GPS route RC duikboot

Discussie in 'Duikboten' gestart door Blup-blup, 3 jan 2011.

  1. MDBG

    MDBG

    Lid geworden:
    10 feb 2005
    Berichten:
    2.335
    Locatie:
    Provincie Groningen
    Joël,
    Stefan en Sven beide lid van Sonar hebben zo een met 4 of 5 rotors apparaat.
    Gaat precies daar naar toe waar je wilt en blijft precies hangen waar je wilt.
    Komt ook nog terug.
    Zit veel electronica in.
    Kijk maar eens bij Sonar.de of je iets kunt vinden.

    Hein
     
  2. Blup-blup

    Blup-blup Guest

    Hein,

    dat is ook precies zo een Mikrokopter uit mijn vorige reactie. Maar na contact opgenomen te hebben met Mikrokopter zelf, willen ze mij niet helpen omdat zo een rotorapparaat werkt met een flightcontroller en geen servo's! Vreemd dat ze niet eens de moeite nemen om een eventuele oplossing voor te leggen, want een uitgang voor actuatoren lijkt mij een uitgang die ook geschikt zou moeten zijn voor servo's?
     
  3. Neem eens contact via de personen die in de ..Link.. hun ervaring en verslag hebben geschreven.
    Geef de moet niet zomaar op.
     
  4. Paul Konings

    Paul Konings

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    428
    Locatie:
    Achlum - Friesland
    Joël,

    Ik begrijp dat je teleur gesteld ben door de reactie van Mikrokopter, vanaf hun kant gezien is het te begrijpen dat ze ter bescherming van hun handel niet het achterste van hun tong laten zien.

    BTW, heb van Hydroid een folder over die REMUS 600 gekregen en wat huurprijzen. Deze REMUS 600 beschikt over een accu van 1 kW-hr en kan met een standaard snelheid van 4,5 kn het meer dan 10 uur volhouden.

    nvg,
    Paul
     
  5. Blup-blup

    Blup-blup Guest

    Hey Paul,

    Ja ik ben inderdaad redelijk teleurgesteld, maar ik ga zeker even mensen lastigvallen in het modelhelikopters afdeling haha :p Maar zou het misschien kunnen dat je een fotootje of scan van het foldertje naar me toe kan sturen?! Ik kan namelijk heel moeilijk in contact komen met de Nederlandse distributeur van Hydroid.

    Die Remus dingen zijn zeker te prijzig om zelf aan te schaffen als ik zie dat ze alleen verhuurd worden?
     
  6. ISOLA2

    ISOLA2

    Lid geworden:
    5 okt 2008
    Berichten:
    3.891
    Locatie:
    BRECHT BELGIE
    Joël

    Ben zelf ook op internet op zoek geweest naar stuuraut voor model zeilboot niets gevonden, zelf een windvaan klein en gevoelig genoeg om in de model wereld te gebruiken bestaat niet. Daar om zelf aan de slag gegaan om sensoren te ontwerpen en via een micro controller een automaat te maken. De aut voor hely en vliegtuigen werken met een 3 axis bewegings detector om te helpen bij het vliegen.
    De GPS systemen om autonoom te vliegen zijn nog altijd zeer prijzig .
    Denk dat om een duikboot onder water een bepaald traject te laten afleggen je nauwkeuriger en gemakkelijker werkt met tijd, afgelegde afstand en koers zoals het voor het GPS tijdperk, en nu nog altijd ( ter controle ) gedaan word. :)
     
  7. ISOLA2

    ISOLA2

    Lid geworden:
    5 okt 2008
    Berichten:
    3.891
    Locatie:
    BRECHT BELGIE
  8. Blup-blup

    Blup-blup Guest

    Hey René!

    Bedankt voor je reactie, en sorry voor mijn late reactie. Maar laptops zijn niet zo goed tegen valpartijen, dus was een aantal dagen offline haha.

    Maar dat klinkt best interessant, maar moet je dan niet rekening houden met heel veel factoren, zoals snelheid, stroming ed. Ik zag ook dat je een GPS aided systeem stuurde, maar hoe werkt dit precies?
     
  9. ISOLA2

    ISOLA2

    Lid geworden:
    5 okt 2008
    Berichten:
    3.891
    Locatie:
    BRECHT BELGIE
    Joël,

    Dat GPS systeem via een microcontroller en de bij behorende softwaere word je stuursysteem bediend, heb dit bijgevoegd om de hoge prijs die je betaald voor een profesioneel systeem :rolleyes:

    Je moet om zo te navigeren inderdaad rekening houden, met de stroming met een duikboot kun je wel de wind vergeten. Voor de stroming bestaan er atlassen die om het uur van het getij de richting en sterkte aangeven.
    Dat soort navigeren noemt men gegist bestek, en hier speelt de ervaring van de navigator.

