Vikingschip

janzwart

verslagschrijvers
Update 1
Na bijna 5 jaar werken aan de Victory was ik echt aan wat anders toe. Nog een paar dingetjes aan de Victory toevoegen ga ik echt nog weel doen, maar ik ben even klaar met oorlogschepen.
Vanaf nu ga ik me vooral toeleggen op oud hollandse handelsschepen. Een vikingschip of een knarr (± 10e eeuw) is de voorloper van de kogge (14e eeuw).

Dit vikingschip is een drakenschip. Dus min of of meer ook een oorlogschip. Maar géén kanons.
Ik kon er vorig jaar toevallig goedkoop aan komen.
Het is een eenvoudig te bouwen model, en ik zal er zeker geen 5 jaar over doen.
De doos:
full

Foto: De doos en inhoud.

Wat me meteen opvalt is dat alles mooi gelaserd is en alle onderdelen kant en klaar in de doos zitten, dit in tegenstelling tot scratchbouw. Dus even een makkie.
Uiteraard begin je met de kiel en de spanten even op elkaar te passen. Dus meteen al een probleem.
De kiel is krom en gedraaid en de spanten zitten heel ruim op de kiel.

full

Foto: De voor en achter steven staan niet in één vlak.

full

Foto: De spanten staan zo los op de kiel dat de bovenkant ervan niet in een horizontaal vlak liggen en ze zeker niet haaks op de kiel staan.

Eerst wil ik de spanten haaks op de kiel en de bovenkant in één vlak hebben. Ik heb aan de hand van het later te bevestigen dek een stuk 4mm triplex in de vorm van het dek gezaagd, en dat op de kiel geklemd met de spanten ertussen. Met de beroemde Lego blokjes in de hoeken zijn de spanten zo haaks en in één vlak vastgezet.

full

Foto: Spanten met een dummy dek horizontaal vastgeklemd. De 4e van rechts (de middelste) en de beide uiterste spanten hebben inkepingen waar de huidgangen tegen aan moeten vallen.

Nu de stevens nog parallel zetten.

full

Foto: Stevens ook in een klemgezet.

Ik heb een stevige lat gepakt en daar gleuven in gezaagd zodat hij daarmee over de spanten schuift.
De kiel is daarmee recht en de stevens staan ook in hetzelfde vlak geklemd. Het idee is dat als straks de huidplanken aan de stevens zijn gelijmd zij de stevens in die stand houden.

full

Foto: Plaat met huidgangen.

De huidgangen zitten in twee triplex platen van 0,6 mm dik. Voor en achtersteven iets verschillend van vorm. Ze moeten als één geheel worden vastgezet. Ik begin met het bepalen van de plaats van de huidgang op de middelste spant. Dan moeten de beide uiteinden met de stevens samenvallen. Dan vanuit het midden naar beide uiteinden, na voorzien van lijm, vastzetten met spijkertjes.
Na drie gangen ziet het er dan zo uit:

full

Foto: Drie huidgangen bevestigd.

Nog 2x 7 gangen te gaan.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Leuk schip! En het origineel in het museum is waarschijnlijk ook krom, omdat ze museumkwaliteit op de doos schrijven...:p

Welk merk is dit?
 
Allemaal wat inschikken jongens, ik wil er ook ff bij komen zitten om dit te volgen.
Zal best wel weer een mooi schuitje gaan worden.
Succes Jan:thumbsup:
 
Gaat weer een mooi model worden Jan

wat afleiding voor een eenvoudig model kan zeker geen kwaad, heb zelf meestal ook meerdere projecten gelijktijdig
 
Update 2
Het overnaads beplanken (clinker built) is heel iets anders dan aansluitend beplanken (carvel built).
Bijkomend probleem is dat de hele gang in één keer er op moet. Ik vraag me af of vroeger (meer dan 1000 jaar geleden) bij de echte bouw dat ook al zo was. En dan vooral hoe ze de opgaande kromming aan de stevens voor elkaar kregen.
In dit bouwpakket zijn de gangen gemaakt van heel flexibel 0,6 mm triplex en de steven krommingen zit er al in. Maar met 5 of meer cm dik eiken gaat dat iets minder makkelijk.
In het midden zit de gang horizontaal en aan de stevens verticaal, dus een behoorlijke torsie.
Het lijkt dus een makkie om de geheel reeds vormgegeven gangen er even tegen aan te plakken. Maar het valt toch wel even tegen om dat netjes te doen.
Ik zal het uitleggen.
Eerst even de tekeningen.

full

Foto: De spanten. Spant 2, 6 en 10 hebben inkepingen waar de bovenkant van de gangen tegenaan moet vallen.

