Victoria met Regner machine

Afgewerkte stoom gewoon via de schoorsteen, aansteken kan gewoon ook met schoorsteen. Heb op een Cheddar ketel een nieuwe pijp gezet, langer dan de originele werkt perfect. Aansteker erbij en de vlam wordt naar binnen gezogen met een duidelijk "BLOP" geluid. Via de schoorsteen heeft nog een ander nut. De afgewerkte stoom wordt iets opgewarmd en zal middels de hoogte van de schoorsteen buiten de boot neerslaan. Dat levert minder vette troep op!

Bovendien kan je een kopere leiding door de ring van de ketel op de plek van de schoorsteen krijgen. Een hapje uit de schoorsteen waar de leiding zit en de schoorsteen is dan nog steeds afneembaar. Tip zet een kraantje in de leiding, als je de condensor wilt legen zet je die dicht en de afvoer van de condensor open, met een beetje toertal van het laatste restje stoom blaas je 'm zo leeg!.

Als je de afgewerkte stoom in de schoorsteen doet maak het pijpje naar boven niet te kort. Als hij te laag zit houd de afgewerkte stoom de rookgassen een beetje tegen. Bij cheddar is dat ± 2 tot 3 cm onder de top van de schoorsteen. Bovendien is hoe langer de leiding hoe meer de afgewerkte stoom wordt opgewarmd. Zit het pijpje met opening op de juiste plek zorgt hij ook voor een beetje trek, is niet nodig bij gas, maar de temperatuur is iets hoger....het gas verbruik ook iets. (minimaal) Nog een voordeel met het pijpje in de schoorsteen is als de condensor langzaam steeds voller word de temp ook oploopt en dus de werking minder. Er gaan dan druppels vet-water mee naar buiten. Zit het pijpje goed zullen druppels uit het pijpje sissend in de ketel vallen en verdampen, beter als op het dek!
 
Laatst bewerkt:
Roel welkom bij de (stoom)club.

Daar is hij bijgekomen voor dat hij er erg in had geloof ik .

Nounounou... wat een reacties. Dank voor alle tips. Foto's komen nog; Liefst maak ik die als alles weer op z'n plaats zit. Dus ook de ene cylinder.
Overigens is dit niet het eerste stoomschip wat ik bouw, hoor.

In 2004 heb ik voor MbA de Otto Laufer gebouwd:
bouw-otto-lauffer (Helaas zonder foto's; deze zijn verdwenen na het hacken van het forum een paar jaar terug)

Helaas moest de Otto na de bouw en een paar weken varen terug naar de hoofdredactie. Die wilde haar gebruiken op shows.
Inderdaad 2004 Wiggie... Time flies when you're having fun.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Stoom uit schoorsteen.

De afgelopen tijd wat tegenslag gehad. Op een gegeven moment liep de machine niet meer soepel; haperde op één punt en stond op een gegeven moment zelfs stil. De zuigerstang van een van de cylinders niet meer in beweging te krijgen en een boel water wat langs de zuigerstang omlaag kwam. Nadat ik de cylinder gedemonteerd had, bleek het euvel: de pakking tussen zuigerstang en cylinder defect en de zuiger los van de zuigerstang. :mad: Op aanraden van Henk Bunte de cylinder met zuiger ter reparatie of vervanging opgestuurd naar Regner.

Toch nog wat dingen kunnen doen:
- Een ander smeertoestel gekocht. De reden: de plaats van het originele smeertoestel was erg lastig te bereiken.
Smeertoestel nu iets meer naar buiten geplaatst zodat je er makkelijker bij kunt en makkelijker (schoner) kunt aftappen.
- Uit messingplaat een hevel gemaakt zodat ik de stoomfluit met een servo kan bedienen. Hevel op de machineplaat geplaatst.
- De leidingen van de stoomfluit, vultoestel en de leiding tot het smeertoestel geïsoleerd met dun touw.
- Dunne latjes Abachi in de lak gezet en de ketel hiermee bekleed.
- Drie spanbanden gemaakt om rond de ketel te zetten.

Ik zit nu nog te denken over de manier hoe ik de afgewerkte stoom afvoer. Regner laat de stoom via een pijpje gewoon uit de condensor komen. Ik zou het mooier vinden om de stoom via de schoorsteen te laten ontsnappen. Maar de schoorsteen is afneembaar om de ketel aan te kunnen steken... En een gat in de schoorsteen boren om een messing pijp door te voeren zie ik ook niet zo zitten....:confused:
Moet ik nog eens rustig over nadenken. Als iemand een briljant idee heeft... Ik hou me aanbevolen!


Hoi Roel.

Ik heb helaas de zelfde ervaring met menig stoommachine van Regner, er
mankeer bijna altijd wat aan die machines de laatste tijd!

Nu over de stoom door de schoorsteen: Geen probleem, ik heb bij al mijn
stoommachines de afvoer door de schoorsteen lopen. Gaaf gezicht!
Je kunt evt. ook een chuffpipe aan het eind maken van de leiding, dan heb je ook nog een geluidsversterkertje - met als voordeel dat je droge stoom uit de schoorsteen hebt. Ik weet niet wat voor een ketel je hebt, maar je kan de retourleiding door je vlampijp laten lopen - wordt het condenswater naverhit - en dan richting schoorsteen. Kijk eens op mijn website, daar
staat vast wel het een en ander waar je wat aan hebt.
DePuffendeSchoorsteen.come2me.nl

Groet en succes. Loek.
 
