Zin en onzin van power boxen

Dat vind ik een goede uitspraak!
Het heeft bij mij in een lang verleden zo gewerkt, een aileron servo begaf het. Gelukkig alles op de grond maar het model stond wel bijna in brand.
De sluiting was tot aan de Emcotec te zien maar die bleef stug doorwerken. Dat zegt wel iets over de kwaliteit van zo'n unit. Een ontvanger was al lang doorgefikt.

Moet ik wel opmerken dat de servo het begeven heeft omdat de 5 cels accu's volgeladen waren. Achteraf bleek dat deze servo niet tegen een pasgeladen 5 cels NC (soms tot boven de 7V) spanning kon.
Fabrikanten zijn (waren) ook niet altijd duidelijk in dat opzicht wat wel en persé niet kon.
Tja, de 5 cellen NC zat er in omdat de Emcotec (eerste generatie) dat nodig had. En die generatie bezat nog geen spanningsregeling op de uitgangen...Met de huidige generaties kan dit niet meer voorkomen.

Servobrand04.JPG


Servobrand05.JPG


Servobrand01.JPG


Servobrand09.JPG


Servobrand10.JPG


Servobrand11.JPG


Servobrand08.JPG
 
> Omdat een powerbox bedoeld is om de defecte servo er uit te branden.

dit is een beetje raar want als er hoge stromen gaan lopen is de servo je
minste zorg, zoals je ziet bij Richard en mij is de servo kabel de grootste
zorg, die smelten en maken kortsluiting, en dan kun je nog zoveel power
hebben dat fik je zeker niet meer door, zeker niet met de regelaars die in
die powerboxen zitten van 7 tot 10A.

En wat jij zegt dat een zekering er uit gaat bij grote belasting is met
polyfuse helemaal niet waar, en als de fuse toch tript hersteld hij weer.

Maar 1 ding is zeker dat een power box een ander voeding voor de servo's
heeft als de ontvanger, waardoor de servo's alleen maar lijden( een lagere
spanning krijgen ), en de ontvanger niet. Maar dit heeft zich bij de
AR9100 bij mij ook bewezen dat dat werkt, servo's waar heel traag en de
ontvanger bleef werken.

Maar dit zo schrijvende begrijp ik nu wel de filosofie achter de spanningsregelaar
met stroom begrenzing. Deze zorgt er namelijk voor dat de
voeding voor de ontvanger altijd genoeg blijft krijgen.
Dat is dus bij de AR9100 anders daar moet je er gewoon voor zorgen dat
je voeding dikke stromen kan leveren om de voeding naar de ontvangers
op pijl te houden.

Bart
 
Bij de ar9100 is dat exact gelijk. Dat is niet meer dan een ontvanger en powerbox in een. Ook bij een powerbox moet de accu genoeg spanning leveren aan de powerbox anders heeft deze niet genoeg voor de ontvanger.
 
In de AR9100 zit geen stroom begrenzing, in powerboxen en emcotec 's wel
Dat zit namelijk in die spannings regelaars.

Dat is het grote verschil,

Bart,
 
Stroom begrenzing? Niet in de oudere powerboxen, alleen in de geregelde en dan nog schakelen ze vaak de regeling uit als de stroom te hoog wordt om overbelasting te voorkomen. Dan staat de accu volledig op de uitgang. Zo werken de kleinere schakelaren zoals de powerbox sensor ook. Begrenzen kan maar dan tot 10A per uitgang oid?
 
wellicht interressant voor dit topic:

ik heb vandaag een aantal metingen verricht in het circuit van mijn servo's in een een yak van 2.2 meter. tijdens de bouw viel de enorme traagheid van de servo's op. net als het feit dat ze servo's geen pit hadden. ik heb per servo een meting gedaan icm met een 5A bec die ik als test gebruikte bij montage.
even wat belangrijke gegevens op een rij:

servo's betreffen ds9990 ( digitaal, brushless, 19 kg)
de metingen zijn gedaan met een geijkte mëgger.
hoge kwaliteit snoeren gebruikt
alles rechtstreeks aangesloten op de ontvanger.

