Vraag over naderingsschakelaar

Oh, daar heb ik verder niet naar gekeken....

Overigens, die laatste drie opties met die CS209a (of LD209), die geven als voedingsspanning 9 Volt op.
Wij hebben max 4.8 Volt (vier cellen NiMH) ter beschikking.
Werkt dat ook? deze vraag, gezien dat die TDA0161 van 4 tot 30 Volt schijnt te werken?

Groet, Bert
 
OK, thanks... nu nog iets verzinnen op de afname van minimum 100 stuks (maar ze kosten dan weer geen drol, dat dan weer wel....)

Groet, Bert
 
Het verhaal heeft een licht andere wending genomen, want....

Deze sensors zijn gewoon te koop, volledig met geïntegreerde electronica, en in afmetingen waar je zelf niks tegen begint.
Zit wel een prijskaartje aan, zo rond de 40 Euro per sensor, maar dan heb je ook wat: het gehele ding is dan een klein blokje van 4.5 x 8 x 17.5 mm, en kan rechtsstreeks aan de ontstekingsunit aangesloten worden (als ik mijn beperkte begrip van electronica tenminste volledig en correct uitgebuit heb....:rolleyes: )
Deze sensor heeft een nominaal detectiebereik van 1.5 mm voor ijzer/staal en zou aluminium al niet meer mogen zien op ongeveer 0.6 mm.
Een detectieafstand van rond de 1mm zou dan moeten zorgen dat de drijfstang niet, maar de krukpen wél gedetecteerd wordt.
De maximale schakelfrequentie zou (héél theoretisch) toerentallen tot 72000 RPM toe moeten laten.

Ben nog even aan het steggelen welke uitvoering ik nodig ben (PNP of NPN).

Vanmiddag een kunststof carter-achterdeksel (backplate) met een wanddikte van 1 mm en een clearance tot de krukas van plm o.1 mm gemaakt en mee proefgedraaid, en dat lijkt goed te gaan.

Wel een vreemd idee: als je hard op dat deksel drukt hoor je de motor wat inkakken (het flext iets meer dan aluminium), maar na inspectie blijkt het deksel geen gekke loopsporen te vertonen.

Nu nog uitzoeken of een Hallsensor PNP of NPN geschakeld is....

Groet, Bert
 
Het verschil tussen de standaard RCeXL en de RCeXL met mijn PIC erin.
Let even op, de nieuwe electronica was nog niet getuned maar er is duidelijk te horen dar de motor al meer toeren maakt.



Alleen al het aanslaan gaat een heel stuk makkelijker.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Nou... niet om het een of ander, maar in het eerste filmpje is méér aan de hand dan alleen een "niet zo goede ontsteking".

Die motor klinkt in het eerste filmpje héél raar, alsof er heel veel niet goed afgesteld is.

Onze Rossi's zijn juist door het monteren van een RCexl gaan accelereren als een dolle. Te rijk of niet, zodra je het gas een mm open zet reageert het als vergif. Moet je gewoon domweg mee oppassen, want het toert op als een brushless en het is dat er een koppeling bij tussen zit, maar ik vrees wel eens voor de tandwielen als ik per ongeluk de boel te snel op toeren breng...

A propos, ik heb een adresje gevonden voor die TDA0161, in de gewone uitvoering met doorsteekpootjes, dus als je nog zoekt.... volgende week zijn er tien beschikbaar (waar ik er twee van afneem, dus acht over voor andere liefhebbers), en ik vermoed dat er nog véél meer leverbaar zijn....

Groet, Bert
 
Eindelijk.... alle onderdelen binnen....

Helaas twee dagen met lastang en haakse slijper in de weer, dus een beetje precisie-solderen moest ik vanavond maar niet proberen....

Hopelijk ligt het schip morgen een beetje rustig....

Groet, Bert
 
Nou, gisteren lag het schip niet rustig (wat heet: hondeweer in de duitse bocht en pas vanmiddag in de Skagerrak werd het een beetje beter).

Vlug de soldeerspullen opgezocht, maar grote teleurstelling dat er alleen dikke harskernsoldeer (voor waterleidingen etc) en een soldeerpistool met dikke tip aanwezig waren.

Toch maar heel voorzichtig geprobeerd de boel in elkaar te zetten, en verdulleme! Het ding werkt....

Weet alleen nog niet of het uitgangssignaal OK is, want het laatste 9V batterijtje aan boord bleek in de multimeter te zitten, en je kunt niet het printje voeden en dan meten met een multimeter zonder batterijtje....

Het wekt in elk geval optimisme....

EDIT: teruglezend lijkt het net of ik verbaasd ben dat de schakeling correct is, maar voor de duidelijkheid: die verbazing slaat geheel en al op dat de priegelige solderingen die met een 4 mm brede soldeerpunt gedaan zijn bij nog steeds rollend schip, blijkbaar allemaal gelukt zijn....

