Torpedo's

Discussie in 'Duikboten' gestart door mdejong, 21 okt 2005.

  1. FreekS

    FreekS

    Lid geworden:
    17 jul 2008
    Berichten:
    725
    Locatie:
    Düsseldorf, Duitsland
    1:50 electrisch?

    Voor mijn 1:50 K18 kriebelt het toch een beetje om de dekbuizen functioneel te maken.

    Daartoe heb ik een idee voor de lanceerinrichting; vanuit een servo in de WTC zouden de twin buizen links of rechts gedraaid kunnen worden.
    bij 90 graden links zou dan een torpedo 'ontblokkeerd' worden, bij 90 graden rechts de andere. de torpedo moet dan met veertje uit de buis geduwd worden waarbij via een reedcontact de electromotor start.

    Torpedo zou vgl met Lex geschrijving moeten.
    Motor en accu vinden van de juiste grootte is niet zo'n probleem, via deze draad gevonden mij microantrieb.de. Reedschakelaar is er bij conrad.
    Echter de torpedo zou 1cm diameter en 12 lang zijn, dus maar 9 gram max gewicht.

    Problemen op te lossen,
    De timer zo klein krijgen
    Geeft zon kleine schroef genoeg kracht?

    Ik heb gezien dat 1:20 en 1:35 torps electrisch gemaakt zijn. Iemand ervaring of een idee of 1:50 kan?

    Freek
     
  2. MFR

    MFR

    Lid geworden:
    7 jun 2008
    Berichten:
    1.107
    Locatie:
    Haarlem
    Freek,

    Het probleem met deze schaal torpedo's is meer om ze drijvend te houden, timer zou ik persoonlijk niet doen, geeft weer extra gewicht.
    Wil je een goede run krijgen dan moet je motor rond de 10.000 toeren kunnen draaien, in combinatie met een 10 mm schroef zal dat zeker werken.
    Batterijen kunnen gewoon de micro lipo's zijn, win je weer ruimte en gewicht, ik zou in eerste instantie een mockup maken met de voor jou juiste afmetingen, kan je meteen zien hoeveel gewicht je kan toevoegen, blijft altijd kritisch met zulke afmetingen.
     
  3. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.565
    Locatie:
    As,België
    hallo freek

    het probleem dat je met deze grote ook gaat hebben is de invloed van de water temperatuur
    als je 0.25 Gr drijfvermogen verliest door warmer of kouder water dan gaat je torpedo onder blijven
    maar het is wel mooi als het kan werken
    gr raf
     
  4. MDBG

    MDBG

    Lid geworden:
    10 feb 2005
    Berichten:
    2.318
    Locatie:
    Provincie Groningen
    Freek,
    zoek contact met de voorzitter van de Duitse IGU.
    Niet Oostenrijk.
    Dietmar heeft complete schema's van torpedo installaties en die werken ook nog.

    Hein
     
  5. FreekS

    FreekS

    Lid geworden:
    17 jul 2008
    Berichten:
    725
    Locatie:
    Düsseldorf, Duitsland
    Hein,
    Bedankt voor de tip. dietmar heeft een prachtige website maar zegt daar ook dat hij geen informatie over torpedos geeft via email om risicos met het gebruik van gas torpedos uit te sluiten,

    Echter ik denk over electrisch aangedreven alen.

    manfred,
    De timer weglaten maakt eea wel eenvoudiger omdat ik dan alle componenten kan kopen. Echter als ik de timer weglaat, geeft dat dan geen riscos voor de LiPos? Ik neem aan dat de tropedo ook moeilijker terug te vinden is?

    Bedankt voor de suggesties

    Freek
     
  6. MFR

    MFR

    Lid geworden:
    7 jun 2008
    Berichten:
    1.107
    Locatie:
    Haarlem
    Freek,

    Je zal bij gebruik van de lipo moeten oppassen met volledige ontlading, vinden ze niet zo fijn.
    Wat betrefd kwijtraken, dat valt wel mee, door ze staartlastig te trimmen verklein je het risico dat ze onderduiken richting de bodem.
    Ik heb beide configuraties uitvoerig getest, horizontaal getrimt zijn ze zeer rap en onvoorspelbaar wanneer ze wat raken, staartlastig getrimt geeft snelheidverlies maar ze keren altijd terug aan de oppervlakte.
    Zolang je richting de kant vuurt zal je ze altijd kunnen bergen, die van mij kan je ongeveer 10 meter vanaf de kant vuren, zit trouwens ook geen timer in, de diameter en het restgewicht laten dat niet toe.
     
  7. Rob Landsbergen

    Rob Landsbergen

    Lid geworden:
    28 okt 2005
    Berichten:
    373
    Locatie:
    Bennekom
  8. MDBG

    MDBG

    Lid geworden:
    10 feb 2005
    Berichten:
    2.318
    Locatie:
    Provincie Groningen
    Freek,
    Dietmar is een gepensioneerde politie agent.
    Hij denkt vaak nu nog in die termen.
    Maar als je mail contact met hem krijgt en kunt bellen helpt hij je wel als hij kan.
    Op gas en ook electro.

    Hein
     
  9. FreekS

    FreekS

    Lid geworden:
    17 jul 2008
    Berichten:
    725
    Locatie:
    Düsseldorf, Duitsland
    Props

    Heeft iemand een tip voor 9-10 mm diameter propellors?

