Om het landingsgestel op en neer te bewegen maak ik gebruik van de retractservo’s van Graupner en met een pull – pull systeem van stangen voor de overbrenging.
Aan de kant van de servo worden deze op de schijf vastgezet en aan de retract kant kunnen deze vrij in de nokjes heen en weer schuiven.
Als beveiliging (het staat wat slordig als de deuren dicht gaan als de wielen nog buiten zijn) is zowel bij de retract als bij de deur servo een microswitch ingebouwd. Deze schakelen de voedingsspanning van de andere servo.
Deuren open: retractservo aan en wielen gaan uit.
Wielen in: deurservo aan en deuren gaan dicht.
Omdat bijna de hele breedte van de wielkast ingenomen wordt door het landingsgestel, moeten de wieldeuren echt helemaal open. Dat had tot gevolg dat het scharnierpunt helemaal aan de buitenzijde moest liggen. De hoekversteviging moest hierdoor in de wieldeur aangebracht worden.
Dit heeft als voordeel dat de controlhorn op de deur korter kan zijn. Het scharnierpunt komt immers een mm of 5 verder naar buiten te liggen.
Tegelijk even een controle of de weglengte van de controlhorn voor het openen en sluiten van de deuren overeenkomt met die van de servohevel. 18 mm neergaande beweging blijkt voldoende om de deuren volledig te openen.
Om een goede pasvorm te krijgen wordt de hoeklijst eerst tegen het zijschot van de gondel gelijmd. Dat betekent een zowel een ronding naar opzij, als naar onderen. Als verklaard voorstander van
warm buigen worden de hoeklijsten eerst voor gebogen. Hier is de tweezijdige kromming een voordeel. De lijst kan daardoor over de hoek gebogen worden.
Voor het lijmen worden eerst wat hulpstukjes gemaakt, zodat de hoeklijst op de rechthoekzijde gelijkmatig aangedrukt kan worden.
Om vormbehoud (waar heb ik dat de laatste tijd meer gehoord) te krijgen gebeurt het verlijmen van de hoeklijsten met gebogen zijschotten. Hiervoor wordt de gondel eerst met lijmklemmen in elkaar gezet.
Nadat de lijm hard is, kunnen de hoekdelen voor de deuren uitgezaagd worden.
Pas daarna wordt de gondel definitief in elkaar gelijmd.
en volgen de hoeklijsten voor het achterste deel.
Nog even een overzicht met de uitgezaagde lijsten voor de wieldeuren. Voor extra stabiliteit van de ophanging van de retractservo is achterin nog een extra schotje geplaatst.
Het gaat helaas niet altijd goed. Bij het in elkaar lijmen van de gondel en het oplijmen van de achterste bodemplaat is de gondel iets scheluw getrokken

Dit gaf te veel spanning op het mechaniek van het landingsgestel. DUS :bad-words: er af met die zooi.
Bij de tweede heb ik dan ook maar eerst het hele landingsgestel gemonteerd en daarna de hele zwik in elkaar gelijmd
De uitgezaagde hoekstukken worden tot slot op een voor gebogen plaat balsa van 4 mm gelijmd. Hier worden de wieldeuren van gemaakt.
Voordat de tweede motorgondel gesloopt wordt nog even een plaatje van de oude en de nieuwe naast elkaar.
[/url]