zenderkeuze 2020

Discussie in 'Model elektronica' gestart door eclipse86, 19 jul 2020.

  1. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.438
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    Hallo,
    Ik had vroeger een futaba ff9 en nu al enkele jaren een taranis plus. maar de laatste 2jaar al meer ergenissen gehad en gevloek dan dat ik er plezier aan gehad heb. teveel mogelijkheden vermoedelijk. ook het updaten en verschillende firmware versies enzo doenmij de das om. en ik heb er al vele uren computerwerk opzitten en dit is niet de bedoeling. De laatste maanden bezig geweest met een dlg en f5j zwevertje, updates, ontvangers die niet meer werken, nieuwe die niet meer willen binden...

    ondertussen ook 2 trimknopjes al vervangen, ...

    nu ben ik echt aan het twijfelen, iemand vinden die alles eens wil nagaan en er tijd in wil steken om alles eens terug werkend te krijgen, (maar hier in de buurt vliegt niemand frsky) of gewoon terugkeren naar een "simpeler zender met veel minder toeters en bellen en vooral geen updates en zulke dingen, teveel om dus verkeerd te doen...

    maar er is zoveel keuze, ik zie zelfs de vorm van de zenders veranderen naar gameconsole zenders enzo...

    ik vlieg enkel vliegtuigen.
    Heb maximaal 45cc toestellen met 8servo's en dan moeten er ook kleine ontvangers voor bestaan voor in een dlg 1meter...

    liefst ook een timer erin
     
  2. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Almere
    Een zenderkeuze topic is een fragiel onderwerp, er zijn al vele verhitte discussies door ontstaan.

    Ik gebruik zelf al jaren naar volle tevredenheid Futaba, nooit problemen mee gehad en eenvoudige bediening. Ligt goed en prettig in de hand.
    Futaba heb je in alle prijsklassen en er zijn ook kleinere ontvangers beschikbaar.
    Er zijn inderdaad nog vele andere (nieuwe) merken maar daar heb ik geen ervaring mee.

    Een zender is een persoonlijke keuze, ga naar de winkel en houd de zender even vast, het verschilt per persoon wat men prettig in de hand vind liggen. Het is hierdoor lastig om iets te adviseren.

    Succes met kiezen.

    Grt,

    Arnoud
     
    Laatst bewerkt: 19 jul 2020
  3. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    10.709
    Locatie:
    Nootdorp
    Ik zou dan bij Futaba blijven. Je kunt ook overgaan naar een ander merk, maar dan heb je ook andere ontvangers nodig. Succes met je keuze !
     
  4. Frits37

    Frits37 The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Noordwest Veluwe
    Voor zover je FrsKy nog een laatste kans wilt geven en het simpel wilt houden: (ik ga ervan uit dat je een Taranis X9D plus hebt)
    - Maak een backup in Companion van je modellen op de zender
    - upgrade je zender naar versie 2.1.0 LBT (https://www.frsky-rc.com/taranis-x9d-plus-2/ , download en installeer 'firmware XJT')
    - Je ontvangers die met protocol D8 werken,blijven het zonder firmware aanpassing doen, misschien wel opnieuw te binden
    - Je ontvangers die met protocol D16 werken, moeten ook een upgrade naar firmware versie 2.1.0 LBT krijgen en daarna opnieuw gebonden worden.

    Ik heb trouwens voor het bindproces een simpel snoertje gemaakt met twee XT60 connectors (die ik bij al mijn modellen gebruik) en een schakelaar ertussen. Die zet ik bij het binden tussen lipo en esc. Dat werkt wat comfortabeler, zeker als je meer ontvangers moet binden: schakelaar in de 'uit' stand, dan met een pennetje het microschakelaartje op de ontvanger indrukken, schakelaar omzetten, bingo. Geen gedoe waarbij je eigenlijk drie handen nodig hebt.
     
  5. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    22.518
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Een Taranis (of andere OpenTX) moet je alleen updaten als het nodig is, nooit "omdat er een update beschikbaar is"...
    Ik heb in de drie jaar dat ik een Taranis gebruik maar twee daadwerkelijke probleempjes gehad: een keer zijn de drukknopjes rechts van het scherm los geraakt, heb ik op het veld kunnen oplossen met wat secondelijm, en paar maanden terug hield hij zijn datum en tijd niet meer vast, en dat was een kwestie van het batterijtje voor de interne klok vervangen.