Loek, dank je wel. Ik heb even op je site gekeken: indrukwekkend.
Mijn keteltje is slechts een simpel staand 400cc Regner keteltje, met een 2-cylinder oscillerende machine er achter. (nu met 1 cylinder in reparatie:()

De stoomafvoer via de schoorsteen ga ik de komende dagen nog eens goed bekijken op uitvoerbaarheid en praktische bruikbaarheid.

Als laatste een plaatje van de huidige toestand:
p1160418x.jpg
 
En zojuist een duurtest uitgevoerd met compleet gevulde gastank: 45 minuten brandtijd.
Ondertussen wel via het vultoestel de ketel wel bijgevuld met 200 cc vers water.
Nadat het gas op was zat er nog 150 cc water in de ketel.
 
Vandaag (een week na het opsturen een dikke bubbeltjesenvelop in huis.
Gerepareerde cylinder, terug van Regner.
Geen rekening erbij, gewoon hersteld en retour gezonden.:D:D:D

Dát noem ik service!!!
 
Vandaag (een week na het opsturen een dikke bubbeltjesenvelop in huis.
Gerepareerde cylinder, terug van Regner.
Geen rekening erbij, gewoon hersteld en retour gezonden.:D:D:D

Dát noem ik service!!!

Fijn dat het zo is opgelost. Zeker in deze tijd, waar bedrijven juist proberen ergens extra geld vandaan te schrapen.
 
Op de langere termijn is dat het betere beleid. Spullen kun je overal kopen, service is een schaars goed! En daar ga je uiteindelijk door terug komen.
 
Helaas zie je dat veel bedrijven voor de korte termijn gaan. Zo van, "we hebben nu je geld binnen, en dat telt, en extra service geven kost ons nu weer wat van dat geld".
 
Vandaag de machine voor het eerst in de boot proefgedraaid.

350 cc water, volle gastank, smeertoestel gevuld, smeerpunten gesmeerd, schroefas aangesloten:
1e keer: na 45 minuten gas op. 120cc water in de ketel.
2e keer: na 40 minuten gas op. 100cc water in de ketel.
Machine met diverse snelheden laten draaien, tevens de fluit vrij intensief gebruikt.

Al met al: niet verkeerd.
 
Laatst bewerkt:
Dit weekend, na lang aarzelen, de boor in de pijp gezet. Vlak boven het deksel van de ketel in de pijp een gat geboord en daar een pijp messing met een bocht doorheen gestoken. Dat kostte behoorlijk wat moeite, aangezien ik het gat persé niet groter wilde hebben dan de doorsnee van het pijpje messing. Maar goed, dat is na een uurtje prutsen gelukt.
Het pijpje messing met een stukje siliconenslang verbonden met de uitlaat van de condensor, en nu heb ik dus een mooie stoompluim uit de pijp, in plaats van uit de condensor.

Het stukje siliconenslang zorgt er tevens voor dat ik nog steeds het deksel van de ketel af kan halen bij het aansteken. Om een of andere reden lukte het aansteken via de schoorsteen bij een koude ketel nooit. Wel het "Plop"-geluid wat Puffin geschreef, maar door de explosie blies de vlam zichzelf meteen uit. Nu haal ik het deksel van de ketel, steek de brander aan en daarna gaat het deksel er weer op. Het stukje (dikwandige) siliconenslang blijft tijdens het opstoken en tijdens bedrijf keurig intact.
Om de condensor te legen knijp ik in het stukje slang en via het andere pijpje van de condensor vliegt het water er uit, netjes in een opvangbekertje. (Op dat andere condensorpijpje heb ik nu nog een stukje siliconenslang zitten, dat wordt straks vervangen door een messing pijpje)

Vanavond in de (koude) garage weer een tankje gas leeggestookt: 55 minuten. Ketel na 30 minuten bijgevuld. Langzaam en vol gas afgewisseld, fluit gebruikt en een aantal keren de veiligheid getest. Die gaat nu keurig op 3,5 Bar open en sluit op 3 Bar.

In de kerstvakantie wordt het tijd om de elementen van de radiobesturing aan de machine te bouwen: servo's voor omkeer-inrichting, fluit, gaskraan en stoomkraan.
 
Lekker hè, rommelen?

echter een kanttekening:

veiligheid getest. Die gaat nu keurig op 3,5 Bar open en sluit op 3 Bar.

Dan opent de veiligheid precies 0.5bar TE LAAT.
Want ik neem aan dat je geen (Nederlands) drukcertificaat hebt.

Ketels met druk tot 3.0 bar zijn vrij van keuring en dienen dan ook af te blazen bij 3.0 bar.
 
De mini metertjes van Regner hebben meestal een kleine afwijking en de schaal indeling is ook niet altijd zuiver. Zou zomaar 3 ipv 3,5 kunnen zijn. Zonder echte geijkte meter weet je het niet zeker en ga je uit van wat hij aangeeft voor gebruik. Wat het werkelijk is weet je niet 100% zeker. Af fabriek is de veiligheid wel goed afgesteld.
 
Back
Top