als deze, is hier nog niet zo heel veel geschreven, dus een verslagje is altijd leuk :).

  Groet en succes met de verdere bouw,
  Bert
   
 3. Stoompomp

  Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  22 jul 2017
  Berichten:
  2.068
  Locatie:
  HELLEVOETSLUIS
 4. johnny c

  johnny c

  Lid geworden:
  25 mei 2009
  Berichten:
  80
  Locatie:
  Huldenberg (B)
  Hallo Bert en Henk,( en alle andere lezers) bedankt voor de info. De 3 draadjes staan bij mijn favorieten en heb ik vroeger al eens doorgelezen, nu nog ga ik er regelmatig eens in rondneuzen.

  Dat de onderdelen niet standard bij deze set behoren heb ik ook al ondervonden, staat trouwens in de handleiding. De vorige eigenaar had nog een Frans tijdschrift “RC Marine “ (november 1992) waar een verslag in staat van de bouw van de Victoria. Ook deze man maakt gebruik van deze supplementaire onderdelen, spijtig genoeg geen foto’s van de complete opstelling. De motor is de deze (plaatje van Bert uit https://www.modelbouwforum.nl/threads/help-motor-patricia.271670/page-2#post-4054641 )

  upload_2020-8-28_18-53-31.png

  Brander is ook de zelfde.
  Ik zal dit weekend foto’s plaatsen met hoe ik denk dat de opstelling zou moeten zijn.
  Gr Johnny
   
  Laatst bewerkt: 28 aug 2020
  Bert V, Stoompomp en kaapstander vinden dit leuk.
 5. Bert V

  Bert V

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  995
  Locatie:
  Steenbergen
  Johnny,
  Heb je dat Franse tijdschrift er ook bij gekregen? en zo ja, kan je daar fotokopieën van maken en hier plaatsen?
  Altijd leuk om dat even te zien :).
  Groet, Bert
   
 6. johnny c

  johnny c

  Lid geworden:
  25 mei 2009
  Berichten:
  80
  Locatie:
  Huldenberg (B)
  Ok ik zal het betreffende artikel inscannen en hier plaatsen
  gr Johnny
   
 7. johnny c

  johnny c

  Lid geworden:
  25 mei 2009
  Berichten:
  80
  Locatie:
  Huldenberg (B)
  zoals beloofd
   

  Bijgevoegde bestanden:

  kaapstander en Bert V vinden dit leuk.
 8. Bert V

  Bert V

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  995
  Locatie:
  Steenbergen
  Mooi om zo'n oud tijdschriftverslag over de Victoria te zien Johnny :).

  Ik denk of schat in, dat het al best een heel oud nummer moet zijn. Als ik het vragen mag, van welk jaar en maand is dit nummer eigenlijk precies?
  Ik heb even geprobeerd het tijdschrift te Googlen, maar kan er helemaal niets meer over vinden, misschien bestaat het zelfs allang niet meer.
  Hoewel ik Frankrijk een verschrikkelijk mooi vakantieland vind en er ook graag naar toe ga, spreek en lees ik helaas geen woord Frans (dat doet mijn vrouw voor me als we daar zijn :D), dus voor mij is het hier even alleen plaatjes kijken.
  Kijkende naar de plaatjes is er toch nog wel het een en ander uit te halen.
  Zo zag ik dat de vraag naar nr. 3 uit jouw eerste post, in de stoomafvoer leiding naar de schoorsteen zit (scan 1 en 2) en dus eerder met de opvang van bijvoorbeeld condens dan een soort regelventiel te maken zal hebben.
  In dat geval lijkt het erop dat er hier twee apparaten (deze en het eerder al genoemde condensorvat die hier ook op de foto's te zien is) in de stoomafvoer zitten o_O .
  Of dat wel eens vaker voorkomt en waarom? dat weten misschien de beter onderlegde stoommensen / volgers hier een antwoord op.
  Ook zag ik op een foto (scan 5 nr.17) dat onder het stuurhutdakje nog een "open" elektromotor (wat op zich ook al aangeeft dat het vermoedelijk heel oud is) met een soort liermechanisme geplaatst zat.
  Waar deze voor dient is me ook niet helemaal duidelijk, maar mogelijk wordt het luifeltje boven de kuip daarmee open en dicht gedaan :weetnie:.
  Vrijwel zeker dat dit een stukje eigen inbreng van de destijdse bouwer was :rolleyes:.
  Misschien worden mijn opmerkingen wel gewoon in de tekst genoemd en toegelicht, maar nogmaals ik spreek en lees geen woord Frans :oops:.
  Groet, Bert
   