    Ik heb geprobeerd er een te maken maar durf het resultaat hier niet te laten zien! Zijn er heel kleine plastic props die ik kan aftoppen?

    Freek
     
  10. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.784
    Locatie:
    Flevoland
    Speelgoedbootjes misschien?
     
  11. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.565
    Locatie:
    As,België
    hallo freek

    soms zijn er in de aldi of lidle tele bootjes tekoop
    die hebben heel kleine proppjes er onder zitten en die gaan toch mooi vooruit
    sturen doe je door 1 motor stil te leggen
    heb je ook meteen twee waterdichte motoren voor je torpedo's

    gr raf
     
  12. FreekS

    FreekS

    Lid geworden:
    17 jul 2008
    Berichten:
    725
    Locatie:
    Düsseldorf, Duitsland
    Hier mijn zoveelste probeerseltje.
    In een 3 mm buisje vier 45 graden zaagsnedes gemaakt.
    Toen in dat buisje een 2 mm asje gesoldeerd.
    In de zaagsnedes 4 propbladen geklemd (omgeven door een 9mm ID buisje)
    Toen gesoldeerd en het overige soldeer weggevijld.

    Na een keer of 4 proberen ondestaande resultaat. Zal we niet zo goed gebalanceerd zijn, maar dat zien we wel.


    [​IMG]
    Voor de oplettende lezer, deze foto heeft de zaagsnedes die de propbladen vasthouden nog in een ruimer buisje. Dat lukte niet dus heb ik een kleiner gemaakt wat deel werd van de propellor "hub"

    [​IMG]
    In het houten staartstuk zit een drie mm boorgat en twee messing "lagers".

    Freek
     
  13. FreekS

    FreekS

    Lid geworden:
    17 jul 2008
    Berichten:
    725
    Locatie:
    Düsseldorf, Duitsland
    maareh, en toen zat er 1 blad verkeerdom! Dom!

    Freek
     
  14. FreekS

    FreekS

    Lid geworden:
    17 jul 2008
    Berichten:
    725
    Locatie:
    Düsseldorf, Duitsland
    maareh, en toen zat er 1 blad verkeerdom! Dom!

    Freek
     
  15. Danny Mulders

    Danny Mulders verslagschrijvers

    Lid geworden:
    7 aug 2004
    Berichten:
    3.333
    Locatie:
    oss
    Dit draadje ga ik ook even lekker doorlezen. Even kijken welk systeem ik toe wil gaan passen. Ik kan wel redelijk 3D tekenen en dus kan ik de torpedo's plus lanceersystemen 3D laten printen mocht ik zo ver komen. Mogelijk dat ik zelfs kleine propellortjes kan tekenen en die uit laten printen, maar qua bladdikte gaat dat lastig worden denk ik...
     
  16. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    13.565
    Locatie:
    As,België
    hallo danny

    3D printings zijn niet water dicht hebben we onder vonden
    je zal er altijd een laagje plamuur moeten overheen zetten
    kan natuurlijk ook aan de printer liegen daar ga ik me niet over uit wijden

    gr raf
     
  17. Denko

    Denko

    Lid geworden:
    14 feb 2011
    Berichten:
    70
    Locatie:
    België
    hangt van veel factoren af. Als je het laat printen door bv. iMaterialise kan dat wel waterdicht zijn. Hangt ook van je design af, ook al lijken de dingen op het scherm sluitend, daarom zijn ze dat nog niet nadat de printer dat geinterpreteerd heeft. Goeie stelregel daar is: vormen die een geheel vormen altijd mekaar laten overlappen, nooit tegen elkaar plaatsen. Dat lijkt aansluitend, maar voor de printer zijn dat 2 vlakken die tegen elkaar rusten. Bekijk Constructive solid geometry - Wikipedia, the free encyclopedia en Shapeways
     
  18. Danny Mulders

    Danny Mulders verslagschrijvers

    Lid geworden:
    7 aug 2004
    Berichten:
    3.333
    Locatie:
    oss
    Ik heb vandaag al een beetje zitten tekenen. wat ik heb bedacht zijn twee losse onderdelen die klemvast in elkaar schuiven met een O-ring er tussen. De torpedo is verder helemaal hol, en heeft aan de achterkant net iets meer dikte om hem daar wat zwaarder te maken en de motor makkelijker te kunnen monteren. Ik ga het bestand nu uploaden bij shapeways om te kijken wat de kosten gaan zijn, en als dit meevalt bestel ik misschien een proefexemplaar om te kijken wat ik er eventueel aan moet veranderen.

    Hier in ieder geval al wat renders uit het tekenprogramma:

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    En dit is de tekening van waar ik hem heb nagetekend, ik ben voor het onderste type gegaan:

    [​IMG]
     
  19. Danny Mulders

    Danny Mulders verslagschrijvers

    Lid geworden:
    7 aug 2004
    Berichten:
    3.333
    Locatie:
    oss
    En hij staat online, kosten zijn zo te zien 18,00 per torpedo, is nog redelijk prijzig maar ik zal er één bestellen om te kijken wat er aan veranderd moet worden. Waarschijnlijk moet de wand wat dunner worden om het drijfvermogen te verbeteren, en dit zal de prijs ook verder omlaag brengen.

    http://www.shapeways.com/model/680142
     
    Laatst bewerkt: 28 aug 2012
  20. Rob Landsbergen

    Rob Landsbergen

    Lid geworden:
    28 okt 2005
    Berichten:
    373
    Locatie:
    Bennekom

Deel Deze Pagina