Zin en onzin van power boxen

Mijn zender ook (JR DSX9). Zegt netjes dat de spanning van de accu 10,1V is terwijl deze 9,9V is (3S LiFePo) op de Fluke. Maar als de spanning op de zender op 9,2V staat dan is dat op de Fluke ook 9,2V. 8O En daar helpt de schrale calibratieinstelling helemaal niets bij. De afwijking is niet lineair. :? Toch zorgen dat je niet tot het uiterste gaat. Liever 30% over dan 1% tekort. :lol:
 
de ICE regelaars hebben een BEC die je per 0.1 volt in kunt stellen,
Ik zie ook duidelijk 6 volt op mijn DX8 als ze niet belast zijn.

Bart,
 
T,
Het is alweer een paar jaar geleden. De gecrashte sleper was een 62cc, en geloof me, dat geeft een forse klap. Die was dwars door het dak van een caravan gevlogen en ook nog door de bodem denk ik.

Laten we het er op houden dat de kist veel te snel gebouwd was en de elektronica niet secuur ingebouwd noch goed gecontroleerd was.
Kijk, als je niet aan die voorwaarde voldoet dan moet je geen KISS principe hanteren, want dat werkt alleen met gedegen werk.

Alsof de duvel ermee speelt, laat ik nou vandaag een fors probleem hebben met mijn MB339, de (erg dure) 12-22R ontvanger/weiche heeft me in de steek gelaten is onverklaarbaar volledig dood. Terwijl er een uur van tevoren niks mis mee was.
Gelukkig op de grond en niet mid-air.

Morgen maar es bellen met WEA.

Ik hoor toch niemand in zijn vuistje zitten lachen hè, anti-powerboxers en KISSboys!!! :) :)
 
Ik hoor toch niemand in zijn vuistje zitten lachen hè, anti-powerboxers en KISSboys!!! :) :)

Anti powerbox is wel iets overdreven Richard .

Als je veel servo,s in een model hebt is het wel makkelijk als je meer aansluitingen hebt .

Voor mijn modellen zie ik dat niet als nodig aan.
Ik kan alle servo,s in de ontvanger steken. :D

En je ziet maar weer dat je het duurste van het duurte kan inbouwen en toch kan het kapot gaan.
Je kan van geluk spreken dat het op de grond is gebeurt .

Het kostenplaatje was wel erg groot geworden als het tijdens een vlucht was gebeurt.

Mijn device is (voor mijn modellen) altijd nog " minder = meer "

Mvg Johan
 
@richard, dat heeft dus niets met powerboxen te doen. Slechte inbouw is altijd een probleem. Een goede kiss setup is dan altijd stukken betrouwbaarder.
 
Wat een gedoe allemaal:

Geheel volgens de traditie van KISS:
Ik heb in mijn BO 105 (12 kilo, Rigid) gewoon vier analoge S9206 onder de tuimelschijf en een 0.08 sec/60 graden, 8 kilo digitaalservo (weet type niet uit mijn hoofd, zit te diep weggebouwd om even te kijken) op de staart, in combinatie met het zo'n beetje het simpelste gyrootje wat er te koop is (G400). Alles rechtsstreeks en zonder verlengsnoeren in de ontvanger geplugd. Verder een simpele Futaba safety switch, waarvan de voedingsplugjes zoveel mogelijk in de uiterste stekkerplaatsen van de ontvanger gestoken zijn om stroomconcentraties in de rail van de ontvanger te voorkomen.

En als je het zo simpel houd, kun je toe met gewoon 4 cellen NiMH en
in mijn geval zijn dat twee 3600 mAh paketten die continue parallel staan en dus als een pakket van 7200 mAh werken.

Vanwege mijn werk staat het altijd twee maanden stil, om daarna twee maanden in gebruik te zijn. Ik zet het spul altijd geladen op de plank, en als het twee maanden stil gestaan heeft ontlaad ik de boel en laad het weer op, onder controle van de ontladen en geladen capaciteiten.

Ik kies sowieso altijd een pakket wat ongeveer 3 x groter is qua capaciteit dan wat ik op een middag nodig denk te hebben: zelfs de soms achterlijk snelle capaciteitsafname van sommige NiMH's (heb wel eens 50 % afname in anderhalf jaar gezien) brengt je dan niet in de problemen, maar in boven beschreven BO heb ik na 2 1/2 jaar nog steeds gewoon 7200 mAh tot mijn beschikking.

Powerbox? Voorlopig nergens voor nodig....