Groet, Bert
 
metaldetector03a.jpg
 
Bedankt! Ik zie ook al waar ik fout zit!

Groet, Bert
 
Even aangepast zodat je eventueel een andere / hogere voeding kan gebruiken.
Hoef je je batterij niet uit de meter te slopen, maar kan je ook de 24 Volt boordvoeding gebruiken :)
 
Waarin zit die aanpassing? Ik zie het zo gauw niet?

Testen is overigens gelukt, vond nog ergens een afgekauwd 9V batterijtje.
Had een denkfoutje (printsporen de verkeerde kant uit volgen) gemaakt bij het plaatsen van de uitgangsweerstand R5, waardoor de uitgangsspanning ongeveer de helft van de voedingsspanning was. Vanavond even rechtzetten....

Door het ontbreken van Q2 en P2 kan er gelijk bijna een cm van de print af, en dan past hij precies in de behuizing die we op het oog hadden....

Nu nog (frustrerend) afwachten tot ik weer thuis ben, om het ding in de motor te plakken....

Boris, heel erg bedankt voor de geduldige uitleg....

Groet, Bert
 
De weerstand naar de LED is verhoogd, toegevoegd LED op pin 1 van het IC (stroombegrenzing) en de uitgang die zowel van hoog/laag/hoog ook laag/hoog/laag kan gemaakt worden.
 
Welnu: we hebben een achterdeksel met ingegoten spoel, en we hebben krukpen detectie (wel over een verrassend grote hoek).

Nu wat laat voor een testrun, maar morgen kan niet vlug genoeg komen uiteraard....

Plaatsing van de spoel alsmede de gevoeligheids instelling is kritischer dan de testopstelling deed vermoeden.

We gaan het zien.

Groet, Bert
 
Hoe harder de motor draait des te kritischer wordt het.

BTW, je hoeft de motor niet aan te slaan.....die draait wel op de wind ;)
 
Ik zal het je gekker vertellen Boris:
De schakeling zoals je die getekend hebt, kan ternauwernood stationair toerental aan....
Schakelen zoals de Hall sensor van de RcExl dat doet ( "0" bij detectie, "1" bij geen detectie) werkt niet, omdat de schakeling heel "wazig" uit detectie valt. Vermoedelijk vanwege dat het carter als een spoel gezien word, en om een of andere reden detecteert hij dan heel lang na....
Tornen met de hand geeft prachtig scherpe ontstekingswaarden, maar van zodra je de starter er op zet, begint het tijdstip te fladderen.
De hysteresis van deze schakeling is ook niet helemaal wat het wezen moet overigens....

Ik heb de schakeling terug naar de originele bezetting met BC547 en BC557 gedaan, en de sensor verzet, en verdomd, opeens een motor die ogenschijnlijk regelmatig wil lopen....
Maar bij toerentallen net rond/onder minimum heeft de schakeling zoveel tijd nodig om te "herstellen" dat hij niet meer op tijd terug naar nul valt....

Maar nu kom ik er aan de hand van het datablad van de IC achter, dat een spoel van 150 tot 300 uH heel ongunstig is voor ons, en voor lagere uH waardes moeten er heel andere condensatoren en weerstanden omheen het IC....

Die zijn nu onderweg, gaan we het opnieuw proberen zodra dat binnen is. Want ik heb een lopende motor gezien, en dat betekent dat het mogelijk MOET zijn....

Groet, Bert
 
Al een stuk terug (POST #33) heb ik een simpele "detector" voorgesteld maar daar ben je aan voorbij gegaan. Prima dat recht heb je natuurlijk maar ik heb van het begin af mijn bedenkingen gehad bij waar je mee verder bent gegaan. Je bent nu bezig met een oscillator die je verstemd door er metaal bij in de buurt te brengen. Het vervelende is dat ALLE metalen een verstemmend effect hebben en dus invloed zullen hebben. Dat heb je nu dus ondervonden.
Helaas ben ik bang dat je met deze schakeling niet veel verder zal komen. Er zit gewoon te veel ander metaal omheen om een zuivere timing te krijgen en houden.

Probeer de oplossing die ik heb voorgesteld. Die is niet afhankelijk van een oscillator maar alleen van magnetisme. De beïnvloeding van de andere metalen is dan verwaarloosbaar. Alleen op het moment waarop de stalen pen van de krukas langs de sensor komt zal er een puls afgegeven worden. Die wordt dus door inductie opgewekt.
De grootte van die puls is afhankelijk van de sterkte van de magneet, de afstand tussen de "sensor kern" en de krukas pen en niet als laatste het aantal wikkelingen van de spoel. Met wat relatief simpele elektronica kan die puls stevig opgepept worden en gebruikt worden om de ontsteking te triggeren.
 
