Werptechniek(en)

Discussie in 'HLG/DLG/F3K' gestart door arno888, 13 jan 2008.

  1. firefox309

    firefox309 Guest

    ik kan zonder aanloop tot +-40 meter raken , maar als ik die paar stappen extra doe, die ik in mijn normale gooien doe, dan raak ik toch bijna 10m hoger hoor.
     
  2. Peter Aanen

    Peter Aanen

    Lid geworden:
    20 apr 2006
    Berichten:
    387
    Locatie:
    Wolvega
    Berrie,

    Misschien dat je de punten 3 en 4 kunt omdraaien; ik probeer tijdens de aanloop al de zender van rechts naar links te draaien, dus voordat je begint met draaien.

    Timing en oefenen is belangrijk. Ik gebruik de zender om tijdens de aanloop al rotatie energie op te bouwen. Zender van rechts naar links roteren levert met gestrekte arm VEEL rotatie energie. Zender dan ook met veel kracht versnellen (en beet blijven houden); wanneer je de zender arm stopt, of naar binnen haalt, geef je de rotatie energie door aan je torso. Op het laatste moment komt pas de werparm naar voren. Het kost best kracht om de werp arm gedurende de draai zo ver mogelijk naar achter te blijven houden. Moment wanneer de werparm er pas bij in komt is ongeveer 270 graden voor het loslaten.

    Ik geef nog steeds de voorkeur aan een stevige aanloop, in tegenstelling tot Alex. Het kan zijn dat bij snelle doorstart taken en gemakkelijkere thermisch condities, ik de aanloop verkort om korter op de grond te zijn. Dit kost me dan wel enkele meters start hoogte.

    Succes,

    Peter
     
  3. firefox309

    firefox309 Guest

    Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
  4. jasperdlg

    jasperdlg

    Lid geworden:
    11 dec 2008
    Berichten:
    478
    Locatie:
    Nijmegen
  5. Berrie

    Berrie Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    9 feb 2004
    Berichten:
    4.478
    Locatie:
    Schoonhoven

    Vanmiddag heb ik dat even geoefend met de Supergee. Wat me opviel was dat de worpen die gevoelsmatig het minste kracht kosten, maar "lekkerder" liepen, het hoogst kwamen.

    De laatste landing eindigde weer eens in de sloot, als de logger droog is kan ik het 'harde' bewijs laten zien. Misschien is het 37 meter in plaats van 32 meter.............
     
    Laatst bewerkt: 31 jul 2010
  6. Fotor

    Fotor Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 sep 2006
    Berichten:
    5.899
    Locatie:
    Hillegom
    Je hebt hem te pakken! Je moet geen kracht willen zetten. Je moet gaan 'slingeren', snelheid maken, niet je spierballen gebruiken. De enige kracht die je gebruikt is het afwikkelen van je 'opgedraaide' romp en het slingeren van je arm met je schouder (vooral niet je biceps). Concentreer je op 'snelheid', niet op 'kracht'.
    Eerder heb ik al eens opgemerkt dat je veel te vroeg je arm al naar voren bracht. Gaat dat al beter? Het eerste deel van de draai moet je je arm voor je gevoel overdreven ver naar achteren houden (echt overdrijven, daardoor wind je vanzelf je romp op), tijdens de 2e helft van de draai komt je arm pas naar voren door je romp terug te draaien en tegelijkertijd je arm als een lange slinger rond te slingeren. Ik ben zelf erg laat met het naar voren brengen van mijn arm, ik wikkel eerst mijn romp voor een groot deel terug en geef dan pas de finale zwieper met mijn arm. Volgens mij heeft Loet die stijl ook (maar dan nog veel harder).
     
    Laatst bewerkt: 31 jul 2010
  7. firefox309

    firefox309 Guest

    de rotatiesnelheid is van levensbelang ;) maar het is oh zo moeilijk om dat te maximaliseren
     
  8. jasperdlg

    jasperdlg

    Lid geworden:
    11 dec 2008
    Berichten:
    478
    Locatie:
    Nijmegen
    hier nog een filmpje van bruce davidson
    [URL=" - Bruce Davidson DLG Launch Technique[/URL] en hij draait ook echt super snel.

    volgens mij doet hij het volgende met zijn voeten. de laaste stap die je zet voor je met de draai begint zet je al achterstevoren neer en dan maakt hij zijn draai af.

    maar wat hij ook doet is in het stukje dat hij rond loopt hij een soort halve ovaal. zoals dit ( of dit )

    en met zijn zender doet hij volgens mij het volgende. Bij de aanloop houdt hij hem dicht tegen zich aan en als hij dat rondje gaat draaien gooit hij de zender om zich heen.