Groet, Bert
 
Voor wat betreft Powerboxen, Weiches of hoe je hoe het ook noemen wilt (ja, ik weet dat er verschil tussen zit); bestaat er ergens een regel hoeveel capaciteit (in A) nodig is voor een bepaalde set-up ??

Hoeveel A capaciteit voor de Weiche heb ik nodig voor deze set-up in een wat grotere zwever? ash-31-a
Als voeding wil ik 2 keer 2s4000 lipo's toe passen

Op Flaps 4 keer Hitec 5645 en op de remkleppen 2 keer Volz micro maxx
Op ailerons 2 keer Fut 3150 en 2 keer Graupner DS3210
Op het stabilo 2 keer Graupner DES567 en op links/rechts een analoge Hitec 755
De sleepkoppeling werkt met een analoge Hitec 805 en op het intrekbare wiel 2 St. Hitec 5645 (1 op de rem)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Arno,

Allereerst: De digi op je intrekwiel in een AFrader. Binnen mijn omgeving zijn nu al enkele modellen óf neergestort, óf ternauwernood geland (dank zij de accuspanning audio warning) omdat er tijdens het intrekken iets misgaat, de zaak vast loopt en de digi stroom gaat vreten. Nét als er thermiek gevonden wordt en je lekker lang kunt vliegen natuurlijk. Veel vliegers trekken het wiel pas in, ná de sleep (om geen vergissing met het ontkoppelen te maken) en eenmaal op hoogte zie je de positie van het wiel niet meer, als dat blijft steken.

Je wil niet weten hoe snel, zelfs een dikke Lipo, dan leeg kan raken. Powerbox of niet, het gaat mis. Wij als BIGGS adviseren onze leden een zware analoge op het intrekwiel. Uiteraard een vario of andere telemetrie met (onder)spanningsmelding is een erg veilig item.

Welke capaciteit je nodig hebt is lastig, dat is niet in één zin te beantwoorden. Er spelen meer factoren.
Ten eerste geven de fabrikanten waardes gebaseerd op uiteenlopende uitgangspunten, er bestaat geen uniforme meetstandaard. 20A klinkt natuurlijk beter als 5A voor de verkoop.

Deutsch is meestal wat euforisch met waardes die meer tegen (kortlopende) piekspanningen aan schurkt, Emcotec is m.i. behoudend en geeft zeer goed geteste waardes. Ze werken veel voor de automotive industrie en dan is een overspec killing in dat wereldje.

Wat echter bij alle "Weiches" als basisregel geldt: het koeloppervlak en de koeling, dat is wat primair telt.
Is dat in orde dan kun je je echt er van uit gaan dat je de aangegeven waardes haalt, maar als je bvb een unit inbouwt in schuimrubber, dan zul je zelfs die waardes niet halen voordat het mis gaat.

Ik heb Emcotec es een keer gebeld omdat ik voor een grote sleper een RV Mini wilde, maar die mag "maar" 5A hebben. De uiterst vriendelijke en behulpzame man achter Emcotec (ben ff zijn naam kwijt) verzekerde me dat er grote Wilga's rondvliegen met hetzelfde systeem.
Uiteraard vragen de grote flaps (die je ook niet in een verticale duikvlucht moet openen....) wel het een en ander, maar dat is hooguit tijdens het uit doen, daarna loopt het terug.

Ik heb voor mijn ST flapaansturingen waarvan het scharnierpunt van de aansturing van de flap, het punt op de roerhevel en het draaipunt van de servo arm, alledrie op één lijn liggen bij "full flaps"en dan hoeft een servo nauwelijks of helemaal geen vasthou kracht te leveren.
Precies hetzelfde in de "UP" stand. Dat is een hoop gepiel tijdens het bouwen om de geometrie van de aansturing voor elkaar te krijgen maar houdt je stroomconsumptie binnen de perken Iets wat handig is als sleper, want je maakt vele vlieguren op een dag.


Jij vraagt om een zwever.
Afgezien van mogelijk klemlopen van een servo is het verbruik in een zwever niet erg hoog te noemen, je bent ook niet continue bij hoge snelheid volle uitslagen aan het geven.

Snelheid in combo met grote uitslagen vreet wél stroom, bvb de staartroeren en binnenste ailerons van een 3D kist staan volcontinue in windkracht 11 te werken, dat gaat ampjes kosten! Maar welke 3D vlieger vliegt er nou uren achtereen?