    In een zeilboot moet je bijkomend rekening houden met de windrichting.
    In grote lijnen de opzet:
    Bij start de pos. inlezen in MC bij uitvallen RC zender laten terug keren naar start door op dat ogenblik de pos. te vergelijken met de start pos. en dit via compaskoers.
    Als de wind tegenzit zal er moeten gekruist worden, dat door telkens GPS, Compas en windvaan te vergelijken en B.V. bij 60° overstag te gaan en zo in steeds kortere slagen je start pos. te berijken dat is natuurlik gemakkelijker gezegd dan gedaan :D dus ga me nog een tijdje kunnen amuzeren :rolleyes:
     
    Laatst bewerkt: 27 jan 2011
  10. TuxBrothers

    TuxBrothers

    Lid geworden:
    27 dec 2010
    Berichten:
    407
    Locatie:
    Waddinxveen
    Lijkt me geen probleem ;)

    Een heli werkt overigens ook gewoon met servo's om de swashplate (zeg maar de rotorkop) te kunnen besturen
    Verder zit er een regelaar op die de motor, gyroscoop en andere elektronische zaken regelt.

    Aan alle mensen die duikboten bouwen:
    Ik zit altijd met diep respect jullie forums af te snuffelen, ik heb zoveel bewondering voor jullie projecten, petje af!
    Wat zit een heli dan toch weer lekker simpel in elkaar!

    Heb ik toch een (waarschijnlijk stomme vraag) met wat voor zender/ontvanger houden jullie contact met een duikboot?
     
  11. Blup-blup

    Blup-blup Guest

    Hey heren,

    Om te beginnen klinkt het heel interessant René! Ik denk dat ik inderdaad ook meer in die richting moet kijken. Komt hier vervolgens nog veel programmeren bij kijken of zijn er redelijk kant en klare pakketten te verkrijgen?
    Ik neem aan dat dit systeem wel nog te overriden valt met een standaard RC? Om em nog veilig naar de kust te brengen :p

    En Gerard, fijn dat je het topic ook even joint! Weet jij toevallig of zo een mikrocontroller ook gewoon via de servo's te besturen is?!
     
  12. Hallo blup-blup,
    Ja er komt aardig wat programmeer werk bij kijken. Maar laat het je niet afschrikken. Ik zou als ik jouw was eens kijken in de Arduino hoek en met name de standaard sensors die je eraan kan hangen. Op hun website kun je naar de playground en daar vind je allerlei voorbeelden en mini programmaas om je op weg te helpen. De programmeer taal is C++, het unieke aan arduino is de bootloader waardoor hij luistert naar hun programmeeromgeving en de vele libraries die het een stuk eenvoudiger maken. Het is open-source en dus heel veel mensen werken automatisch mee om het steeds beter en ge-avanceerder te maken.

    Ik kom zelf ook uit de duikboten hoek (lang geleden, het stof staat er aardig dik op), vlieg met helicopters (en tri/wii copter) en bouw schepen met allerlei functies gebaseerd op het arduino principe (ook feedback). Het is eigenlijk niets anders dan een atMega 8/168/328 chip met een experimenteerboard. Ik ontwerp en bouw ze nu meer naar hoe ik ze nodig heb en naar de ruimte die ik heb. Ik heb het in een jaartje geleerd en ik heb normaal nooit iets te maken gehad met dit soort dingen. Even ter illustratie dat het niet heel erg ingewikkeld is.

    Voor de stabilisatie van de boot kun je kijken naar helicopter gyro's. Je kunt hele goedkope vinden in HongKong met heading hold. Je kunt als je verder zoekt in het wii-copter draadje hier ook naar 3d gyro/accelarator gaan. Het signaal dat naar een de regelaars gaat is een PWM signaal en kan dus worden gebruikt voor een regelaar of servo. Er is heel veel mogelijk, maar veelal is en blijft het experimenteel.

    Persoonlijk zou ik eerst zorgen dat je een goed werkende duikboot hebt en pas daarna electronica toevoegen. Je kunt gewoon de microprocessoren tussen het systeem hangen. Je kunt een ontvanger uitlezen en mixen met de feedback van de sensoren en daaruit een koers laten bereken en dat vervolgens doorsturen naar een servo (of servo's met een x-staart).

    Ik lees al een tijdje mee, doe ik wel vaker. Maar ik weet uit het verleden dat er inderdaad heel veel dromen voorbij komen en mensen heel vaak de zoekknop niet meer gebruiken. Daarom ben ik niet zo actief meer in dit deel van het forum. Je idee moet kunnen werken, maar alles valt en staat hoever je wil gaan en wat je ervan verwacht. Je kunt een sensor van 10 euro niet vergelijken met een sensor van 10000 euro.