    en zijn laaste worp was 57 meter hoog dat staat bij het filmpje. hij wilde het IHLAC record verbreken. en 194 feet is ong 57 meter hoog!
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
  9. firefox309

    firefox309 Guest


    daar zit je mis :)
    het is bewezen zoals net bij de schaatsers die een pirouette doen, dat je van buiten naar binnen moet komen met je armen om rotatie snelheid op te bouwen.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
  10. jasperdlg

    jasperdlg

    Lid geworden:
    11 dec 2008
    Berichten:
    478
    Locatie:
    Nijmegen
    oke mijn vader zat ook te kijken en vond het ook al raar dat hij na de worp zijn zender weer dicht tegen zich aan had.
     
  11. YVES DE VRIENDT

    YVES DE VRIENDT

    Lid geworden:
    19 jan 2009
    Berichten:
    621
    Locatie:
    LYON, FRANCE
    Overigens : die Bruce is een nogal zwakke launcher, want hij geraakt zelden boven de 60 yards. Gisteren heb ik ook gehoord "via via" dat hij zich ingeschreven heeft voor een schaatscursus. Waarschijnlijk om beter pirouettes te leren draaien.
    Allé, allé . . . discuté . . .:eek:ntopic:
    Yves

    PS: serieus gedeprimeerd nadat je mijn mobilhome voor Herentals in de hoek wilt duwen:(
     
  12. firefox309

    firefox309 Guest

    ja yves, ge moet dat begrijpen eh...

    trouwens... misschien kan je mee doen met die cursus? dan verrekt ge uw spieren niet meer hehe :)
     
  13. jasperdlg

    jasperdlg

    Lid geworden:
    11 dec 2008
    Berichten:
    478
    Locatie:
    Nijmegen
    meschien wel je liessen.
     
  14. YVES DE VRIENDT

    YVES DE VRIENDT

    Lid geworden:
    19 jan 2009
    Berichten:
    621
    Locatie:
    LYON, FRANCE
    't zal wel zijn Jasper. . . meschien wel mijn liessen :rolling:
    Pas op : voor Herentals sta ik op scherp.
    Zeg vuurvosje : wanneer publiseeren jullie eigentlijk feitelijk de internationale deelenemerslijst bij Mac Dona...sorry ik bedoel bij Mac H ?

    Yves
     
  15. Berrie

    Berrie Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    9 feb 2004
    Berichten:
    4.478
    Locatie:
    Schoonhoven
    Ja, langzaaaamaaan komt het! Enkele weken geleden ben ik met Dennis op een avondje wezen gooien. Ik geen spullen mee, Dennis de Twister. De Twister gooit zowieso veel makkelijker dan de Supergee, dat wel. (heel knap van Alex dat hij dat heeft weten te maken) Dennis de zender, ik, blootsvoets in het grasland, gooien. Daarbij overkwam het me ook een keer dat ik dacht 'niets' gedaan te hebben in de worp, en toch moest ik de Twister hoger zoeken dan bij andere worpen. De reactie van Dennis was dan ook dat ik wel voor hem mocht gaan gooien op een wedstrijd.

    Nu komt het erop aan, dat gevoel nogmaals, maar dan bewuster, te beleven, op te slaan in het koppie, en daar verder mee oefenen.


    Dat is het em nu net voor mij, als ik mijn spieren niet kan gebruiken, waar kan ik dan (van mijn lichaam) feedback van krijgen wat ik doe..... kennelijk zijn de "positiesensoren" van mijn ledematen, nodig om bewegingen te coordineren niet helemaal in vorm :(


    Daar ben ik zeer bewust mee bezig geweest, echter, het naar voren gooien deed ik toch vanuit mijn armspieren. Vandaar dat ik op een gegeven moment iets verrekte in mijn bovenarm en geen kopje thee meer voor me uit kon tillen. Gelukkig was dit na 1 dag al weer over.

    Dat is ook het moment dat je zenderarm naar binnen getrokken wordt, danwel naar voren (terug) gedraaid wordt?

    ja, jij gooit ook als een kanon.

    Kijk ik de logfile terug van gisteren, dan heb ik van de 25 worpen er zeker 5 van 40 meter tussen zitten, met als topper een hoogte van 44 meter! (en die zat niet in een bel) De andere werphoogtes zaten tussen de 35 tot 39mtr.

    Ik heb nog wat Supergee logfiles van zomer 2009 bekeken. Toen gooide ik ook nog met een stoeptegel om mijn nek, en zonder preset, de hoogtes lagen toen tussen de 28 en 32 meter.

    Bekijk ik logfiles van dit voorjaar, wel met handzender en preset, dan zijn de hoogtes rond de 35 tot 38 meter.

