Welke accu voor een F3J

Ik heb uiteindelijk voor een LiFe 1450mAh gekozen, van Hyperion. Deze accu gaat direct, zonder regulator, op de Schulze ontvanger en 6x S3150 Futaba's.

Helaas heb ik nog niet erg veel gevlogen met deze configuratie. Hopelijk zaterdag weer....

Eerste indruk is erg goed. Servo's lopen lekker fris en fruitig op de circa 6-6.5V. (Vergeet niet dat regelmatig 5 cellige pakketen toegepast worden igv Nicad of NiMh. Dat is toch ook goed voor 6-7V)

Berrie,
Misschien sla ik de plank mis, want ik heb die servo's nooit gebruikt, maar ik leest op verschillende sites dat ze meer dan 4.8 volt niet lekker vinden.
Futaba S3150 Servo Voltage Limits - RC Groups
Futaba S3150 Servo Specifications and Reviews
Voor wat het waard is....
 
Dit draadje zou ik toch even weer nieuw leven in willen blazen...
Nu ik steeds meer overstap naar 2,4 Ghz zit ik met de spanning verzorging van mijn F3J en F3B zwevers. Met alle verhalen op RC Network wordt afgeraden om dan met vier cellen Eneloop te vliegen maar voor bijvoorbeeld LiFe te gaan. Welke type BEC is dan geschikt om te gebruiken die ook onder belasting voldoende hoge stromen kan hanteren?
Ik zie het niet zitten om 5 cellen NiMh of 2s LiPo of LiFe direct op de ontvanger te zetten.....
 
Bec van Castle creations en Jeti worden door de Buren veel gebruikt.
Maar waar loop je tegen aan dan, behalve dat het wordt afgeraden en waarom?. Ik kan de helemiddag rond tuffen op een 4 cellen 2000 mah pakket. De eneloops kunnen ook hoge spanning aan.

Wel moet je kijken wat voor spanning je servos aan kunnen en je ontvanger. Maar dat is
niet nieuw voor Maarten :mrgreen:

Maar misschien komen er nog mooie ideeen of sugesties.

Grt Lyckele
 
Bec van Castle creations en Jeti worden door de Buren veel gebruikt.
Maar waar loop je tegen aan dan, behalve dat het wordt afgeraden en waarom?.
Grt Lyckele

Bij een lierstart trek je stromen met piekmomenten van 4-5 Ampère. Dan kakt de spanning van een Eneloop wel in. met 35Mhz durf ik dat wel aan maar niet met 2,4. Bij het afdalen uit sterke thermiek trek je met full butterfly ook flinke stromen. Van wat ik op RC-network lees gebruikt men dan liever een 2s lipo of 2s LiFE met een regelaar. Zie een draadje van Betram Radelow. Inmiddels ben ik er ook achter dat de Bec van Castle een goede is. Daar heb ik er nu twee van besteld en ga dat eens uitproberen met 2s LiFe. Mijn bevindingen laat ik hier wel weten!!
edit: rondtuffen dat zal zeker lukken maar met zes digitale servo's onder belasting wil ik wel voor een veilige oplossing gaan...
 
Hi Maarten,

heb je links naar gerapporteerde problemen want ik zie niet meteen het specifieke verband naar F3J? 2.4GHz ontvangers doen het goed vanaf 3.6V dus heb je toch aardig wat marge (bij een fris accupack - wat IMHO sowieso het startpunt hoort te zijn als je F3J gaat vliegen). Ik vermoed zelf dat de 5 cellen NiMh of 2S LiPo/LiFe + regelaar voornamelijk toegepast worden om snellere reactie + meer houdkracht op de servos te krijgen.
Behalve het accupack/voeding zijn er nog andere aspecten die je dient te verzorgen. Zelf kies ik ervoor de voeding (+ & -) vd vleugelservos rechtstreeks op de stekker/switch te bedraden (enkel het signaal komt vd ontvanger) - dit voorkomt dat alle stroom via de 1 of 2 stekkertjes vanaf accu via ontvanger naar de servos moet en reduceert zo de spanningsval naar de servo toe.
Rechtstreeks voeden vanuit LiPo/LiFe kan bij sommige servos funest zijn - een vers geladen LiPo haalt 4.2V per cell

