Modelbouw op Mars

Namiddag nog een experimentje gedaan...

In de sterrenwacht hier in de omgeving een A4-tje astro-solarfolie gekocht ( van Baader : prijs = 20 euro )
Hiervan een zonnefilter gemaakt. Zonder deze zonnefilter kun je slechts tweemaal door de telescoop naar de zon kijken : éénmaal met het linkeroog en éénmaal met het rechteroog... DAARNA BEN JE BLIND !!!!!
Door een eenvoudige webcam op het oculair te monteren deze foto gemaakt. ( gaat nog beter met een degelijk digitaal fototoestel )

full


De zonnevlekken zijn waarneembaar , doch niet duidelijk zichtbaar op de foto ...
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De titel van dit draadje is "modelbouw op Mars", niet "modelbouw op de zon". Voor je het weet, zitten we op Uranus met al dat off-topic geklets :mrgreen: Pluto kan niet meer, is tot dwergplaneet gedegradeerd.
BTW Dirk, als je meer wilt weten over de specifikaties van je telescoop, en wat dat in de praktij betekent, moet je Bart Doets even op dit draadje attenderen. Bart is/was cameraman bij Nederlandes televisie.
 

Ik kan de oorsprong van dit verhaal niet beoordelen, maar de cijfermatige gebevens erin zou je stuk voor stuk moeten controleren. Bijvoorbeeld:
Pluto's surface temperature ranges from -2,330 to -2,230 degrees Celsius
Weer een voorbeeld dat er soms dingen op het net gegooid worden die niet betrouwbaar zijn. Soms kan het geen kwaad, maar soms is het behoorlijk ergerlijk. Net een halve dag verspeeld door iets van het net te plukken en er achter te komen dat er knotsen van fouten inzaten.

Groet,

Ad
 
Wat mij betreft zitten we nog steeds on-topic (zolang we niet ons Zonnestelsel verlaten :-)), de rovers die nu op Mars zijn hebben de Zon nodig om te kunnen functioneren. Word wel een steeds groter probleem omdat er een hoop stof op de zonnepanelen zit, en de Zon geeft minder energie aan Mars dan aan de Aarde i.v.m de afstand. Oppertunity gaat eerdaags in winterslaap, hopen dat hij na de winter fit genoeg is om door te gaan met onderzoeken.
Nog 6 dagen voordat Curiosity gelanceerd word.

Ik zie 4 zonnevlekken (exclusief de vlekken op mijn beeldscherm :-D), maar wat ik niet snap is dat de Zon op de foto niet helemaal rond is. Hij staat ook niet in het midden van de foto, net als de voorgaande Maan foto's. Hoe kan dat ? (teveel Jägermeister ? :mrgreen:)
 
Ik las trouwens net in de krant dat de CERN groep die zich met nutrino's bezighield, hun metingen nog eens herhaald hebben, en bij hun oorspronkelijke conclusie dat ze sneller dan het licht gaan blijven.
Lijkt me op zich een vreemd iets. Wat ik uit de berichtgeving over de theorie van de Groningse natuurkundigen begreep was het niet de meting die fout was, maar de interpretatie van de meetgegevens. Met hernieuwde tests kom je dan geen stap verder, en die zouden ook niet nodig zijn als het puur om de bewerking van de meetgegevens gaat. Die heb je tenslotte al!!

Groet,

Ad
 
Wat mij betreft zitten we nog steeds on-topic ...
Oeps :rolleyes: mijn off-topic opmerking was niet serieus bedoeld, per slot van rekening is 'modelbouw op de zon' onmogelijk. En ik ging zelf verder over Pluto.
... wat ik niet snap is dat de Zon op de foto niet helemaal rond is. ...
De zon zal sowieso wat afgeplat zijn zijn noord- en zuidpool t.g.v. zijn rotatie. Of dat effect zichtbaar is door een grote sterrenwacht telescoop???
... maar de cijfermatige gebevens erin zou je stuk voor stuk moeten controleren. ...
Ik ben aan dat stukje begonnen. Snel afgehaakt door vreemde zinsconstructies. Automatische vertaling? Dit ziet er beter uit, met externe links en bronvermeldingen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pluto_(dwergplaneet)
Een van de bronnen:
Pluto Fact Sheet
 
Laatst bewerkt:
Wie is het wel/niet eens met de degradatie van Pluto?

