...En als de fabrikant en de leverancier zeggen dat het niet hoeft, dat je ze gewoon eens in de zoveel tijd langzaam moet laden..
Heb je een link waar dat beschreven wordt?
Een gedachtegang:
nicads ¨vol¨formeren:
Voor de gewone mensen werd aangeraden om regelmatig langzaam te laden, want dan waren alle nicads weer 100% vol. Bij langzaam laden geen probeem met overladen. Je cellen worden er wel tijdelijk lui van want alleen na snelladen werken ze goed voor hoge stroom. Ook opletten dat je ze niet helemaal leegtrekt, want een zwakke cel was ook 100% vol, maar wel 100% van een kleinere capaciteit, dus eerder leeg.
nicads ¨leeg¨formeren:
Waar ik aan denk is hoe we vroeger nicads ¨balanceerde¨. Het kwam neer op alle cellen gelijkwaardig leeg trekken (soms met weerstand tot nul volt). Bij het laden ging er in elke cel even veel energie en bij het ontladen waren ze altijd op het zelfde moment laag.
Een probleem met capaciteitsverschillen werd duidelijk bij het laden.
Vaak kon de zwakste cel een delta-piek einde voor de lader veroorzaken. Zwakste cel 100% vol, rest mischien 95% of minder, maar dus niets overladen en alles in mAh even vol.
Geen luie cellen en helemaal leeg te trekken zonder gevaar voor ompoling.
lipoś:
Wat we nu met lipoś doen is zorgen dat ze ze na het laden dezelfde spanning hebben, Sommige moeten daarvoor iets meer lading hebben en dat regelt je balancer.
Alles 100% vol. Als er capaciteits verschillen zijn, dan merk je dat pas bij diep-ontladen. Zolang er een veilige restcapaciteit overblijft is er niets aan de hand. Zou best kunnen dat de ene cel 20% overheeft en de ander 15%.
Bij laden heeft elke cel nu even veel ernergie nodig om vol te worden.
De zwakste cel was wel leger bij aanvang van de lading, maar door te zorgen dat je nooit meer capaciteit gebruikt dan de zwakste cel ontstaat er geen probleem.
A123:
Kenmerkend is de grotere toleratie voor de laadeindspanning. Bovendien heb ik zelf gezien dat een capaciteits verschil van een paar mAh een behoorlijk groot spanningsverschil kan geven.
Als ik een pack laad zonder balancer tot 3.8V gemiddeld per cel, dan kan het voorkomen dat je een spanningverschil ziet van 0.3V. Geef je even 5 seconden volgas, dan is dat vershil totaal verdwenen.
De opvallende spanningsstijging ontstaat in het laatste beetje van de lading.
Een cel met 3.6V en 3.9V schelen nauwelijks in capaciteit (99% en 100%). De grote stijging is voldoende om het laden door CV op tijd te laten stoppen (lader of constant voltage voeding). Geen overladen dus en zonder balancer hebben alle cellen dezelfde lading gekregen.
Nu het idee:
Als je zorgt dat alle A123 cellen even leeg zijn bij het begin van de lading, door bijvoorbeeld een leeg pakket standalone aan de balancer te hangen, dan heb je een ¨gelijkwaardig leeg¨ situatie biij begin van de lading.
Dan laden zonder balancer tot CV 3.6V per cel. Zodra het pakket dit bereikt, kan het zijn dat de ene cel wat meer voltage heeft dan de ander, echter er is evenveel mAh in elke cel gegaan. Bij het gebruik zullen ze dus gelijktijdig leeg zijn, ook bij diepontladen
Dus wat werkt:
1. Zorgen dat alle cellen even leeg zijn (stand alone balancer) en dan zonder balancer laden.
2. OF af en toe balanceren, maar dan wel met timer vliegen.
3. OF regelmatig controleren dat all je cellen nog hetzelfde werken en helemaal niet balanceren en met timer vliegen.
Methode 3 gebruik ik het meest nu. Ik laad rechtstreeks op een dikke voeding (14.4V voor 4S = 3.6V per cel CV) Ik schakel meestal met de hand af op het moment dat de spanningsverschillen gaan oplopen. Dit controleer ik met zoń handig robbe metertje. Ik laad in 6 minuten, dus het is lader aansuiten, koffie inschenken en dan af schakelen. Daar kkan je op wachten. 0.001 volt spannings verschil na laden. Vergeet ik af te schakelen, dan soms 0.15 volt verschil, maar nog geen probleem.
Ik ben benieuwd wat het effect is van langzaam laden volgens de fabrikant.
In het beste geval is het vergelijkbaar met langzaamladen bij nicads, dus alle cellen 100% vol, maar mogelijk wel capaciteits verschillen.
Vliegen met timer dan nodig.
Afgezien van een balanceerkabeltje heeft het geen voordelen t.o.v. gewoon balanceren. Duurt echter wel langer.
Volgens mij is methode 1 het best.
Als je met timer vliegt (altijd goed), dan zijn de andere methoden ook prima.
Wat onzinnig is, is het altijd balanceren. Daar gaat zoveel tijd in zitten, dat het snellaad voordeel verdwijnt.