Het aantal "steekplaatsen" wat je nodig hebt is ook een factor.
Gebruik je veel servo's zoals in een zwevervleugel dan kom je met de kleinere Emcotec te kort en moet je er een aantal alsnog direct in de ontvanger pluggen.
Daar is niks mis mee, je laat de (potentiële) grootste verbruikers dus over de Weiche lopen.
Maar anders moet je uitwijken naar een grotere Weiche die wél veel steekplaatsen heeft, en dan heb je doorgaans meteen voldoende sterke apparaten die een hoge belasting aan kunnen. Tja, dat kost geld maar een grote zwever verliezen.... we schrikken tegenwoordig nergens meer van als je de prijzen hoort voor kisten die de 10 mille overschrijden. Een ZWEVER! Niet eens een jet!

Mijn voorkeur gaat uit voor voldoende steekplaatsen, anders wordt het toch weer prullen met (al dan niet) elektronische V-kabels en daar heb ik een bloedje hekel aan.
Het wordt qua programmeren ook steeds meer onoverzichtelijk als je dat niet goed vast legt. Na een maandje weet je niet meer hoe het zat.

Ik heb complexe kisten waarbij nauwgezet bijhou in een schema, hoe alles aan elkaar geknoopt zit, zodat je weet als je bvb een 0-punt moet verstellen, of je dat moet doen in de zendersoftware, de ontvanger software(bvb Weatronic), de Weiche, de programmeerbare V-kabel (bvb van SM Modellbau) of via het programmeerapparaat van de (bvb Hitec) servo.

Kortom, Arno, je hebt nog wat uit te puzzelen....
 
Arno,

Allereerst: De digi op je intrekwiel in een AFrader. Binnen mijn omgeving zijn nu al enkele modellen óf neergestort, óf ternauwernood geland (dank zij de accuspanning audio warning) omdat er tijdens het intrekken iets misgaat, de zaak vast loopt en de digi stroom gaat vreten. Nét als er thermiek gevonden wordt en je lekker lang kunt vliegen natuurlijk. Veel vliegers trekken het wiel pas in, ná de sleep (om geen vergissing met het ontkoppelen te maken) en eenmaal op hoogte zie je de positie van het wiel niet meer, als dat blijft steken.

Dat probleem is mij bekend en ik heb al lang geleden hiervoor een simpele oplossing toegepast. In overleg met Jan/Corrien overigens. Dat is namenlijke het plaatsen van een simpel zekeringetje in de plus naar de servo; iets van max 1 A of zo (ff uittesten op het droge)

Mijn voorkeur gaat uit voor voldoende steekplaatsen, anders wordt het toch weer prullen met (al dan niet) elektronische V-kabels en daar heb ik een bloedje hekel aan.
Het wordt qua programmeren ook steeds meer onoverzichtelijk als je dat niet goed vast legt. Na een maandje weet je niet meer hoe het zat.

Dat is in deze geen thema; ik vlieg met ACT S3D in diversity en daar heb ik sowieso al 20 plaatsen geschikt voor hogere stromen (zegt ACT)

ik heb voor mijn ST flapaansturingen waarvan het scharnierpunt van de aansturing van de flap, het punt op de roerhevel en het draaipunt van de servo arm, alledrie op één lijn liggen bij "full flaps"en dan hoeft een servo nauwelijks of helemaal geen vasthou kracht te leveren.
Precies hetzelfde in de "UP" stand. Dat is een hoop gepiel tijdens het bouwen om de geometrie van de aansturing voor elkaar te krijgen maar houdt je stroomconsumptie binnen de perken Iets wat handig is als sleper, want je maakt vele vlieguren op een dag.

Diezelfde set-up is bij mij ook gepland/in voorzien

Kortom, Arno, je hebt nog wat uit te puzzelen....

Daar was ik al bang voor ( maar is ook best leuk) want eenduidige data zijn wat dit thema betreft nergens te vinden.
Ik heb hier een hele mooie weiche van Engelsmann; die kan continue 6 A aan en kortstondig 15 A. De kans dat ik veel stroom trek is alleen dan als de landingskleppen open gaan ( 4 x die Hs servo's) Staan ze eenmaal open dan is in principe niets meer nodig ..............
Zoals ik al eerder ook tegen Dirk opmerkte; eerst alles maar eens klaar maken en dan maar flink gaan roeren op het droge :confused: en meten natuurlijk
 
Laatst bewerkt:
Arno,

Dit gebruik ik op het wiel servo
DPSI OCP - JR
DPSI OCP - JR | DPSI OCP | DPSI SYSTEME