Hoi Ernst,

Er was een reden waarom ik aan die schakeling voorbijgegaan ben:
Bij die vorm van pulsopwekking, die ook in motorfietsen van de wat oudere generaties toegepast wordt, is de vorm en hoogte van de puls afhankelijk van het toerental: hoe hoger de naderingssnelheid, hoe eerder, uitgedrukt in krukgraden, de puls een bepaalde triggerwaarde bereikt (en daar maken de meeste systemen handig gebruik van voor het bewerkstelligen van de ontstekingsvervroeging). Nadeel is dat je beneden een bepaald toerental gewoon niet voldoende puls hebt, en dat maakt het afstellen van de timing door met de hand de krukas rond te draaien en het schakelpunt te zoeken ook onmogelijk, en dat is toch een vereiste om de boel überhaupt aan het lopen te krijgen.
De RcExl ontsteking heeft echter per sé een niet-verlopende puls nodig en rekent zelf zijn vervroeging uit.
Met een anders opgezette ontstekingsunit (eentje die geen processor heeft maar gewoon een condensator, en een thyristor die triggert bij een bepaalde pulshoogte), zou de door jouw voorgestelde oplossing feilloos kunnen werken, maar dan is het niet een kwestie van "wat draad om een spijker wikkelen", je moet dan zorgvuldig rekenen om de gewenste vervroeging te verkrijgen.

Tenminste, dat is wat ik van het geheel begrijp (vroeger hard zitten studeren op de ontsteking van mijn oude Honda CB400T, die precies zo'n pick-up i.c.m. CDI had)

In principe zou wat jij voorstelt wel kunnen, maar dan zou er een electronica-dingesje achter moeten zitten wat triggert op het moment dat de richtingscoëfficiënt van de puls van teken wisselt (door de nul gaat), en eerlijk gezegd, ik heb geen flauw idee hoe ik dat zou moeten maken.
Daarvoor is mijn practische kennis van electronica gewoon te gering.
Blijft ook nog steeds het probleem dat beneden een bepaald toerental er geen voldoende puls, en dus ook geen ontsteking mogelijk is....

Daarnaast, ik zie op het werk zat vergelijkbare toepassingen waarbij naderingen met véél hogere frequenties (tot 6000 Hz op de tanden van een starterkrans) feilloos gedetecteerd worden, OOK met een inductieve sensor die aan alle kanten omgeven is door metaal, precies als wat ik nu probeer te doen....

Voorlopig zit ik te wachten op de condensatoren om de LC-kring beter te kunnen afstemmen (ik werk nu noodgedwongen met condensatoren die voor 300 uH spoelen bedoeld zijn i.c.m. met een spoel van 100 uH, bedoeling is naar 30 uH met bijbehorende condensatoren te gaan), want ik ben er van overtuigd, dat er iets fout gaat op het punt waar de krukpen onder de spoel vandaan is, maar het signaal nog moet wegsterven.
Ook heb ik nog mijn twijfels bij de hysterese, die groter lijkt dan wat in het IC datablad opgegeven is, maar ik kan niet goed beredeneren wat die vergrootte hysterese veroorzaakt en hoe dat te verhelpen....

Groet, Bert
 
Laatste stand van zaken:
-Schakeling is enigszins aangepast, om te zorgen dat de uitgaande puls ook onder belasting met voldoende sterkte bij de ontstekingsunit aankomt.
Dit is gemeten en bevestigd.
-Ik heb een eenvoudige Oscilloscoop geleend, om de vorm van de puls te bekijken, deze blijkt een gewone blokgolf te zijn, precies zoals hij hoort te zijn. De neergaande flank vervormt heel licht in de buurt van de nul, maar de opgande flank is scherp en hoekig, precies zoals hij hoort te wezen (de ontsteking schakelt op de opgaande flank.
-Met de scoop ook vast kunnen stellen dat de blokgolf niet van vorm verandert als het toerental verandert (tenminste, niet tot aan het startertoerental, en daar treden de problemen reeds op maar dat ligt dus NIET aan de pulsvorm)
-met diezelfde scoop vast kunnen stellen dat de blokgolf regelmatig van tijdsduur is, dus wat ik eerder dacht (dat het signaal ging fladderen op hogere toeren) blijkt NIET het geval te zijn.

De ontsteking laat zich triggeren door deze schakeling, maar schiet mij maar lek: zodra ik de starter er op zet, is er om een of andere reden geen vonk meer.
Met de Hall-sensor volgt de ontstekingsunit wél gewoon de sensor....

Dus ondanks dat volgens mij aan alle voorwaarden voldaan is (goede puls van voldoende signaalsterkte, juiste grafiek-vorm, consistente timing) is er blijkbaar nóg een voorwaarde waar het geheel aan moet voldoen.

Ik kom er niet achter welk detail ik over het hoofd zie, waarom de ontsteking wel de Hall-sensor, maar niet de naderingsdetector volgt....

Zijn er nog electronica specialisten hier die ideën hebben?

Groet, Bert
 
Back
Top