PS1: ik vlieg zelf met een 4 packs Eneloop / low leakage NiMh (en Multiplex 35MHz ontvangers). Maar ik heb nog te weinig ervaring om te stellen dat dit altijd voldoet.
PS2: als je zelf een pack met NiMh cellen samenstelt, eerst even alle cellen individueel laden. Dit zorgt ervoor dat er geen zwakke cel in het pack zit.
 
Hi Maarten,

heb je links naar gerapporteerde problemen want ik zie niet meteen het specifieke verband naar F3J?

Eine Wolke hat meinen Segler verschluckt! - Seite 3

In dit draadje verwees ik ernaar dat afdalen uit sterke thermiek met full butterfly hoge stromen kan trekken en dat dit bij gebruik van 2,4 Ghz tot een brownout kan leiden. Afhankelijk van de fabrikant is het de vraag of je toe wilt laten dat je spanning inzakt tot 3,4 V. Wij gebruiken dezelfde zender op 35 Mhz en dan treedt dat probleem denk ik niet op. Aangezien ik overweeg over te stappen op 2,4 voor mijn F3J heb ik mij in de materie verdiept. Mijn opmerking in het genoemde draadje leidde tot een duidelijke reactie van Bertram Radelow. Van wat ik op RC-network tegenkom vliegt men in Duitsland met F3J met 2 cellen LiFePO4 met een Deutsch regelaar, Jeti MaxBec of een Castle bec. Dergelijke regelaars kunnen hoge stromen leveren. Een dergelijke setup levert een constante stroomverzorging zonder pieken of dalen bij belasting. Ik kan natuurlijk ook op 35 Mhz blijven vliegen :D:D. Risico op brownout onder belasting is dan weer veel minder. Wel een duidelijk voordeel van 35 Mhz........
 
Brownout verwijst mijns inziens naar te hoge stromen door de ontvanger - zie mijn opmerking omtrent aansluiting vleugelservos? En er bestaan veiliger technieken dan de butterfly om uit thermiek te komen - leg 'm in een vrille ...
 
En er bestaan veiliger technieken dan de butterfly om uit thermiek te komen - leg 'm in een vrille ...


Helemaal mee eens. Daar ging een deel van de discussie op het zusterforum ook over. Een vrille is de veiligste manier om uit thermiek naar beneden te komen.
 
Brownout is een spanningsgerelateerd probleem, geen stroom probleem.

Gerben

Daar ben ik het ook mee eens. Als ik het goed begrijp kan het zo zijn dat de spanning van bijvoorbeeld Eneloop cellen inzakt onder hoge belasting?
Dan zouden die twee factoren wel samenhangen.
@Gerben: jij hebt op dit topic volgens mij ook wel kijk. Hoe zie jij een veilige stroomverzorging voor een kist met zes digitale servo's in combinatie met 2,4 Ghz?
 
Maarten, ik deel je bedenkingen over de Eneloop cel.
Maar als je er op 35 mee tevreden bent zou ik ze niet gelijk vervangen. Zeker de helft van de F3J vliegers die ik ken vliegt er zonder problemen mee op 2.4. Dus zo erg kan het niet zijn..

Zelf heb ik altijd met cellen gevlogen die wel hoge stromen kunnen leveren. Bijvoorbeeld GP 1300 of GP 2000. Normaal gebruikt bij electro aandrijvingen.

Het nadeel van zo'n regelaar is dat je potentieel weer een zwakke schakel in je systeem introduceerd.
Als je dan toch een wil zou ik altijd een lineaire en geen geschakelde nemen.
 