Elektronische Überlastsicherung mit integriertem Schutz vor Überspannungsspitzen
Schaltet einen angeschlossenen Verbraucher (Servo, Pumpe, Zündung o.ä.) bei Überstrom oder Kurzschluss ab
Schützt LiPo-Spannungsregler oder Akkuweichen durch Reduktion der Verlustwärme bei Kurzschlüssen oder Überstrom
Einfache Programmierung mit automatischem Erlernen des Maximalstromes
Anzeige des Maximalstromes mittels LED-Blinkcodes
Automatische Wiedereinschaltung nach 5sec. Wartezeit programmierbar
Schutz vor Überspannung durch den Dynamoeffekt leistungsstarker Digitalservos (ab ca. 7,5V)
Dauerstrom 8A

Rudermomentberechnung
Berechnung des Schwerpunktes
RC-Network Modellbau Magazin
EXCEL-RECHENPROGRAMME
FLUGWISSEN
http://www.mbsroegner.bizland.com/Druckverteilung_an_Klappe.pdf
BEC regulators »Jeti MAX BEC 2
Voor mijn ASW28 met 15 digitale servo's
MAX BEC 2 - BEC regulators » MAX BEC 2 : JETI model s.r.o.
 
Bedankt Michaël,

dit is inderdaad een goede oplossing met die DPSI OCP ! Maar ik vraag mij na het lezen van de manual of deze zo veel meer doet als het door mij voorgestelde zekeringtje .........

Van een andere collega had ik al ook deze Jeti als voorstel gekregen. Is inderdaad een mooi dingetje ....
Betekent dus dat 12A voor duurbelasting voldoende is ?
 
Laatst bewerkt:
Ik heb de Max Bec 2D in gebruik in mijn Jet en werkt perfetc.

Een vlieger bij ons heeft ook gekozen voor de Max Bec 2 in zijn Extra (of was het de Sukhoi) omdat deze 12A continu aan kan en 20A piek.
 
Is een retract servo dan geen betere optie? Die heeft ook anti jam edg standaard. En 180 graden uitslag.
 
eneloop

Even terug komen op de Eneloopcellen.
Heb van de week effe een snelle test gedaan
Ik ben geschrokken 8O

Een 5cellen 2000mAH eneloop die al een tijdtje lag ,na de laatste lading.
Ontladen met 1 Amp kwam er ongeveer 1500mAh uit. Vervolgens geladen met 0,6A reflex (iets meer dan 2000mAh er ingeladen)
toen ontladen met 6Amp er kwam maar 150mAh uit voor hij afsloeg :08:
(en net voor het afslaan was de belasting nog maar 4Amp)

OEPS en ik heb een 18KG P-51 met 10 servo's gevlogen :schrik:
Ben ik blij dat mij iemand verteld heeft dat die geen grote stromen kunne leveren (en dan vind ik 6Amp nog geen hoge stroom)
 
Is een retract servo dan geen betere optie? Die heeft ook anti jam edg standaard. En 180 graden uitslag.

Misschien wel ja; ik heb gekozen voor de Hs5645 omdat die om te proggen is tot een slag van 180 graden; (optimale benutting van de kracht met een zo klein mogelijke hevel) het al dan niet blokkeren van een servo op die plek is inderdaad een risico. Mijn keuze is het om de servo apart te zekeren maar dit wordt langzaam een beetje :offtopic: hier geloof ik ......
 
> Maar waarom zitten er geen zekeringen in de Powerbox ?

Ik ben hier dus eens naar op zoek gegaan en heb niks daar over op de sites
van powerbox en emcotec kunnen vinden, waardoor ik dus de conclusie heb
getrokken dat ze dat niet doen. Want het is toch echt een verkoop argument.

Als ze wel een zekeringen zouden gebruiken zijn het polyfuses, dit zijn zelf herstellende zekeringen, waardoor je geen gevaar loopt dat bij een te
hoge stroom de zekering er uit gaat en je dus een servo mist, terwijl het misschien een stroom piek was.

Bart.

gevraagd, kapotte power box, dan gaat ie onder het mes.:-)
 
Ik weet niet hoe het intern zit bij powerbox, maar ik weet wel dat, wanneer er 1 servo uitfikt, de andere gewoon blijven doorwerken.. (zien gebeuren)
 
Omdat een powerbox bedoeld is om de defecte servo er uit te branden. De powerbox moet nooit de stroom uitschakelen van 1 servo want hoe weet hij nu wanneer een servo zwaar belast is of stuk is? Dit instellen is ook niet handig want dat gaat ook een keer fout.
 
Back
Top