  Laatst bewerkt: 31 aug 2020
 9. johnny c

  johnny c

  Lid geworden:
  25 mei 2009
  Berichten:
  80
  Locatie:
  Huldenberg (B)
  Hier vindt je afbeeldingen van het het betreffend tijdschrift
  https://www.google.com/search?q=mrb...Q5ozQAQ&bih=610&biw=1280#imgrc=qQT4OcdD_U1qMM
  Soms kocht ik het indertijd omdat er regelmatig plannen + bouwbeschrijvingen instonden, er waren twee tijdschriften RC-marine en MRB. Wat ik denk is dat ze samengesmolten zijn tot één uitgave. Het artikel stond in de uitgave van november 1992.
  Ik heb ondertussen het artikel nog eens doorgelezen en inderdaad het gaat om de niet standaard bijgeleverde olieafscheider en condensopvanger.
  Inderdaad goed gezien van jou het open motortje dient om de luifel open en toe te doen.
  Vandaag heb ik motor even aan de compressor gehangen en tot de conclusie gekomen dat de linker lagerbok meer speling heeft dan de rechter, met als resultaat dat bij het veranderen van draairichting(van voorruit naar achteruit) hij moeilijk opgang komt. Ik schat dat de speling bijna 1mm bedraagt, wat mijn inziens wat veel van het goed is. Hoe ik dit ga oplossen weet ik niet.
  Grts, Johnny
   
  Bert V vindt dit leuk.
 10. Stoompomp

  Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  22 jul 2017
  Berichten:
  2.068
  Locatie:
  HELLEVOETSLUIS
  Toch nieuwsgierig naar je vorderingen.
  Heb je de problemen opgelost?
  Henk
   
 11. johnny c

  johnny c

  Lid geworden:
  25 mei 2009
  Berichten:
  80
  Locatie:
  Huldenberg (B)
  Hallo Henk,
  neen nog niet opgelost:( Ik ga de hulp inroepen van een collega modelbouwer, enkel ik kan hem op dit moment niet bezoeken.
  Hopelijk lukt het nog voor nieuwjaar. Ik zal me bij gelegenheid dan maar bezighouden met de boot zelf, Maar eerst mijn werkplek in orde brengen na een brand.(droogkast)
  Grts
  Johnny
   
 12. Stoompomp

  Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  22 jul 2017
  Berichten:
  2.068
  Locatie:
  HELLEVOETSLUIS
  Brand in droogkast?
  Veel schade?
  Sterkte Henk
   
 13. johnny c

  johnny c

  Lid geworden:
  25 mei 2009
  Berichten:
  80
  Locatie:
  Huldenberg (B)
  Ik denk dat het de motor is die beginnen fikken is en daarmee de hele kist met inhoud aangestoken heeft.
  Resultaat; elektriciteitskast die vlakbij stond gesmolten, hele ruimte onder het roet, isolatie rond de verwarmingsbuizen gesmolten, koppelingen aan de boiler die begonnen te lekken en een stank van jewelste. En ook een splinternieuwe wasmachine(1 week oud) die ernaast stond, ook het frontpaneel gesmolten.
  Timing, vlak voor bouwverlof en probeer dan maar aannemers te vinden die nog tijd hebben:( Verleden week is de laatste geweest.
  Verzekering betaald wel maar verliezen doe je er altijd aan.(niet alleen geld maar ook tijd)
  Maar bon, alles is nu terug in orde zelfs beter als voorheen.
  Grts
  Johnny
   
 14. Stoompomp

  Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  22 jul 2017
  Berichten:
  2.068
  Locatie:
  HELLEVOETSLUIS
  Tussen de regels lezende heb je nog "geluk" gehad.
  Meterkast smelten en geen grote brand.
  Maar zoals je schrijft, er gaat weer tijd inzitten.
  Hopelijk binnenkort weer updates?
  Groet Henk
   
 15. johnny c

  johnny c

  Lid geworden:
  25 mei 2009
  Berichten:
  80
  Locatie:
  Huldenberg (B)
  Meterkast was alleen aan de buitenkant gesmolten.
  Geluk zeker, brand is begonnen om 6h s'morgens terwijl ik nog in bed lag. Ik werd gewekt door de rook die in de kamer kwam.
  Zo zie je maar het belang van brandmelders(op die moment hing er nog geen)
  Ik heb hem samen met een toevallig passerende buurman kunnen blussen nog voor de brandweer ter plaatse was.
  Grts
  Johnny
   

Deel Deze Pagina