Torpedo's

Discussie in 'Duikboten' gestart door mdejong, 21 okt 2005.

  1. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.524
    Locatie:
    As,België
  2. FreekS

    FreekS

    Lid geworden:
    17 jul 2008
    Berichten:
    724
    Locatie:
    Düsseldorf, Duitsland
    Ik blijf wel bij m'n elastiekje, met ingebouwde timer ! ;)

    Freek
     
  3. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.524
    Locatie:
    As,België
    hahaha dacht het wel
    maar freek er zijn er anderen die reeds een tijdje zochten naar een electronische oplossing en die blijkt er dan toch te bestaan
    alleen wat aan de dure kant vind ik

    gr raf
     
  4. FreekS

    FreekS

    Lid geworden:
    17 jul 2008
    Berichten:
    724
    Locatie:
    Düsseldorf, Duitsland
    Hallo,

    Een paar extra Verbeteringen aan mijn elastiektorpedo's (één woord?) getest:
    - het lanceerprincipe werkt onder water! Na een heleboel bijwerken schieten de torpedo's keurig uit mijn buizen.
    - 4 op 9 mm afgetopte Propshop propellors zijn aangekomen, en daarmee is de snelheid van de torpedo toegenomen van 109 km/uur met mijn eigen gebouwde tweebladers naar 185 km/uur met de professionele schroef. Deze snelheden zijn natuurlijk wel op schaal, dus in werkelijkheid bereik ik 1 m/s of 3.7 km/uur in mijn bad! De 'range' is niet te bepalen, wegens beperkte lengte van het bad.

    Het moeilijkste komt nog, het openen van de torpedo deuren aan de zijkant van de K18, het draaien van de buizen en vooral dit alles door twee dekken heenbouwen die en waterdicht moeten zijn, en ook verwijderbaar. Gelukkig is de winter net begonnen!

    Oh, en ik heb nog op mijn punctuatie gelet - hoop dat ik me niet net als RAF moet terugtrekken omdat iemand daar een opmerking over maakt. Natuurlijk zou het verlies voor het forum in mijn geval maar beperkt zijn.

    Groeten weer,

    Freek
     
  5. Lex Verkuijl

    Lex Verkuijl

    Lid geworden:
    30 okt 2004
    Berichten:
    4.322
    Locatie:
    Lelystad
    Hoi Freek,

    Gefeliciteerd met de eerste supersonische model-torpedo's! En dat ook nog elastiekaangedreven ... :thumbsup: Waar die Zwitsers al niet goed in zijn :cool: :D
     
  6. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.277
    Locatie:
    Betuwe
    Tja Lex, je zult je MTB een testosteron-upgrade moeten geven om die dingen voor te blijven...;)
     
  7. FreekS

    FreekS

    Lid geworden:
    17 jul 2008
    Berichten:
    724
    Locatie:
    Düsseldorf, Duitsland
    Denk dat Lex' MTB harder gaat dan zijn torpedos! En die van jouw zeker Roel!

    Maar die torpedos van mijn gaan nog steeds niet zo hard (op schaal) als een Skval!

    Freek
     
  8. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.277
    Locatie:
    Betuwe
  9. FreekS

    FreekS

    Lid geworden:
    17 jul 2008
    Berichten:
    724
    Locatie:
    Düsseldorf, Duitsland
    Heb nog wat zitten prutselen aan mijn torpedo's. Jullie weten wel, die met rubbermotor die 1 tot 2 meter uit de buis komen en dan blijven drijven. Zou toch leuk zijn als ze iets verder gaan ...!

    Dus toch Manfred en Lex voorbeeld maar gevolgd en wat elektrisch geknutseld.
    Maar ik wil ze van mijn KXVIII lanceren, dus 1:50.
    In principe kan ik het afvuurmechanisme behouden, en een magneet toevoegen aan de buizen om de motor niet te laten starten voor de vis de buis verlaten heeft.
    Paar minimotortjes bij Conrad gehaald, een reedswitch, en wat knoopcellen.
    Ik had nog een paar plastic propjes die ik op 9.5 mm diameters afgetopt heb. De binnen diameter van de torpedo is 8mm, precies de doorsnede van de motor, en het totaalgewicht van de torpedo mag niet meer dan 7.5 gram zijn.

    Hier is het eerste resultaat.



    Je ziet een looptijd van 2.5 seconde tot de spanning van de cellen zo is afgenomen dat de motor stopt. Die motor wil meer stroom dan de cellen kunnen leveren! Nu waarschijnlijk nog niet beter dan die met elastiekjes.

    Freek
     
  10. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    15.611
    Locatie:
    Groningen
    Knoopcellen leveren geen vermogen. Je moet op zoek naar kleine lipos. Alleen die sloop je snel zonder afschakeling.... Is wel te doen maar maakt het een stuk lastiger...
     