Die inkepingen zitten op regelmatige afstanden. De bedoeling is dat het er dan als volgt uit gaat zien.

full

Foto: Voorsteven gezien van opzij en van voren. Alle gangen hebben regelmatige afstanden.

Dan nu mijn model:

full

Foto: Model van opzij gezien. De gangen zijn niet even breed. Hoewel ik ze wel tegen de inkepingen heb bevestigd.

Dat ziet u hier:
full

Foto: Gangen liggen aan binnenkant tegen de inkepingen aan.

Mijn enige verklaring kan zijn dat de gangen niet met de juiste maten zijn gelaserd uit de plaat.

full

Foto: Gangen in de plaat met een rode streep ter hoogte van de gangen met inkepingen.

Het lijkt alsof de 4e gang iets breder is dan de andere op die plek.
Maar het kan ook zo zijn dat ik iets zoek om mijn eigen fouten te verdoezelen. Kortom, het is dus best lastig.
Ook het midden van de gangen is niet aangegeven. Je moet dus de gang net zolang heen en weer schuiven tot de stevens goed aansluiten en die stand fixeren. Zit je hier 2 mm ernaast dan schuiven de stevens 2 mm opzij en dat is goed zichtbaar. Dus de juiste stand vinden van de gangen is best heel kritisch.
Ik zou alles los kunnen weken en opnieuw doen, maar ik ben bang dat het niet veel beter zal worden dus dat doe ik maar niet.

Dan nu verder.
Ik ben nu aangekomen bij de gang ter hoogte van de kim. De beschrijving geeft aan om vanaf nu de gangen in de lengte richting in te snijden zodat de gang iets kan knikken. Hierdoor moet hij beter tegen de vorige gang aansluiten.

full

Foto: De laatste gang is iets ingesneden waardoor de gang beter aansluit tegen de vorige. Ook de klemmen helpen hierbij.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Jan,

In werkelijkheid zullen de planken ook niet op exact gelijke afstand van elkaar bevestigd zijn, vanwege onder andere de dikte van het hout. En ik weet uit ervaring dat iets tekenen en het dan later exact laten passen ook niet het makkelijkst is.
Maar wel een leuke uitdaging om te doen.
 
Vermoedelijk is het probleem bij het aanbrengen van de gangen dat ze in het pakket in één stuk moeten worden aangebracht. In werkelijkheid was dat nooit het geval. Als ik een Vikingschip skratch zou bouwen dan zou ik de gangen in twee of meer stukken aanbrengen. Dan is het passen bij de boeg en de achtersteven ook niet zo'n karwei.
Overigens is het Vikingschip niet de voorloper van de kogge. En een Knarr is een bepaald type Vikingschip, je had er meerdere.
Constant
 
Constant, Ik denk dat je gelijk hebt. Het was niet zo'n duur pakket en vrij eenvoudig uitgevoerd. Maar om een vikingschip scratch te bouwen, zonder ervaring met overnaadse beplanking, vond ik iets te veel. Vandaag kreeg ik een pakket van een knarr binnen. Dat is ook een type vikingschip, maar de vrachtversie ervan. Dit lijkt me meer een voorloper van de kogge. In ieder geval in de tijd.
 
Hoi Jan,
Er is een youtube film van op deel 1 bij ca. 15 minuten
Op deel 2 gaat hij er mee verder
Overnaads is heel anders qua berekening maar jou kennende komt dat best goed ;)
Vikingen waren altijd al lastig :)
Veel succes
Chris
 
Zeker. Dit gaat me zeker lukken en beter dan in het filmpje. Ik zag dat hij de laatste gang voor stuurboord en bakboord verwisselt.
Verder laat hij alle triplex zijkanten in beeld. Ik ben van plan die te bekleden met latjes.
We zullen zien.
 
Back
Top