Laatst bewerkt:
Mijn starlight blijf ik ook op de 35 vliegen. Wel zijn de castle bec's binnen en ik heb ze getest. Op 5 cellen nimh in combinatie met zes digitale servo's wel een stabiele stroomverzorging zonder spanning dip bij volle belasting van alle servo's.
 
Maarten, ik zou de Bec in ieder geval niet met de 5 Eneloops toepassen. De Bec heeft zelf een bepaalde spanningsmarge nodig tussen in/uitgang (5V) om nog goed te kunnen regelen en met 5 Eneloops kan/zal dat te weinig worden. De LiFePo zal je de benodigde marge wel bieden (6 cells Eneloop kan ook voldoen).
In tegenstelling tot een lineaire regelaar is het bij een switched Bec zo dat de accustroom= uitgangsstroom * Vout/Vin (afgezien van de efficiency). Hoe hoger de accuspanning (en lager de uitgangsspanning), hoe lager de accusstroom (en dus hoe lager de spanningsdip op je bron). Maar gezien jouw commentaren van de afgelopen tijd, ben ik ervan overtuigd dat je dat al wist ...
 
Maarten, ik zou de Bec in ieder geval niet met de 5 Eneloops toepassen. De Bec heeft zelf een bepaalde spanningsmarge nodig tussen in/uitgang (5V) om nog goed te kunnen regelen en met 5 Eneloops kan/zal dat te weinig worden. De LiFePo zal je de benodigde marge wel bieden

De LiFePO4 is onderweg hoor!
 
Maarten, ik deel je bedenkingen over de Eneloop cel.
Maar als je er op 35 mee tevreden bent zou ik ze niet gelijk vervangen. Zeker de helft van de F3J vliegers die ik ken vliegt er zonder problemen mee op 2.4. Dus zo erg kan het niet zijn..


Helemaal mee eens. Overigens heef Sander Buitendijk een poosje terug al eens een goede test gedaan met betrekking tot Eneloop die bevestigen dat ze goed kunnen werken mits juist worden behandeld. Test Eneloop

Op RC-network wordt er anders over gedacht en dat heeft mij aan het denken gezet... Ik denk dat het ook wel te maken heeft met het type ontvanger welke je gebruikt en vanaf welk voltage deze in de reboot gaat.
Ik heb net nieuwe XPS ontvangers binnengekregen uit de USA die werken vanaf 2.0 V. Die ontvangers ga ik eerst verder testen, ik had er al één in gebruik. Die kunnen dan weer zonder problemen op vier cellen eneloop.

Die GP cellen hebben een lagere interne weerstand en zijn sowieso denk ik een goede oplossing...
 
Nog nieuwe inzichten in deze?

Ik wil graag een nieuw pakketje kopen voor in mijn StarLight. Ik gebruik nu een goedkoop 9 euro NiMh pakketje, maar heb nog nooit meer gedaan dan alleen een beetje rond floaten en omhoog aan het stiek. Inmiddels heb ik wat betere startvoorzieningen en wil ik natuurlijk ook eens gaan thermiek hunten met de StarLight! Bij full butterfly down uit een bel kunnen de stromen hoog oplopen leer ik uit dit draadje. Wat zou de beste keuze zijn? Ik wil gewoon betrouwbaarheid en een pakket dat goed past :-) Ik gebruik in mijn Gracia een BEC, en die heb ik al meermaals full butterfly down teruggehaald zonder problemen. Echter neemt zo'n BEC ook weer heel wat ruimte in. En die zit niet in zo'n F3j bakkie.

Verder zie ik dat er toch veel NiMh pakketten worden gebruikt. Hoe laden jullie deze en hoe behandelen jullie deze? Het laatste wat ik wil is mijn StarLight verliezen door een rot accupakket o.i.d. Het is dan wel een tweedehands oudje, maar voor mij toch een dure kist.
 
Hey Japie,

Leuk dat je ook een F3J hebt gekocht, wat voor starlight is het? (foto?)
Ik gebruik eneloops 4 cel 2000 mah en heb er nog nooit problemen mee gehad.

Lyckele
 
Back
Top