    Voor de rest vind ik het ondanks het soms heftige gevloek tijdens de leercurve, een erg prettige zender. Er is letterlijk nóóit iets wat de zender niet blijkt te kunnen.

    En het is vermeldenswaardig, dat ik grotendeels een digibeet ben, dingen als updaten, of werken via Companion, ik zou niet weten hoe het moet...
     
  6. Frits37

    Frits37 The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Noordwest Veluwe
    De laatste upgrade was vanwege de kans op een ongecontroleerde servobeweging in een eerdere versie 2. Kwam niet vaak voor, heb ik begrepen, maar het kan je in het slechtste geval een toestel kosten. Vandaar dat ik de upgrade naar versie 2.1.0 toch maar heb gedaan.
     
  7. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.438
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    het probleem is idd dat ik nu bootloader versie 2.3.7 erop staan en opentx xpd+ 2.3.9-otx erop
    ik heb geen D8 mode meer dus al deze ontvangers werken niet meer. en ik heb 2 nieuwe D16 ontvangers Grx6 en die willen gewoon niet binden... hier en daar heb ik wel nog n ontvanger die het doet vandaar...
    de ontvangers updaten heb ik geprobeerd maar lukt me totaal niet.
     
  8. Frits37

    Frits37 The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Noordwest Veluwe
    Misschien dat Toostbeek je daar verder mee kan helpen. Dat is een OpenTX expert binnen dit forum.
     
  9. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Almere
    Updaten moet je mee oppassen, net wat Brutus zegt. Als er 1 bitje "omvalt" tijdens het updaten werkt het niet meer.
    Het nadeel van frsky vind ik dat als je ergens niet uitkomt je nergens op terug kunt vallen. Er is geen manual, alles moet je online of via fora uitzoeken. Het lijkt wat dat betreft op een smartphone, als je er belangstelling voor hebt kun je er echter heel veel mee doen.

    Andere merken leveren een manual waar iedere stap wordt uitgelegd. Het is maar net wat je voorkeur heeft.
    Ik ben zelf sinds geruime tijd IT'er, echter voor de hobby heb ik liever een systeen wat helder en duidelijk is en waarbij er een manual is waarin staat hoe de software werkt. Ieder zijn keus natuurlijk....

    Ik lees hier op het mbf echter zeer weinig over de kwaliteit van zenders / ontvangers. Futaba en Jeti bijvoorbeeld hebben 4096 stappen resolutie. Dit is dan ook de reden dat vele (top) wedstrijdvliegers vliegen met een dergelijk systeem, je kunt door de hoge resolutie heel precies sturen.
    Het is interessant om te bekijken welke resolutie de andere merken halen.

    Ook op het gebied van elektronica zijn er grote verschillen, switches en trimlevers worden veelvuldig gebruikt. Werken die nog na een aantal jaren ?
    Kwaliteit is m.i een van de belangrijkste eisen, echter in de praktijk kijkt bijna niemand ernaar.

    Grt,

    Arnoud.
     
  10. Frits37

    Frits37 The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Noordwest Veluwe
    Ik weet het, anekdotisch bewijs is geen bewijs, maar ik heb in mijn consumentenleven al heel vaak een upgrade gedaan (o.m. ooit tester geweest bij de F-16 flightsim FreeFalcon) en ik heb nog nooit meegemaakt dat door het 'omvallen' van een bitje de zaak onherstelbaar in de vernieling ging. Ik kan me geen situatie herinneren dat het echt fout ging en dat er hardware onbruikbaar werd.
     
  11. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    22.518
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Bij mij was dat een kwestie van andere ontvangers, wat ik er van begrepen heb, waren de X8R daar mee behept, en de R-X8R niet, en ik moet zeggen, dat ik het gevoel heb dat dat klopt.
    Dat zegt niet zo veel, dat kan gerust de interne resolutie zijn, maar wat is de resolutie van het uitgangssignaal van de ontvanger? En wat is de resolutie van de servo zelf?

    Het enige wat ik wat dat betreft van de Taranis weet, is dat de resolutie van de ontvanger uitgang ongeveer 0,7 us is, dus ongeveer 1500 stappen over het hele signaalbereik. Ik vind dat méér dan precies genoeg, want volgens mij komen standaard servo's niet heel veel verder dan 3 a 400 stappen.

    En om heel eerlijk te zijn: van een zender van 700 of 800 euro vind ik het wel belangrijk dat schakelaars en dergelijke het tien jaar blijven doen.
    Van een zender van 250 euro of daaromtrent, koop ik na 5 jaar gewoon precies zo een weer, en ben ik nog steeds goedkoper uit...

    De enige upgrade die ik eigenlijk wel zou willen hebben, is de hall-element sticks.
     
  12. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    22.518
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Denk niet dat dát is wat Arnoud bedoelt, meer dat door een beschadigd cruciaal bitje het programma niet meer functioneert, maar dat is dan meestal een kwestie van opnieuw laden. Maar het kan je wel flink aan het zoeken zetten, als je er van uitgaat dat de nieuwe software "vers" is, en dus foutloos...
     
    Laatst bewerkt: 20 jul 2020
  13. Frits37

    Frits37 The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Noordwest Veluwe
    Ik heb de hall sensors in de X9D plus en dat bevalt prima. Montage is een fluitje van een cent, er staan diverse filmpjes op YT.
     
  14. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Almere
    Klopt, als er iets fout gaat is de hardware natuurlijk niet meteen defect, je zult dan opnieuw moeten laden. Het kan dan inderdaad behoorlijk zoeken zijn.
    Ik ben er zelf lange tijd terug door de service dienst van Futaba en vele andere merken op gewezen, updaten lijkt leuk, maar pas ermee op waren zijn wijze woorden.
    Hij was toen zelf niet een voorstander van updaten door de gebruiker.

    Wat je schrijft over servo's is helmaal waar, bij een "standaard" servo is het aantal stappen zeer gering, een hoog resolutie zend / ontvang systeem heeft dan geen zin.
    Je zult dan ook hoge resolutie servo's moeten toepassen, die zijn er zeker. Echter, die hebben een iets ander prijskaartje.

    Grt,

    Arnoud.
     
  15. Frits37

    Frits37 The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Noordwest Veluwe
    Bij FrsKy worden updates eerst als beta aangeboden en er is een legioen testers dat die updates graag op de pijnbank legt om te kijken hoe die het doet. In mijn ervaring worden de definitieve updates pas aangeboden als FrsKy er gerust op is. Wat niet altijd wil zeggen dat er geen enkel foutje in kan zitten, maar volgens mij zijn de risico's beperkt.

    Maar het blijft een beetje als Apple en Windows: wil je een gesloten systeem of een systeem waarbij je heel veel zelf kunt, met alle positieve en negatieve gevolgen van dien.
     
  16. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    8.567
    Dat een zender intern een hoge resolutie heeft, is belangrijk. Vooral als er mixers, dual rates en slagbegrenzingen e.d. worden toegepast. In de zender worden dan veel berekeningen uitgevoerd en als de interne resolutie te laag is ontstaan er op de servo-uitgang kleine fouten in de servo-uitslag door afrondingen in de berekeningen. Als de interne resolutie erg hoog is, dan hebben de afrondingen geen invloed op de servo-uitslag.
     
    Arnoud Snel vindt dit leuk.
  17. Helikapoter

    Helikapoter

    Lid geworden:
    11 mrt 2006
    Berichten:
    422
    Locatie:
    West-Friesland
    na vervanging van mn Futaba Fx22 voor een jeti DS12 nu zeer tevreden met dit systeem , wel even leren hoe het een en ander werkt (nog steeds lerende)
    Maar wat een fijn systeem om mee te werken en in te stellen ( en te vliegen) :thumbsup::thumbsup:
    Futaba is ongetwijfeld goed , maar de Jeti menu's zijn toch net wat duidelijker en logischer in gebruik naar mijn persoonlijke mening .:koud:
     
  18. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    691
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    D8 zit er nog wel in, maar je hebt in Companion het EU vinkje bij de settings aangezet waardoor die bij het downloaden de OpenTX versie zonder D8 support heeft gedownload. De oplossing is vrij simpel: EU vinkje uit en daarna de firmware opnieuw downloaden via Companion. Dan download hij de OpenTX versie waar D8 weer aan staat en als je die opnieuw flashed (met de zender uit, dan wordt ook de bootloader bijgewerkt naar 2.3.9) dan kun je die D8 ontvangers daarna weer gebruiken. Als je de zender niet kunt flashen als die uit staat dan moet je Zadig (lastiger) of ImpulseRC Driver Fixer (simpeler) installeren en uitvoeren. Lukt dat dan nog niet, dan kun je ook flashen zoals je eerst deed en dan de firmware-file op de SD kaart zetten en dan vanuit OpenTX aanroepen om op die manier de bootloader te flashen naar 2.3.9. Het is echter geen ramp als je bootloader een iets oudere versie is.

    Even voor de duidelijkheid: het EU vinkje zet alleen de D8 optie aan of uit in OpenTX, er verandert helemaal niets aan de firmware van de zendmodule (XJT) door het aanpassen van dit vinkje!

    FrSky heeft niet de moeite genomen om D8 uit de LBT firmware te halen, daarom zit het er nog steeds in en is het nog steeds bruikbaar ook al gebruik je de LBT firmware. Dat is wel fijn voor de mensen die nog D8 ontvangers hebben liggen. D8 voldoet niet aan LBT (Listen Before Talk) en daarom levert FrSky hun zenders sinds 2015 uit met een versie van OpenTX waar het standaard uit staat (zijn ze verplicht). Maar je kan dat dus simpel zelf oplossen... Bij de ACCESS gebaseerde zenders kan dat echter niet meer, D8 is daarbij geen onderdeel meer van de firmware.

    Waar heb je die G-RX6 ontvangers vandaan? Komen ze uit Europa of heb je ze uit China laten komen? Als je ze zelf uit China hebt laten komen dan zit er vermoedelijk FCC firmware in en dien je de LBT firmware erin te zetten.

    Als je ACCST v2.1.x firmware gebruikt voor je zendmodule (XJT) dan betekent dat dat je alle D16 ontvangers over moet zetten naar ACCST v.2.1.x. ACCST v2.1.x is niet compatibele met ACCST v.2.0.1 en ACCST v1 en vice versa. D8 blijft gewoon werken als je ACCST v2.1.0 in de XJT zendmodule hebt, daar verandert niets aan!

    Hopelijk maakt dit het wat duidelijker. ;)
     
  19. jan

    jan

    Lid geworden:
    26 feb 2008
    Berichten:
    381
    Locatie:
    5076
    Ik gebruik gewoon de FF9 na mijn metalen 1024A PCM kast, kosten tegenwoordig niets en vaak nog bijna nieuw in de doos en zo slecht werkt 35Mhz PCM nu ook weer niet. Geen gedoe met computers, uploads etc. Wat moet je anders met een toestel dan rollen, gieren, stampen en gasgeven, daar heb je toch geen laptop met stuurknuppels voor nodig?:cool: Nadeel vind ik nog steeds de elektronische trims, heb ik geen gevoel bij.:(
     
  20. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.965
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Een zender moet je passen, net als dat je schoenen moet passen.
    Ik heb vroeger met de Robbe FC18 gevlogen, beviel prima.
    Daarna met de Graupner MX22, ook perfect.
    Daarna heb ik een Jeti DS16 gekocht, vreselijk ding, ik vond hem niet lekker in de hand liggen, koud, vierkant, terwijl het een handzender was.
    Verkocht... toen een Taranis gekocht.
    Dat is wel veel uitzoekwerk en de kwaliteit is niet geweldig.
    Ik heb van iemand een Frsky Horus X10 vast mogen houden en die vind ik geweldig.
    Ik heb er ook minder moeite mee met programmeren, hij is wat duidelijker hoewel het eigenlijk gewoon hetzelfde is als de Taranis.
    Ik zou zelf niet meer teruggaan naar een Jeti, Graupner of Futaba.
    Ten eerste krijg je zoveel meer voor veel minder geld met een Horus.
    En ik programmeer hem gewoon in de zender, dus niet via Companion in de PC.
    Als je 1 standaard model aanmaakt kan je dat steeds weer gebruiken als basis voor andere modellen.
    En als je problemen hebt zijn er genoeg mensen hier op het forum maar ook op het duitse Frsky forum die kunnen helpen.

    GJ
     

Deel Deze Pagina