in eerste instantie heb ik de spanning gemeten. deze bleek bij het bewegen van de servo, maar zonder belasting aan het roer al 2 tiende volt in te zakken. onder belasting een halve volt. Dit vroeg om een stroom meting. die komt wanner het roer snel, maar zonder belasting beweegt op 1.5 A! !!!!op één servo!!!! dat zijn relatief gezien zeer hoge stromen.

zijn er hier soms meer mensen die dergelijke metingen hebben verricht?

gr

n.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Met kleine servos van 12 kg zit ik op 750mAh tot 1A. Het zijn echt piek stromen. De moet enorm wild sturen als het continu wilt meten. Mijn ervaring is dat wild sturen op de grond meer belast dan normaal vlieggedrag. Op een 3d kist waar je met veel vermogen snapt gaat dat niet op.

In jouw geval zou een 8-15 A bec nodig zijn.
 
hmm...

Hoe denk je dat het komt dat ik zulke hogen stromen meet? Zijn het onrealistische waarden? Jij hebt dezelfde servo's toch?

Ik twijfel of ik een powerbox sensor switch ga gebruiken of misschien een powerbox evolution.

Wat denk jij?

gr,

niels
 
Ik denk dat 1.5A helemaal niet zo gek is. 10A stroom voorziening zou mooi zijn. Sensor is wat te zwak lijkt me. 8-15A turnigy bec met lipo, of 2s life zou ik doen.
 
Mijn idee is ook "minder is meer". ALLE extra elektronica die je extra in je model bouwt kan, en zal dus ook, defect gaan en wat gebeurt er dan? Maar er zijn ook mensen wiens model juist gered is dankzij die extra elektronica! Wat is dan wijsheid?
Hier ga ik geen adviezen geven want dat is dan MIJN idee en mijn instelling. Voor en ander kan dat een verkeerd idee zijn. Dus hier zal iedereen zelf moeten uitmaken wat hij/zij wil.

Dan het "isoleren" van servo's die extra zwaar werk moeten verrichten. Dat is in mijn ogen wel een goed idee. Hoe je dat doet is weer een bron van discussie(s) dus zijn daar ook een heleboel meningen over.
Omdat ik "minder is meer" hanteer is mijn idee dat je daar niet speciaal een powerbox of zo iets voor nodig hebt. Afhankelijk van de functie van die servo kan je bijvoorbeeld een zekering in de plus leiding van alleen die servo monteren. Gaat die servo dan echt te veel stroom gebruiken dan klapt die zekering eruit en wordt de rest beveiligd. De accu kan dan niet te snel te ver ontladen worden.
Maar wat als die servo een belangrijke functie vervult? Als de zekering door is geklapt zal die servo echt niets meer doen dus ook die belangrijke functie niet meer. Kan je het model dan nog wel veilig aan de grond krijgen?

Ergens las ik ook de suggestie om polyswitches te gebruiken. Daar heb ik niet zulke beste ervaringen mee. Niet in de modelbouw maar op m'n werk. Vrijwel allemaal reageren ze behoorlijk traag! Je servo kan al aan het fikken zijn voordat die polyswitch de stroom gaat begrenzen. Ja, de stroom wordt begrenst en niet onderbroken. In een apparaat op m'n werk zat een 3A polyswitch die bij 3A NOOIT afschakelt! Bij 6A duurt het tot wel 3 minuten voordat de polyswitch ingrijpt. Pas bij 10A of meer gaat de polyswitch sneller ingrijpen maar het duurt altijd nog minstens 10 seconden voor hij uitschakelt.
Na het "uitschakelen" wordt de stroom een heel stuk lager omdat de weerstand van de switch een stuk hoger wordt. In dit geval blijft er ongeveer 150 tot 200mA lopen. Dat kan nog steeds schade aanrichten!

Een poosje geleden heb ik eens wat specificaties zitten doornemen van een aantal moderne digitale servo's. Die waren allemaal te programmeren, ook wat er moet gebeuren in geval van een grote stroomopname van de motor. Een te zwaar belaste servo dus. Zo kon je bijvoorbeeld instellen dat de motor maximaal 2 seconden de volle kracht probeert te leveren en daarna wordt uitgeschakeld. Pas wanneer je de servo in de andere richting laat draaien wordt de motor weer ingeschakeld. Loopt hij daar ook vast dan schakelt hij ook daar uit. Ook de manier van opstarten en nog veel meer zaken waren programmeerbaar. Rustig opstarten resulteert in een kleine stroompiek, snel opstarten in een grotere stroompiek.
Mij lijkt hier een veel betere oplossing mogelijk te zijn. Er wordt ingegrepen door de regel elektronica van de servo zelf die kan dat altijd sneller dan een stukje externe elektronica.
 