    Mijn doel voor dit jaar is om, met mijn Supergee, want daar is dan mijn vergelijking op gebaseerd, om standaard minstens 40meter te gooien.

    Alle investeringen en verbeteringen hebben wel effect! Maar voorlopig vorm ik geen gevaar voor de top 5 van Nederland ;)
     
    Laatst bewerkt: 1 aug 2010
  16. firefox309

    firefox309 Guest

    ik heb laatst op een bijna windloze dag staan gooien met de logger...
    ik heb ook zowat die stijl van bij het laatste halve draaitje toch een stevige lel aan die vlieger te geven.
    ik merk dat het wel effect heeft hoor.
    ik kom tot hoogtes van gemiddeld 45m.
    binnenkort kan ik mijn Flow gooien, en dan ook eens loggen.
    want volgens mij is het heeel veel afhankelijk van toestel tot toestel.

    maar ik heb ook maar 1 dlg, dus kheb geen vergelijking :)
     
  17. Fotor

    Fotor Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 sep 2006
    Berichten:
    5.899
    Locatie:
    Hillegom
    Er zit inderdaad veel verschil tussen de vliegtuigen. Mijn eerste full-size kist was een blaster2. Een heerlijk vliegtuig om te vliegen, maar hij gooide als een bus (vind ik nu, vond ik toen absoluut niet!). Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik de Fireworks weggooide. Met slecht weinig inspanning gooide ik al minstens net zo hoog dan op volle kracht met de blaster. Wow, wat gebeurde daar nou?? Waar komt dat verschil vandaan? Iemand die een tip van de sluier kan lichten? Stijvere romp, ander profiel, gewicht, speelt vast allemaal mee. Maar dat de verschillen zo groot zijn....
     
  18. firefox309

    firefox309 Guest

    het gewicht zal geen grote rol spelen, want de fireworks is standaard bijna 80gr lichter dan de blaster :) en zwaardere dinge gooit men verder :) (of hoger in ons geval)

    maar inderdaad... het speelt allemaal rol.
    ik ben dus erg benieuwd naar hoe andere toestellen gooien, maar ik ben linkshandig en dus beperkt :)
     
  19. Sadkingbilly

    Sadkingbilly

    Lid geworden:
    15 apr 2007
    Berichten:
    2.935
    Locatie:
    Groningen
    Mijn Twister gooit een stuk hoger dan de Aspirin, voor mijn gevoel niet alleen omdat 'ie zwaarder is (scheelt ruim 30 gram) maar de Aspi lijkt ook wel meer luchtweerstand te hebben ofzo, komt niet zo lekker van de vinger en lijkt ook minder uitgangssnelheid te hebben. Datzelfde met de MiMi, die is natuurlijk een stuk lichter maar volledige ballast (40 gram) lijkt niet exreem veel meer hoogte op te leveren.
     
  20. Berrie

    Berrie Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    9 feb 2004
    Berichten:
    4.478
    Locatie:
    Schoonhoven
    Fotor, bij de FW5, laten ze iets doorschemeren van de factoren die daar van invloed op zijn:

    FW5 - HLG

    Ik probeer daar ook van te leren. Inmiddels ben ik begonnen aan twee nieuwe full size DLG's. Ik ga proberen het volgende te verwezelijken:

    - lichtere (gelijk gewicht is ook goed) en stijvere staartboom door gebruik van HM carbon. nadeel: brosser, breekt sneller.
    - Neus van de romp korter (geinspireert door Twister 2)
    - Lichtere vleugeltips, al lijkt me dit moeilijk te doen met een gebagde schuimvleugel
    - Staartgroep dichter naar de vleugel. Rudder en elevator wegen al snel 12 gram. Als je die een paar centimeter naar voren schuift heeft dat best invloed op de massa traagheid.

    Even uit mijn hoofd:
    Supergee heeft 520mm tussen traling edge vleugel en leading edge stabilo.
    Twister II zit op 500mm.
    Stobel op 480mm. (hier twijfel ik)

    De afmetingen van staartgroep zelf van bovengenoemde zwevers verschilt, naar mijn mening, onderling erg weinig.

    off topic vraag:

    Ik meen me te herinneren dat Alex toen hij de Twister nog met gebagde vleugels vloog, geexpirementeerd heeft met verschillende staartboom lengtes. Helaas kan ik die posts niet terug vinden. Volgens mij heeft hij toen ook (vooral?) naar het cirkel gedrag gekeken onder invloed van korte/lange staartboom.

    Kan iemand zich dat herinneren, en weet waar die post staat?
     
    Laatst bewerkt: 2 aug 2010

Deel Deze Pagina