...... Een motor heeft een tegen EMK, mits hij voldoende toeren kan draaien, een te zwaar belaste motor heeft dat dus niet en in principe kan je deze tegen het veld in draaien zonder dat daar veel kracht voor nodig is. .....
Sorry Hans maar dit klopt niet. In elke elektro motor wordt een tegen EMK opgewekt bij elk toerental. Hoe sneller de motor draait des te hoger zal de tegen EMK zijn die wordt opgewekt.
Die tegen EMK zorgt ervoor dat de stroom die door de motor loopt wordt beperkt. Hoe kleiner het verschil is tussen de spanning die jij op de motor zet en de tegen EMK des te kleiner zal de stroom zijn die door de motor loopt.
Het toerental kan natuurlijk nooit zo hoog worden dat de tegen EMK net zo hoog wordt als de voeding. Er zou dan geen stroom meer kunnen lopen. Dan zou er geen magnetisch veld meer zijn dus zou de motor niet kunnen draaien.
Als je de motor gaat belasten zal het toerental afnemen. Hierdoor zakt de tegen EMK en wordt het spanningsverschil groter. Daardoor zal de stroom dus oplopen. Doordat de stroom oploopt wordt het magnetisch veld dat door die stroom wordt opgewekt sterker dus zal de motor meer koppel leveren en niet minder zoals jij schrijft.
Dat magnetische veld zal sterker worden naarmate je de motor zwaarder belast. Je zal de motor NOOIT "tegen het veld in kunnen draaien zonder dat er veel kracht voor nodig is." Een elektro motor is een erg mooie tractie motor juist omdat hij een heel erg hoog koppel heeft al vanaf stilstand. Hoe denk je dat anders een trein of een tram zo snel van z'n plek kan komen. En wat denk je van de startmotor van een auto of vrachtwagen?
Hoe hoger de tegen EMK hoe minder stroom door de motor loopt en minder koppel wordt opwekt. Het is dus precies tegenover gesteld aan wat jij schrijft.
Natuurlijk zal die kracht niet oneindig blijven oplopen. Bij een bepaalde stroom is het magnetische veld zo sterk dat het ijzer in de motor verzadigd is. Je kan dan nog meer stroom door de wikkelingen blijven sturen maar dat zal weinig of geen extra kracht opleveren omdat het ijzer al "vol" zit met magnetisme en er niet meer doorheen kan. De extra stroom zal op dat moment alleen maar warmte opwekken waardoor de motor te heet kan worden.
Kijk en dat bedoel ik dus. Hier kan de motor een hoger toerental ontwikkelen en daarmee een hoger koppel.
Nee dus, precies omgekeerd. De motor levert niet meer koppel door hogere toeren maar juist minder. Het probleem is als je de motor te zwaar gaat belasten zakt de tegen EMK zo ver dat er meer dan de maximale stroom gaat lopen. Meer dan de maximale stroom zal niet veel meer magnetisme opwekken dan bij de maximale stroom dus zal de motor niet sterker worden.
Daarom moet je niet verder gaan dan de maximale stroom die de fabrikant opgeeft. Bij die stroom werkt de motor met de maximale kracht en zal hij normaal gesproken ook niet te heet worden.
Dankzij die vertraging zal de motor niet zo zwaar belast worden dat hij te ver wordt afgeremd. Bij directe aandrijving zal de schroef namelijk veel te veel energie nodig hebben om met dat hoge toerental te draaien.
Door de vertraging zal de schroef met een lager toerental draaien en is er niet zo veel energie nodig. De motor kan sneller draaien waardoor de tegen EMK hoog genoeg kan worden en de stroom binnen de grenzen die worden opgegeven blijft. Dat klopt allemaal.