Denk dat het weinig uit maakt welke stempel Pluto krijgt of hoort te hebben, planeet of dwergplaneet, beide zijn planeten. Volgens mij is dwergplaneet de juiste benaming voor Pluto als je hem qua afmetingen vergelijkt met onze Maan, Pluto is kleiner en heeft meerdere manen die om hem heen draaien. Pluto heeft een excentrieke baan rond de Zon en als ik me niet vergis is hij niet helemaal rond. Laatst was er een docu op NGC over Pluto waarin ze deze argumenten gebruikten om Pluto een nieuwe gradatie te geven.

Kan me wel voorstellen waarom mensen zo'n ophef maken over wat Pluto is......

Pluto is niet de enige dwergplaneet in ons Zonnestelsel, Eris is nog niet zo lang geleden ontdekt en is groter dan Pluto. De baan van Eris rond de Zon is nogal extreem en wijkt totaal af van alle andere dwerg/planeten die zich in ons stelsel bevinden.
Eris (dwergplaneet) - Wikipedia
 
Rusland erkent dat de Marsmissie sonde die ze laatst gelanceerd hebben gefaald is: Rusland erkent mislukken Marsmissie - RTL Nieuws.nl
Verwacht word dat het gevaarte in december de dampkring van de Aarde bereikt en uit elkaar valt, samen met tonnen giftige brandstof.

Het lijkt erop dat neutrino's toch sneller zijn dan het licht, volgende week gaat Kennislink er uitgebreider op in. Kennislink

NASA heeft bekend gemaakt dat de lancering van Curiosity met 1 dag uitgesteld, i.p.v. vrijdag gaat het beest nu zaterdag de lucht in.

Vanavond zijn er op NGC twee programma's over de ruimte, om 21:00 uur Known Universe: Surviving Outer Space.
Om 22:00 uur opgevolgd door X-Ray Earth, een kijkje in het binnenste van onze planeet.
 
Laatst bewerkt:
robbie

die giftige brandstof.....dan kan waarschijnlijk geen waterstof en zuurstof zijn ??

misschien hydrazine ?


steffe
 
BREAKING NEWS

ESA heeft gisteren contact gehad met de Mars sonde Phobos-Grunt, ze proberen nu het contact te behouden zodat ze kunnen analyseren wat het probleem nou precies is met de sonde. Als het een hardware probleem is dan is de sonde echt verloren, als het een software probleem is dan is er nog hoop. Ze moeten wel opschieten want Mars zal niet wachten, Phobos-Grunt (en Curiosity) moeten voor half december onderweg zijn anders halen ze niet hun rendez-vous punt met de rode planeet.
BBC News - Signal picked up from Russia's stranded Mars probe
 
De Phobos-Grunt sonde heeft 7.5 ton hydrazine en nitrogen tetroxide aan boord, men verwacht dat de brandstof verbrand als de sonde in de dampkring terecht komt.
Volgens Roscomos (Russische NASA) is het zeer onwaarschijnlijk dat delen van de sonde de Aarde bereiken... Fobos-Grunt - Wikipedia, the free encyclopedia

