Zeillogger KW140 Wilhelmina VII

Dag Kees,

Schitterende boot en prachtige details!

Ik zie dat je heel veel (kleine) onderdelen van messing maakt. Ik vraag me af hoe je alles zo strak en mooi uitgelijnd krijgt. Als ik wil (hard)solderen vindt ik het heel lastig om de onderdelen goed uitgelijnd te krijgen (bijvoorbeeld bij scharnieren). Kun je daarover wat vertellen?

Gr. Hendrik
 
Hallo Kees,
mooi sloepje heb je getoverd.
Welke houtsoort heb je voor de steven en kielbalk gebruikt en heb je bij de voorsteven nog een knie gebruikt?
(ik neem aan dat je dat niet uit een plaat hebt gemaakt, met de draad parallel aan de kiel, want dan heb je een vreselijk slappe steven)
Wat zijn de afmetingen van de steven en kiel?
Heb je de gangen nog ingelaten op de steven?
Is dat het werk waard of is koud er tegen meer dan genoeg en zie je het toch niet?
Zit er een binnensteven in?
Wat zijn de maten van de gangen en van welk hout zijn die?
Er ontbreekt een heleboel verslag om dat te zien.
En om nu het wiel te gaan herontdekken, door de sloep mogelijk 3 keer te maken en halverwege te ontdekken dat het net niet gaat op die manier....
Jij hebt tenslotte al iets moois weten te maken.
 
Hoi,

Het zijn wel hele professionele vragen die je stelt en ik moet bekennen dat ik zelf niet zo heel professioneel bezig ben geweest. Het hout dat ik heb gebruikt komt uit een vloerdeel die ik ooit bij een grote villa uit de container heb gehaald. Heel hard hout maar ik heb geen idee welk soort. Ik zaag het op maat en haal het een paar keer door mn Proxxon schaafbank om het mooi glad te maken.
De afmetingen hangen af van de maat sloep die je nodig hebt en welke tekeningen je gebruikt. De gangen heb ik wel wat (zoals jij het noemt) ingelaten op de steven omdat dit mooier was. Verder probeer ik er gewoon een mooi ding van te maken dat er ook realistisch uit ziet en houd ik me niet zo heel veel bezig met maten e.d. Als de verhoudingen maar kloppen.
 
Ik heb inmiddels de twee masten gebouwd uit een stuk hardhouten vloerdeel dat ik uit een container heb gevist. Alles eerst grof uitgezaagd en toen met de schaafbank op dikte gemaakt en hierna heb ik met een schaafje en diverse schuurgereedschappen de masten in de juiste vorm gebracht.

View media item 253423
View media item 253422
View media item 253418
View media item 253419
View media item 253417
View media item 253415
View media item 253414
View media item 253410
View media item 253409
View media item 253407
View media item 253408
 
Ik heb vanmiddag dit hele verslag zitten lezen Kees, en ik vind dat je hier vreselijk mooie dingen laat zien hoor. In het bijzonder je dek met de attributen vind ik bijzonder fraai geworden :worship::worship:
 
Harteluk dank voor alle afmetingen en antwoorden, je hebt me reuze geholpen.
Ik kan straks in het weekend lekker verder bouwen.

Veel plezier met bouwen. Er zijn op het web best wat tekeningen te vinden voor dit soort sloepen als je wat rond zoekt. Je kunt het zo precies doen als je zelf wilt. Ik heb gezocht op clinker build dingy
 
Ik heb m'n bouwverslag wat laten versloffen helaas. Toch heb ik wel gebouwd aan het model en ook foto's gemaakt maar ik vind het gewoon zo'n gedoe om foto's op de pc te zetten en te gaan verkleinen enzo. Op facebook staan ze zo maar hier is het toch weer een paar extra stappen die je moet zetten.

Eerst wat foto's van de bak waarin het net werd geleegd bij het binnenhalen. De vleetnetten waren erg dun en de haring bleef erin haken. Bij het binnen halen moesten de mannen de netten leeg schudden. Tussen de twee bakken aan stuur- en bakboordzijde konden planken gezet worden zodat het één grote bak werd.

full


full


full


full


full


full


full


full


full


full
 
En dit ding werd aan de buitenkant van de reling gehangen als het net werd binnen gehaald

full


full


full


full


full


Ik loop er tegenaan dat ik sommige onderdelen niet goed op foto of tekening heb dus ik moet soms keuzes maken op basis van wat ik wel weet. Maar ik ben er zeker van dat deze onderdelen er zo uitgezien konden hebben op dit schip
 
Back
Top