  11. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.524
    Locatie:
    As,België
    daarom processor voor de timing en de accu controle meteen er in
    ook het te vroeg starten kan dan opgelost worden
    zo kan de wacht tijd na het bedienen van het reed relais worden aan gepast zodat de torpedo maar eerst start na het verlaten van de buis (+/- 1 mm)
    daarom hoe dik is die torpedo freek niet voor de processor want dis is maar 3 mm vierkant maar voor de accu
    http://www.alibaba.com/product-detail/super-small-lipo-battery-3-7v_60094096235.html
    50 miliamp
    gr raf
     
  12. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.524
    Locatie:
    As,België
    http://www.alibaba.com/product-detail/Smallest-Cylindrical-Lipo-Battery-3-7v_544529818.html

    45 miliamp en slechts 1 gram gewicht
    http://www.farnell.com/datasheets/724670.pdf
    over dat gewicht gaan we niet in zitten want die weegt niks
    dan de fed en de lipo controle ook 1 gram denk ik
    niks printplaat gewoon by wire in elkaar branden
    voldoende geheugen en der kan zelfs nog een 402 type led op worden aan gesloten zodat je hem ziet pinken als de motor is afgeslagen
    nog 3 pootjes over voor wat je maar wil doen

    gr raf
     
  13. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.524
    Locatie:
    As,België
    en de mogelijkheden zijn nog groter
    je hebt maar een buiten connectie en dat is het reed relais
    maar je kunt er meer mee doen dan alleen maar de torpedo aan zetten
    stel je hebt 1 magneet en je lanceert de torpedo dan weet de processor dat hij BV maar 5 meter ver moet lopen
    zet je nu een tweede magneet dan door de twee pulsen weet de torpedo dat hij bv 7 meter moet lopen
    die meters zijn allemaal in tijd dat de motor loopt gemeten
    bij Bv 3 magneten kun je dus de torpedo 9 meter laten lopen
    je kunt dus met programmeren enorm veel meer bereiken dan dat je met andere losse componenten iets kunt doen
    gr raf seffens foto van zo een processor maken als het lukt
     
  14. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.524
    Locatie:
    As,België
    gelukt en om een idee te krijgen van de groote
    [​IMG]

    kom nu ni af dat dit te groot is hé
     
  15. Lex Verkuijl

    Lex Verkuijl

    Lid geworden:
    30 okt 2004
    Berichten:
    4.322
    Locatie:
    Lelystad
    Veel te groot Raf .....

    Ik heb op de lipo's van 110 mAh in mijn MTB torpedo's geen afslag zitten. Ik heb die dingen ook nog nooit leeg getrokken. Ik denk dat je er niet zoveel moeite voor hoeft te doen, gewoon met een reedcontact aan- en een timer uit- schakelen is naar mijn idee voldoende.
     
  16. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    15.611
    Locatie:
    Groningen
    Timer is meer dan voldoende. Ik dacht even dat ze gewoon afgingen tot ze leegwaren :)
     
  17. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.524
    Locatie:
    As,België
    wat is er te groot ?????
    sorry lex maar nu moet ik je tegen spreken want je weet nu echt niet waar ik het over heb
    die lipo afslag te groot echt nie

    het is een smd component van 1 X 2 mm die mee op de pic processor word aan gesloten
    het deeltje op de 50 cent is de pic processor niet de lipo controler

    die pic regelt de loop tijd met alle mogelijke toeters en bellen
    en dan zeg jij te groot
    je zegt dat je met een lipo van 110 Mah vaart
    maar kan die wel in freek zijn torpedo's
    • Size: 5.7 x 12 x 28mm
    • Weight: 2.65g
    en het gewicht daar schiet niet veel meer reserve over voor de motor en de rest

    aan tadango
    laat eens zien hoe klein en licht uw timer dan wel is want ik kan ook zulke kleintjes gebruiken
    gr raf
     
  18. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.524
    Locatie:
    As,België
    buiten een pic processor kun je alleen maar een timer maken met twee transistoren een condensator en wat weerstanden
    en gij krijgt dat dus kleiner dan ditte
    pic naast een bc547
    [​IMG]

    hier de lipo controler
    http://www.eoo-bv.nl/index.php?_a=viewProd&productId=5831
    het kan de verkeerde zijn maar het is in ieder geval een van deze
    ik wil het zien
     
  19. Lex Verkuijl

    Lex Verkuijl

    Lid geworden:
    30 okt 2004
    Berichten:
    4.322
    Locatie:
    Lelystad
    Jawel hoor! Maar het was als geintje bedoelt..... :p Tuurlijk is dat ding(etje) klein genoeg, als je niest vind je hem nooit meer terug! Rustig aan, blijven ademhalen .... :D:rolleyes:
     
  20. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.524
    Locatie:
    As,België
    oef dacht al dat je een slag van een molen gekregen had LOL
    zet er dan in het vervolg een lachertje bij he vriend
    heb reeds ellende genoeg hier maar dat vertel ik wel eens 1/1
    wil je niet tegen komen zulke zooi

    gr raf
     

Deel Deze Pagina