Afgewerkte stoom gewoon via de schoorsteen, aansteken kan gewoon ook met schoorsteen. Heb op een Cheddar ketel een nieuwe pijp gezet, langer dan de originele werkt perfect. Aansteker erbij en de vlam wordt naar binnen gezogen met een duidelijk "BLOP" geluid. Via de schoorsteen heeft nog een ander nut. De afgewerkte stoom wordt iets opgewarmd en zal middels de hoogte van de schoorsteen buiten de boot neerslaan. Dat levert minder vette troep op!
Bovendien kan je een kopere leiding door de ring van de ketel op de plek van de schoorsteen krijgen. Een hapje uit de schoorsteen waar de leiding zit en de schoorsteen is dan nog steeds afneembaar. Tip zet een kraantje in de leiding, als je de condensor wilt legen zet je die dicht en de afvoer van de condensor open, met een beetje toertal van het laatste restje stoom blaas je 'm zo leeg!.
Als je de afgewerkte stoom in de schoorsteen doet maak het pijpje naar boven niet te kort. Als hij te laag zit houd de afgewerkte stoom de rookgassen een beetje tegen. Bij cheddar is dat ± 2 tot 3 cm onder de top van de schoorsteen. Bovendien is hoe langer de leiding hoe meer de afgewerkte stoom wordt opgewarmd. Zit het pijpje met opening op de juiste plek zorgt hij ook voor een beetje trek, is niet nodig bij gas, maar de temperatuur is iets hoger....het gas verbruik ook iets. (minimaal) Nog een voordeel met het pijpje in de schoorsteen is als de condensor langzaam steeds voller word de temp ook oploopt en dus de werking minder. Er gaan dan druppels vet-water mee naar buiten. Zit het pijpje goed zullen druppels uit het pijpje sissend in de ketel vallen en verdampen, beter als op het dek!
Bovendien kan je een kopere leiding door de ring van de ketel op de plek van de schoorsteen krijgen. Een hapje uit de schoorsteen waar de leiding zit en de schoorsteen is dan nog steeds afneembaar. Tip zet een kraantje in de leiding, als je de condensor wilt legen zet je die dicht en de afvoer van de condensor open, met een beetje toertal van het laatste restje stoom blaas je 'm zo leeg!.
Als je de afgewerkte stoom in de schoorsteen doet maak het pijpje naar boven niet te kort. Als hij te laag zit houd de afgewerkte stoom de rookgassen een beetje tegen. Bij cheddar is dat ± 2 tot 3 cm onder de top van de schoorsteen. Bovendien is hoe langer de leiding hoe meer de afgewerkte stoom wordt opgewarmd. Zit het pijpje met opening op de juiste plek zorgt hij ook voor een beetje trek, is niet nodig bij gas, maar de temperatuur is iets hoger....het gas verbruik ook iets. (minimaal) Nog een voordeel met het pijpje in de schoorsteen is als de condensor langzaam steeds voller word de temp ook oploopt en dus de werking minder. Er gaan dan druppels vet-water mee naar buiten. Zit het pijpje goed zullen druppels uit het pijpje sissend in de ketel vallen en verdampen, beter als op het dek!
Laatst bewerkt: