Bouwverslag Quickie schaal 1:2

De beiden rompen zijn grof klaar. Nu moeten ze komen weer in de definitieve vorm geschuurd worden. Hier en daar zit de piepschuim nog behoorlijk dik. De platen die op de romprug zijn aangebracht zijn plaatselijk wel 8 cm dik. Hier wordt weer een deel vanaf geschuurd om de ronding in het toestel te brengen.

IMG_1076-1.jpg


Vandaag gewerkt aan de nieuwe kielvlakken. Deze worden zoals eerder gezegd opnieuw gemaakt om ze afneembaar te maken. Door ze afneembaar te maken wordt het transporteren een stuk eenvoudiger. Om een sterk kielvlak te krijgen zijn ook deze uit piepschuim gesneden.
Nadat de kielvlakken waren gesneden zijn er buisgaten in het piepschuim gesneden. Hierin worden aluminiumbuizen van 12mm ingelijmd.

IMG_1073.jpg


IMG_1074.jpg


De kleine buis moest vanuit de losse hand, dus zonder spant, worden gesneden maar dat ging prima. Iets nawerken met een ronde vijl en het paste perfect.

In ieder kielvlak komen twee aluminiumbuizen. Op onderstaande foto zijn de buizen in het piepschuim aangebracht. Voor de duidelijkheid heb ik identieke buizen (voor het plaatje) op de piepschuim kern gelegd.

IMG_1075.jpg


De voorste buis wordt tegen de neuslijst gelijmd en de achterste heeft een triplex spant gekregen om het uitbreken tegen te gaan.

IMG_1077.jpg


Na het beplanken wordt het richtingsroer uitgesneden. Aan de onderzijde wordt tussen de buizen nog een servocompartiment ingebouwd voor de aansturing van het richtingsroer.
 
Het is weer zondag

Het eerste karwei van deze dag was het opruimen van de bouwruimte.
Afgelopen week was er een van snel werken en niet opruimen. Ik heb er een hekel aan om te werken tussen de rommel dus vandaag eerst alles opgeruimd. Als je daarvoor een zondag kiest, is de kans groot dat er iemand thuis is die je daarbij wil helpen. Toen het geheel weer schoon en opgeruimd was kon epoxy worden aangebracht op de onderzijde van de voorvleugel. Enige tijd terug is de bovenzijde gelamineerd en vandaag ging exact hetzelfde proces van start voor de onderzijde.

Op de bouwtafel heb ik de mal weer aangebracht waarin de vleugel komt te liggen, nu echter in omgekeerd positie (op de kop dus).
Nadat de liggers zijn geschaafd wordt er tussen deze liggers glasvezels aangebracht.

IMG_1078-1.jpg


De glasvezels zijn vooraf op maat geknipt en in volgorde opgehangen.

IMG_1081.jpg


Als je het zo ziet hangen dan is het een behoorlijke hoeveelheid glasvezels. Vandaag is echter de onderkant van de voorvleugel met glasvezel versterkt. Net als bij de bovenkant zijn er een aantal strengen glasvezel (220 gr/m2) aangebracht met breedte 60mm, te weten:
240 cm (6 stuks)
225 cm (3 stuks)
200 cm (2 stuks)
150 cm (2 stuks)
115 cm (1 strook)
100 cm (2 stuks)
65 cm (1 strook)
dat is in totaal 32 meter, oftewel 2 m2 (420 gram gewicht)

Verder zijn er nog glasvezels aangebracht met breedte 20mm:
150 cm (5 stuks)
100 cm (5 stuks)
dat is 12,5 meter (55 gram)

Epoxy hars: 560 gram

Dus 2 kilogram vezelversterking in de voorvleugel. Dat is leuk om te weten voor het vliegtuiggewicht.
Het vezelgehalte is 46% (475gr / 1035 gr). Dat is toch erg goed, want 60% haalt de professionele composietenbouwer nog maar amper.

IMG_1084-1.jpg


IMG_1085.jpg


IMG_1083.jpg


Na aanbrengen van al dit alles, is afgerond met balsa planken, die met veel gewicht (ongeveer 25 kg) in de natte vezels gedrukt worden. Het hars komt er in de hoeken uit.

IMG_1088.jpg


IMG_1087-1.jpg


IMG_1086.jpg


Dit balsa hout wordt later afgeschaafd alvorens de vleugel volledig beplankt wordt. Zo eindigt het glasvezel laagje toch nog mooi vlak.
 
Vervolg hoofdvleugel

Een paar dagen geleden zijn de buizen ingelijmd voor de hoofdvleugel. Die buizen zijn voorzien van een spant van triplex dat in het piepschuim samen met de buis is vastgelijmd. Om te voorkomen dat die spanten later kunnen uitbreken is dit verstevig met een laagje glasweefsel.

PICT7801.jpg


PICT7802.jpg


PICT7804.jpg


En dan kunnen de (hoofd) vleugeldelen worden beplankt,

PICT7807.jpg


Op de achtergrond zijn nog de twee kielvlakken te zien die inmiddels zijn voorzien van de neuslijsten. Dus ook nagenoeg klaar om te beplanken.
 
Great job, MrLaVo. How will you cower the wing balsa - you will painted or with a thermofilm?

Hello Mindaugas,

Due to circumstances I had less time to build. :-(
In response to your question. I cover all the wings and the body with balsawood (2mm).
When this step is ready, I want everything coverd with Oracover. Oracover is a good film that lasts for years. The only drawback is the cost of Oracover for a RC aircraft of this size. Thanks for the drawing of the Ams Oil racer. By the way, have you received the mail and the files?

Greetings mrlavo :bye:
 
Goed bezig!

Hoi MrLaVo,
naar aanleiding van afgelopen woensdag toch maar eens naar je vorderingen gaan kijken.
Ik moet zeggen; puik werk en mooi verslag.

Groeten
 
Indrukwekkend projekt!
Verbazingwekkend dat je zo snel kunt bouwen en dan ook nog zo veel foto's en tekst op het forum plaatst.
Je bouwt er 2 - is de 2e voor een collega-piloot? Helpt die ook met bouwen of is die vooral 'sponsor'?
 
Indrukwekkend projekt!
Verbazingwekkend dat je zo snel kunt bouwen en dan ook nog zo veel foto's en tekst op het forum plaatst.
Je bouwt er 2 - is de 2e voor een collega-piloot? Helpt die ook met bouwen of is die vooral 'sponsor'?

Hallo Ron,
Ik begrijp je reactie want dit is iets anders dan bij:
Alles moet
Snel
Maar werkelijk gaat het zo
Langzaam

Hier wordt doorgewerkt en dat kan inderdaad vernieuwend en verbazingwekkend zijn :D

Het was u een genoegen met mij kennis te hebben gemaakt
 
Laatst bewerkt:
In alle rust ging de bouw weer verder

Voor de bouw verder gaat, begin ik iedere dag weer met een filmpje. In 1 minuut en 56 seconden wordt daar een airbus A340 in elkaar geplakt.....

Building an AIRBUS A340-600 airplane at high speed - AMAZING.

Wat gaat het snel,...........

De hoofdvleugels zijn allemaal beplankt. Vervolgens is het passend gemaakt op het vleugel middenstuk. Daarbij wordt als laatste het spant ingeplankt wat onder de beplanking wordt geschoven met constructielijm.

DSC00947.jpg


DSC00948.jpg


Voordat alles wordt vastgelijmd wordt eerst het instelhoekverschil tussen de vleugels gemeten. Ook wordt de positie tussen de vleugels en het V stelling gecontroleerd.

PICT7841.jpg


Vervolgens is het vleugelmiddendeel met constructielijm vastgelijmd aan de romp.

PICT7855.jpg


De hoofdvleugels sluiten mooi aan op de romp,

PICT7853.jpg


PICT7848.jpg
 
Voor de vorming van het achterdeel van de romp is het beter om de cabinekap op de romp te plaatsen. Deze kap heeft een beetje een bolvorm die zo mooi vloeiend kan overlopen naar het achterdeel van de romp. Om die reden het bovendeel van de voorzijde van de romp klaar gemaakt. Nu kan er een frame worden gemaakt waarop de cockpit uiteindelijk wordt aangebracht.

IMG_1091.jpg


IMG_1090-1.jpg
 
Afgelopen week was de grote glasvezelkous binnen gekomen. Met deze kous wordt het 2e kanaal voor de uitlaatpijp gemaakt.
De uitlaatpijp komt in de romp door deze epoxybuis te lopen. Achter de voorvleugel gaan de uitlaatgassen via een klein pijpje naar buiten. Vandaag, onder het genot van de nieuwste CD van Pat Metheny, heerlijk met epoxy zitten kliederen.

IMG_1095.jpg


De glasweefsel kous is over een 80mm regenpijp aangebracht nadat deze was voorzien van vaseline en keuken folie.

IMG_1094.jpg
 
Door te bouwen met piepschuim kan je in de aanvang van het bouwproces grote vorderingen maken. Het vervolg echter gaat iets langzamer, het aanbrengen van de balsa op het piepschuim is een proces wat je niet snel moet willen doen.

IMG_1099.jpg
 
Pffff, ineens ben je toch klein behuisd. :? :rolling: ;) Wat zou ik dit prachtige toestel graag willen zien vliegen. :yes:

*op volgende update wacht* :worship:
 
MrLavo,

Met interesse volg ik in stilte uw bouwvorderingen. Erg leuk om te zien hoe hier iets moois ontstaat. Dit is even wat anders dan een ARF!.

Ik wens u succes met deze mooie constructie.

Eeen aantal postings terug laat u een piepschuimpiliotenhoofd zien met de toebehoren. Zou u me kunne aangeven waar u deze spullen gekocht heeft. Zelf ben ik bezig met ene motorzwever van 1:2,5 en daar heb ik nog ene mooie pop voor nodig. Axel is me een beetje prijzig, bovendien is zelf maken ook leuk.

Alvast bedankt voor de info.
Alex
 
MrLavo,

Eeen aantal postings terug laat u een piepschuimpiliotenhoofd zien met de toebehoren. Zou u me kunne aangeven waar u deze spullen gekocht heeft. Zelf ben ik bezig met ene motorzwever van 1:2,5 en daar heb ik nog ene mooie pop voor nodig. Axel is me een beetje prijzig, bovendien is zelf maken ook leuk.

Alvast bedankt voor de info.
Alex

Halllo Alex,

In antwoord op jou vraag,
Het hoofd van piepschuim heb ik gekocht bij de groothandel voor hobby materialen Robbelien Robbelien - Shop
Je moet eens zoeken bij deze firma (zoekwoord tempex) dan krijg je diverse afmetingen en hoofden te zien.

Bij diezelfde firma heb ik ook een potje Acrylic flesh tint verf gekocht die ik met een spons heb aangebracht.
Het petje (1 euro) en het de trui (4`a 5` euro) heb ik bij de Action gekocht. De 1e zonnebril was daar € 0,79 ik heb echter vervangen voor een ander model wat hier nog lag. De koptelefoon met microfoon komt van de mediamarkt en daarvoor heb ik € 5,90 betaald. Ik wou daar niet op bezuinigen omdat een goed contact met de piloot van levensbelang kan zijn. :-D
 
Laatst bewerkt:
Door te bouwen met piepschuim kan je in de aanvang van het bouwproces grote vorderingen maken. Het vervolg echter gaat iets langzamer, het aanbrengen van de balsa op het piepschuim is een proces wat je niet snel moet willen doen.

IMG_1099.jpg

Geweldige manier van bouwen. Ik volg jullie verslag met grote bewondering.
Ik heb de romp van epoxy gemaakt.
En daarna het tempex er uit gehaald.
Ik zie nu de grote voordelen van jullie bouwmethode.
En weer heb ik voor de moeilijke weg gekozen, zie foto.



Ik ben Sikke Postma uit Leeuwarden
 
Hallo Sikke,

Zo zie je maar weer, er zijn meer wegen die naar Leeuwarden leiden.
Wat leuk om te zien hoe jij de Quickie aan het bouwen bent. Iedere manier van bouwen heeft zijn voor en tegen. Ik moet zeggen dan je al een heel eind op weg bent en het ziet er strak uit.

Kunnen we van de zomer in formatie vliegen,.......

mrlavo
 
MrLavo,

De koppen zijn wat te groot voor mij maar toch bedankt voor de info. Mijn motorzwever word 1:2,5 dus het totale corpus zou zo'n 75cm moeten zijn en de breedte van het hoofd zo 7 a 8 cm.

Dus als iemand nog ideen heeft dan hoor ik het graag.
Alex
 
Laatst bewerkt:
De koppen zijn wat te groot voor mij maar toch bedankt voor de info. Mijn motorzwever word 1:25 dus het totale corpus zou zo'n 75cm moeten zijn en de breedte van het hoofd zo 7 a 8 cm.

Dus als iemand nog ideen heeft dan hoor ik het graag.
Misschien paspoppen die ze gebruiken in baby- en kleuterkledingzaken? Een keer lief vragen bij de Prénatal en uitleggen. Meestal worden dat soort vragen gehonoreerd met de invulling van de wens omdat het een uniek idee is. :yes:
 
Back
Top