    Danny

    PS: linkje naar de playground scroll naar beneden en je zit vanzelf je gps: http://arduino.cc/playground/Main/InterfacingWithHardware#Input
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 29 jan 2011
  13. TuxBrothers

    TuxBrothers

    Lid geworden:
    27 dec 2010
    Berichten:
    407
    Locatie:
    Waddinxveen
    No problem ;)

    Ik snap niet helemaal wat je bedoelt...
    Wat wil je er precies mee gaan doen, en waarom heb je die van een heli nodig?
     
  14. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    In de eerste paar meter onder water is GPS nog redelijk op te pikken mits je een heel goede antenne en zeer gevoelige ontvanger hebt. Je kunt het niet af met zo'n 50 euro ontvangertje. Je zult al snel naar industriële onvangers toe moeten en al snel moeten gaan denken aan 250 euro of meer voor een ontvanger met antenne.

    Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een GPS voor civiele doeleinden een opzettelijke afwijking heeft. Deze kan oplopen tot zo'n 30 meter en verloopt over een periode van zo'n 20 minuten. Als gevolg van reflecties door het water kunnen die afwijkingen snel groter worden. Kans is dus groot dat de GPS "naast het water" als positie aan gaat geven.

    Minder elegant is een oplossing met een boei achter de duikboot aan. In de boei doe je een externe antenne en de coaxkabel (ca. 2mm diameter) van de antenne voer je de duikboot in. Daar zit de GPS-ontvanger. Zo heb je wel eeb betere positie. Je duikdiepte is beperkt door de lengte van de coaxkabel naat de antenne.
     
  15. Blup-blup

    Blup-blup Guest

    hehe, beetje achtergrond informatie is altijd handig om te geven ja :p Nou bij de mikrocontroller helikopters bestaan er Autopilot systemen die met GPS werken en dan vervolgens de helikopter aansturen om een vooraf ingestelde route te volgen.
    Maar na contact te hebben gehad met Mikrocontroller zeiden ze dat de helikopters werken via een airflight systeem en dus niet standaard servo's aan kunnen sturen!
     
  16. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Microcontrollers kunnen niks (heel bot gezegd). ;) Alles zul je moeten programmeren. Nu hebben veel microcontrollers een uitgang voor PWM waarmee servo's prima te besturen zijn. Dus de beperking is het aantal uitgangen van de microcontroller. Over het algemeen voldoende om 8 of meer servo's aan te sturen.
     
  17. Blup-blup

    Blup-blup Guest

    Hey Sleurhutje, daar heb ik inderdaad ook rekening mee gehouden en heb dus een compromis gemaakt dat de ontvanger zelf best boven water mag drijven om zo alsnog de signalen op te vangen! En het is geen cm werk, dus een afwijking van +- 2 meter is nog wel te doen, om em weer aan de kust te brengen wordt ie geoverride door een Futuba F14 ( keuze moet nog gemaakt worden )!
     
  18. Blup-blup

    Blup-blup Guest

    In hoeverre is daar een programma voor te krijgen om het te vergemakkelijken? Is het dat de in- en uitgangsignalen nog gedefinieerd moeten worden en dat slechts de sensoren en actuatoren een poort toegewezen moeten krijgen? Of krijg je een blanco chip mee welke volledig zelf geschreven moet worden?
     
  19. Blup-blup

    Blup-blup Guest

    Hey Danny van Dijk,

    ik weet niet waarom maar heb je post echt over het hoofd gezien! Maar Arduino is wel een rijke bron aan informatie! Heb ooit C++ programmeerwerk gedaan op school maar daar was ik ook al geen held in. Maar het is fijn om te zien wat de mogelijkheden wel niet zijn, het programmeren moet dan waarschijnlijk uitbesteedt worden voordat ik op de atlantische oceaan eindig haha.
     
  20. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Chip is leeg. Alles dat je wilt doen is dus programmeerwerk. Voor de multi-copters en AUV-besturingen zijn kant-en-klaar code beschikbaar gesteld zodat het redelijk eenvoudig is om alles in de controller te schieten en ermee te kunnen werken. Maar dat geldt voor "standaard" configuraties. Iets afwijkends betekent altijd zelf (laten) programmeren.

    Voor het aansturen van servo's zit bij bijv. de Arduino een standaard commando als je gebruik maakt van het "Basic" programmeertaaltje. Dan hoef je niet gelijk met een complexere programmeertaal als C in de weer. Vaak is dit genoeg om alles te kunnen doen. De code wordt uiteindelijk gecompileerd en in de chip gezet. Fijne van de Arduino is dat de ontwikkeltools gratis zijn, de kosten van de boards meevallen en er een enorme hoeveelheid info op het internet te vinden is in duizenden forums.
     
    Laatst bewerkt: 29 jan 2011

Deel Deze Pagina