en een woordje info uit wiki



Distikstoftetraoxide

<!-- /firstHeading --><!-- bodyContent --><!-- tagline -->Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
<!-- /tagline --><!-- subtitle -->
<!-- /subtitle --><!-- jumpto -->Ga naar: navigatie, zoeken
<!-- /jumpto --><!-- bodycontent --><TABLE style="PADDING-BOTTOM: 0px; MARGIN: 0px 0px 1em 1em; PADDING-LEFT: 0px; WIDTH: 270px; PADDING-RIGHT: 0px; FLOAT: right; CLEAR: right; FONT-SIZE: 85%; PADDING-TOP: 0px" class="toccolours vatop infobox" cellSpacing=1 cellPadding=1><TBODY><TR><TD style="BACKGROUND-COLOR: #ddeeff; COLOR: #000000" colSpan=3 align=middle><B><BIG>Distikstoftetraoxide</BIG></B></TD></TR><TR><TD style="BACKGROUND-COLOR: #ddeeff; COLOR: #000000" colSpan=3 align=middle>Structuurformule en molecuulmodel</TD></TR><TR><TD colSpan=3 align=middle></TD></TR><TR><TD colSpan=3 align=middle><SMALL>Resonantiestructuren van distikstoftetraoxide</SMALL></TD></TR><TR><TD style="BACKGROUND-COLOR: #ddeeff; COLOR: #000000" colSpan=3 align=middle>Algemeen</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">Molecuulformule
<SMALL>(uitleg)</SMALL></TD><TD colSpan=2>N<SUB>2</SUB>O<SUB>4</SUB></TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">IUPAC-naam</TD><TD colSpan=2>distikstoftetraoxide</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">Andere namen</TD><TD colSpan=2>stikstoftetraoxide</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">Molmassa</TD><TD colSpan=2>92,01 g/mol</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">InChI</TD><TD colSpan=2>1S/N2O4/c3-1(4)2(5)6</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">CAS-nummer</TD><TD colSpan=2>10544-72-6</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">EG-nummer</TD><TD colSpan=2>234-126-4</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">Beschrijving</TD><TD colSpan=2>Heldere vloeistof of kleurloos gas met typische geur</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">Vergelijkbaar met</TD><TD colSpan=2>stikstofdioxide</TD></TR><TR><TD style="BACKGROUND-COLOR: #ddeeff; COLOR: #000000" colSpan=3 align=middle>Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen</TD></TR><TR><TD colSpan=3 align=middle><TABLE style="BORDER-BOTTOM-STYLE: none; BORDER-RIGHT-STYLE: none; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP-STYLE: none; BORDER-LEFT-STYLE: none" align=center><TBODY><TR><TD style="BORDER-BOTTOM-STYLE: none; TEXT-ALIGN: center; BORDER-RIGHT-STYLE: none; BORDER-TOP-STYLE: none; MARGIN-LEFT: auto; VERTICAL-ALIGN: top; BORDER-LEFT-STYLE: none; MARGIN-RIGHT: auto; cell-padding: 2px"></TD><TD style="BORDER-BOTTOM-STYLE: none; TEXT-ALIGN: center; BORDER-RIGHT-STYLE: none; BORDER-TOP-STYLE: none; MARGIN-LEFT: auto; VERTICAL-ALIGN: top; BORDER-LEFT-STYLE: none; MARGIN-RIGHT: auto; cell-padding: 2px"></TD><TD style="BORDER-BOTTOM-STYLE: none; TEXT-ALIGN: center; BORDER-RIGHT-STYLE: none; BORDER-TOP-STYLE: none; MARGIN-LEFT: auto; VERTICAL-ALIGN: top; BORDER-LEFT-STYLE: none; MARGIN-RIGHT: auto; cell-padding: 2px"></TD><TD style="BORDER-BOTTOM-STYLE: none; TEXT-ALIGN: center; BORDER-RIGHT-STYLE: none; BORDER-TOP-STYLE: none; MARGIN-LEFT: auto; VERTICAL-ALIGN: top; BORDER-LEFT-STYLE: none; MARGIN-RIGHT: auto; cell-padding: 2px"></TD></TR></TBODY></TABLE>Gevaar</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">Gevaren (H) en voorzorgen (P)</TD><TD colSpan=2>H-zinnen: H270-H314-H330
P-zinnen: P220-​P260-​P280-​P284-P305+P351+P338-P310</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">EG-Index-nummer</TD><TD colSpan=2>007-002-00-0</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">VN-nummer</TD><TD colSpan=2>1067</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">ADR-klasse</TD><TD colSpan=2>Gevarenklasse 2.3</TD></TR><TR><TD style="BACKGROUND-COLOR: #ddeeff; COLOR: #000000" colSpan=3 align=middle>Fysische eigenschappen</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">Aggregatietoestand</TD><TD colSpan=2>vloeibaar</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">Kleur</TD><TD colSpan=2>kleurloos</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">Smeltpunt</TD><TD colSpan=2>-11 °C</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">Kookpunt</TD><TD colSpan=2>21 °C</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">Goed oplosbaar in</TD><TD colSpan=2>salpeterzuur</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold">Slecht oplosbaar in</TD><TD colSpan=2>water</TD></TR><TR><TD style="BACKGROUND-COLOR: #ddeeff; COLOR: #000000" colSpan=3 align=middle><SMALL>Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar)</SMALL></TD></TR><TR><TD style="BACKGROUND-COLOR: #ddeeff" colSpan=3 align=middle><TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; COLOR: #000000" cellSpacing=0 cellPadding=0><TBODY><TR><TD style="VERTICAL-ALIGN: middle">Portaal </TD><TD>Scheikunde</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>Distikstoftetraoxide (N<SUB>2</SUB>O<SUB>4</SUB>) is het dimeer van stikstofdioxide (NO<SUB>2</SUB>). Het is een kleurloze, giftige vloeistof met een laag kookpunt. Bij kamertemperatuur is het een kleurloos gas. Normaliter komt het gas in evenwicht voor met het roodbruine stikstofdioxide.
Distikstoftetraoxide wordt in de ruimtevaart en rakettechniek gebruikt in hypergole brandstofmengsels voor raketmotoren, waarbij het met hydrazine of een hydrazinederivaat wordt samengebracht en er spontaan mee ontbrandt.
<TABLE id=toc class=toc><TBODY><TR><TD>Inhoud