Afhankelijk van de functie van die servo kan je bijvoorbeeld een zekering in de plus leiding van alleen die servo monteren. Gaat die servo dan echt te veel stroom gebruiken dan klapt die zekering eruit en wordt de rest beveiligd. De accu kan dan niet te snel te ver ontladen worden.
Maar wat als die servo een belangrijke functie vervult? Als de zekering door is geklapt zal die servo echt niets meer doen dus ook die belangrijke functie niet meer. Kan je het model dan nog wel veilig aan de grond krijgen?

Dan was mijn oplossing voor het intrekbare wiel zo slecht nog niet. Liever een buiklanding als een ongecontroleerde drie(meer)punts :rolleyes::rolleyes:
 
Ernst

de eigenschapen die jij nu opschrijft over de polyfuse is nu de reden dat ik ze zeer geschikt vind voor servos. in de situatie die ik heb gehad, zou bij een 2 A polyfuse, de richtings servo na een seconde of 2 - 3 uitgeschakeld worden , waar door de spanning en de bestuurbaarheid
van de rest van de servos hersteld wordt. had in mijn situatie zeker voordelen gehad. En ik vermoed ook dat de ontvanger niet vervangen had hoeven te worden

Bart,
 
Ernst schrijft juist, dat een polyfuse dat nooit binnen een paar seconden voor elkaar krijgt en dat is ook zo. Je hebt alleen wat aan zo'n ding bij langdurige overbelastingen, waarbij de stroom niet al te gek ver boven de normale waarde komt. In de modelbouw ben ik ze tot nu toe alleen in zenders tegengekomen, waarbij ze in werking moeten treden bij overmatige laadstromen. Ik heb echter nog nooit meegemaakt, dat dit ook lukt. Nu zie ik uiteraard nooit de zenders, waarbij het wél is gelukt, maar ik heb het donkerbruine vermoeden dat dit er heel weinig zijn. Zenders met gesmolten accu's en vervormde behuizingen zie ik daarentegen regelmatig, of er nu een polyfuse in zit of niet.

Eén toepassing, waarbij een polyfuse t.b.v. servo's echt werkt heeft een industriële klant van mij uitgevogeld, waarbij ik zelf een bescheiden adviserende rol heb gespeeld. Inmiddels gebruiken we voor het desbetreffende systeem én een polyfuse én een zekering. Er worden bigscale servo's gebruikt, die uitslagen maken van vol links naar vol rechts en vice versa. De zekering dient er voor om bij kortsluitingen en het geblokkeerd raken van een servo door te slaan, de polyfuse om het te zwaar lopen van het mechaniek op te vangen. Dit laatste wordt dan uiteraard met een indicatieled zichtbaar gemaakt, anders denkt men dat de accu leeg raakt.
 
@plotterwelt:

Heb je voldoende vertrouwen in die dingen van 15 dollar? ;)

@Tandango:

Stel, ik neem een sensor of die hobbyking dual switch. Dus dan heb ik dus 2 x 5A ter beschikking. Zou dat goed gaan als ik dan 2 voorzieningen op 1 assan ontvanger aansluit?

Als ik de print sporen bekijk vertrouw ik de assan wel. Als kabels heb ik enkel hoge kwaliteit en ik gebruik MPX goud connectors voor de servo's.

Heb ik dan een goede stroomvoorziening?

gr,

Niels
 
Assan komt ook uit china . :yes:
En jouw servo,s ook . :yes:

Ik zet die schakelaars op de ontsteking en als dan de motor uit zou gaan is er niks aan de hand.
Na een jaartje weet ik hoe betrouwbaar ze zijn .

Mvg Johan

Da's waar! ;)

Ik bestel er 4 vanavond. Eén daarvan ga ik op mijn werk testen op de Mëgger. Eens kijken bij hoeveel Ampjes hij eruit klapt. :evil:
 
Back
Top