[verbergen]
</TD></TR></TBODY></TABLE>Synthese

Distikstoftetraoxide wordt bereid via de katalytische oxidatie van ammoniak met zuurstofgas (zoals bij de productie van salpeterzuur). Daarmee wordt stikstofmonoxide en waterdamp gevormd. Dit gasmengsel wordt gekoeld om het water te condenseren en af te scheiden. Het stikstofmonoxide wordt met zuurstof verder geoxideerd tot stikstofdioxide; dit gas wordt dan weer gekoeld om het te dimeriseren tot distikstoftetraoxide, dat condenseert en van het gas wordt afgescheiden.<SUP id=cite_ref-0 class=reference>[1]</SUP>
Eigenschappen

Distikstoftetraoxide is een corrosieve en sterk oxiderende vloeistof. Ze reageert heftig met reducerende en brandbare stoffen. Met gasvormig water vormt ze salpeterzuur. De stof is in principe weinig oplosbaar in water, ze lost wel goed op in salpterzuur.
Distikstoftetraoxide kookt bij 21°C en bij verdere verhitting valt ze uiteen in stikstofdioxide: één molecule distikstoftetraoxide valt uiteen in twee moleculen stikstofdioxide (NO<SUB>2</SUB>). Er stelt zich een evenwicht in tussen deze twee stikstofoxiden. Als de temperatuur verhoogt verschuift het evenwicht naar links. Bij ca. 220°C is de ontleding volledig aflopend. De reactie-enthalpie bedraagt -57 kJ/mol.
<DL><DD>
52ba5f4f986e72f3a0f01008402a2d2a.png
</DD></DL>Het opgeloste stikstofdioxide geeft aan het vloeibare distikstoftetraoxide een geelbruine kleur.
De kritische temperatuur van distikstoftetraoxide bedraagt 157,85°C en de kritische druk is 10 × 10<SUP>6</SUP> Pa.
Distikstoftetraoxide is diamagnetisch, in tegenstelling tot stikstofdioxide dat paramagnetisch is.
De stof is zeer giftig bij inademing en kan dodelijk longoedeem veroorzaken. Blootstelling aan de stof in vloeibare toestand kan door koude brandwonden veroorzaken.
Toepassingen

Distikstoftetraoxide wordt in raketbrandstof gebruikt, zowel voor motoren van draagraketten of intercontinentale raketten als voor motoren van satellieten of ruimtesondes. Distikstoftetraoxide in combinatie met hydrazine of derivaten van hydrazine zoals UDMH (Unsymmetrical Dimethylhydrazine) is momenteel het enige gebruikte hypergole brandstofmengsel. Het heeft als voordeel dat het niet gekoeld hoeft bewaard te worden. Het werd onder andere gebruikt voor de motoren van de maanlanders in het Apollo-programma.
 
De laatste checks zijn gedaan, nog 10 minuten te gaan.
NASA - NASA TV

Alles is tot nu toe goed gegaan, Curiosity is onderweg naar Mars.
Over ongeveer 9 maanden weten we of hij veilig geland is.

ESA is het contact weer kwijtgeraakt met de Phobos-Grunt sonde, wel positief om te melden is dat de sonde stabieler rond de Aarde draait. Door de defecte motor is de sonde min of meer gaan tollen, dat had weer invloed op de stand/positie van de antennes voor de communicatie tussen sonde<>aarde.
 
Laatst bewerkt:
Heb ondertussen een andere telescoop aangeschaft....

full


De TAL-1 made in Russia :smile:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top